dedek Napisano 22 maja 2016 Udostępnij Napisano 22 maja 2016 Witam! Panowie mam dość już walki o pokoje i ustawienie. Muszę się przesiąść na odbiór słuchawkowy.Mam pytanie, czy słuchawki są akceptowalne w światku ludzi lubiących słuchać muzyki tak jak została nagrana. Czy ogólnie preferuje się tylko kolumny?Bo jak słuchawki nie oddają wszystkiego co jest nagrane na płycie to dam sobie spokój z muzyką i zacznę oglądać telewizję i plotkować pod klatką jak prawdziwy porządny człowiek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 22 maja 2016 Udostępnij Napisano 22 maja 2016 Tak, system słuchawkowy jest jak najbardziej akceptowany...pod warunkiem, że będziesz miał porządne słuchawki i wzmacniacz słuchawkowy.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 22 maja 2016 Udostępnij Napisano 22 maja 2016 A ja dodam, że jeśli się ma porządny przedwzmacniacz słuchawkowy, to na słuchawkach znacznie łatwiej i dużo taniej można uzyskać wysokiej jakości dźwięk niż na kolumnach. Czyli słychać może być wcale nie gorzej a nawet lepiej.Ale nie każdy lubi dźwięk ze słuchawek. Ja na przykład za tym nie przepadam. Nie lubię dźwięku w głowie i specyficznie ustawionej sceny stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedek Napisano 22 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 maja 2016 Dzięki! To świetnie. Ja lubię dźwięk ze słuchawek. Teraz jestem upewniony, że warto kupić droższe słuchawki i ręszte sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 maja 2016 Udostępnij Napisano 22 maja 2016 Ostatnimi czasy słuchawki przeżywają prawdziwy renesans. Karty dźwiękowe do komputerów stacjonarnych do słuchania muzyki wyposaża się we wzmacniacze słuchawkowe. W dużej mierze popularność plików dźwiękowych o dobrych parametrach i fakt że coraz więcej telefonów ma w miarę przyzwoite wyjścia słuchawkowe. To wszytko powoduje ze producenci wcześniej nie związani z ta branżą biorą się za sprzedaż słuchawek. Problemem pozostaje jednak to ze prawie wszystkie dostępne nagrania są przewidziane do odsłuchu na kolumnach. Problem sprowadza się do tego że normalnie do lewego ucha dochodzi również dźwięk z prawej kolumny i odpowiednio jest z drugim kanałem. Dźwięk ten jest jednak opóźniony o większa odległość. Ma przez to ina fazę , oraz jest zmodulowany częstotliwościowo przez przeszkodą jaka jest głowa i bliskość ramion. Odpowiednie oprogramowanie może wprowadzić takie symulacje. Jednak są one zwykle obciążone różnymi niedoskonałościami w stosunku do tego co słyszymy. Kolejnym problemem jest zwykle sama obecność słuchawek która jest zawsze w jakimś stopniu uciążliwa. W większości przypadków na słuchawkach mamy wrażenie słyszenia większej ilości dźwięków. Przykładem może być słuchanie radia FM. Na słuchawkach znacznie bardziej przeszkadzają szumy towarzyszące transmisji radiowej stereo FM. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedek Napisano 23 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Cytat Problem sprowadza się do tego że normalnie do lewego ucha dochodzi również dźwięk z prawej kolumny i odpowiednio jest z drugim kanałem. Tak. To chyba jedyny mankament słuchania w słuchawkach. W moim przypadku będzie malutki w porównaniu do mojego ustawienia kolumn i umeblowania pokoju. Obecnie nie mogłem już niczego słuchać nie słysząc echa filiżanek i innych zbieraczy kurzu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 maja 2016 Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Dobre ustawienie kolumn jest z reguły największym problemem wielu audiofilów. Zwykle możliwości w zachowaniu odpowiednich odległości od ścian są mało realne w pomieszczeniach użytkowych. Pod tym względem nawet mało zaawansowany i tani system oparty o słuchawki ma dużą przewagę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedek Napisano 23 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Miałem dokładnie tak jak piszesz. Nie było sensu słuchać muzyki. Mogłem od razu iść w system słuchawkowy. Prawda jest taka że jak się nie ma osobnego odpowiedniego pokoju na ustawienie kolumn to nie ma sensu kupować sprzętu. Tylko od razu słuchawki i wzmacniacz do nich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 maja 2016 Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Myślę ze sprzęt audio oparty o kolumny zawsze warto mieć. Czasem to on może być uzupełnieniem. Może on być wtedy znacznie tańszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedek Napisano 23 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Na pewno warto mieć. Ale ja musiałem sprzedać aby mieć na słuchawki i wzmacniacz. I w moim przypadku nie miało to sensu bytu. Po kupnie nowych mebli zostawili mi tylko parapet na kolumny. Także nawet ich tam nie kładłem. Teraz na całe problemy z ustawieniem będę mógł się wypiąć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 maja 2016 Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Nie znam Twojej sytuacji lokalowej. Jednak może w przyszłości ( niekoniecznie bliskiej ) warto pomyśleć o jakichś monitorkach bliskiego pola na biurko lub coś w tym stylu. Życzę wygodnych słuchawek ... o dźwięku z którego będziesz zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedek Napisano 23 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Dzięki za porady. Muszę się zainteresować tymi kolumnami bliskiego pola bo bardzo mało o tym wiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 maja 2016 Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Puki co , warto skupić się na słuchawkach. Tak można lepiej odciąć się od otoczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedek Napisano 23 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Tak. Teraz tylko słuchawki i idealne słuchanie bez kompromisów. A może kiedyś kiedyś stworze sobie jakiś kącik z monitorami bliskiego pola. Ale to kiedyś bo teraz chcę poznać muzykę na nowo w prawdziwej audiofilskiej jakości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 23 maja 2016 Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Przy wyborze słuchawek w zasadzie odpada tzw. współczynnik WAF, bo to jednak są znikome gabaryty względem kolumn. Z kolei jednym z najważniejszych kryteriów - przynajmniej dla mnie - jest komfort noszenia. Na nic super jakość dźwięku, gdy będziesz odczuwać dyskomfort i zmęczenie po 10 minutach słuchania. Osobiście w życiu bym nie kupił słuchawek Audeze, nawet tych najdroższych. Jak raz takie założyłem na głowę, to od razu dwa kręgi wbiły mi się w tułów. Takie ciężkie . Do długiego słuchania zalecam zatem jak najlżejsze słuchawki, najlepiej wykończone zamszem.A co do odmiennej prezentacji dźwięku, można lubić, nie lubić, ale słuchawki są o niebo bardziej analityczne niż kolumny i pozwalają wchłaniać cały plankton zawarty na płytach nie pozbawiając się przyjemności obcowania z muzyką w bardzo intymny sposób. Jeszcze więcej radochy sprawiają specjalne realizacje techniką sztucznej głowy (zwaną też binauralną, z ang. dummy head).Posłuchaj z youtube'a (koniecznie przez słuchawki ):LINKLINKLINK Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 maja 2016 Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Masz już jakiś sprzęt , czy dopiero zamierzasz kupić ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedek Napisano 23 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 maja 2016 Dzięki Profi za pomocny wpis. A sprzęt dopiero będę wybierał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 24 maja 2016 Udostępnij Napisano 24 maja 2016 Pochwal się jak już coś wybierzesz i podziel się wrażeniami. Trzymam kciuki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedek Napisano 24 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 maja 2016 Mogę zapytać jakich producentów unikać. Bo jak widzę w świecie kolumn unikane i nie polecane są pewne marki. Nie spotkałem się aby ktoś polecał kolumny np. Jamo, Jbl, Yamaha, Cerwin vegaTakże pewnie i w świecie słuchawek takie coś ma miejsce? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 24 maja 2016 Udostępnij Napisano 24 maja 2016 Cytat Bo jak widzę w świecie kolumn unikane i nie polecane są pewne marki. Nie spotkałem się aby ktoś polecał kolumny np. Jamo, Jbl, Yamaha, Cerwin vega Pojechałeś .I nie należy uogólniać na podstawie najtańszych modeli.Ja często polecam kolumny JAMO-ale nie te najtańsze....JBL, JAMO czy Yamaha mają sporo udanych modeli wartych uwagi i znanych (a nawet kultowych-jak np. Yamaha 1000M z berylową kopułką, JAMO Oriel czy JBL 250Ti).Poza tym te firmy mają w ofercie kolumny za kilkadziesiąt (JAMO) i więcej (JBL) tysięcy złotych. A nie tylko "wynalazki" po pareset złotych.Natomiast często jest tak, ze zamiast najtańszych czy tanich kolumn tych producentów (i wielu innych także) można kupić lepiej grające i często tańsze kolumny.A co do słuchawek-to ile pieniędzy chciałbyś na to przeznaczyć, bo trudno polecać modele za 3 tysiące gdy możesz wydać np. 30% tej kwoty.No i warto jeszcze przymierzyć się do wzmacniacza słuchawkowego....Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedek Napisano 24 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 maja 2016 Źle to napisałem. Na myśli miałem to, że mało widzę polecanych kolumn np. Yamahy czy jamo jak ktoś pyta o kolumny do tysiąca czy tysiąca z groszami. Ale nie twierdzilem że tak jest. Tylko tak się pytam? Także źle to oceniłem po najtańszych modelach. O których wszędzie się mówi. Bład. Faktycznie. Dzięki za poprawe. Na wzmacniacz i słuchawki mam 2 tyś. Nie wiem jeszcze jak to podzielić? Pewnie trochę ponad tysiąc na słuchawki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 24 maja 2016 Udostępnij Napisano 24 maja 2016 A będziesz potrzebował DAC? Bo jest trochę ciekawych modeli z dobrym wzmacniaczem słuchawkowym i miałbyś "2 w 1".Tylko że z kasą może być cieżko by się wyrobić.No i musiałbyś coś więcej napisać o swoich oczekiwanych wobec słuchawek.Warto też poczytać testy słuchawek-było ich parę w AUDIO, oraz oczywiście masa w internecie na innych portalach.A używane sprzęty wchodzą w grę?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedek Napisano 24 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 maja 2016 Mam fioo olympus 2 aby podłaczać komputer do wzmacniacza lub słuchawki do komputera. Wolę nowe sprzęty ze względu na obawy i słabe nerwy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 24 maja 2016 Udostępnij Napisano 24 maja 2016 Za 2k idzie kupić świetne combo np Aune T1 lub lepszy technicznie X1s i resztę na słuchawki które dźwiękiem mogą się różnić bardzo mocno napisz jakiego dźwięku oczekujesz jaka budowa słuchawek zamknięte czy może otwarte?temat zmierza bardziej w stronę słuchawek chyba pasuje wrzucić to do innego działu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedek Napisano 24 maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 maja 2016 Dzięki Panowie za wszystko, ja będe musiał wybrać słuchawki w salonie ponieważ nie znam się na tych opisach. Nie wiem jak brzmi dźwięk ciepły a jak ciemny i jasny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts