S4Home Napisano 30 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 marca 2021 17 godzin temu, Amstelek napisał: @S4Home Nie istnieje, ale na allego to kupie, hmm? Bo kupisz. Ale się u Ciebie nie sprawdzi. Ty chciałeś zmienić sygnał z analogowa na cyfrę. A takie urządzeni tego nie zapewni. No musisz kupić konwerter z toslinka na coaxiala na to wygląda. Z cyfry na cyfrę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RKW Napisano 2 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2021 Witjacie. Chciałbym się Was poradzić, bo mam problem z ustawieniem ARC i jednoczesnym słuchaniem TV oraz wzmacniacza. Mam Onkyo TX-8270 z najnowszym oprogramowaniem oraz telewizor Sony XH90 połączone ze sobą przez HDMI ARC. Problem jest jak chcę jednocześnie słuchać np. CD i mieć włączony telewizor z dźwiękiem emitowanym przez głośniki w TV (np. gra na PS). Włączenie wzmacniacza powoduje wtedy wyłączenie głośników w TV (wyjście przestawia się na system audio). Jak zmieniam dźwięk na głośniki z TV, to wzmacniacz przechodzi na mute. Unmute znów przestawia dźwięk w TV na system audio. W efekcie nie da się słuchać dwóch rzeczy jednocześnie. Czy to normalne? Może jest jakiś sposób/konfiguracja, do której nie doszedłem? Wzmacniacz jest podłączony do TV przez kabel HDMI 1.4 (High Speed), w TV wejście HDMI3 ARC, we wzmacniaczu wyjście HDMI OUT (ARC). W TV włączone jest eARC (Automat), Bravia sync a tryb dźwięku cyfrowego jest ustawiony na PCM. We wzmacniaczu włączone jest HDMI CEC oraz ARC (Audio TV Out jest jako auto i nie da się zmienić). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2021 Wyłącz ARC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aewo Napisano 7 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2021 Witam. Posiadam TV Sony KD-55XD8005 oraz amplituner Denon AVC-X3700H połączone kablem HDMI/ARC. Wybierając na Netflixie film ze ścieżką Atmos na tunerze niestety pokazuje się info o DD+ + D.Sourand. Czy coś trzeba zmienić żeby uzyskać dźwięk Atmos? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2021 Na Netflixie Atmos jest wkomponowany w ściezkę DD+ Nie pamiętam jednak czy na wyświetlaczu się to pokazuje czy nie. Poczekaj na kolegów. Czy sufit gra? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aewo Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Dnia 8.04.2021 o 09:19, S4Home napisał: Czy sufit gra? Niestety nie☹️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2021 No to znaczy że musi być więcej ustawień w TV. Ampli sam wykryje sygnał. O ile dobrze pamiętam to może się tam pojawić albo Sam Atmos albo właśnie DD+ Atmos. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aewo Napisano 14 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2021 Problem rozwiązany. Dokonałem powtórnej kalibracji i wszystko jest już ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 16 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2021 Cześć, dzieje się rzecz dziwna, a mianowicie nie mogę "wcisnąć" toslink do gniazda w telewizorze. Czy wiecie jaka może być tego przyczyna? Jest coś o czym nie wiem? Dla pewności przyłożyłem toslink 3,5 mm. Sygnał przesyła. Klasyczny nie chce wleźć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 16 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2021 Najlepiej gdybyś spróbował użyć inny przewód. Takie gniazda zwykle mają wycięcia które pozwalają tylko w jeden sposób umieścić w nich wtyczkę. To wygląda na takie w którym brak jest tego ograniczenia. Możesz spróbować umieścić wtyczkę próbując ją obracając ją co 90°. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2021 Dnia 16.04.2021 o 11:58, Bart Osz napisał: Dla pewności przyłożyłem toslink 3,5 mm. Sygnał przesyła. Klasyczny nie chce wleźć. Ten ze złączem Jack? Ale nie wypada? Może to jest takie gniazdo właśnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart Osz Napisano 21 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 21 kwietnia 2021 Dnia 19.04.2021 o 08:17, S4Home napisał: Ten ze złączem Jack? Ale nie wypada? Może to jest takie gniazdo właśnie? Niestety nie, to jest zdecydowanie ten pełnowymiarowy toslink. Odwróciłem kabel i wlazło. Ciasne gniazdo zrobili. Dziękuję za pomoc 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kavior3@wp.pl Napisano 12 maja 2021 Udostępnij Napisano 12 maja 2021 Witam Posiadam telewizor Samsung UE55H7000 LCD. W nim moduł CI platformy Canal +. Do telewizora bezpośrednio za pośrednictwem HDMI ARC podłączone jest KD Yamaha RX-602S. Z kolei do KD po HDMI podłączone jest Playstation 4. Problem leży w tym, że (tylko) w trakcie oglądania Netflix ( aplikacja w tv) zacina mi głos przy ustawieniach dźwięku w tv na DD. NEo 2:5 i PCM nie ma problemów. Próbowałem wymiany kabli, resetów KD i TV. Nic nie pomogło. Pomyślałem, że może przypiszę wejście w TV np. HDMI 1 do Netflixa bezpośrednio z KD do TV pomijając HDMI ARC gdyż przeglądając Internet sporo jest opinii, że jest z tym problem. Próbowałem różnych ustawień ale nie dałem rady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 15 maja 2021 Udostępnij Napisano 15 maja 2021 Pytanko. Żeby amplituner wybudzał mi końcówkę mocy potrzebuję kabel jack-jack 3.5. Czy stereo a mono to robi w tym przypadku różnicę? Jakiś tani kabelek za 15zł wystarczy? Nie chciałbym jakiejś gafy popełnić przy nowym sprzęcie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2021 To są z reguły kabelki mono i tak taki tani wystarczy, bo tamtędy leci tylko impuls wzbudzający. Sygnał leci innymi kablami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 23 maja 2021 Udostępnij Napisano 23 maja 2021 Dzięki wszystko gra. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Medoń Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 Witam. Jeżeli napisałem w złym poście to bardzo przepraszam ale nie wiedziałem gdzie. Do sprawy: Posiadam 2 amplitunery aktualnie. Jeden to Pioneer 534 5.1 do kina, gier itp. A drugi to Yamaha rn803d do Stereo. Do Pioneera mam podłączony zestaw polk Audio 1600 5.1 ale dokupiłem sobie 2 satelity i chce przejść na system 7.1 lub atmos. Do Ampli Yamahy mam 2 monitory Focal Chorus 706. Subwoofer to Yamaha SW300 i używam go do jednego i drugiego amplitunera. Oczywiście, żeby przejść na system 7.1 muszę zmienić amplituner kina domowego i jestem na kupnie praktycznie nowej Yamahy RX 685. Jeden i drugi amplituner Yamahy mają wyjście Trigger Out, mój subb też ma takie wejście. Teraz pytanie jaki przewód kupic żeby podłączyć jeden i drugi amplituner z wyjścia trigger do suba żeby jednym i drugim ampli sterować włączenie i wyłączenie suba. Wiem że jeden ampli się da bo tak podłączałem przewodem mini jack ale chciałem wpiąć jeden mini jack do jednej Yamahy drugi do drugiej i jakoś połączyć je żeby wpiąć do jednego suba. Jest to w ogóle możliwe? Zdaje sobie sprawę że nie mogą być 2 ampli włączone naraz i tego pilnowałem jak miałem wcześniej połączone. Czy kupić 2 osobne mini jacki podłączyć po jednym do każdego ampli i dokupić złączkę na 2 mini jacki z końcówka pojedyncza mini jack? Zda to egzamin że który ampli włączę to będzie dawał sygnał i go włączy/wyłączy? Coś takiego? Proszę o jakieś rady. Pozdrawiam. https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-sluchawek-3-5-aux-jack-2x-jack-ugreen-9111887438 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 3 minuty temu, Grzegorz Medoń napisał: Zdaje sobie sprawę że nie mogą być 2 ampli włączone naraz i tego pilnowałem jak miałem wcześniej połączone. Czy kupić 2 osobne mini jacki podłączyć po jednym do każdego ampli i dokupić złączkę na 2 mini jacki z końcówka pojedyncza mini jack? A nie lepiej przełączyć kabel? 4 minuty temu, Grzegorz Medoń napisał: Jeden to Pioneer 534 5.1 do kina, gier itp. A drugi to Yamaha rn803d do Stereo. Do Pioneera mam podłączony zestaw polk Audio 1600 5.1 ale dokupiłem sobie 2 satelity i chce przejść na system 7.1 lub atmos. Do Ampli Yamahy mam 2 monitory Focal Chorus 706. Rozumiem ze te dwa systemy stoja w jednym pokoju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Medoń Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 (edytowany) 5 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: A nie lepiej przełączyć kabel? Rozumiem ze te dwa systemy stoja w jednym pokoju. Ale czemu mam przełączać? Mi chodzi o wzbudzanie suba w kinie żeby nie przełączać non stop pstryczków z auto na on bo czasem sie wygasza jak nie ma niskich tonów. O to cała filozofia. Chciałbym żeby każdy ampli podczas włączenia, włączał mi suba i wyłączał. Tak to jest wszystko w jednym pokoju. Gdy podłącze jeden ampli mini jackiem do suba to, żeby potem włączyć suba do drugiego ampli muszę wyciągnąć mini jacka żeby on był włączony. Z kolei gdy żaden ampli nie będzie podłączony triggerem to poprostu muszę ręcznie włączać suba i wyłączać. Edytowano 12 września 2021 przez Grzegorz Medoń Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 Trudno odpowiedzieć w sumie bo pewnie mało jest osób, którzy maja taką konfigurację. A polecenie jakiegoś rozwiazania w "ciemno" to zawsze ryzyko (sprzęt). Ale poczekajmy moze ktoś jeszcze cos doda w temacie. Pozdr.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 września 2021 Udostępnij Napisano 12 września 2021 Z zasady nie przewiduje się podłączania jednego subwoofera do dwóch amplitunerów i do tego jeszcze włączania obu triggerem. Pojawienie się na takim wyjściu napięcia z zewnątrz zapewne go nie uszkodzi i pewnie będzie to działało. Jednak ryzyko istnieje że coś nawali. Możesz użyć do tego praktycznie dowolnego rozgałęźnika minijack. Innej opcji jaka by Cię satysfakcjonowała praktycznie nie ma. Jedynym pewnym wyjściem było by użycie dwóch osobnych subwooferów, po jednym na każdy amplituner. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2021 Nie polecam podłączania suba do dwóch amplitunerów. Widziałem takie kombinowania już i padło złącze suba w jednym. Bardziej bym był za integracją obu systemów. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 13 września 2021 Udostępnij Napisano 13 września 2021 Ja do Rel T9 mam podpięty Denon AVR-X4707H (LFE) i Denon PMA720 (Neutrik); oczywiście nigdy obu jednostek nie mam włączonych jednocześnie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Medoń Napisano 13 września 2021 Udostępnij Napisano 13 września 2021 Panowie ale tutaj było pytanie o co innego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 września 2021 Dnia 12.09.2021 o 11:39, Grzegorz Medoń napisał: Chciałbym żeby każdy ampli podczas włączenia, włączał mi suba i wyłączał. Według mnie jednak o to właśnie. Zaznaczam że trigger nie wyłącza suba. On się gasi przy braku sygnału. Chyba że jakiś sub instalacyjny to nie wiem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts