orzelek Napisano 7 czerwca 2016 Napisano 7 czerwca 2016 Witam!Właściwie to nie wiem czy wybrałem dobry dział, bo może się okazać, że np. kino domowe (albo coś innego) będzie lepszym rozwiązaniem.Ogółem to zostałem poproszony o znalezienie sprzętu audio, który będzie w stanie sprostać nie lada wyzwaniom. Jako, że moje doświadczenie w domowym audio jest raczej niewielkie, zwracam się z prośbą o pomoc do fachowców z tego forum Zestaw ma grać w dosyć sporym pomieszczeniu ok, 30m2. Oprócz odtwarzania muzyki z CD, czasami będzie podłączany do laptopa (oglądanie filmów z projektora). Sprzęt głównie będzie wykorzystywany do słuchania klasyki, jazz'u ale również ma poradzić sobie jako nagłośnienie na małej domówce (czyli powinien też zagrać głośno i z basem).Budżet to ok. 3000 zł, może da się jakieś 500 zł naciągnąć. Niestety, w rachubę wchodzi tylko nowy sprzęt.Jesteście w stanie coś polecić ? Odpisz, cytując
PromatAudio Napisano 8 czerwca 2016 Napisano 8 czerwca 2016 Jeśli chcesz wykorzystać sygnał HDMI to w grę wchodzą tylko amplitunery kina domowego. Jak jest projektor to dobrze aby amplituner posiadał dwa wyjścia, wtedy bezproblemowo podłączysz i TV i projektor. Takich amplitunerów jest kilka na rynku np. Onkyo 646, budzet od 2K w górę.Jeśli w tej cenie mają być też kolumny głośnikowe, to trochę słabo... Odpisz, cytując
orzelek Napisano 8 czerwca 2016 Autor Napisano 8 czerwca 2016 Możesz zaproponować jakieś kolumny, może da się podwyższyć do 4000 zł Odpisz, cytując
rms.pl Napisano 8 czerwca 2016 Napisano 8 czerwca 2016 Za 2500 masz b dobry zestaw kolumn od Polk Audio - T50. Polk to największy w USA producent kolumn podłogowychhttp://sklep.rms.pl/polk-audio-t531-t50-t3...na-domowego-5-0do tego amplitunerhttp://sklep.rms.pl/harman-kardon-avr-151s...spotify-connecthttp://sklep.rms.pl/onkyo-tx-sr333-tx-sr-3...na-domowego-5-1 Odpisz, cytując
orzelek Napisano 8 czerwca 2016 Autor Napisano 8 czerwca 2016 Czy jest taka możliwość, żeby kupić tylko kolumny podłogowe a potem je rozbudować o kolejne głośniki ? Odpisz, cytując
rms.pl Napisano 9 czerwca 2016 Napisano 9 czerwca 2016 Jak najbardziejhttp://sklep.rms.pl/polk-audio-t50-t-50-ko...podlogowe-2-szt Odpisz, cytując
S4Home Napisano 9 czerwca 2016 Napisano 9 czerwca 2016 Witaj,Pytanie czy chcesz faktycznie iść w stereo czy kino. Stereo zagra lepiej w tym budżecie system onkyo 8130 z kolumnami magnat quantum 755. To rewelacyjne kolumny w swojej cenie. Jeśli chciałbyś pozostać jednak przy kinie wówczas na start amplituner onkyo 656 i kolumny magnat quantum 677. W razie pytań lub wycen zapraszam Odpisz, cytując
Simson Napisano 9 czerwca 2016 Napisano 9 czerwca 2016 Ja osobiście nie rozumiem po co szukać dodatkowego wyjścia monitor (na projektor) w amplitunerze ????Mam projektor w mieszkaniu od przeszło 10 lat.Skoro sprzęt ma służyć głównie do muzyki i czasami do filmów z projektora (identycznie jak w moim przypadku) polecam porządne stereo.Kina domowe przerabiałem 3 i obecnie mam porządniejszy zestaw dwukanałowy i o wiele lepiej mi się wszystko ogląda jak w pseudo 5.1, na który często warunki mieszkaniowe nie pozwalają, aby zabrzmiał. Znajdziesz 1,5 m od tylnych kolumn do miejsca odsłuchowego (oczywiście w tył nie w bok)?U mnie projektor z laptopem jest połączony przez kabel HDMI, zaś do wzmaka za pośrednictwem DAC leci dźwięk z laptopa. Po wielu wydziwianiach tak dla mnie jest najwygodniej i najlepiej, gdyż masz lepsze pole manewru przy szukaniu wzmacniacza czy amplitunera.Więc krótko radzę tak: Laptop-projektor (kablem HDMI i obraz masz z laptopa na ekranie), muzyka z laptopa (ścieżka dźwiękowa filmu) do wzmacniacza ( konwerter DAC). Tym bardziej, że stawiasz na muzę. Jeśli tak jest nie pchaj się w kino domowe. Mi tego nikt nie powiedział i sporo zainwestowałem, żeby w końcu przejrzeć na oczy. Stereo za 3-4 tyś da Ci tyle radości z muzyki (a pamiętaj że filmy to też muzyka) co kino w okolicy 8-10 tyś. Ale to tylko moje zdanie, Można się z nim nie zgodzić, jednakże mnie nikt do zmiany myślenia po moich doświadczeniach nie przekona Odpisz, cytując
mordor12 Napisano 9 czerwca 2016 Napisano 9 czerwca 2016 Autorze tematu , piszesz, że sprzęt audio będzie przy okazji służył do filmów oglądanych na projektorze, jednak z Twojej wypowiedzi można zrozumieć , że głownie bedzie na nim puszczana muzyka.Zgadzam się w 100% z moim przedmówcą!Daj sobie spokój z kinem domowym , kup dwie kolumny i wzmacniacz stereo , do tego dac'a . Uzyskasz w ten sposób znacznie lepszą jakość dźwięku.Sam posiadam projektor do filmów , do tego blu ray i trochę płyt z filmami na tym nośniku, więc mogę w pełni wykorzystywać 5.1I tak też było. Przerobiłem pare modeli zestawów kina domowego i skończyło się i tak na stereo i nie mam zamiaru powracać do 5.1. Na porządne kino aby naprawdę dobrze zagrało , trzeba przeznaczyć znacznie wyższą kwotę niż tą jaką chcesz wydać. Do tego adaptacja pomieszczenia itd.Moim zdaniem Stereo jest bardziej uniwersalne i ZNACZNIE LEPSZY DŹWIĘK w tym samym przedziale cenowym Poza tym głównie do muzyki kino domowe ... ?Na stereo posłuchasz muzyki w dobrej jakości i obejrzysz film równie w dobrej jakości.Na kinie domowym obejrzysz film może w dobrej jakości , ale o muzyce już zapomnij No chyba , że kwota znacznie wzrośnie Pomyśl nad tym ... Odpisz, cytując
Simson Napisano 9 czerwca 2016 Napisano 9 czerwca 2016 Cytat Przerobiłem pare modeli zestawów kina domowego i skończyło się i tak na stereo i nie mam zamiaru powracać do 5.1. witaj w klubie!!!! Podpisuję się pod tym w 100% Cytat Daj sobie spokój z kinem domowym , kup dwie kolumny i wzmacniacz stereo , do tego dac'a . Uzyskasz w ten sposób znacznie lepszą jakość dźwięku.Na stereo posłuchasz muzyki w dobrej jakości i obejrzysz film równie w dobrej jakości.Na kinie domowym obejrzysz film może w dobrej jakości , ale o muzyce już zapomnij lepiej tego ująć nie można było, widzę że nadajemy na tych samych falach.kolumny oczywiście w takim metrażu tylko i wyłącznie podłogowe. Odpisz, cytując
Recommended Posts