max-max Napisano 20 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 20 stycznia 2018 Witam wszystkich i zwracam się o pomoc w skonfigurowaniu zestawu kina domowego ( kolumny, amplituner, subwoofer w kolorze - orzech ), zestaw będzie wykorzystywany do słuchania muzyki klasycznej. rock, elektronika, dyskotekowej no różnej oraz do oglądania filmów. Pokój gdzie będzie ustawione kino ma 4.0m szer. 5.20m dł. i 2.55 wys. Nie mam zielonego pojęcia co wybrać bo się na tym nie znam. Pozdrawiam. Marek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 21 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2018 Dzień dobry Marku. Z Twojego opisu wynika, że system musi być bardzo uniwersalny. Zacznę od elektroniki - niedrogi, dobrze wyposażony i przede wszystkim uniwersalny amplituner to Onkyo TX-NR676. Natomiast jeśli tylko budżet pozwoli, warto spojrzeć na znacznie lepszy model Onkyo TX-RZ820. To jest już potężne urządzenie, oferujące silny, dynamiczny, bardzo swobodny dźwięk. Jeśli natomiast stawiasz duży nacisk na możliwie najlepsze stereo, spójrz koniecznie na markę Marantz. Rozsądnym wyborem będzie amplituner Marantz SR5012, chociaż za niewiele wyższą kwotę masz model lepszy SR6011. Jest oczywiście jeszcze Denon czy Yamaha, które oczywiście można u nas porównać. Kolumny - dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem o bardzo uniwersalnym brzmieniu i dużym nacisku na dobre stereo jest Dali Zensor 7 Set 5.1. To rozwiązanie trochę droższe, ale warte przemyślenia. Jako alternatywa spójrz proszę na brytyjski system Tannoy Mercury 7.4 Set 5.1 oraz Q Acoustics QA 3050 Set 5.1. Z rozwiązań trochę tańszych, szczególnie że teraz jest bardzo atrakcyjna promocja, warto spojrzeć na Monitor Audio MR6 Set 5.1. Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wyżej wymienionymi rozwiązaniami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max-max Napisano 21 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2018 (edytowany) Witaj, poczytałem na forum o Twoich propozycjach i jak bym się miał decydować to wybrałbym: https://www.q21.pl/marantz-sr-5012.html lub https://www.q21.pl/onkyo-tx-nr676e.html i https://www.q21.pl/monitor-audio-mr6-mr1-mr-center-mrw-10.html ( kolumny w drzewie i kolor orzech ) Z tego co policzyłem koszt by wyniósł: 7398PLN ( przy pierwszym amplitunerze ) i 6398PLN ( przy drugim amplitunerze ). Proszę Cię napisz co sądzisz o moim wyborze i doradź co kupić, do salonu na odsłuchy raczej nie przyjadę bo dzieli nas około 200km odległości od siebie. I jeszcze jedno czy amplitunery mają polskie menu bo nigdzie się nie doczytałem. Gdybym się zdecydował na zakup zestawu nazwijmy je: "1"lub "2" to czy dostałbym jakieś upusty na "1" lub "2", ponadto czy będę umiał to wszystko podłączyć i ustawić tak jak trzeba w amplitunerze - zapewne potrzebowałbym fachowej pomocy. Pozdrawiam Marek Edytowano 21 stycznia 2018 przez max-max Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brater Napisano 21 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2018 Onkyo 676 nie ma polskiego menu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max-max Napisano 21 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2018 Witaj Brater, dzięki za odpowiedź, a Marantz SR 5012 ma polskie munu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 21 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2018 (edytowany) Mam onkyo , bardzo prosta obsługa , prosty pilot do sterowania , w instrukcji wszystko jest opisane po PL. Gdybym miał dobrać do onkyo 676 jakiś zestaw (tak by w 8000zł się zmieścić) ze strony q21 to wolałbym jbl - optymalny wybór , przyjemne KD , a i muzykę zagrają (i zobacz z ilu przecenione...) https://www.q21.pl/jbl-studio-2-pack-280-5-1.html zapytaj o wycenę jbl + onkyo , warto posłuchać Edytowano 21 stycznia 2018 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max-max Napisano 21 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2018 Witaj, dzięki za informację. Na pewno do nich napiszę. Pozdrawiam Marek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 21 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2018 Do tego amplitunera Onkyo dobrze by pasował zestaw 5.1 Magnat QUANTUM 677 673 67 Sub6725A . Te głośniki powinno leipiej sprawdzić się w muzyce, a w kinie również powinno być nie gorzej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max-max Napisano 21 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2018 Witaj, dziękuję za informację. Pozdrawiam Marek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 Monitor audio serii mr dostaniesz teraz w bardzo niskiej cenie i warto się nimi zastanowić. Polecam jednak, jak poprzednik, spoglądać w kierunku Magnata, który jest rewelacyjnie wyceniony. Nie polecam jednak patrzeć na wybór amplitunera pod kątem tego, czy ma polskie menu czy nie. Onkyo nie ma, a jest bardzo proste w obsłudze. Marantz ma, a jest trudniejszy. To taki dodatkowy atut, który miał wspomóc sprzedaż w Polsce. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 W tej cenie w lokalnym salonie powinieneś dostać konfigurację kina domowego gratis, lub za niewielką dopłatą. Jeśli trafisz do dobrego salonu to przy okazji obsługa zrobi Ci krótki trening co i jak. Przy czym zwróciłem uwagę, że piszesz głównie o słuchaniu muzyki. Być może warto pójść w stereo? Uzyskasz niewspółmiernie wyższą jakość dźwięku, a ceną za to będzie brak efektów surround w kinie domowym, ale jeśli słuchasz dużo muzyki to może warto? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max-max Napisano 22 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 (edytowany) Witaj, możesz bardziej wprowadzić mnie w temat bo ja nie mam zielonego pojęcia co wybrać bo się na tym nie znam. O co chodzi z tym stereo i jaki miałby być zestaw i czy mój budżet będzie wystarczający. Podaj jakieś linki. Pozdrawiam Marek Edytowano 22 stycznia 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 (edytowany) Za stereo uważa się zestaw składający się z jednej pary kolumn przetwarzających informacje o kierunku z którego docierają do nas dźwięki. Kupując mniej głośników i wzmacniacz z dwiema końcówkami mocy zamiast o kilku więcej możesz osiągnąć dźwięk lepszej jakości za tą samą cenę. Sprawdza się to lepiej przy słuchaniu muzyki. To chyba oczywiste. Edytowano 22 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 I jak w 50% takich tematów robi się autorowi "sieczka" w głowie - chciał skompletować sobie KD a zaraz będzie wybierać zestaw ampli stereo + 2 kolumny ehh Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max-max Napisano 22 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 (edytowany) 2 godziny temu, MobyDick napisał: Za stereo uważa się zestaw składający się z jednej pary kolumn przetwarzających informacje o kierunku z którego docierają do nas dźwięki. Kupując mniej głośników i wzmacniacz z dwiema końcówkami mocy zamiast o kilku więcej możesz osiągnąć dźwięk lepszej jakości za tą samą cenę. Sprawdza się to lepiej przy słuchaniu muzyki. To chyba oczywiste. Czyli, które to mają być kolumny: podłogowa, podstawkowa czy głośnik centralny, a co z subwooferem i co jest lepsze stereo czy zestaw z kolumnami, które wymieniłem, ba ja chcę słuchać muzyki i oglądać filmy. Poradź mi co wybrać. 41 minut temu, Kubakk napisał: I jak w 50% takich tematów robi się autorowi "sieczka" w głowie - chciał skompletować sobie KD a zaraz będzie wybierać zestaw ampli stereo + 2 kolumny ehh No właśnie i co ja mam teraz zrobić. Edytowano 22 stycznia 2018 przez max-max Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 max-max - z jakiego regionu jesteś , by Cię nakierować na jakiś sklep gdzie byś mógł oglądnąć , posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max-max Napisano 22 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 Przed chwilą, Kubakk napisał: max-max - z jakiego regionu jesteś , by Cię nakierować na jakiś sklep gdzie byś mógł oglądnąć , posłuchać. mieszkam w sosnowcu woj. śląskie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 To masz blisko do s4home (Oświęcim) - powinni mieć podstawowe amplitunery KD jak i stereo o których pisaliśmy , magnata też pewnie , szkoda ,że nie mają jbl - bo to fajne typowo pod kino granie , które daje radę też przy słuchaniu muzyki Mają za to zestawy tesi , dali , melodika , może coś z tego by podpasowało , wiem ,że zestaw z zensorem7 powinien dać radę , ewentualnie złożyć coś "rasowego" u nich bazując np. na ampli kd onkyo 676 (~2tysie) i zostanie Ci około 6tysi na 5.1 http://s4home.pl/produkt/klipsch-r-10sw/ <-- 1500zł subwoofer http://s4home.pl/produkt/dali-zensor-73vocal-ekspozycja/ <-- zestaw dali 4599zł , pewnie biorąc całość z powyższym była by dobra cena i masz w miarę dobry zestaw kina domowego , który zagra też dobrze w stereo. Ewentualnie niech s4home Piotrek zestawi Ci coś na magnacie cenowo - warto się z nimi umówić i podjechać osobiście Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max-max Napisano 22 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 1 godzinę temu, Kubakk napisał: To masz blisko do s4home (Oświęcim) - powinni mieć podstawowe amplitunery KD jak i stereo o których pisaliśmy , magnata też pewnie , szkoda ,że nie mają jbl - bo to fajne typowo pod kino granie , które daje radę też przy słuchaniu muzyki Mają za to zestawy tesi , dali , melodika , może coś z tego by podpasowało , wiem ,że zestaw z zensorem7 powinien dać radę , ewentualnie złożyć coś "rasowego" u nich bazując np. na ampli kd onkyo 676 (~2tysie) i zostanie Ci około 6tysi na 5.1 http://s4home.pl/produkt/klipsch-r-10sw/ <-- 1500zł subwoofer http://s4home.pl/produkt/dali-zensor-73vocal-ekspozycja/ <-- zestaw dali 4599zł , pewnie biorąc całość z powyższym była by dobra cena i masz w miarę dobry zestaw kina domowego , który zagra też dobrze w stereo. Ewentualnie niech s4home Piotrek zestawi Ci coś na magnacie cenowo - warto się z nimi umówić i podjechać osobiście A co myślisz o takim zestawie https://systemy-kina-domowego.pl/magnat-quantum-677-kolumny-do-kina-domowego plus sub - koszt 4749zł i do tego Denon AVR-X2400H - 2299zł, razem - 7048zł. Będzie dobry do muzy i filmów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 Ten zestaw kolumn to dobry wybór. Jednak do nich lepiej pasował by któryś z amplitunerów Yamahy lub Onkyo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max-max Napisano 22 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 5 minut temu, MobyDick napisał: Ten zestaw kolumn to dobry wybór. Jednak do nich lepiej pasował by któryś z amplitunerów Yamahy lub Onkyo. Który byś wybrał? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 (edytowany) Stawiał bym na YAMAHA MUSICCAST RX-V781 Edytowano 22 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max-max Napisano 22 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 stycznia 2018 1 minutę temu, MobyDick napisał: Stawiał bym na YAMAHA MUSICCAST RX-V781 Ok, dzięki za info. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 23 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2018 14 godzin temu, Kubakk napisał: I jak w 50% takich tematów robi się autorowi "sieczka" w głowie - chciał skompletować sobie KD a zaraz będzie wybierać zestaw ampli stereo + 2 kolumny ehh Żadną sieczkę. Człowiek chce kupić sprzęt do nagłośnienia i zanim mu się coś poleci trzeba się upewnić czego potrzebuje i jak będzie z niego korzystał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2018 Jest tyle opinii ile osób. Dlatego cały czas sugeruję sprawdzenie sprzetu w domu. Weź go od nas i sprawdź wówczas sam odpiszesz tutaj w wątku NIE "coraz więcej czytam i coraz mniej wiem" tylko TAK "Posłuchałem ...... i uważam....." Takie rozumowanie jest zdecydowanie bardziej konstruktywne i prowadzi do świadomego i dobrego zakupu. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts