robby Napisano 11 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2017 Pomieszczenie zamknięte 4,5 x 3,8m wzmacniacz JVC AX-4 (podobno tylko pod kolumny 8 ohm ?) Którą z nich wybrać? Zawęziłem temat z poprzedniego postu do tylko tych dwóch kolumn, wydają się najsensowniejsze... Odtwarzacz CD chwilę później dokupię Dziękuję za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 12 sierpnia 2017 Dzień dobry. Obiektywnie kolumny Kef są konstrukcją lepszą, bardziej zaawansowaną, natomiast stawiającą dosyć duże wymagania w kwestii całego toru oraz oferującą dosyć specyficzne brzmienie. To bardzo dobre brzmienie, pełne ze świetną sceną, ale na pewno nie uniwersalne, może spodobać się tylko wybranym osobom. Melodika jest konstrukcją zdecydowanie bardziej uniwersalną, oferująca dźwięk bezpośredni, dynamiczny, lekko eksponując skraje pasma. Tak więc bez odsłuchu zdecydowanie Melodika, natomiast w przypadku Kef sugeruję porządny odsłuch i to na Twoim systemie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 14 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2017 Żadne z tych dwóch. BL30 nie jest tak udanym modelem jak większe 40-stki, co nie znaczy że brzmi źle. Kwestia ceny. IQ5 natomiast brzmi ponadprzeciętnie w zakresie średnicy, góry, przestrzeni, potrzebuje jednak ciepłego toru, inaczej brzmi trochę technicznie. Druga sprawa - niestety ale zupełny brak w nich niskich tonów, to takie granie jak z monitorów i to nie tych większych. Z tego co pisałeś - bardziej bym celował w jakieś Tannoy, Castle, Chario, Dynaudio (takie pierwsze skojarzenia). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 14 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2017 Jeśli masz zagracony pokój, możesz powalczyc z BL40MK2. I to będzie najlepszy i najprostszy wybór. https://sklep.rms.pl/melodika-bl40-mkii-mk2-nowa-wersja-kolumny-podlogowe-stereo-2szt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robby Napisano 14 sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2017 Dziękuję za podpowiedzi W pokoju stoi narożnik (naprzeciw kolumn) mała ława i w kącie mała sofa na wprost której jest szafka z TV Kolumny są naprzeciw dłuższej części narożnika, a Tv naprzeciw krótszej i tej sofy, do TV są inne głośniki. Tak, wiem, powiecie debilizm, ale tak chciałem - aby wygodniejsza dłuższa strona narożnika była naprzeciw kolumn i większej odległości (po dłuższej ścianie) od słuchającego Myślałem nad BL40. Są warte tej różnicy do BL30? Mam też drugi wzmacniacz - Harman AVI 150 - który mógłbym również (tymczasowo) podpiąć pod te kolumny. Na pewno na przyszły rok będę kupował "nowy" wzmacniacz. Teraz chcę porządne kolumny, które podłącze chwilę później pod ten docelowy wzmacniacz. Wcześniejszy budżet opiewał na ok 2tys na całość, teraz po namyśle jestem w stanie przeznaczyć ok 2500pln na kolumny, a wzmacniacz chwile później. Także to JVC AX4 lub HK AVI 150 są tylko chwilowe. NIE ZALEŻY MI NA BASIE - chcę chociaż namiastkę tego co usłyszałem u kolegi (na sprzęcie za ok 30tys) - każdy instrument w innym miejscu, wokalistka ruszyła się ze swojego miejsca i w głośnikach dźwięk też się przesunął - spadłem z fotela wtedy Zero bum bum Mało elektroniki Przestrzeń, scena, nie lubię też mocnych sztucznych sopranów od których bolą uszy BL 40 czy któreś KEFy ? Dokupię później wzmacniacz za ok 1000pln Dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasny Napisano 15 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2017 18 godzin temu, robby napisał: chcę chociaż namiastkę tego co usłyszałem u kolegi (na sprzęcie za ok 30tys) - każdy instrument w innym miejscu, wokalistka ruszyła się ze swojego miejsca i w głośnikach dźwięk też się przesunął - spadłem z fotela wtedy Nie będziesz miał nawet namiastki. Myślę, że trzeba przekroczyć 10 tysięcy (nowy wzmacniacz + kolumny), aby poczuć część tego, o czym piszesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 15 sierpnia 2017 Tak są warte. Napisz do nas o cenę na BL40 http://s4home.pl/produkt/melodika-bl40-mkii/ I po prostu nie stosuj pół środków. Dodatkowo możesz je sprawdzić w domu, jeśli nie spasują to odeślesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi Szczecin Napisano 16 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2017 Czytając twój opis, do głowy przyszły mi kolumny Indiana Line Tesi 560. Polecam posłuchać, bądź wypożyczyć przy okazji sprawdzania melodik. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2017 Pewnie Możemy podesłać i jedne i drugie jednocześnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts