Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam, 

Za 2 tygodnie rozpoczynam remont pokoju i pomyśłałem nad dobrym zestawem STEREO. Coś w rodzaju 2.1 lub  Głośniki lewy, prawy , centralny + subwoofer. (Nie znam się za bardzo)

Główne źródło dźwięku to będzie telewizor (Będzie kupiony nowy 2017).  Głównie ESKA (Pop) i telewizja (fakty ,filmy ,itp.)

Dodatkowo odtwarzanie plików WAV z dysku na usb.

Posiadam aktualnie już Pionera vsx 930 w salonie , więc prosiłbym aby zostać przy tej firmie amplitiunera.

!!!!!!! W grę nie wchodzi sprzęt używany tylko nowy !!!!!!

Edytowano przez Mateusz1809
Napisano (edytowany)

Pioneera używam w salonie z kolumnami TAGA HARMONY 5.1 , a teraz szukam stereo do mojego pokoju. podany budżet jest Całkowitym budżetem na amplitiuner i kolumny. Maksymalnie chcę wydać 4 tys złotych gdyż nie jest to duży pokój.

Napisano

Skoro masz już jedno kino domowe, to może w drugim pomieszczeniu poprzestań na stereo (bez suba i głośnika centralnego). W grę wchodzi zakup amplitunera Pioneer SX-N30, no chyba, że chcesz jakiś system typu miniwieża, gdzie Pioneer też ma ciekawe propozycje.

Napisano

A niby czemu bez suba się nie obejdzie? Do słuchania muzyki sub nie bardzo się nadaje (no chyba, że drogi model). Porządne kolumny stereo (z dobrym wzmacniaczem) potrafią wydobyć z siebie całkiem niski i potężny bas, z pewnością lepszy niż tani sub. 20m2 to nie są jakieś hektary, by odpowiednio dobrane kolumny poległy w tym elemencie.  

Napisano
19 godzin temu, Mateusz1809 napisał:

Pioneera używam w salonie z kolumnami TAGA HARMONY 5.1 , a teraz szukam stereo do mojego pokoju. podany budżet jest Całkowitym budżetem na amplitiuner i kolumny. Maksymalnie chcę wydać 4 tys złotych gdyż nie jest to duży pokój.

To w końcu jaka jest powierzchnia tego pokoju?
Podaj więcej informacji (patrz na "Pierwsze posty..." - http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html ), bo jakoś bardzo skrótowo odpowiadasz, jakby Ci nie zależało na odpowiedziach.

O propozycji amplitunera Pioneer SX-N30 już napisał wcześniej Kraft  i to jest dobra propozycja, a jego test masz np. tutaj
http://audio.com.pl/testy/stereo/amplitunery-stereo/2560-pioneer-sx-n30

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

A więc tak, dowiedziałem się wystarczająco. Na amplituner dostane rabat więc kupie go w przedziale 1900-2000zł. I teraz zostaje 2k zł na kolumny, jakie polecacie ? Zależy mi na pełnowartościowym brzmieniu , aby nie był płaski dźwięk , głównie słucham popu , ale chciałbym słyszalny niski ton. 

Pokój jest prostokątny 5metrów długość i 3,35 m szerokość.

Napisano

Skoro masz już te kolumny (tak piszesz w stopce), to chyba sam wiesz najlepiej, jak graja i czy Ci to odpowiada. Nie rozumiem Twoich pytań. Przenieś te kolumny do pomieszczenia o którym piszesz, przenieś swój stary amplituner Pioneera i posłuchaj czy jest OK. Jeśli tak, to można założyć, że z SX-N30 Tagi zagrają podobnie. 

Napisano

Zestaw nawet dobrze się uzupełnia bo Pioneer sxn30 gra dość jasno ,detalicznie, twardo. Z opisu wynika że Taga azure ma delikatną górę, niskie tony są niskie choć w tym wypadku też jak w pionku twarde. Jak chciałbyś w dole pasma nieco więcej tzw masy i lekkiego ciepełka to np Wharfadele diamond 240.

Napisano (edytowany)

Tak naprawdę to sam nie wiem czego chcę :$.

Dzięki za doradzenie pionnera sx n30 K - poczytałem, jest idealny dla mnie. (Kupuje)

Kolumny chcę czegoś dobrego sam nie wiem czego , aby nie żałować zakupu. Dlatego się tak zastanawiam.

I czy w przypadku kolumn nie jest tak , że im droższe tym lepsze? ¬¬

Te Wharfadele diamond 240 całkiem nieźle brzmią - trzeba się porządnie zastanowić. (a i te różnice membran w tych wharfadele z daleka widać jak by membrana była papierowa)

No i teraz przejdźmy do okablowania jaką grubość wybrać? Kolumny będą stać w miarę blisko siebie , więc się zastanawiam czy warto wydać na drogi kabel , czy może przy tym zestawie różnica jest tak mała , że dla zwykłego kowalskiego nie będzie słyszalna.

Napisano

Witaj,

Skoro mamy zostać przy Pioneerze to poszedł bym w SXN30. Co do kolumn to w modele Klipsch R26 lub Magnat Quantum 677, ewentualnie wspomniane przez jacka Wharfedale.

Sub przy tym zestawie to zły pomysł.

No chyba że dorzucisz 1000 zł typowo na niego. W przeciwnym razie jego wybór przy takiej kwocie ograniczy wybór kolumn do dużo słabszych modeli.

Zapraszam Cie do nas na odsłuch ewentualnie odsłuch może przyjechać do Ciebie. Sprawdzisz i wybierzesz świadomie.

Pozdrawiam