Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Mam pytanie.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów może mi na nie odpowiedzieć?
Otóż.
Posiadam marantza m-cr611 (taki all in one - 2 x 60 W przy 6 ohm) i monitory dali zensor 3 (6 ohm) - (typowy zestaw).
Czy warto między oba elementy wpiąć jeszcze wzmacniacz?
Marantz posiada wyjście stereo.
A jeżeli tak to czy nie będzie to dublowanie wzmacniacza?
A może moc zestawu się zwiększy?
Czy może m-cr zagra nie tylko jako źródło a również jak przedwzmacniacz?
Brakuje mi dynamiki i trochę górę chciałbym rozjaśnić np w rocku choć zestaw potrafi fajnie zaskoczyć w elektro czy chillout.
Akustycznie pomieszczenie też nie jest najszczęśliwsze (ok 18 m2 - 5 m x 3,5 m) Monitory stoją na komodzie(prawie 2,5 m) 30 cm od ściany na wysokości 90 cm ale wokół mają luz. Komoda na dłuższej ścianie.
Myślałem o używce lub nowym Pioneer A-30.(ok 1300)
Tyle mniej więcej max chciałbym wydać.
Kable to qed ruby AEvo ale lepiej się sprawdza zwykła OFC z marketu.
To nie jest mój pierwszy zestaw stereo.Miałem pm7000 marantza i podłogówki ale musiałem się ich pozbyć bo mi dzieciak wrzucał różne rzeczy do bass reflexów a także zmieniłem mieszkanie.
Na dzień dzisiejszy chcę pozostać przy tym zestawie.
Proszę o poradę w ewentualnym doborze wzmacniacza i wyrozumiałość przy pierwszym poście.
Pozdrawiam.
Napisano
A po co Ci wzmacniacz dodatkowy? Warto bo te kolumny zagrają ładniej z wyższej klasy wzmacniaczem, ale warto je zastąpić a nie dokładać.
Moim zdaniem najlepiej zrobisz wymieniając wzmacniacz.
Sprawdź Pioneera A30 brzmienie żywe i w swojej cenie bardzo dobre.
Z używanych wyższe modele Yamahy. AX900?
Napisano
thx
Wzmacniacz w m-cr611 jest jego integralną częścią (to jest jeden amplituner).
Przy nowym wzmacniaczu pracowałby jako źródło.
Jego uniwersalność jest bardzo dobra ( napęd CD radio DAB i FM usb mp3 FLAC Spotify Airplay Wifi NAS Bluetooth NFC wej optyczne itd)
Chodzi o to żeby zestaw kopnął. (krótszy bas i detale na górze)
Zensorom ewidentnie brakuje lepszego wzmacniacza.
Chociaż mówię - nie jest źle.
A może yamaha ale a-s 501 ?
Myślałem jeszcze o głośnikowych Chord Carnival Silverscreen (dołoży góry i średnicy - uporządkuje?) warto?
Jeżeli chciałby ktoś doradzić to bardzo proszę.
Pozdrawiam.
Napisano
Kablami Zajmij się na końcu.
Jeśli mcr 611 chcesz wykorzystać jako źródło to w porządku. Pod twoje kolumny i Yamaha i Pioneer byłby dobry. Wtedy rozjasnisz górę, utwarfzisz dół i dodasz detale. Pioneer że względu na cene jest ciekawszym wyborem.
As501 ma z kolei dać na podkładzie
Napisano
Pioneer A30 sporo lepszy od Tego Onkyo 9010. Zaś Marantz pm 6005 lepszy i wyższej klasy i nieco inny w brzmieniu od Pioneera A30, dodatkowo w 6005 masz dobry DAC.
Tylko wychodzi na to że wymieniamy system "mini all in one " marantz 611 na klasyczny zestaw na bazie wzmacniacza marantza icon_wink.gif

Może dla Ciebie te podmiany i zmiany wzmacniaczy nie będą warte tych pieniędzy, a może okażą się spektakularne i trafione ?
Ja zabrałbym marzntza 611 i Dali 3 do sklepu i sobie posłuchał. Masz super okazję poznać swoje oczekiwania, gust i poznać możliwości dobrych Dali zensor 3, to może być ciekawe doświadczenie.
Napisano
Chodziło mi raczej o 9050.
Zdecyduję się jednak na yamaha a-s501 .
Mogę kupić w dobrej cenie nową ale bez odsłuchu lub o 200 drożej po odsłuchach zabierając swoje dali do salonu.
W ciemno wchodzić chyba nie warto ?
Choć przy tej cenie ryzyko niewielkie.
Jeżeli zagra mi to porównywalnie do marantza pm-68 i paradigm monitor 3 których dźwięk mi się kiedyś bardzo podobał to się zdecyduję.
Napisano
Cytat

Nie nie zrozumieliśmy się.
W salonie cena o ok 200 wyższa ale z możliwością odsłuchu ( bo blisko).
Taniej u konkurencji ale zakup przez neta bo ich salon ode mnie 250 km.

1. Porozmawiaj z obsługą salonu i negocjuj cenę, jak radzi przedmówca.
2. Zamów przez internet, wtedy masz 14 dni na odstąpienie, odsłuchasz u siebie w domu.
Napisano
Pioneer a30 porównywalny do onkyo 9050.
Yamaha as 501 to ten sam poziom. Marantz seria 5 to level niżej i nie pasuje do zensor.

Napisz do nas o cene na cały set i już. Dostaniesz rabat i na kolumny i na elektronikę. No i masz możliwość zwrotu jak coś nie będzie leżeć.

Zapraszamy
Napisano
S4Home dziękuję, na pewno się z Wami skontaktuję.
Muszę uporządkować.
Potrzebuję tylko wzmacniacz.
Źródło to amplituner Marantz m-cr611 i tv ze smartem połączony kablem optycznym.
Kolumny to Dali Zensor 3.
Kolumny stoją na komodzie blisko ściany (ok 30 cm) na wysokości ok 85 cm i oddalone od siebie o ok 200 cm wokół kolumn luz .Komoda na dłuższej ścianie ale nie pośrodku.
Pokój ok 18 m2 (5 x 3,5) słaby akustycznie (ściana naprzeciwko oprócz dużego narożnika i stołu pusta , firanki ,zasłony, gruby dywan).
Muzyka wszelaka może oprócz country i death metalu.
Budżet to tak do ok 1700.Im niżej tym lepiej.
Chcę kupić wzmacniacz który dołoży dynamiki Zensorom skróci bas dołoży w górze i średnicy detali uporządkuje.Podobało mi się bardzo brzmienie Marantza PM68 z Paradigm Monitor 3.
Więc który wybrać:
Yamaha A-S501
boję się że będzie za dużo wysokich ale może QED Ruby Anniversary Evolution to ociepli mam jeszcze stary i zapomniany interkonekt KLOTZ LA GRANGE GY107
Onkyo A-9050
Pioneer A-30
i ew Marantz PM6006 (ale chyba Dali i marantz to nie jest dobre połączenie chyba że od Pearl Lite).
Opcje to jeszcze przerzucenie monitorów na standy i postawienie ich po obu stronach komody i wyjeżdżanie z nimi trochę do przodu do odsłuchu.
Najlepsza forma zakupu to przez internet (cena) i ew odsyłka czyli w ciemno.
Mam możliwość podjechać z kolumnami do Lublina do salonów na odsłuchy ale na pewno nie w tym miesiącu.(praca do późna).
Jeśli chciałby ktoś wskazać faworyta to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.
Napisano
Poczekam posłucham zadecyduję.
Nad odpada - jeżeli 326 to klasa c320 (miałem kiedyś) to nie moja bajka.
Czy ktoś z forumowiczów ma dali zensor 3 z którymś z tych wzmacniaczy i chciałby ukierunkować wybór to bardzo proszę o parę słów.
Pozdrawiam.
Napisano
Obawiam się, że to będzie zamiana z cyklu siekierka na kijek. Małe monitory są trudnym przeciwnikiem dla budżetowych wzmacniaczy. Doradzałbym zaczaić się na prawdziwy wzmacniacz o mocy powyżej 100W, typu NAD C356 i wtedy będzie czuć różnicę. A tak wydasz 1800zł zamiast 2800 i będziesz niepocieszona.
http://sklep.rms.pl/nad-c-356-bee-c356-wzmacniacz-stereo

Ewentualnie wymienić kolumny na podłogówki z bas refleksem w dół np
http://sklep.rms.pl/polk-audio-signature-s...reo-klasy-hi-fi
  • 1 month later...
Napisano
Witam ponownie.
Zakupiłem A-30 Pioneera.
Jestem naprawdę zadowolony z brzmienia zestawu.
Ale może można coś jeszcze poprawić.
A ponieważ nie chcę zakładać nowego wątku to proszę o:
-radę w doborze kabli głośnikowych i interkonektu o neutralnym brzmieniu pasującym do zestawu:
Marantz m-cr611 (źródło)
Pioneer A-30 (wzmacniacz)
Dali Zensor 3
w cenie do 200 PLN za 2 x 3m (może być używka bez konfekcji) single
Obecnie gram na QED Ruby AEvo ( jest za ciepło i lekko przymula) lub OFC no name (lepiej) i intrc Prolinka.
Myślałem o Melodice ale też chyba ociepla i dodaje basu.
Może jakiś konkretny model ktoś podpowie.
Czy Chord Silver screen (lub inny "srebrny" będzie pasował czy będzie za jasno ?
Może ktoś chciałby doradzić.
Pozdrawiam.
  • 6 months later...
Napisano

Witam ponownie.

Nie chcę zaśmiecać forum nowym wątkiem ponieważ mam pytanie które pośrednio w jakimś stopniu dotyczy obecnego.

Mam ochotę spróbować a-50 (większa moc, klasa D) Pioneera zamiast a-30.

Czy warto ?

Czy to podobnie grający wzmacniacz ? Czy lepiej zagra z moimi monitorami?

Marantz m-cr611 - żródło

Pioneer A-30

Dali Zensor 3

Kable to Chord Carnival Silverscreen

interkonekt to jakiś Prolink

Nie znalazłem opinii o tym wzmacniaczu w połączeniu z Dali Zensor 3 i o takie byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam.

Czy warto wymienić wzmacniacz w tej konfiguracji?