MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, Kraft napisał: Nie rozumiem o co Ci chodzi. Raz piszesz, że wykresy są wyrównane, za chwilę, że akurat tych co wkleiłem nie wyrównali. Napisałem co widzę. Nie wiem czy te z naszego magazynu były z wyrównanym poziomem sygnału wejściówego dla dwóch różnych obciążeń. Duża rozbieżność amplitud podpowiada mi, że nie było wyrównania do 0dBr. Daj jakiegoś linka to może obadam. Ja cały czas odnoszę się w moich tłumaczeniach do Twoich słów, że się nie wyrównuje. Są procedury, ale co pomiarowiec to inne. Raz kalibruje się dla 1W, drugi dla 5W czy 10W. Ogólnie przyjętym standardem jest ustawianie poziomu mocy dla 1kHz, ale kto komu zabroni ustawić dla innej czestotliwości i wykonanie przemiatania pasma? Jeżeli w opisie nie podano konkretnej normy to interpretacja wyników może wprowadzać zamęt jak teraz 😉 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) To jeszcze raz dla jasności. Dwa wykresy wykonane z pomocą tej samej procedury. Na pierwszym dla 4 i 8 omów gra tak samo głośno, na drugim dla 4 omów gra ciszej (pasmo kolumn będzie modelowane w zależności od zmian ich impedancji). Edytowano 4 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 5 minut temu, Kraft napisał: Na pierwszym dla 4 i 8 omów gra tak samo głośno, na drugim dla 4 omów gra ciszej (pasmo kolumn będzie modelowane w zależności od zmian ich impedancji). Zgoda. Na pierwszym "tak samo głośno", ale sygnał wejściowy był regulowany czyli 1W = 2.83V RMS dla 8 omów i 2V RMS dla 4 omów. Dalej gra "tak samo głośno" czy jak dla 4 omów ustawisz na wejściu 2,83 V RMS zamiast 2 to zagra głośniej? Na dolny wykresie różnica jest znaczna. To jakiś lampowiec zapewne 😉 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 13 minut temu, MariuszZ napisał: Ja cały czas odnoszę się w moich tłumaczeniach do Twoich słów, że się nie wyrównuje. Nie wyrównuje się tak, żeby się nakładały pomiary na wykresie. To czy się nałożą czy nie to już zależy od konkretnego wzmacniacza. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 16 godzin temu, Kraft napisał: Gdyby wyrównywali głośność przy pomiarach, to nie byłoby różnic poziomów w przypadku niektórych, nieprawidłowo skonstruowanych wzmacniaczy, a takie wykresy się zdarzają. Masz rację tylko chyba nie rozumiesz co ja tłumaczę. Wyrównuje się poziom wejściowy sygnału do referencyjnego 1W na wyjściu. Jeżeli się nie wyrówna to nie ma sensu porównywać 4 vs 8R. Poziom wejściowy sygnału do przemiatania całego pasma = umowna głośność (1W dla 1kHz) i mamy zgodę 15 minut temu, Kraft napisał: Nie wyrównuje się tak, żeby się nakładały pomiary na wykresie. No tak, Wyrównuje się do 1W na wyjściu, ale się wyrównuje. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Mariusz, rozumiem o czym piszesz. Moje uwagi odnosiły się do wypowiedzi: "Zmiany obciążenia, jak np. spadek impedancji zawsze wpływają na wydajność i stabilność chyba każdego wzmacniacza niestety." No w przypadku prawidłowo skonstruowanych wzmacniaczy nie wpływają, co widać na wykresach. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 23 minuty temu, Kraft napisał: No w przypadku prawidłowo skonstruowanych wzmacniaczy nie wpływają, co widać na wykresach. No i wychodzi na Twoje (i Alana Shaw), że wszystkie grajo tak samo. Nie zgadzam się ! Edytowano 3 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 13 minut temu, kaczadupa napisał: . Nie zgadzam się ! Poprzyj ten protest pozytywnie przebytym ślepym testem wzmacniacz i luzujemy majty. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, Kraft napisał: Poprzyj ten protest pozytywnie przebytym ślepym testem wzmacniacz i luzujemy majty. W Anglii dają za to flagowego Harbetha. A u nas co, satysfakcja? Odpisz, cytując
Recommended Posts