Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Jeśli nie to polecam Pylon Diamond 25.

W/g informacji producenta, są do pomieszczenia od 18 do 32 metrów kwadratowych. Bardzo fajnie się z CXA81 zgadzały. Teraz chyba mk2 wersję wypuścili, więc może będzie ich trochę więcej z drugiej ręki. 

Drugie kolumny które miałem w domu to Monitor Audio Gold 100 5g.

Troszeczkę ciemniejsze od Pylonow ale mogą się podobać. I jeśli chodzi o wykonanie to miodzio. Tylko że to podstawkowe są.

Napisano (edytowany)
53 minuty temu, Artur Brol napisał:

Drugie kolumny które miałem w domu to Monitor Audio Gold 100 5g

Pylony Diamond 30 miałem na kilka dni wypożyczone nowe.. kompletnie nie urzekły mnie. Dużo basu i jakieś takie właśnie bez wyróżnionej średnicy grały. 

Gold 100 jakieś takie zamulone w górze pasma bo akurat kupowałem podstawkowe dla testów czy sobie z subem poradzą i wahałem się między R3 a Monitor Audio. Kefy były znacznie bardziej rozdzielcze.  

Chociaż tak jak napisałem na samym początku R3 dalej nie jest tym co by mnie satysfakcjonowało. Dlatego w takim pomieszczeniu kolumna podłogowa duża gra po prostu całkiem inaczej w pozytywnym tego słowa znaczeniu. 

Jedyne kolumny które grały tak dobrze średnicą i były tak dobre wokale że po przełączeniu z innych już nawet nie chciało się wracać to Impuls Audio Norte. Ale malutkie i dziwny kolor że kompletnie nie pasowały do pomieszczenia. Producent już nie produkuje więc nie ma szans na nie. 

Jakby może inaczej wyglądały i nawet duzo więcej kosztowały to mógłbym wziąść i kredyt na nie! 

Edytowano przez maskun
Napisano
5 godzin temu, maskun napisał:

No dobrze a uważacie ze seria Venere to w miarę udana seria? Z czym to teraz można porównać z Luminą? 

Z tego co pamiętam, to największy zarzut do Venere to było to, że to chińszczyzna. Teoretycznie jej miejsce zajęła seria Lumina.

Jednak w Luminie nie ma według mnie odpowiednika dla Venera S. Pylony Diamond to też nie jest konkurencja dla Venery S.

Ja bym spróbował je zestawić z Unico Due. Doda ciepła, dociąży bas, wyciśnie więcej w wokalach i nie rozpędzi tak wysokich tonów by bolało. Teraz Due jest w promocji za 8k PLN nówki sztuki. Jak masz możliwość to wypożycz i sprawdź.

Napisano
7 godzin temu, Chmarski napisał:

Venere to było to, że to chińszczyzna

no tak 2.5 oraz 3.0 to made in china ale Venere S jest produkowana we Włoszech. Dlatego m.in eSka była znacznie droższa ale tez miała inne przetworniki z membranami aluminiowymi inaczej niż w tych mniejszych.
Tych made in china to też słuchałem i nie ma to chyba znaczenia bo wykonanie i dźwięk też jest świetny a do tego było taniej...teraz większość kolumn jest tam robiona. Przecież taki Sonus ma odpowiednią kontrolę jakości a ludzie się zrazili bo to była wręcz "legendarna oczywistość" że Sonus musi być w pełni włoski.

• 11 months later...
Napisano

Dobry wieczór.

Właśnie nabyłem sonusy lumina 2. Gra mi to coraz lepiej (bo to dopiero trzeci dzien) no ale już wiadomo, że zostają.  W związku z tym mam pytanie do użytkowników sonusów.  Czy z Waszych doświadczeń wynika, że te kolumny dobrze się łączą z lampami? Pytam bo czekam na preamp lampowy i nie wiem, czy mam się nie nastawiać za bardzo, czy czekać na jakiś efekt wow?

• 5 months later...
Napisano

Witam forumowiczów 

chciałem spytać posiadaczy SF o modę grand piano home, chciałem zamienić swoje MA silver 500 na takowe SF home. Grało by to z roksan k3. Czy ktoś może słuchał i może mi powiedzieć czy jest przeskok z silver ów na SF home względem barwy dźwięku mocniejszego basu średnicy czy będzie lepiej z SF home?