Gość Audrey Spency Napisano 23 lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 lutego 2019 Dzięki za fachowy i wyczerpujący tekst, który w jednym miejscu systematyzuje i wyjaśnia kwestie podłączeń sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Audrey Spency Napisano 26 lutego 2019 Udostępnij Napisano 26 lutego 2019 Dnia 2/23/2019 o 6:02 PM, Audrey Spency napisał: Thanks for the professional and exhaustive text that systematizes and explains the issues of equipment connections in one place. thank you yo Dafont 192168ll Filehippo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewer17 Napisano 16 marca 2019 Udostępnij Napisano 16 marca 2019 Dnia 20.01.2018 o 20:24, S4Home napisał: Jeśli czegoś Wam brak. Piszcze. Piotrek Witam, fajny tekst ale nicht fersztejen....:( Ekonomii się uczyłem:) Może się powielę ale mam taki problem: podłączenie gramofonu Dual wyłącznie z kablami typu chinch pod kino domowe Panasonic'a z przed 10 lat (ma wejścia na chinch i HDMI i inne mi nieznane) i podłączenie tego kina domowego pod soundbar Sharp HT SB-110 (ma wyjścia HDMI i USB). Jest to w ogóle możliwe? Bo podejrzewam,że kupno przejściówki kabli chinch na HDMI i próba podłączenia gramofonu pod sam soundbar jest bezcelowa? Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam Antonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 17 marca 2019 Udostępnij Napisano 17 marca 2019 Do gramofonu potrzebny jest przedwzmacniacz gramofonowy (najprostsze i niezbyt dobrze grające zaczynają się od 50-100zł, firmowe to już ok. 200zł za używki i 300 za nowy), a Twój Panasonic zapewne nie ma wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego. A poza tym podałeś za mało szczegółów... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 17 marca 2019 Udostępnij Napisano 17 marca 2019 10 godzin temu, sewer17 napisał: Witam, fajny tekst ale nicht fersztejen....:( Ekonomii się uczyłem:) Może się powielę ale mam taki problem: podłączenie gramofonu Dual wyłącznie z kablami typu chinch pod kino domowe Panasonic'a z przed 10 lat (ma wejścia na chinch i HDMI i inne mi nieznane) i podłączenie tego kina domowego pod soundbar Sharp HT SB-110 (ma wyjścia HDMI i USB). Jest to w ogóle możliwe? Bo podejrzewam,że kupno przejściówki kabli chinch na HDMI i próba podłączenia gramofonu pod sam soundbar jest bezcelowa? Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam Antonio Kina domowego do soundbaru nie podłączysz bo oba te klocki są równorzędnymi elementami końcowymi toru ( kino z podłączonymi głośnikami i soundbar z własnymi głośnikami ). Do tego soundbaru gramofonu nie podłączysz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Kino domowe Panasonic do Sounbara Sharpa ?:/ to ja dopiero nicht fersztejen.... Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwia Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 Dnia 24.01.2018 o 14:20, S4Home napisał: Nie ma sprawy. Jeśli potrzebujecie jeszcze jakichś wyjaśnień, to służę pomocą Piotrek Kobieta potrzebuje pomocy mam amplituner onkyo TX-NR414 ze zdiagnozowanym uszkodzeniem modułu hdmi czyli brak głosu na głośnikach. I zastanawiam sie czy sie da cos zrobic czy juz tylko śmietnik. Bo naprawa nieopłacalna. Chce podłączyć tv Samsung + dekoder Upc + ps3 wczesniej było wszystko przez hdmi. Dziurek i wyjść multum przy tym amplitunerze, ale nawet po lekturze vademecum i obrazkach nie bardzo wiem co z czym. Aaa i jeszcze jedno pytanie - czy ustawienia tv maja jakis wpływ na działanie amplitunera? Tzn co powinno byc ustawione aby działało poprawnie? Z gory dziekuje za pomoc Sylwia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinacz66 Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 Onkyo posiada wejścia Coxialne i Toslink cyfrowe jak masz takie w tv,dekoderze i ps3 możesz spiąć je Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 marca 2019 Podłącz przez wejścia cyfrowe inne niż HDMI. Czyli prawdopodobnie optyczne. I będzie to działać. Do póki będziesz podpinać tylko to , to ci wystarczy. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Momo Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 Dla ścisłości: 1. Urządzenia zewnętrzne typu konsola, dekoder, blueray itp. podłączyć do TV przewodem HDMI. 2. Amplituner z TV połączyć przewodem cyfrowym: optycznym lub coaxial i wybrać odpowiednie wejście w TX-NR414. 3. W TV ustawić aktywne wyjście cyfrowe (optyczne lub coaxial) z kodowaniem na Auto/Digital (dźwięk wielokanałowy) lub PCM (stereo). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewer17 Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 Dnia 19.03.2019 o 10:38, S4Home napisał: Kino domowe Panasonic do Sounbara Sharpa ?:/ to ja dopiero nicht fersztejen.... Piotr No to sorry. Pisałem,że się nie znam..... 🙂 Wydawało (mi) się to proste: Dual podpięty pod KD Panasa a z Panasa wyjście na Soundbar tak aby go wykorzystać słuchając płyt. Się nida to trudno..... zostanie jak jest. 😞 pozdrawiam Antonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2019 21 godzin temu, Momo napisał: Dla ścisłości: 1. Urządzenia zewnętrzne typu konsola, dekoder, blueray itp. podłączyć do TV przewodem HDMI. 2. Amplituner z TV połączyć przewodem cyfrowym: optycznym lub coaxial i wybrać odpowiednie wejście w TX-NR414. 3. W TV ustawić aktywne wyjście cyfrowe (optyczne lub coaxial) z kodowaniem na Auto/Digital (dźwięk wielokanałowy) lub PCM (stereo). No nie. Bo nie wszystkie tv mają opcje przelotki sygnału. Np Panasonic konwertuje sygnał 5.1 do postaci stereo i wypuszcza optykiem. Jak jest tu? Nie wiem. Ale bardziej obstawiałem podłączenie od razu źródła w sposób cyfrowy. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Momo Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 Np Panasonic konwertuje sygnał 5.1 do postaci stereo i wypuszcza optykiem. Strasznie ten Panasonic zacofany albo nie wszystkie opcje są włączone. W LG można ustawiać co ma być na wyjściu optyka.W którymś z wątków odpisałem na podobny temat. Użytkownik miał Samsunga i też po zmianie w ustawieniach ruszyło 5.1 albo potrzebne było PCM 2.0 do konwertera. Ps.Mój powyższy wpis miał na celu szczegółowo opisać jak i co z czym połączyć oraz co ustawić. Koleżanka miała już przewody HDMI to wystarczyłby tylko jeden optyczny i wszystko powinno zadziałać.Niestety nie wszystkie wypowiedzi są tu jednoznacznie opisane. Użytkownik mało ogarniający temat z lakonicznych wypowiedzi niewiele wyniesie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylwia Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 Jesteście cudowni 😘 że opisaliście tak szczegółowo. Jeszcze tylko podłączę i sprawdze czy działa 14 godzin temu, S4Home napisał: No nie. Bo nie wszystkie tv mają opcje przelotki sygnału. Np Panasonic konwertuje sygnał 5.1 do postaci stereo i wypuszcza optykiem. Jak jest tu? Nie wiem. Ale bardziej obstawiałem podłączenie od razu źródła w sposób cyfrowy. Piotr Nie działa, bo tv nie ma optycznego wyjścia stary jest ten samsung moj... wklejam foto tylu tv, bo tabliczka słabo dostepna, ale jak bedzie trzeba to jakos ściągnę tv ze ściany... ps3 i dekoder podłączyłam hdmi. Jeszcze mi tylko fajnego głosu brakuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 marca 2019 Masz analogowe audio out. No to wyjdziesz stereo. A na amplituner włączysz sobie sztuczny dekoder. Tylko tak. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadrianz Napisano 5 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2019 Cześć wszystkim, Mam problem z Denon AVR-X2500H + Heco Aurora 700 + Heco Aurora 300 + Heco Aurora central 30 + Heco sub 30 A - mianowicie wszystko podłączone i ustawione (HDMI i Optyczny) w Denonie ustawione oraz oddzielnie w TV ( Samsung UE75NU8002 ). Dźwięk z dekodera przez Denona i kolumny działa, problem się pojawia jeżeli odpalę Netflixa z aplikacji na tv lub youtuba z aplikacji na tv wtedy co jakiś czas dźwięk jest ucinany na sekundę i wraca i tak cały czas. Jeżeli coś odpalę na telefonie i przez heos music puszczę dźwięk też działa nie ma żadnego problemu. Jaki może być problem jeżeli tylko to pojawia się na netflix i youtube z aplikacji tv ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2019 Nie pisz w dwóch miejscach tego samego. To jest faktycznie miejsce na to. Kabel sprawdziłeś? Czy obraz mruga? Optyk na pewno będzie działał. