piotr los Napisano 29 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 Panowie jestem na etapie poszukiwania odtw. Blu Ray i zastanawia mnie do czego służy wyjście HDMI audio. Czy dobrze się domyślam, że jest to wyjście tylko ścieżki audio z płyty blu disc? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 29 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 High Definition Multimedia Interface jest z zasady przewidziany do transportu danych audio i video. Nie ma przeszkód aby transportować nim tylko audio lub tylko video bez dźwięku. Gdzie się z czymś takim spotkałeś ? Z Zasady odtwarzacze BD mają jedno wyjście HDMI i zwykle im to wystarcza. Zdażają się, choć bardzo rzadko, DAC-i z wejściem HDMI i przyjmą nim wtedy tylko sygnał audio. Wtedy take dodatkowe wyjście z BD może się przydać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 Czasem w opcjach mozna wybrac tylko opcje Audio. Albo odtwarzaczom które mają dwa wyjścia nadać aby tylko jeden puszczał audio. To w przypadku puszczania jednego do amplitunera a drugiego do projektora. Ale tp się zdarza rzadko. Z Reguły oba puszczając to samo. Audio + VIDEO Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rd168 Napisano 29 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 (edytowany) 6 godzin temu, S4Home napisał: Myślę że przy takim kombinowaniu po prostu da to ten sam efekt jak wyjście z 933. Zbędna kombinacja. No to będę musiał poszukać innego rozwiązania aby korzystać z Tidala . Myślałem , że upieke dwie pieczenie przy jednym ogniu . Edytowano 29 stycznia 2020 przez rd168 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr los Napisano 30 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 Odnośnie tych podwójnych wyjść hdmi znalazłem takie modele: Panasonic DMR-BCT760EG lub DP-UB9000, Pioneer UDP-LX500, wszystkie mają 2 x hdmi. Pioneer dodatkowo ma napisane obok gniazda "audio only". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 W Przypadku Panasonica to po prostu rozwiązanie w stylu TV + Projektor i masz z głowy. W Przypadku Pioneera poszli inną drogą rodzielasz Video do projektora i tylko audio do amplitunera. Czysto teoretycznie możesz zastosować dłuższy kabel bez obawy o jakość. Bo idzie mniejszą gęstość. Ale jak mówiłem to rzadkość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 30 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 Dnia 29.01.2020 o 10:49, S4Home napisał: Myślę że przy takim kombinowaniu po prostu da to ten sam efekt jak wyjście z 933. Zbędna kombinacja. Pytanie, czy ten 933 nie moglby wtedy zostac przytulony przez nowego wlasciciela:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 A no to inna sprawa. Jeśli chcemy się pozbyć samego amplitunera to oczywiscie. Jeśli jego jedyna funkcja ma być dawanie funkcji sieciowych to bez sensu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokers Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 Dnia 24.01.2018 o 14:20, S4Home napisał: Nie ma sprawy. Jeśli potrzebujecie jeszcze jakichś wyjaśnień, to służę pomocą Piotrek Jak podłączyć sub który ma dwa wejścia (tannoy ts 10) do ampli który ma jedno wyjście (onkyo 8250)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 31 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2020 9 minut temu, Lokers napisał: Jak podłączyć sub który ma dwa wejścia (tannoy ts 10) do ampli który ma jedno wyjście (onkyo 8250)? " for AV use, take the subwoofer output from your AV processor, and plug into either LINE IN phono socket " Czyli ktore badz, pojedynczym kablem RCA. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 No chyba że w instrukcji obsługi napisano do którego podłączyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 1 lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 Wlasnie zacytowalem instrukcje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 No tak . Szkoda tylko ze żadnego z gniazd nie opisano jako dowolne ( either ) . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 1 lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 Przed chwilą, MobyDick napisał: No tak . Szkoda tylko ze żadnego z gniazd nie opisano jako dowolne ( either ) . Moze chodzilo o gniazdo Eithernet;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 lutego 2020 Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 Tak jak czasem na klawiaturze komputera lub na pilocie brakuje przycisku opisanego jako dowolny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza75 Napisano 2 lutego 2020 Udostępnij Napisano 2 lutego 2020 (edytowany) Dnia 27.01.2020 o 20:11, S4Home napisał: A nie ma tak być? Szczerze nigdy się atmosem w denonie nie bawiłem. Ale może ten "ogranicznik" ma sens. Jak ma być atmos to nie rock concert. Chociaż z drugiej strony w yamaszce na atmos można dołożyć procesy dsp. Hmm Jest dokładnie tak jak mówisz. Dolby Atmos jest dźwiękiem "kompletnym" skierowanym na uzyskanie konkretnego, zaprojektowanego przez inżynierów efektu. Jeśli w amplituner wchodzi Dolby Atmos nie powinno być możliwości dodatkowo wzbogacać go o efekty lub tzw. sceny. W Denonie nie spotkałem takiej możliwości. Sam system też jest mocno kapryśny, potrafi płatać figle z przewodami HDMI, głośnikami (nie włączy się jeśli nie wykryje głośnika lub wykryje błąd) więc może spróbować iść w tą stronę jeśli okaże się że jest taka możliwość. Swoją droga po co udoskonalać Atmos o dodatkową scenę? To w zasadzie jak dorabiać do Lamborghini saturator by mineralną w drodze jeszcze pić... Edytowano 2 lutego 2020 przez Misza75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 2 lutego 2020 Udostępnij Napisano 2 lutego 2020 5 godzin temu, Misza75 napisał: Jest dokładnie tak jak mówisz. Dolby Atmos jest dźwiękiem "kompletnym" skierowanym na uzyskanie konkretnego, zaprojektowanego przez inżynierów efektu. Jeśli w amplituner wchodzi Dolby Atmos nie powinno być możliwości dodatkowo wzbogacać go o efekty lub tzw. sceny. W Denonie nie spotkałem takiej możliwości. Sam system też jest mocno kapryśny, potrafi płatać figle z przewodami HDMI, głośnikami (nie włączy się jeśli nie wykryje głośnika lub wykryje błąd) więc może spróbować iść w tą stronę jeśli okaże się że jest taka możliwość. Swoją droga po co udoskonalać Atmos o dodatkową scenę? To w zasadzie jak dorabiać do Lamborghini saturator by mineralną w drodze jeszcze pić... Nie wiem, czy ja nie wyraźnie napisałem, czy Ty źle przeczytałeś, ale zwyczajnie się powtórzę: - Problemem jest to, że mam Atmos choćby leciało stereo, zamiast stereo, 5.1,7.1 czy cos tam ma źródło, a przy okazji nie działają mi efekty - gdy używam Xboxa One. - Jak używam Kodi na Shield TV to Atmos jest podawany jak jest Atmos, 5.1 jak jest 5.1, 7.1 jak jest 7.1 a stereo - jak jest stereo. I zawsze moge dolozyc efekty. Ogólnie mam wrażenie, ze nawet ten Atmos z xbox one brzmi tak sobie w porównaniu do tego z Kodi - choćby na demie atmos "amaze". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rd168 Napisano 2 lutego 2020 Udostępnij Napisano 2 lutego 2020 Dnia 31.01.2020 o 11:58, S4Home napisał: A no to inna sprawa. Jeśli chcemy się pozbyć samego amplitunera to oczywiscie. Jeśli jego jedyna funkcja ma być dawanie funkcji sieciowych to bez sensu. Nie no funkcje sieciowe to dodatek miał być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 W subach coraz częściej jest dopsiane przy którymś wejsciu LFE. Najczęściej przy lewym to do tego wkładamy pojedynczy chinch. 15 godzin temu, rd168 napisał: Nie no funkcje sieciowe to dodatek miał być. Czyli kino 5.1 jest/będzie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rd168 Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 8 godzin temu, S4Home napisał: W subach coraz częściej jest dopsiane przy którymś wejsciu LFE. Najczęściej przy lewym to do tego wkładamy pojedynczy chinch. Czyli kino 5.1 jest/będzie? Tak kupiłem pod kino ,na razie 5.1 -przebijam sie przez ustawienia .Nie mogę ustawić ,aby kolumny przednie podłączone do Pionieera A 70 fw stereo funkcjonowały w kinie domowym po wciśnięciu przycisku Powr Amp Direct .VSX 933 mam połaczony z wzmacniaczem kablami RCA pod wyjście Line Out w 933.Nie mam dźwięku w tych kolumnach . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 Czy VSX 933 ma w ogóle taką możliwość aby na line out/zone 2 było wyjście pre out ? To raczej mało prawdopodobne. Musisz mieć pre out przynajmniej na kanały frontowe. W tym wzmacniaczu pre out jest tylko do podłączenia 2-uch subwooferów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rd168 Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 20 minut temu, MobyDick napisał: Czy VSX 933 ma w ogóle taką możliwość aby na line out/zone 2 było wyjście pre out ? To raczej mało prawdopodobne. Musisz mieć pre out przynajmniej na kanały frontowe. W tym wzmacniaczu pre out jest tylko do podłączenia 2-uch subwooferów. Otrzymałem informację przy zakupie , że nie ma z tym problemu i będzie tak pracował.Nawet podawałem model wzmacniacza . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 Ale nie będzie. Nie w kinie. Możesz w line out wykorzystać go do stereo to tak. ale nie w kinie bo to nie jest PRE OUT. Widac że coraz wyższa klasa doradztwa jest w salonie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaaniel Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 (edytowany) Witam Chciałbym zapytać o możliwe korzystne podłączenie. Telewizor OLED65C9 do tego leciwy już amplituner z hdmi Yamaha RX-V661. Czy w grę wchodzi opcja, że do tv podłączam dekoder tv-sat, konsolę, dvd, laptopa, a tv łączę z amplitunerem kablem optycznym lub przez hdmi (co lepiej?) Czy jednak lepiej zainwestować i wymienić amplituner na nowszy z hdmi 2.0 czy np arc i wtedy łącze wszystko do ampli i ampli z tv przez hdmi? Edytowano 4 lutego 2020 przez Daaaniel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij Napisano 4 lutego 2020 Do tego amplitunera z powodzeniem możesz podłączyć urządzenia które nie obsługują rozdzielczości do HD. Sprawdź czy przejdzie niego 4K, choć to chyba mało prawdopodobne. Podłączenie po HDMI będzie potrzebne jeśli amplituner ma menu ekranowe. Z powodzeniem możesz podłączać urządzenia bezpośrednio do TV i wtedy możesz wyjść z TV wyjściem cyfrowym audio. Jeśli uznasz że czegoś jednak brakuje, wtedy możesz myśleć o nowym amplitunerze KD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts