Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam. Jestem tutaj nowy i mam do was pytanie. Nosze sie z zamiarem zakupu kolumn podlogowych i mam dwa typy, STX F360n lub Altus 300. Do napedzania bedzie sluzyl amplituner Pioneer VSX-1015. Kolumny beda sluzyc glownie do sluchania muzyki i czasem jakas wieksza imprezka w domu. Nie mam sluchu audiofilskiego i muzyke puszczam mp3 z laptopa. Co wybrac i co bedzie lepszym wyborem? Czy ten amplituner poradzi sobie z tymi kolumnami? Bo podobno lubia duzo mocy
Napisano
Mam nadzieję, że słuchałeś takich kolumn jak Altus czy STX. Odpowiadało Ci jak grają? Słuchałeś innych, dobrych kolumn w podobnej cenie?
Nie wiadomo też, czy nie chcesz wpakować tych kolumn do zbyt małego pomieszczenia i czy masz jak je prawidłowo ustawić.
Poczytaj inne wątki, zobacz co trzeba napisać, o co pytamy. Bo nie podałeś wielu istotnych informacji.
Jak się prawidłowo pisze pierwszy post masz przykłady poniżej. Można?
http://forum.audio.com.pl/Zmiana-kolumn--t44099.html
http://forum.audio.com.pl/Pierwszy-zestaw-...oju-t44466.html

I na koniec pytanie. Czemu chcesz użyć amplitunera KD do słuchania muzyki? Bo on nie za bardzo się do tego nadaje.
Cała para poszła tam w wejścia, wyjścia, procesory, przetworniki, mnogość kanałów. i niby po 120 W na każdy z kanałów. A pobór prądu tylko 480 W. Perpetum mobile jakieś icon_wink.gif
https://www.pioneerelectronics.com/pio/pe/i...nstructions.pdf

Koniecznie poczytaj też ten wątek, będziesz wiedział o co mi chodzi:
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry158765
Napisano
Kolego nie znam sie az tak na elektronice ale wlasnie widze z manuala tego modelu ze idzie 120W na kanal wiec generalnie wcale nie malo... salon mam nie maly a sluchalem tylko Altusy 140 a innych nie slyszalem. STX jest w miare ladny i dosc mocy ma z tego co deklaruje producent. Tak jak mowie nie jestem jakims koneserem muzyki i nie widze zbyt duzej roznicy w jakosci muzyki a slucham glownie skompresowanej muzyki mp3. A jesli juz to sa jakies aternatywne lepsze kolumny podlogowe w kwocie do 1600zl?
Napisano
Kolego jeśli chcesz dać szansę sobie pomóc zastosuj się do sugestii F1angela i zajrzyj pod podane adresy - linki. Poczytaj trochę i się zastanów, szczególnie, że jak piszesz nie znasz się na elektronice.
Odnoszę wrażenie, że w swoim wystąpieniu szukasz jedynie potwierdzenia, że jedna z tych par kolumn będzie właściwa. Jeśli masz tylko takie założenie to nie ma znaczenia co kupisz.
Pozdrawiam
Napisano
Co do mp3 to założę się że taką prawdziwą mp3-320kb/s, to większość osób na pierwszy raz nie odróżni od oryginału, najwyżej potem większa część populacji ale porównując już na zmianę z oryginałem.
Problemem nie jest więc tu sama mp3 tylko prędzej sposób połączenia z komputerem tu może być słabe ogniwo.
Lepiej wtedy zgrać na dysk piosenki i puszczać z usb amplitunera niż grać z PCta.
Osobiście wolałbym słuchać mp3 ( nawet gorszych od 320) ale na fajnym sprzęcie audio i dobranym z głową niż oryginałów na byle czym i np Altusach.

Może napisz co do za pokój metraż, że musisz mieć nl altus 300;) Choć z drugiej strony czuje że faktycznie chodzi o nagłaśnianie imprezem niż słuchanie muzyki.
Sama duża moc kolumn nie odpowiada i nie przekłada się na ich głośność, a np duży głośnik za dobry bas, co najwyżej ciśnienie .
Napisano
salon mam 4x4,5 czyli jakies 18m2. skoro wszyscy tak odradzaja altusy to co moge nowego kupic do kwoty 1700-1800zl ? lubie czasem glosno posluchac muzyki z dobrym basem. muzyka jaka slucham to generalnie wszystko, klasyczna, pop, house, hh, techno, dup step.
Napisano
A kolumny muszą być koniecznie nowe? Sam przechodziłem jakiś czas temu przez fazę zakupu pierwszego sprzętu hi-fi, brałem pod uwagę tylko sprzęt nowy a teraz trochę żałuję - tzn. gra to nieźle, ale jak trochę poszukasz możesz znaleźć lepszy jakościowo sprzęt używany w dobrym stanie (a być może bardziej niezawodny niż sprzęt nowy, bo solidnie wykonany).

Kolumny wbrew pozorom naprawdę róźnią się brzmieniem a kupując budżetowy, nowy zestaw możesz się zawieść.

Tak czy owak - nie kupuj niczego w ciemno, tylko (o ile masz niedaleko jakieś sklepy/salony) leć na odsłuch, aby mieć punkt odniesienia.
Napisano
Pisałeś niemały salon, więc altus 300 i teraz wychodzi, że salon raptem 18m czyli przeciętny standard;) Czułem, że tak będzie.
Nie będę przekonywał, że w takim metraży sprawdzają się czasami kolumny podstwkowe, ale muszą być dobre, solidne, a to kosztuje więc nie ma co opowiadać bo budżet jest za mały i jednak oczekujesz uderzenia w tej muzyce.
Stx f 360 ma bardziej wyrównane brzmienie od T altusa.
Jednak wierz mi w dużych i tanich konstrukcjach jak te sporo idzie w gwizdek tzn niewiele wynika, że są pozornie duże.
Według mnie przy muzyce którą słuchaszw ogóle te kolumny są za wolne, bo tak bardzo duża membrana nie ma dobrej szybkości i gubi się w szybkiej muzyce.
Jasne że używane były by lepsze... nawet jakiś Klipsch na dwu 16, czy 18 szybki zwarty dźwięk także plus że dużo efektywniejszy i nie obciąży amplitunera kinowego. W tym budżecie trafiają się używane w dobrym stanie.
Nowe Magnat quantum 675-677 kupisz jak poszukasz dobrze i też są odpowiedniejsze w metraż i 2 klasy lepsze, ba nawet nieczęsto wspominana , a wszechobecne yamaha ns-555 będą lepsze od altusa.

Kolego, żeby nie było że "nasze" jest złe, absolutnie tak nie sądzę i tak nie jest. Polacy robią dobre kolumny, ale innych marek i niestety droższe, lepszej klasy i trzeba mieć tak np 4-8 tys. Bo w budżetowych modelach niestety zagraniczne kolumny są zazwyczaj lepsze i jest zwyczajnie większy wybór.
Napisano
Cytat

salon mam 4x4,5 czyli jakies 18m2. skoro wszyscy tak odradzaja altusy to co moge nowego kupic do kwoty 1700-1800zl ? lubie czasem glosno posluchac muzyki z dobrym basem. muzyka jaka slucham to generalnie wszystko, klasyczna, pop, house, hh, techno, dup step.

Szukasz po prostu kolumn , że tak się wyrażę do "łojenia". Chcesz głośno, z kopem i mocnym basem.
Moim zdaniem żadne "audiofilskie" równo grające kolumny Cię nie zadowolą.
Musisz mieć mocno podkolorowane dźwiękowo kolumny.

Nie szukając daleko proszę bardzo:

http://allegro.pl/kolumny-klipsch-synergy-...6417787266.html

i klasę wyżej:

http://allegro.pl/klipsch-r-28-f-okazja-st...57.html#thumb/5

Choć moim zdaniem one mogą być troszkę za duże do 18m2, jednak mają BF z przodu co troszkę ułatwia sprawę przy ich ustawieniu.
Tak czy tak trzeba je odsunąć od ścian kilkadziesiąt cm, aby nie było dudnienia.

Tyle, że do takich kolumn pomimo , że mają wysoką skuteczność polecam wzmacniacz stereo z dobrym zasilaniem. Jak chcesz nie drogo, a moim zdaniem super grające wzmacniacze w tej cenie i pasujące do Klipsch to: Pioneer A656, A676. Lub wyżej Pioneer A 757, A 777. Każdy z nich będzie się dobrze zgrywał z tymi kolumnami.

Inny przykład kolumn to tak jak wspomniał kolega wyżej Magnat z serii Quantum:

http://allegro.pl/magnat-quantum-675-nowe-...6420543311.html

Cytat

mam dwa typy, STX F360n lub Altus 300.

Daj se chłopie spokój z tymi kolumnami. Naprawdę szkoda pieniędzy.
Napisano
skoro radzicie zeby nie brac stx czy altusa to odpuszczam je sobie.
nawet spodobały mi sie zaproponowane Yamahy ns-555. te Klipschy nie bardzo mi sie podobają.
co jeszcze jest godnego polecenia w kwocie do 1800zl.
może STX Electrino 250 ? niby model hi endowy
generalnie nie boje sie kupowac sprzetu urzywanego ale z glosnikami to roznie bywa i w roznym stanie moga byc cewki, nigdy nie wiadomo jak ktos gral czy przesterem nie gral.
Napisano
Kolumny to przede wszystkim mają odpowiednio do upodobań grać, a wyglądać i podobać się to w dalszej kolejoności. Zresztą o gustach co do urody kolumn nie ma co dyskutować, ale według mnie to nie jest też dyscyplina klipscha;)

Stx electrino 250( hi-end? hmm nie przesadzaj, choć przy jakiś popularnych marketowych kinowych zestawach pewnie tak) to bardzo udane kolumny, ciekawie i przyjemnie grające, dobre w ten metraż, ALE no właśnie, typ prezentacji muzyki zupełnie inny niż Altusa, Klipscha i to pokazuje jak totalnie różne może być brzmienie podobnych cenowo kolumn.
Także dlatego warto wiedzieć co się chce i oczekuje od lrezentacji muzyki.
Napisano
ja mieszkam w takiej dziurze, ze wszedzie mam daleko i nie mam mozliwosci by podjechac gdzies do sklepu i odsluchac kolumn jak graja.
nie mam nawet zadnego punktu odniesienia bo nie wiele slyszalem.
aktualnie mam male kolumny Sony z małej wieży podlaczone do tego amplitunera. brzmienie mi nawet odpowiada tylko raz ze za slabe są, dwa ze slychać rezonanse obudów a trzy to stanowczo są za małe.
nie ukrywam ze chcialbym zeby wyglądem też mi sie podobały kolumny bo jak by nie było stanowią one również element ozdoby w salonie icon_wink.gif
powiedzmy że jak na teraz byłbym najbardziej za STX Electrino 250. ładnie się prezentują, dobra efektywność i moc.
jakieś alternatywne propozycje?
Napisano
Z Magnata to polecaliśmy model Quantum, a nie supreme;) Sugerowano też coś mniejszego, a lepszego jakością do tej muzyki np. quantum 675/677, Klipsch , Yamaha ns555( wszystko w cenie ok. 1600zł) a Ty byle większe i byle taniej.
STX electrino 250 też polecam bo dobre, tylko pytanie czy tego oczekujesz od brzmienia skoro wcześniej chciałeś Altusa ( zapewne nieświadomie);/?
Jaka jakość może być tak wielkich kolumn i za 1100zł ? Supreme2002 to takie ciepłe kluchy, italo disco te klimaty, bez niższego basu, za to górny miękki i podbity. Jak na duże kolumny efektywność przeciętna, a obciążenie jednak spore bo 4 ohmy poczytaj , jak nie czytałeś jeszcze testów http://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-g...at-monitor-2000

Propozycje ciekawe już miałeś, takie które są lepsze od Altusów i STX i co ważne pod Twój gust i słuchaną muzykę. Z innych używanych polecę jeszcze Mission 35i , jakość i ciężar tych Mission 35i m przy supreme to jak Rols, przy polonezie, jednak niestety wymaga wydajnego wzmacniacza. Jako coś łatwiejszego dla amplitunera to jeszcze używane JBL e-80 za około 1100zł, są dynamiczne, efektywne, do kina Pionka fajne, a trochę mniej ostre w górze od statystycznego Klipscha.
  • 1 year later...
Napisano

Odswieze stary watek, bo sam sie zastanawiam nad kupnem STXow 360 a Magnatow 2002. Napisaliscie, ze sa bez nizszego basu, w sensie gra za malo czysto, czy jest bardzo slaby niczym glosniczek komputerowy? Jezeli slucham wlasnie takiej muzy jak italo disco, techno i czasem roots/blues rock, to sie nie sprawdza?

• 3 years later...
Napisano

stx quant 300 vs stx electrino 250 vs Altus 300? Aktualnie posiadam STX F-500 na głośniku W38.500.8 oraz D12.800.8, do tego zestawu głośnik niskotonowy / sub na głośniku w32.500.8. Wolał bym coś na 2x w32.500,8 gdyż ten głośnik gra dość ładnie i schodzi nisko.