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr80 Napisano 25 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2019 Witam, jak połączyć tv samsung który ma wyjście audio optyczne i hdmi arc ze wzmacniaczem denona który ma wejścia tylko na chinche? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2019 Bardzo prosto . Potrzebny jest do tego celu DAC z wejściem optycznym . Teraz pewnie zapytasz jaki kupić ? Ceny w tej dziedzinie zaczynają się od kilkudziesięciu złotych a górnego pułapu chyba brak . Często polecanym do tego celu DAC-iem jest FiiO Taishan za około 100 zł. Jest dość tani lecz dobrej jakości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr80 Napisano 26 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2019 13 godzin temu, MobyDick napisał: Bardzo prosto . Potrzebny jest do tego celu DAC z wejściem optycznym . Teraz pewnie zapytasz jaki kupić ? Ceny w tej dziedzinie zaczynają się od kilkudziesięciu złotych a górnego pułapu chyba brak . Często polecanym do tego celu DAC-iem jest FiiO Taishan za około 100 zł. Jest dość tani lecz dobrej jakości. Pospieszyłem się i zakupiłem z amazona prozor dac 001 z bluetooth 192khz, ale zawsze mogę oddać i kupić ten Fiio tylko pytanie czy warto? Będzie zauważalna różnica w jakości dźwięku? Cena prawie taka sama. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 26 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 26 czerwca 2019 Nie mam pojęcia jak gra ten Prozor. W wersji bez odbiornika bluetooth i wyjścia słuchawkowego z potencjometrem jest sporo tańszy. Podejrzewam że płacisz tu za jego dodatkową funkcjonalność. FiiO Taishan ma 2 wyjścia audio, w tym jedno w postaci gniazda jack, nie jest ono jednak przeznaczone do podłączenia słuchawek. Zapewne funkcjonalnie Prozor spełni swoją funkcję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr80 Napisano 1 lipca 2019 Udostępnij Napisano 1 lipca 2019 Dnia 26.06.2019 o 10:33, MobyDick napisał: Nie mam pojęcia jak gra ten Prozor. W wersji bez odbiornika bluetooth i wyjścia słuchawkowego z potencjometrem jest sporo tańszy. Podejrzewam że płacisz tu za jego dodatkową funkcjonalność. FiiO Taishan ma 2 wyjścia audio, w tym jedno w postaci gniazda jack, nie jest ono jednak przeznaczone do podłączenia słuchawek. Zapewne funkcjonalnie Prozor spełni swoją funkcję. Witam ponownie a więc kupiłem Dac Fiio podłączyłem i mam dziwny problem, tv gra bez problemu na głośnikach natomiast niektóre filmy z Youtuba są bez dźwięku i Netflix też nie daje wogóle dźwięku na wyjście optyczne. Czy ktoś może wytłumaczyć mi o co w tym chodzi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 lipca 2019 Udostępnij Napisano 1 lipca 2019 Próbowałeś zmienić ustawienia wyjścia optycznego w TV ? Powinno być ustawione na PCM , LPCM lub np. stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr80 Napisano 1 lipca 2019 Udostępnij Napisano 1 lipca 2019 Dziwna sprawa ale po paru godzinach od podłączenia wszystko zaczęło działać także temat zamknięty dziękuję bardzo za porady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arysy Napisano 12 lipca 2019 Udostępnij Napisano 12 lipca 2019 Dnia 1.07.2019 o 10:54, MobyDick napisał: Próbowałeś zmienić ustawienia wyjścia optycznego w TV ? Powinno być ustawione na PCM , LPCM lub np. stereo. Witam Pytanko próbuje połączyć tv Samsung QE65Q60 przez optyczny dalej konwerter VIVANCO i przez cinch do Kenwood KR-90000 GX niestety nie działa brak dźwięku - ma ktoś pomysł dlaczego??. Nadmienię ze współpraca z CD i zewnętrznym bluetooth bez zarzuty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts