MobyDick Napisano 10 października 2015 Udostępnij Napisano 10 października 2015 No mamy tu of temat na temat Yamahowych amplitunerów kd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 października 2015 Udostępnij Napisano 10 października 2015 Akurat tu nie masz racji: udzielamy informacji na temat amplitunerów kd Yamahy (innych niż kupiony RX-V799). W końcu innym użytkownikom Forum - którzy to przeczytają w przyszłości (nawiązując do tekstu Kociniaka z pewnej bardzo znanej i dobrej komedii) może się to przydać.Więc nie jest to OT! PozdrawiamPS. Dobranoc! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 11 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2015 Cytat W tej cenie też bym go wybrał. A jak różnica dźwięku w stosunku do starszego modelu na Kodach ?Ciekaw jestem bo te kolumny wydają się być większym problemem jeśli chodzi o jakość dźwięku. Myślę,że porównywać 779 do rx-v550 nie ma co.Dzieli je naprawdę ogromna przepaść,w końcu to 11 lat.Dźwięk jest z 779 naprawdę bardzo dobry.Jest tu w końcu bas (w starej musiałem podkręcić na maksa a suba podkręcić na ponad połowę i było takie dudnienie,w nowej bas na zero a sub poniżej połowy,to samo było z tonami wysokimi.Wokal jest bardzo wyraziście słyszalny,taki naturalny (a jeszcze nie podłączyłem centralnego i surrandów).Moc.To dopiero teraz gra.Im głośniej tym lepiej,zapas mocy zostaje.Odtwarzanie plików mp3 bajka,bez enchancera naprawdę ładnie gra a po włączeniu to się nie chce wierzyć,że to mp3.No i teraz najlepsze yapo volume.Słuchanie w nocy bajka.Wszystko słychać bardzo dobrze,naturalnie.Wczoraj słuchałem samej muzyki około 5 godzin,przy starej yamaszce dłuższe słuchanie mnie męczyło, czegoś zawsze mi brakowało.Myślę,że po zmianie kabli (teraz mam jakieś zwykle sznurki to jeszcze lepiej zagra)Bardzo mnie zdziwiło,że sub przestał dudnić(sw1000)zaczął wydawać z siebie naprawdę dobry bas, jakby dostał nowe życie.Koda po tylu latach zaczęła dopiero grać.Kiedy zmienić kable głośnikowe i na jakie?Teraz czy po wygraniu amplitunera?Zalecili mi wygrzanie 150h.Dawno nie byłem tak zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 października 2015 Udostępnij Napisano 11 października 2015 To ważne co piszesz , bo wiele osób jest przekonanych że nowe możliwości elektroniki w które się wyposaża takie amplitunery są niewiele warte i że kiedyś to się robiło dobre sprzęty a teraz to się tylko na wszystkim robi oszczędności. Z drugie strony jest to również model wyższy i to co było w amplitunerach 12 lat temu dodatkowo poza samym wzmacniaczem było znacznie prostsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 11 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2015 Cytat To ważne co piszesz , bo wiele osób jest przekonanych że nowe możliwości elektroniki w które się wyposaża takie amplitunery są niewiele warte i że kiedyś to się robiło dobre sprzęty a teraz to się tylko na wszystkim robi oszczędności. Z drugie strony jest to również model wyższy i to co było w amplitunerach 12 lat temu dodatkowo poza samym wzmacniaczem było znacznie prostsze. Na pewno elektronika poszła bardzo do przodu.Pod każdym względem słychać różnicę.Zobaczymy jak będzie po kalibracji mikrofonem.To jak z tymi kabelki zmieniać czy nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 października 2015 Udostępnij Napisano 11 października 2015 Nad kabelkami najlepiej pomyśleć kiedy będą docelowe kolumny. Dobierając konkretne kolumny do sprzętu można dokonać ostatniego szlifu.Sadze że do tych kolumn które masz wystarczą tanie przewody głośnikowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 11 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2015 (edytowany) Dzięki śliczne za radę. Edytowano 11 października 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 11 października 2015 Udostępnij Napisano 11 października 2015 A tak swoją drogą - to jakie masz w tej chwili kable głośnikowe?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 11 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 października 2015 Cytat A tak swoją drogą - to jakie masz w tej chwili kable głośnikowe?Pozdrawiam Kable są w przezroczystej otulinie 2x1,5,kupione w markecie.Cena poniżej 10 złotych za metr.Kupione razem z kolumnami (czyli dawno temu) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Witaj,No to 2,5 mm2 by się przydało. Zobacz czy końcówki są ciemniejsze nić kabel pod otuliną. Optymalnym wyborem będzie kabel Melodika MDC2250. Nie wydasz na niego kroci a jest naprawdę bardzo przyzwoity.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 12 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 października 2015 (edytowany) Tak.Końcówki są ciemniejsze.A co to oznacza? Edytowano 13 października 2015 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim - nie ma sensu cytowac go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 To znaczy że są zaśniedziałe (utlenione) i należy je oczyścić by prawidłowo przenosiły sygnał.Możesz to zrobić mechaniczne -oskrobać nalot np. scyzorykiem tak, by znowu były błyszczące.A z niezłych i niedrogich kabli to oprócz Melodiki są jeszcze np. Alphard DaVinci PozdrawiamPS. Jak odpowiadasz na post- to nie ma sensu go cytować... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 12 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 października 2015 Dzięki.Kupuję kable melodica. Dam znać czy będzie poprawa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Na początek to możesz wyczyścić z osadu te końcówki posiadanych już kabli.Poza tym - widziałem w ogłoszeniach używane 2x 3.20m Melodiki 4mm^2 w Poznaniuza 170złhttp://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/41/203191.phpjuż z konfekcją (wtyki bananowe).Może tak wyjdzie taniej?Nie wiem gdzie mieszkasz- podaj tę informacje w swoim avatarze.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 13 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2015 Potrzebuję 2x1,.5 metra.Jedna kolumna stoi 0.5 metra od amplitunera a druga 1.5 metra.Rozumiem,że długość kabli powinna być taka sama? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 Tak, przewody powinny być jednakowej długości.. Jednak zwykle nie jest dobrze kiedy przewody wiszą w powietrzu. Należy wymierzyć ile potrzeba przewodów głośnikowych aby nie były napięte. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 Generalnie, tak jak pisze MobyDick długość kabli powinna być taka sama, aby miały takie same parametry. Jednak jeśli jeden z nich będzie minimalnie dłuższy i tak nie usłyszysz różnicy w dźwięku. Jest na tym forum i na innych forach audio, od lat mnóstwo wypowiedzi na ten temat.Przede wszystkim kable powinny mieć właściwą długość, nie mogą być zbyt długie, nie powinny się kłębić gdzieś za kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 13 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2015 Przewody na pewno nie będą napięte,tylko co zrobić z pozostałym zapasem?Może być tak jeden będzie miał 1metr a drugi 2 metry? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 Lepiej aby oba miały np. po 1,7m.Nadmiaru przewodów nie powinno się zwijać w cewkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 13 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2015 Ale napisałem ci kolego wcześniej, że takich długich nie potrzebuję.Chyba,że to jest zalecana minimalna długość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 No to kolego użyj krótszych To był tylko przykład.Im krótsze przewody tym lepiej. Tylko bez przesady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 Cytat Ale napisałem ci kolego wcześniej, że takich długich nie potrzebuję.Chyba,że to jest zalecana minimalna długość. W przypadku kabli głośnikowych nie ma czegoś takiego jak "zalecana długość minimalna".Więc spokojnie możesz kupić taką długość jak pisałeś (czyli 2x 1.5 metra).Dzięki temu nie wydajesz więcej niż trzeba i nie musisz się zastanawiać co zrobić z zapasem kabla.Zakładam, że pomierzyłeś to dokładnie i będziesz miał kilka centymetrów zapasu.Kabel do jednej kolumny (ta, gdzie będziesz miał metr rezerwy) po prostu ułóż w bezładzie np. za sprzętem (nie należy zwijać kabla - mogą się robić zakłócenia o których pisał MobyDick).Jak już wiesz kable głośnikowe powinny być takiej samej długości (ewentualnie różnica paru procent).No i nie spodziewaj się rewolucyjnych zmian w systemie - to będą drobne zmiany, ale warte zrobienia.To tak podsumowując ostatnie wpisy i Twoje wątpliwości. PozdrawiamPS. Natomiast dla kabli zasilających jest przyjęte, że powinny mieć co najmniej 1 metr, a najlepiej nie mniej niż 1.5-2metry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 13 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2015 Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robigame Napisano 4 listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 listopada 2015 Witam ponownie.Mam Yamaszkę RX-V779 gra to z Kodą AV 702 i z subem sw 1000.Potrzebuję zmienić kolumny przednie na coś lepszego.Słucham muzyki z radia internetowego i mp3(dance,pop,club,rap) 70% i oglądam filmy z NC+ i pendrive + gry video PS4 30%.Pokój 20 m2,prostokąt z wnęką.Na ścianie wisi plazma 50 cali Samsunga,pod nim komoda.Z lewej jak i z prawej strony komody stoją głośniki.Kolumna prawa jak i lewa od pleców do ściany ma 20 cm,zaś boki między komodą a ścianą to tylko 7 cm.Siedzę sobie w fotelu na wprost z odległości 5 metrów.Generalnie podoba mi się słuchanie i oglądanie z w/w zestawu.Ale po zmianie komody (kolor venge)za nic te głośniki nie pasują.Bo są w kolorze srebrnym.Dlatego zdecydowałem się je wymienić.Budżet to 2 tysiące za parę.Znalazłem takie zestawy mieszczące się moim budżecie.Magnat Quantum 677 kolor Mocca(mają z tyłu bas reflex,nie wiem czy się sprawdzą w moim pokoju)http://allegro.pl/magnat-quantum-677-audio...5771765055.htmlSTX FS-250n(polski produkt)???http://allegro.pl/kolumny-stx-fs-250n-kolo...5658554277.htmlKoda Taga TAV-606F SE mam teraz kodęhttp://allegro.pl/kolumna-taga-harmony-tav...5599105180.htmlParadigm Monitor 9v7 poza budżetem ale bardzo mi się podobająhttp://allegro.pl/paradigm-monitor-9v7-rat...5749832817.htmlTo są moje takie wstępne typy.Żadnych z nich nie słuchałem.Proszę o opinie na temat w/w kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 4 listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 listopada 2015 Magnat quantum 675, 677 i paradigm zagra masywniej i dynamiczniej, stx fs 250 gra bardziej równo , spokojniej. Jak chcesz trochę dynamiki, dokładnej góry to też w cenie koło 2 tys Melodika bl 40, Monitor audio bx5. Wybór Taga606 to byłby raczej krok w bok. Za 2 tys jest spory wybór kolumn używanych, ale często bardzo świeżych i lepszych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts