Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dużo starszych CD ma takie rozwiązanie - regulacji siły sygnału. Wystarczy poczytać opis, lub najłatwiej popatrzeć na pilota danego odtwarzacza, czy są tam przyciski " level output + / - ".
Wygodna sprawa, nawet jak ma się klasyczny wzmacniacz, a pilot od niego gdzieś się zapodzieje,to możesz wyciszyć pilotem od CD.
  • Odpowiedzi 143
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
Tylko problem często w tym, że do CD nie ma oryginalnego pilota-albo jest od innego modelu (bez regulacji głośności).
A że jest to wygodne rozwiązanie to wiadomo, rownież do starych wzmacniaczy oraz do lampowych 😎

Warto jednak zauważyć, że wyjście o regulowanej głośności zazwyczaj wnosi pewne zniekształcenia i puryści dobrego dźwięku wolą korzystać z normalnego wyjścia.

Cytat

Np rewelacyjne sansui 717dr

Albo 10 razy tańsze SONY, choć oczywiście nie tak dobre...

Pozdrawiam
Napisano
Najbardziej z tych wszystkich pasuje mi Densen BA-100, Roksan caspian mnie nie urzekł, jeśli trafiłby się w dobrej cenie to też bym go wziął,
Wyjdzie tak, że zdecyduje się na Rotela, choć wolałbym jeden klocek, ze względu na gabaryty icon_smile.gif
Napisano
Jak chcesz niedużego a dobrego i stosunkowo mocnego Rotela-to zainteresuj się RA-06. Niezbyt drogi (tańszy np. od RA-1070 czy proponowanych konstrukcji dzielonych) a tylko trochę wyższy od słabszych mocowo konstrukcji np. RA-01/02/04/05.

Pozdrawiam
Napisano
Albo Rotel Ra-970,971,972 z pilotem. Ra-06 to wysoki model Rotela (nowsza generacja - nie słuuchałem więć nie powiem czy lepsza) następca tych co wymieniłem. Są jednak zwolennicy starszych - wcześniejszych generacji.

bardzo ciekawy, no i kompletny zestaw
wzmacniacz Rotel RA-971 mk2, CD RCD-951,Radio RT-935ax
cena 1499zł - Mam ten zestaw - bez radia - moim zdaniem gra wyśmienicie, idealny nie tylko na początek, ale też na lata, dopasowany elektrycznie i wizualnie.
https://www.olx.pl/oferta/rotel-ra-971-mk2-...html#75f3e39ff7

Rotel Ra-10 - tylko wzmacniacz 900 zł - w miarę "świeży" wyższy model od 06 - nie słyszałem, ale podobno bardzo dobry.
http://allegro.pl/wzmacniacz-rotel-ra-10-i6729407830.html
Napisano
'MAreve

Jak chcesz to napisz do mnie na PW - dam Ci namiary na gościa od którego kupiłem Rotela - sprzęt zadbany i sprawny. Byłem na tym parę ładnych stów do przodu, ale kupowałem poza allegro. Napiszesz do niego że poszukujesz zestawu CD + wzmacniacz np. do 800 zł. Być może będziesz musiał poczekać. Ja swój czekałem jakieś 2 i pół tygodnia, ale było warto.
Później możesz wkleić jego odpowiedź. Zobaczymy co odpisze. Co zaproponuje.
Napisano
Zestaw z RA-971 jak najbardziej, bo to fajny komplet za rozsądną cenę.

Ale porównanie RA-10 z RA-06 to nieporozumienie, bo "10" to dużo niższy model (czyli kontynuacja linii 01 i 04), a więc mniejsza moc i bez pilota.
Przymierzałeś się już do 1070 a teraz chcesz kupić dużo niższy model???
Więc ja bym "10" w tej cenie nie kupował.

Pozdrawiam
Napisano
Przepraszam, że wtrącę słowo, czemu tego rotela się tak uczepiłeś Ender?icon_smile.gif Już wiemy wszyscy, że rotel ma dobre wzmacniacze, ale w pierwszym poście autor napisał jaka muzyke lubi że woli wyrównane pasmo z obecnym basem, ale bardziej wyrównane. Nie jestem obeznany bardzo ale rotel raczej nadaje się do agresywniejszej muzyki(choć i poezje pewnie ładnie zagra) ja bym bardziej popatrzył właśnie za densenem, może musical fidelity, obecnie posiadany przeze mnie thule też ładnie muzykalnie gra z lekko uwypuklonym(zaokrąglonym) basem.
Napisano
Ja się nie upieram, to autor wybrał Rotela. Niech kupi to co mu się podoba, bo to on będzie słuchał. Pisałem wcześniej o tym.
Zresztą pisałem, że kupowanie w ciemno to zły pomysł. Dobrze jakby Autor wątku jednak odsłuchał wzmacniacz przed zakupem.
Pozdrawiam
Napisano
Przeczytałem cały ten wątek i moim zdaniem to wszystko się kupy nie trzyma.
Wygląda to tak jakby autor wątku chciał nowy wzmacniacz ale sam nie wie do końca jaki ( czyt. o jakiej sygnaturze brzmienia).
Najpierw zainteresowanie było Roksan Kandy Mk3, póżniej Densen a teraz Rotel?

Przecież te wszystkie wzmacniacze się różnią od siebie barwą, charakterystyką brzmienia itd, itp ...

Jedyne słowa autora określające jako tako swój wymóg odnośnie brzmienia to :
Cytat

Przede wszystkim uwielbiam czysty, pełny dźwięk.Lubię jak niskie tony są mocne, ale przy tym idealnie wkomponują się w muzykę. nie wychodzą na pierwszy plan.

Po czym proponowane są mu Rotele ... icon_mrgreen.gif
Owszem nawet Rotele zależnie od serii różnią się sygnaturą brzmienia , ale te proponowane raczej nie reprezentują "pełnego dźwięku" ...
Oczywiście zależy co mamy na myśli mówiąc pełny dźwięk...
Przynajmniej dla mnie taka szkoła grania to właśnie proponowany Densen , czy też większość wzmacniaczy firmy Musical Fidelity ...

Ja na miejscu autora bym poczekał i tak jak napisał Angel oraz Note wybrał najpierw kolumny a następnie do nich wzmacniacz ...
A tak kolega kupi teraz wzmacniacz, później dobierze kolumny, ale może się okazać , że inne kolumny by zagrały lepiej z innym wzmacniaczem i od nowa Polka Ludowa...

Ps. Oczywiście rozumiem kupno wzmacniacza pod nowe kolumny, ale tu trzeba mieć wielkie obeznanie w sprzęcie aby takie "akcje" robić a tak to można tylko wydać pieniądze i dalej zmieniać ...
Napisano
Cytat

Ogólnie mój wzmacniacz jest na wykończeniu, przerywa, charczy itp z dnia na dzień jest coraz gorzej, dlatego chce pierw zmienić wzmacniacz, a następnie kolumny.
Co mi powiesz o tym Roletu ?

Autor chce najpierw wzmacniacz powód wyżej. Sprzęt ma być zadbany wg Autora to jeden z priorytetów.
I taka uwaga dobrze by odsłuchać cokolwiek przed zakupem. Bo kupi np. Rotela i stwierdzi że jednak to nie to co chce.
Podaje 2 linki sprzedawców - gdzie Teoretycznie można "wypożyczyć" - kupić "używki " i zwrócić do 14 dni - jak to jest w praktyce nie wiem, bo jak kupowałem, to wszystko pasowało - więc problemu nie było. Proponuję by pomóc wybrać coś od nich. Ewentualnie jak ktoś ma kogoś sprawdzonego sprzedawcę to niech wrzuci.
Kolumny głośnikowe, wzmacniacze, CD http://allegro.pl/listing/user/listing.php...11&order=dd
Wzmacniacze, CD http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=20705776
Napisano
Sam kiedyś kupiłem kilka elementów z Audio-Vision i byłem bardzo zadowolony, z tego co wiem następcy też są.. Co do pierwszego linka to faktycznie o Pumpurku słyszałem wiele dobrego icon_wink.gif

Z mojej strony polecam również tego sprzedawcę - Center-Audio / Center-Com /::
http://allegro.pl/nakamichi-amplifier-2-au...6733801809.html
Również kupiłem od niego kilka klocków i żadnych problemów, co prawda zwykle wiele elementów ma z niższej półki , ale czasem można wtrafić coś naprawdę fajnego ...
Napisano
Może nie w temacie, ale mam propozycję założenia wątku "Sprawdzeni solidni sprzedawcy używanego audio" - chyba, że takowy istnieje.
Bardzo by to pomogło przy ewentualnych zakupach.

Co do Audio-Vision - to udzielana przez nich gwarancja jest fikcją, natomiast sprzęt w bardzo dobrym stanie.

No to jesteśmy w punkcie wyjścia, skoro Rotel nie to zaproponujcie coś ładnego wizualnie, a przy tym mocny bas,
"czysty pełny dźwięk" i wysoka wydajność prądowa.
Napisano
W punkcie wyjścia-to może warto się zorientować ile by kosztowała naprawa uszkodzonego wzmacniacza.
Jeśli niezbyt dużo, to warto naprawić - a potem po zakupie docelowego wzmacniacza można go sprzedać.

Bo jak na razie nie mamy efektów, a znowu będzie szukanie dla szukania, a nie dla efektów...

Pozdrawiam
Napisano
A powiedz mi jaki sens reanimacji trupa i płacić np. 200 lub 300 zł za naprawę?

Cytat

Owszem nawet Rotele zależnie od serii różnią się sygnaturą brzmienia , ale te proponowane raczej nie reprezentują "pełnego dźwięku" ...
Oczywiście zależy co mamy na myśli mówiąc pełny dźwięk...
Przynajmniej dla mnie taka szkoła grania to właśnie proponowany Densen , czy też większość wzmacniaczy firmy Musical Fidelity ...

Ja na miejscu autora bym poczekał i tak jak napisał Angel oraz Note wybrał najpierw kolumny a następnie do nich wzmacniacz ...
A tak kolega kupi teraz wzmacniacz, później dobierze kolumny, ale może się okazać , że inne kolumny by zagrały lepiej z innym wzmacniaczem i od nowa Polka Ludowa...
..

Dla mnie ma Rotel pełny i kompletny dźwięk - moje subiektywne odczucie (oczywiście nie upieram się przy rotelu).
MAreve napisał, że ma wzmacniacz na wykończeniu, a wy dalej swoje - kupić najpierw kolumny....
ok! Zakładam kupi kolumny i dalej będzie miał zepsuty wzmacniacz. Ja go rozumiem, będąc w skórze autora to chciałbym, aby coś w końcu grało.
To jest trochę takie kręcenie się wokół własnego ogona.
Ja też kupiłem najpierw wzmacniacz i cd i co z tego? Powinno mnie się teraz na forum ukamienować!!??
Bądźcie trochę bardziej elastyczni.
A może jest ktoś z Gorzowa Wielkopolskiego, kto ma sprzęt, który gra mocnym basem i ma "czysty pełny dźwięk" i wysoka wydajność prądowa, gdzie autor mógłby posłuchać? Miałby wtedy jakieś odnisienie.
Napisano
Powtórzę jeszcze raz, pierw wzmacniacz następnie kolumny.
Jak na razie to jest moja lista wyboru:

1. Densen Ba-100
2. Roksan Capsian
3. Thule Ia 100

Mógłbym do tego dorzucić Musial fidelity, ale nie wiem do końca jaki mode.
Napisano
By pasowało poziomem jakości dźwięku, to MF E-100 albo A 3. I wszystkie wyższe modele. icon_biggrin.gif

Rotele jednak nie mają tak pełnej, plastycznej średnicy. Ani tego wyrafinowania w brzmieniu. Są dobre do rocka.
Ale jeśli chce się posłuchać czegoś innego, podelektować dźwiękiem, to szybko się nudzą. Niestety.
Napisano
Angel a E10 lub E11 są gorsze od Thula i Densena znacznie? W sumie między nimi ostatnio wybierałem i E10 wydawała mi się godnym wzmacniaczem. Napisz proszę bo bardzo minie ciekawi porównanie MF do tamtych dwóch zawodników. Co do densena i thule czytałem o obu nawet jakieś porównania były robione, ale konkretnie z MF nie znalazłem. A i jeszcze mamy advance acoustic map w cenie około 1500 zł mamy 305 też całkiem niezły wzmacniacz(ale tu opinie doświadczonych userów trzeba).
Napisano
A zestaw startowy posiadam:)
Tidal HiFi-> Chromecast Audio-> Kenwood MD5090->rca alphard da vinci-> Thule spirit ia100->ruby anniversary qed->elac fs137-> ucho;)
Prócz tego jeszcze tuner kenwooda kt 5020

Co do brzmienia to ciężki temat z opisem wiele zależy oczywiście od samych utworów wiele elektroniki której słucham tak różni się rodzajem i jakością wokalu, wysokich i basu że ciężko całość określić.
Ujmę tak tam gdzie odpowiednie pasmo wpada najbardziej w ucho moge określić że: bas jest obfity ale nie jakiś niezwykle głęboki z dobra kontrolą(dzięki zmianie wzmacniacza zniknęły niemiłe przeciągniecia), wokale melodyjne lekko ciepłe wysunięte do przodu, wysokie 0 kłucia po zmianie DACa zrobiły się lepiej wybrzmiewające,ale jak pisze nie ma problemu z szeleszczeniem czy kłuciem w ucho. Scena nie jest badzo szeroka, ale lokalizacja bardzo dobra. Całość jak dla mnie gra świetnie w elektro, popie, w rocku lekki bardzo fajnie, w metalu najsłabiej sobie radzi ale i tak o niebo lepiej niz z marantzem pm.
Chyba tyle.