Squer Napisano 18 listopada 2017 Udostępnij Napisano 18 listopada 2017 Witam. Kupiłem sobie yamaszke ax 900 z wejsciami bananowymi. We wtorek powinna do mnie juz dojsc a wiec chce od razu zamowic na allegro jakies wtyki bananowe zeby to od razu podłączyć tak jak ma być. Znalazłem Nakamachi, niby są dobre ale jednak prosze o opinie specjalistów aby nie wydać pieniędzy w błoto. http://allegro.pl/nakamichi-banan-wtyk-glosnikowy-bananowy-2szt-i6799772853.html Nie zależy mi na wyglądzie bo oglądać tego nie będę, ma to działać jak należy i tyle. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 19 lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 lutego 2018 (edytowany) Też niedawno kupiłem te wtyki koledze. Wypróbowałem je wkładając do gniazd WBT. Wchodzą dość ciasno ale tak ma być. Solidnie wykonane, żadnych luzów w gnieździe, niewiele kosztują. Sprawdź średnicę przewodu żeby wszedł do otworu. Edytowano 20 lutego 2018 przez RoRo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 Jeśli to możliwe zrezygnuj/zrezygnujcie z bananków w ogóle... Po co jeszcze jedno (wykonane innym materiałem) utrudnienie dla sygnału prądowego? Zasada jest prosta- albo bez wtyków, albo wtyki, które najmniej zaszkodzą, czyli bardzo drogie (z górnej półki WBT lub Furutech) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 24 lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 lutego 2018 Tak jak napisał Wpszoniak. Jesli nie bedziesz czesto przełaczał to zrezygnuj z konfekcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
don Napisano 28 lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 lutego 2018 (edytowany) Dnia 24.02.2018 o 02:51, wpszoniak napisał: Jeśli to możliwe zrezygnuj/zrezygnujcie z bananków w ogóle... Po co jeszcze jedno (wykonane innym materiałem) utrudnienie dla sygnału prądowego? Zasada jest prosta- albo bez wtyków, albo wtyki, które najmniej zaszkodzą, czyli bardzo drogie (z górnej półki WBT lub Furutech) Z bananów nie koniecznie trzeba rezygnować, ale taki szajs jak to Nakamichi (pewnie nie ma wiele wspólnego z dawną marką) omijać należy szerokim łukiem. Ładnie wyglądają ale te konektory w nich to nie jest nawet żaden metal, tylko nic nie ważący - prawie "plastik fantastic" - pokryty delikatnie z zewnątrz jakąś wątpliwej jakości warstwą przewodzącą. Dobre do marketu, do częstego przepinania mini wież... Edytowano 28 lutego 2018 przez don Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 1 marca 2018 Udostępnij Napisano 1 marca 2018 Zgadzam się co do Nakamichi - beznadziejne. W podobnej klasie kupiłem Vitalco (o ile można mówić o klasie). Dobrze "siedzą" w gnieździe. Ale chyba nikt nie kupuje WBT do kabla za 50zł/m. VdHul Magnum - który jest b.gruby - zaprawiłem WBT 0610 i to jest przykład perfekcyjnego wtyku. Chociaż z WBT miałem też WBT-0644 i po kilkunastu latach wyłamały się te piny. Ale wina była chyba po stronie niedokładnego dopasowania do otworu w gnieździe głośnika. Na stronie producenta już ich chyba nawet nie oferują. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 marca 2018 Udostępnij Napisano 1 marca 2018 (edytowany) @don. @Marek Jankowski,zapytam- dlaczego stosujecie wtyki bananowe? Jeśli już wybierać to raczej widełki (oczywiście porządnej firmy), które mają większą powierzchnię styku z gniazdami. Zdarzają się firmy, które nie umożliwiają stosowania bananków, są też takie, które utrudniają stosowanie jakichkolwiek wtyków, np. Vandersteen. Edytowano 1 marca 2018 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jankowski Napisano 2 marca 2018 Udostępnij Napisano 2 marca 2018 Ja stosuję wtyki (bananyi i widły) raz, że ułatwia to przepinanie kabli a dwa, że przy blisko rozstawionych gniazdach (tak mam np. w Densenie B100) istnieje niebezpieczeństwo, że jakiś pojedynczy drucik może zrobić zwarcie. Kiedy już znajdę kable (te jedyne ) to zastosuję bądź widły lub "gołe" przewody. Korzystając z okazji: Mam Chario Delphinus, które mają pojedynczą parę zacisków głośnikowych. Łączę je z Audiolab 8000S, który ma na jeden kanał dwie pary wyjść głośnikowych. Są one zmostkowane (tak wynika ze schematu). Jak przypuszczam jest to przygotowane do bi wiring'u. Skoro Chario takowego nie mają, czy jest sens łączyć je dwoma kablami do wzmacniacza. Kabel VdHul Magnum został mi jeszcze kiedy stosowałem połączenie Densen B100 i Dali 450, które miały podwójne gniazda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 2 marca 2018 Udostępnij Napisano 2 marca 2018 Jest sens łączyć podwójnymi kablami nawet przy pojedyńczych gniazdach połączeniowych w kolumnach. Niektórzy tak robią - np. gdy mają porządne kable Bi-wire (w fabrycznej konfekcji i nie tylko) a wtyki od strony kolumn umożliwiają podłączenie jednego kabla we wtyk drugiego. Zresztą jest to szeroki temat co lepsze: pojedyńczy droższy kabel głośnikowy czy kable bi-wire lub oddzielne okablowanie na górę i dół (łączny koszt porównywalny). No i nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo różne są systemy, akustyka, kable i preferencje słuchaczy Jak zwykle dopiero odsłuch daje odpowiedź! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2018 Dnia 2.03.2018 o 10:16, Marek Jankowski napisał: Korzystając z okazji: Mam Chario Delphinus, które mają pojedynczą parę zacisków głośnikowych. Łączę je z Audiolab 8000S, który ma na jeden kanał dwie pary wyjść głośnikowych. Są one zmostkowane (tak wynika ze schematu). Jak przypuszczam jest to przygotowane do bi wiring'u. Skoro Chario takowego nie mają, czy jest sens łączyć je dwoma kablami do wzmacniacza. Kabel VdHul Magnum został mi jeszcze kiedy stosowałem połączenie Densen B100 i Dali 450, które miały podwójne gniazda. Poza sytuacją o jakiej wspomniał RoRo coś takiego niema sensu. To tylko łączenie równoległe dwóch kabli dla zwiększenia przekroju. Bi wiring ma za zadanie prowadzenie osobno sygnału dla dwóch sekcji głośników. W obu przewodach płynie wprawdzie to samo napięcie lecz natężenia prądów dla różnych częstotliwości są dzielone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts