Franz Napisano 14 lipca 2018 Udostępnij Napisano 14 lipca 2018 (edytowany) 3 godziny temu, S4Home napisał: Raczej wzmacniacz NAD 326BEE + Yamaha WXAD 10. Będzie dużoooo lepiej Gdybyś mógł to poprzeć konretnymi argumentami byłbym wdzięczny (za i przeciw yamaha/nad). Chociaż i tak te NADy są paskudnie brzydkie a wygląd ma u mnie duże znaczenie. Słuchałem w MM Yamahy R-N402 podłączonej do jakichś podstawkowych Elaców i sygnatura dźwięku mi odpowiadała więc zastanawiam się dla tego nad wyższym modelem albo A-S701 plus odtwarzacz sieciowy z radiem internetowym i koniecznie z odtwarzaniem bez przerw (np. w muzyce elektronicznej). Do tego planuję jeszcze zakup CD koniecznie tej samej firmy i z tej samej linii modelowej ponieważ nie lubię "eklektyzmu sprzętowego". Pokój odsłuchowy to część ze skosem 4 x 3 metry z otwartego pomieszczenia (akustykę pomijamy - jest akceptowalna). Dodam, że wychowałem się na Technics'ie więc delikatna V-czka jest wskazana. Muzyki słucham głównie na niskim i nisko-średnim poziomie wzmocnienia. Tak to wygląda obecnie, z tym, że zamiast Klipsch'ów są MA Bronze BX2. Głośnik centralny i efektowe są chowane do szafki po seansie. Także subwoofer jest ukryty na stałe w szafce po prawej stronie KD - w dnie szafki jest wycięty otwór na głośnik i bassreflex więc dźwięk jest kierowany na podłogę. Jak widać ma być minimalistycznie i ładnie - nowe stereo będzie widoczne w miejscu KD. Edytowano 14 lipca 2018 przez Franz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Szaruga Napisano 15 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2020 Szanowni, a co myślicie o połączeniu Yamahy r-n602 z kolumnami Wilson el-4? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 15 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2020 A lepiej jakbyś opowiedział o swoich preferencjach czego słuchasz, gabaryt pomieszczenia itd? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 15 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2020 1 godzinę temu, Bartosz Szaruga napisał: Szanowni, a co myślicie o połączeniu Yamahy r-n602 z kolumnami Wilson el-4? Rn602 ma akceptowalny charakter dźwięku dla większości głośników. Sądzę, że z Wilsonami nie będziesz miał żadnych problemów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2020 O dziwo to całkiem ciekawa kolumna. W tej cenie masz wiele alternatyw jak Tesi 261 od Indiana Line, Dali Oberon 3, KEF Q350, Magnat 753. Zalezy czego sukasz w dzwieku Do RN 602 jest ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Szaruga Napisano 16 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2020 Dzięki za odpowiedź! Myk polega na tym, że ja trochę od tyłu - te kolumny już zamówiłem, bo trafiły mi się w okazjonalnej cenie. Zapoznałem się z nimi w Denonie na Marantzu Melody X i przy innych kolumnach tam dostępnych - w tym budżecie - te najbardziej mi odpowiadały. Więc kiedy trafiła się okazja nie wahałem się długo. A teraz do kompletu dobieram ampli. Sprzęt będzie stał w pokoju ok 20m2. Podstawki to jedyna opcja, nie mam szans tak zaaranżować przestrzeni, żeby weszły podłogowe. Co do muzyki, to trzeba znaleźć kompromis. Ze sprzętu będę korzystał ja i moja partnerka, która jest z tego pokolenia, że wszystko ma w telefonie, więc to ze względu na nią potrzebuję tych wszystkich funkcji sieciowych. Ja słucham generalnie muzyki gitarowej, raczej akustycznej i rockowej, ale bez ciężkich brzmień. Partnerka natomiast będzie słuchać popu w stylu Michaela Buble czy Edyty Geppert. ah, no i budżet jaki bym chciał przeznaczyć na ampli to do 2,5k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 17 czerwca 2020 Trochę dołóz i Masz Yamahe 803 albo Onkyo 8390 Albo wzmak Cyrus ONE i już Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Szaruga Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 O Yamaha 803 myślałem, ale w sumie opinie na tym forum przekonały mnie, że nie potrzebuję aż tego modelu O Onkyo muszę więcej poczytać, przyznam że wcześniej rozważałen 8750 czy nawet 8250, bo w budżecie porównywalnym do Yamahy 602. Dzięki za odpowiedź ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 czerwca 2020 Kurcze aż tak dobrze nie pamiętam tych kolumn. Ale jeśli chodź trochę mają w sobie z jakości Zensor / Oberon 3 to poczujesz różnice 803 vs 602 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Szaruga Napisano 21 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 21 czerwca 2020 Od piątku gości u mnie zestaw Yamaha R-N602 z kolumnami Wilson EL-4. W sobotę doszły kable Cardas Audio 101. Przed zakupem sprawdziłem jak brzmią te kolumny z tym amplitunerem i jak na moje ucho było lepiej niż na tym, czego odsłuchiwałem wcześniej. Nie będę udawał, że umiem się wypowiedzieć szczegółowo o brzmieniu, ale na moje ucho jest ono ciepłe. W takich powiedzmy swingujących, amerykańskich kawałkach (a la świąteczne z lat 60.) ze smyczkami czuję się otulony dźwiękiem. I jak dla mnie brzmi to wszystko naturalnie, szczególnie miło słucha mi się dźwięków fortepianu. Kolumny jak dla mnie mają dobrą szczegółowość i klarowność. W osłuchanych kawałkach słyszę to, czego nie słyszałem przedtem, co raczej świadczy o tym, że do tej pory słuchałem muzyki na parszywym sprzęcie Niemniej, na teraz mi z pewnością wystarczy. Plan na najbliższą przyszłość - kupić standy pod kolumny i rozszeczyć zestaw o odtwarzacz CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 Dobrze ze jestes zadowolony, o to przeciez w tym chodzi Standy kup jako pierwsze, oswój się z dźwiękiem i wtedy dobierz CD. Keidyś będziesz juz wiedzial w jaka strone chcesz zmodyfikować brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Szaruga Napisano 22 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 22 czerwca 2020 4 godziny temu, S4Home napisał: Dobrze ze jestes zadowolony, o to przeciez w tym chodzi Standy kup jako pierwsze, oswój się z dźwiękiem i wtedy dobierz CD. Keidyś będziesz juz wiedzial w jaka strone chcesz zmodyfikować brzmienie. Dokładnie taki jest plan, rozglądam się właśnie za standami. I po riserczu rozważam dwie opcje - albo jakaś używka, najchętniej Ostoja albo Atacama, albo nowe od Rogoz Audio. Póki co rozważam te: https://www.olx.pl/oferta/ostoja-standy-podstawki-podstawy-stojaki-pod-kolumny-monitory-hi-end-CID99-IDEVBcT.html Jeśli ktoś ma doświadczenie z takimi standami będę wdzięczny za opinię! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts