Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Koledzy.

Jako, że często spotykam się z pochlebnymi opiniami na temat kolumn zamkniętych chciałbym dopytać o parę kwestii (w szczególności jedną).

1. Jak wygląda koszt produkcji w porównaniu do zamkniętych w tym samym poziomie jakości

2. Jaka jest prawda o basie z tych kolumn czy rzeczywiście jest tak wspaniały punktowy, okrągły i głęboki że kolumny z bass-reflexem się nie umywają

3. Z jakiego powodu jeśli dźwięk jest tak doskonały i znika problem rozstawu kolumn tak rzadko można spotkać owe konstrukcje

4. Najważniejsze- jaka jest prawda odnośnie ustawienie kolumn? Spotkałem się z opinią, że można je wcisnąć w każdą szparę między meblami... co do basu się zgodzę, że takie ustawienie może nei przeszkadzać, ale co ze sceną, z przestrzennością w kolumnach, czy też pozostaje to bez szwanku? 

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

PS Jeśli nie ten dział proszę o przeniesienie.

Napisano (edytowany)

Odpowiem tylk na pytanie 2

w części winę za to ponosi współczesna moda na wąskie kolumny. Wymuszają one małe przetworniki a basrefleks jest forma ich "dopalenia"

edytka

problem z rozstawieniem nie znika tylko jest trochę mniejszy

Mialem kolumny na seas-ach (ale o ile dobrze pamietam chyba papierowych), bardzo szybki dżwięk.

Edytowano przez Fafniak
Napisano

Nie zgodzę się  z tym, że kolumny zamknięte można byle jak rozstawić i dobrze zagrają.

Tak samo jak nie jest prawdziwe, że kolumny z basrefleksem z przodu mogą stać przy samej ścianie  (no chyba, że jest metrowa głębokość kolumny - to wtedy może...). Liczy się też odległość samych głośników od ściany.

Pozdrawiam

PS. Dział (przynajmniej na razie) zostaje

Napisano

Ufff żeby to było takie proste...

Może trzeba powiedzieć po prostu o wadach br. Br po prostu slychać. Np turbulencje.

To prawda, że zamknięte kolumny łatwiej ustawić. Ale łatwiej nie znaczy byle jak.

Z szybkością basu to trochę generalizowanie ale jest w tym dużo prawdy :)

Koszt z br i bez jest podobny.

Napisano

Miałem w sumie kilka kolumn OZ jak i BR, tak samo pewne doświadczenia z różnymi subwooferami. Konstrukcja zamknięta ma tą zaletę, że bas jest równiejszy w całym paśmie, schodzi niżej i jest nieco szybszy. Na minus - efektywność i poziom SPL z takich głośników jest trochę niższy, po prostu musi być większy ruch membramy żeby wygenerować to samo ciśnienie i głośnik szybciej osiąga swój limit pracy bez zniekształceń.  Zwykle bas z kolumn z bas refleksem wydaje się mocniejszy, bo jest trochę podbity w okolicy strojenia bas refleksu, by zrekompensować później dość gwałtowny spadek SPL poniżej tej częstotliwości. W przypadku obudowy zamkniętej spadek ciśnienia wraz z niższym basem jest mniej odczuwalny, ale ogólnie basu (na większości nagrań) jest nieco mniej, za to jest lepszej jakości. Wszystko zależy jednak od konstrukcji i jakości głośników.

• 5 years later...
Napisano
Dnia 2.05.2017 o 11:35, S4Home napisał:

Wbrew pozorom koszt jest nawet mniejszy. 

Podaj mi swojego maila to zeskanuje ci świetny opis i porównanie tych konstrukcji. 

Można poprosić o opis i porównanie konstrukcji kolumn

Napisano

Miałem to porównanie gdzieś w którejś książce o audio. Ale nie znajde tego już po tylu latach.

22 godziny temu, pgrysza napisał:

Można poprosić o opis i porównanie konstrukcji kolumn

Przykro mi

13 godzin temu, J4Z napisał:

@Piotr Sonido masz jeszcze? xD

Dzieki za taga. Gdzięs to mam na pewno ale..... Może za kolejne kilka lat wrócę do tej książki :P