Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

mam prośbę o pomoc w doborze sprzętu do małego gabinetu, pokój o powierzchni około 10m2. Wstawiam zdjęcie z miejscem, w którym siedzę (pracuję w domu, także wieczorami). Z tyłu pusta ściana. Wymiary pokoju to 3,3m (od okna do ściany), szerokość około 3m.

Sprzęt ma grać w ciągu dnia podczas pracy. Zależy mi na:

1. Możliwości podpięcia gramofonu (więc wejście phono).

2. Możliwości podpięcia komputera (karta muzyczna nieznana) - tutaj nie oczekuję rewelacji dźwiękowych.

3. Słucham muzyki raczej mocniejszej (rock, metal z naciskiem na gitarowy rock, w tym klasyka typu Deep Purple, Pink Floyd, polska od Niemena do Budki Suflera itp.). Nie zależy mi na ogromnej mocy a na czystości i jakości dźwięku.

Kolumny będą stały na biurku przed oknem, chyba że zawieszone po bokach okna (czy to dobre rozwiązanie?). Odległość od głowy około 120 cm. 

W przyszłości zakup odtwarzacza CD (chyba że zmieści się w budżecie).

A budżet to około 1000 PLN na zakup wzmacniacza i głośników + przewody (dobre przewodu mogę kupić w przyszłości, podobnie jak CD). W grę wchodzi jak najbardziej używka.

W góry dzięki za pomoc!

20170919_130720.jpg

Napisano

Witaj,

Przy takim ustawieniu kierował bym swoją uwagę na aktywne monitory bliskiego pola. Efekt będzie jednak lepszy.

Są też takie z wejściem phono. A gramofon już masz? Bo może mieć wbudowany przedwzmacniacz i wtedy w ogole nie ma tematu.

Z używanego klasycznego sprzetu obstawiał bym Denka 560 i Tannoy M1

Ale bliżej by mi było do aktywnych monitorów.

Napisano

Dzięki za podpowiedź!

Szedłbym raczej w kierunku klasycznego sprzętu. Gramofon mam - jakiś Hyundai low level bez przedwzmacniacza otrzymany jako prezent, ale na początek musi wystarczyć. 

Denon 560 - O.K. Jaki dobrać do tego CD Player? OLX sprzedaje DCD-560. Warto? 

Masz może taki/podobny zestaw do sprzedania?

Głośniki: w podobnym wątku (z większym budżetem) proponujesz Mission m32i. Warto dołożyć? Czy zawieszenie głośników na ścianie za "plecy" to dobre rozwiązanie?

Napisano
14 minut temu, mi-sioo napisał:

Głośniki: w podobnym wątku (z większym budżetem) proponujesz Mission m32i. Warto dołożyć? Czy zawieszenie głośników na ścianie za "plecy" to dobre rozwiązanie?

Tylko takich, które są do tego przeznaczone - i nie mają wyjścia basrefleksu z tyłu (więc z tego powodu to raczej Mission M32 odpadają).

Pozdrawiam
PS. No i raczej "kolumny" - bo głośniki to tylko same przetworniki znajdujące się w kolumnach...

Napisano

No to może (ale nie musi) być trochę lepiej ,gdy wylot b-r będzie z przodu.
Jak będziesz słuchał -  siedząc przy biurku? Bo wspomniałeś o odległości 1,2m od kolumn.

Czy zamierzając kupić kolumny podstawkowe - zastanawiałeś się nad podstawkami do nich - będzie różnica na wysokość między głośnikami wysokotonowym w kolumnach a Twoimi uszami..

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

Ja mam na biurku ustawione kolumny z BR z tyłu (MA MR1). Jedna z nich stoi bardzo blisko ścian (średnio, 6 cm). Z basem nie ma problemu. Wręcz przeciwnie, jest bardzo potężny, nie dudniący i sprawiający wrażenie, że grają kolumny znacznie większe. Przypuszczam, że to skutek wspomagania niskich częstotliwości przez bliskość ścian i blatu biurka. W moim pomieszczeniu 10m2 nie mam do basu z tych małych kolumn żadnych zastrzeżeń - jest imponujący Czasami potencjalne problemy mogą okazać się szansą na poprawę brzmienia.

Słucham z odległości ok. 70 cm. Głośnik wysokotonowy mam 15 cm poniżej poziomu uszu. Kolumny mam pochylone pod minimalnym kątem do tyłu (może z 5 stopni). Niby powinno być w tej sytuacji kiepsko, bo są spore różnice kątowe między przetwornikami, ale jest poprawnie. Nie słyszę problemów. 

Edytowano przez Kraft
  • 2 weeks later...
Napisano

Znalazłem M1, w przyszłym tygodniu będą u mnie. Zmieszczę się w budżecie 900PLN za wzmak+CD+kolumny. Zostanie mi więc na przewody. Jakie polecacie? Na start myślałem o Melodika MDC. Jaką grubość do tego zestawu zakupić? Kupić już zarobione (gdzie?).

Podpowiedzcie jeszcze proszę w temacie przewodów RCA - potrzebne będą 2 sztuki (do CD i do gramofonu). Raczej coś budżetowego, powiedzmy do 150PLN za 2 sztuki.

• 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

No i mam, dzięki Wam zestaw skompletowany. Denon  PMA-560 + DCD-560 + Tannoy M2. Szczególnie jestem zadowolony z Tannoy'ów - udał mi się znaleźć w rewelacyjnym stanie "sklepowym" za 500 PLN. Grały jako tyły w kinie domowym, więc nie były katowane. Na obudowie zero rysek, głośniki idealne. Po prostu złoty strzał.

Teraz przewody, a po nich mała szafka. Na razie lewa kolumna stoi na sprzęcie, lekko wyżej niż prawa, ale po zmianie mebelka będzie na tym samym poziomie.

Jeszcze raz - dzięki za pomoc i porady!

20171030_120241.jpg

20171030_120453.jpg

I kolumny.

20171030_120551.jpg

20171030_120540.jpg

Edytowano przez mi-sioo