Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
28 minut temu, Sipo napisał:

200mln użytkowników x wysokość subskrypcji = miliardy$

'Ciekawostka zasłyszana' - ale mało prawdopodobna IMO

To był jakiś program ekonomiczny w radiowej Trójce . Zanim miliony subskrybentów zapłaciło, właściciele musieli i muszą płacić artystom, wytwórniom i pracownikom, którzy cały ten interes trzymają w kupie. Biznes nie składa się tylko z zysków,nie upieram się,ale chyba jakieś podstawy mieli goście programu skoro na te ,a nie inne firmy się powoływali na antenie

Napisano
22 minuty temu, Nowy75 napisał:

Zanim miliony subskrybentów zapłaciło, właściciele musieli i muszą płacić artystom, wytwórniom i pracownikom, którzy cały ten interes trzymają w kupie. 

A ja jakoś bardziej wierzę serialowi "Playlist". Muzycy nigdy nikogo nie obchodzą i są niewolnikami tego biznesu. Oglądałeś? :)

Napisano
2 godziny temu, Nowy75 napisał:

właściciele musieli i muszą płacić artystom

Od osób, których utwory znalazły sie na Spotify wiem, że artysta otrzymuje pierwsze wynagrodzenie w wysokości 10k USD uwaga.... po pierwszym MILIONIE odsłon utworu. Dla przykładu podaję, że tegoroczna plyta roku (Fryderyk 2025), Zalewski - Z głowy, ma tylko 3 utwory, które spełniły ten wymóg.... Leszek Możdżer ma chyba w całej dyskografii 3 takie utwory w ogóle!!! No więc artyści dostają z tego niewiele. 

Napisano

Koledzy! Nie jestem adwokatem szefów Spotify 😁. To są luźne przemyślenia nt programu,którego słuchałem. Swoją drogą biednych artystów znam głównie ze wspomnień Maleńczuka,nie wiem,czy prawdziwych ?😁

Napisano
27 minut temu, Nowy75 napisał:

Koledzy! Nie jestem adwokatem szefów Spotify 😁. To są luźne przemyślenia nt programu,którego słuchałem. Swoją drogą biednych artystów znam głównie ze wspomnień Maleńczuka,nie wiem,czy prawdziwych ?😁

No wiesz trzeba trochę na te zarobki spojrzeć pod innym kątem.

Myślę, że Maleńczukowi bardziej chodziło o to, że w tych latach 70 czy 80 dostawali za wszystko proporcjonalnie mniej pieniędzy, niż powiedzmy tak po roku 2000.

Napisano

@Tomasz Kluczynski dawniej,pełna zgoda,komuna,nawet po trzy koncerty dziennie, żeby zjeść byle co i kimnąć byle gdzie. Potem nawet lata 90' discopolowcy ta sama śpiewka,od zabawy do zabawy na wioskach za piwko ,schaboszczaka i nocleg. Dziś nieco inaczej to wygląda,wskażcie kogoś choć trochę znanego,kto klepie artystyczną biedę 😁. To mit 😁