Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Nie chcę nic sugerować na siłę ale zrobiłbym tak:

- dekoder po HDMI do TV do gniazda bez ARC 

- dekoder po optyku do amlitunera KD / w ustawieniach zmieniasz dane wejście na optyczne/

- TV / gniazdo ARC / po HDMI do amplitunera wyjście HDMI /ARC/.

Mam takie podłączenie ze względu na 4k. ,a oprócz tego na przekazywany bez problemu dźwięk z aplikacji w TV na kolumny przez amplituner.

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)
9 minut temu, tomek4446 napisał:

Nie chcę nic sugerować na siłę ale zrobiłbym tak:

- dekoder po HDMI do TV do gniazda bez ARC 

- dekoder po optyku do amlitunera KD / w ustawieniach zmieniasz dane wejście na optyczne/

- TV / gniazdo ARC / po HDMI do amplitunera wyjście HDMI.

Mam takie podłączenie ze względu na 4k. ,a oprócz tego na przekazywany bez problemu dźwięk z aplikacji w TV na kolumny przez amplituner.

Hej, dzięki za sugestię. Właśnie chciałem to zrobić, ale okazało się, że jedyny optyk w domu to światłowodowy patchcord i nie byłem w stanie go wpiąć w porty w ampli i TV.
Jedyne moje pytanie jest takie - skoro mogę za pomocą tego niby zepsutego portu przekazywać obraz do TV, a w TV widzę ustawienia ampli, a jednocześnie działa ARC (włącza się ampli gdy włączam TV), to czemu ampli nie odtwarza dźwięku? Samo połączenie HDMI powinno wystarczyć i jak dotąd wystarczało. To co się teraz stało?

Edytowano przez Bredziak
Literówka
Napisano

Trochę nie chce mi się analizować , przyjmijmy , że tak się dzieje i koniec :) Ja to podłączenie po za 4k / bo amp. nie wspiera 4k . o obecnej częstotliwości / mam tak też dlatego , że inaczej nie mam dźwięku z aplikacji YT na kolumny przez amplituner. U mnie to działa , zresztą z tego co piszą / i na logikę tak być powinno / chłopaki na forach AV to TV powinien być wyłącznie monitorem dla dekodera ,  amplituner służy do prezentacji dźwięku a to że przepuszcza obraz to dodatek ,który może więcej zepsuć w obrazie niż poprawić.

31 minut temu, Bredziak napisał:

To co się teraz stało?

A jeszcze tak mi przyszło do głowy a AUDIO SELECT masz ustawione w amplitunerze na " Auto ' czy na " HDMI " . Na "Auto " może nie puszczać dźwięku .

Napisano

skoro HDMI OUT przekazuje dalej obraz, tzn. że działa i możesz wykluczyć - na szczęście - jego uszkodzenie. Czy w tych całych zawirowaniach nastąpiła również jakaś aktualizacja, czy to TV, czy samego ampli KD? Skoro resetowałeś ampli do ustawień fabrycznych, to również ten zabieg zrób w samym TV. Generalnie prawda stara jak świat, że funkcjonalności ARC potrafi sprawić więcej problemów, niż korzyści. I w tym właśnie jest przewaga o której wspomina kolega Stelvio, a smartTV, w tak często ułomnej odsłonie dla mnie osobiście nie istnieje. TV dla mnie jest tylko i wyłącznie końcowym odbiornikiem obrazu i tylko obrazu, do wszelkich wodotrysków mam inne urządzenia, wpięte właśnie bezpośrednio pod ampli KD. I nigdy nie stwierdziłem problemów, których cała masa związanych z "rewelacyjnymi" smartami i ARC przewija się przez forum

• 2 weeks later...
Napisano

No tak, pisałem wcześniej, że podłączenie Horizona do ampli, a potem na TV daje dźwięk i obraz, więc kable są ok, wtyki też.

Ale ja chcę mieć tak, jak miałem wcześniej, żeby z Horizona do TV, a potem do ampli, więc pytanie, czy w tych ustawieniach, które wysłałem jest coś nie tak, czego nie widzę, czy to coś innego?

Napisano

W TV mam: odbiornik HDMI

W Aplitunerze jak na zdjęcia poniżej - zrzuty z przeglądarki

Martwi mnie to, że w ustawienia wejścia mam brak źródła i nie mogę tego zmienić - nie wiem, czy to tutaj mam szukać Audio Select: HDMI? Bo nie widzę tego w ustawienia nigdzie.

No i w przypisanych wejściach jak włączam sterowanie HDMI pojawia się przy TV Audio "---", co jak rozumiem jest automatyczne i niezmienialne, jeśli włączone jest sterowanie HDMI.

1161274338_UstawieniaHDMI.thumb.jpg.c5e598878621a85b1225acf721eebfee.jpg

1518921124_Ustawieniawej.thumb.jpg.d497b05b5ddca14cdb558382655cdabc.jpg

1300745165_Przypisaniewzmacniacza.thumb.jpg.1e8bff9c7b68b6caa8d7178268961b3a.jpg

452492835_Ustawieniewejcia.thumb.jpg.eb3ae3b61523c24d2d9d0d803960e563.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Ja nie znam tych kabli. Jednak żeby myśleć że mogą się zgrać z jakimś systemem lub nie, trzeba by wiedzieć co to za system i co chcesz tymi kablami skorygować w brzmieniu i potem pozostaje to sprawdzić. Grube miedziane przewody zwykle łagodzą górę.

Napisano
12 godzin temu, JaZz napisał:

Jeśli byłbyś zainteresowany to masz kilka tematów niżej mój wątek: Yamaha 685 + Taga 606 i tam jakieś próby opisania tego co słyszę.  

PS.  grube miedziane to 440, 425 to 2,5mm² 😛

Przy tych kolumnach odpowiednie będą zapewne kable o przekroju do 2,5 mm². Często jest sens używania połączenia kabli o przekroju około 1 mm² na wysokie tony i 4 mm² na bas. Użycie kabli 4x4 mm² ma sens gdy chcemy złagodzić górę i pozbyć się zwór z podwójnych złączy przy kolumnach. Nie zawsze większy przekrój przewodu jest lepszy. Sporo zależy również od długości przewodów.

Napisano

Banany i widły stosuje się dla wygody. Jeśli nie będziesz często odłączał kabli głośnikowych, możesz dać sobie spokój z zakończeniami wtykami. Często warto zabezpieczyć końcówki przed ich rozdzielaniem się odrobiną cyny.

Napisano

Luzik. A gdzie czytałeś o tym kablu? Ok rozumiem odpuść go nie ma sprawy. Pytam po prostu z ciekawości. Bo z tego co ja wiem to Oehlbach to bardzo mało popularna marka u nas. I testy to raczej rzadkość.

Napisano

Nie powinno mieć to znaczenia do której końcówki mocy podłączysz górne terminale w kolumnach i do których dolne.Ważne żeby kanały się zgadzały lewy i prawy. Końcówki mocy są zapewne identyczne dla wszystkich kanałów i płynie nimi ten sam sygnał w bi-ampingu.