Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Audrey Spency
Napisano

Dzięki za fachowy i wyczerpujący tekst, który w jednym miejscu systematyzuje i wyjaśnia kwestie podłączeń sprzętu.

Gość Audrey Spency
Napisano
Dnia 2/23/2019 o 6:02 PM, Audrey Spency napisał:

Thanks for the professional and exhaustive text that systematizes and explains the issues of equipment connections in one place.

thank you yo Dafont 192168ll Filehippo

• 3 weeks later...
Napisano
Dnia 20.01.2018 o 20:24, S4Home napisał:

Jeśli czegoś Wam brak. Piszcze.
Piotrek

Witam,

fajny tekst ale nicht fersztejen....:(     Ekonomii się uczyłem:) 

Może się powielę ale mam taki problem: podłączenie gramofonu Dual wyłącznie z kablami typu chinch pod kino domowe Panasonic'a z przed 10 lat (ma wejścia na chinch i HDMI i inne mi nieznane) i podłączenie tego kina domowego  pod soundbar Sharp HT SB-110 (ma wyjścia HDMI i USB). Jest to w ogóle możliwe? Bo podejrzewam,że kupno przejściówki kabli chinch na HDMI i próba podłączenia gramofonu pod sam soundbar jest bezcelowa? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

Antonio 

Napisano

Do gramofonu potrzebny jest przedwzmacniacz gramofonowy (najprostsze i niezbyt dobrze grające zaczynają się od 50-100zł, firmowe to już ok. 200zł za używki i 300 za nowy), a Twój Panasonic zapewne nie ma wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego. A poza tym podałeś za mało szczegółów...

Pozdrawiam

Napisano
10 godzin temu, sewer17 napisał:

Witam,

fajny tekst ale nicht fersztejen....:(     Ekonomii się uczyłem:) 

Może się powielę ale mam taki problem: podłączenie gramofonu Dual wyłącznie z kablami typu chinch pod kino domowe Panasonic'a z przed 10 lat (ma wejścia na chinch i HDMI i inne mi nieznane) i podłączenie tego kina domowego  pod soundbar Sharp HT SB-110 (ma wyjścia HDMI i USB). Jest to w ogóle możliwe? Bo podejrzewam,że kupno przejściówki kabli chinch na HDMI i próba podłączenia gramofonu pod sam soundbar jest bezcelowa? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

Antonio 

Kina domowego do soundbaru nie podłączysz bo oba te klocki są równorzędnymi elementami końcowymi toru ( kino z podłączonymi głośnikami i soundbar z własnymi głośnikami ). Do tego soundbaru gramofonu nie podłączysz.

Napisano
Dnia 24.01.2018 o 14:20, S4Home napisał:

Nie ma sprawy. Jeśli potrzebujecie jeszcze jakichś wyjaśnień, to służę pomocą :)

Piotrek

Kobieta potrzebuje pomocy :) 

mam amplituner onkyo TX-NR414 ze zdiagnozowanym uszkodzeniem modułu hdmi czyli brak głosu na głośnikach. 

I zastanawiam sie czy sie da cos zrobic czy juz tylko śmietnik. Bo naprawa nieopłacalna. 

Chce podłączyć tv Samsung + dekoder Upc + ps3

wczesniej było wszystko przez hdmi. 

Dziurek i wyjść multum przy tym amplitunerze, ale nawet po lekturze vademecum i obrazkach nie bardzo wiem co z czym. 

Aaa i jeszcze jedno pytanie - czy ustawienia tv maja jakis wpływ na działanie amplitunera? Tzn co powinno byc ustawione aby działało poprawnie? 

Z gory dziekuje za pomoc 

Sylwia 

Napisano

Dla ścisłości:

1. Urządzenia zewnętrzne typu konsola, dekoder, blueray itp. podłączyć do TV przewodem HDMI.

2. Amplituner z TV połączyć przewodem cyfrowym: optycznym lub coaxial i wybrać odpowiednie wejście w TX-NR414.

3. W TV ustawić aktywne wyjście cyfrowe (optyczne lub coaxial) z kodowaniem na Auto/Digital (dźwięk wielokanałowy) lub PCM (stereo).

Napisano
Dnia 19.03.2019 o 10:38, S4Home napisał:

Kino domowe Panasonic do Sounbara Sharpa ?:/ to ja dopiero nicht fersztejen.... :(

Piotr

No to sorry. Pisałem,że się nie znam..... 🙂

Wydawało (mi) się to proste: Dual podpięty pod KD Panasa a z Panasa wyjście na Soundbar tak aby go wykorzystać słuchając płyt. Się nida to trudno..... zostanie jak jest. 😞

pozdrawiam

Antonio

Napisano
21 godzin temu, Momo napisał:

Dla ścisłości:

1. Urządzenia zewnętrzne typu konsola, dekoder, blueray itp. podłączyć do TV przewodem HDMI.

2. Amplituner z TV połączyć przewodem cyfrowym: optycznym lub coaxial i wybrać odpowiednie wejście w TX-NR414.

3. W TV ustawić aktywne wyjście cyfrowe (optyczne lub coaxial) z kodowaniem na Auto/Digital (dźwięk wielokanałowy) lub PCM (stereo).

No nie.  

Bo nie wszystkie tv mają opcje przelotki sygnału. Np Panasonic konwertuje sygnał 5.1 do postaci stereo i wypuszcza optykiem. Jak jest tu? Nie wiem. Ale bardziej obstawiałem podłączenie od razu źródła w sposób cyfrowy.

Piotr

Napisano

Np Panasonic konwertuje sygnał 5.1 do postaci stereo i wypuszcza optykiem.

Strasznie ten Panasonic zacofany albo nie wszystkie opcje są włączone.

W LG można ustawiać co ma być na wyjściu optyka.

W którymś z wątków odpisałem na podobny temat. Użytkownik miał Samsunga i też po zmianie w ustawieniach ruszyło 5.1 albo potrzebne było PCM 2.0 do konwertera.

Ps.

Mój powyższy wpis miał na celu szczegółowo opisać jak i co z czym połączyć oraz co ustawić. Koleżanka miała już przewody HDMI to wystarczyłby tylko jeden optyczny i wszystko powinno zadziałać.

Niestety nie wszystkie wypowiedzi są tu jednoznacznie opisane. Użytkownik mało ogarniający temat z lakonicznych wypowiedzi niewiele wyniesie.

Napisano

Jesteście cudowni 😘 że opisaliście tak szczegółowo. 

Jeszcze tylko podłączę i sprawdze czy działa :) 

14 godzin temu, S4Home napisał:

No nie.  

Bo nie wszystkie tv mają opcje przelotki sygnału. Np Panasonic konwertuje sygnał 5.1 do postaci stereo i wypuszcza optykiem. Jak jest tu? Nie wiem. Ale bardziej obstawiałem podłączenie od razu źródła w sposób cyfrowy.

Piotr

Nie działa, bo tv nie ma optycznego wyjścia :/ stary jest ten samsung moj... wklejam foto tylu tv, bo tabliczka słabo dostepna, ale jak bedzie trzeba to jakos ściągnę tv ze ściany... 

ps3 i dekoder podłączyłam hdmi. Jeszcze mi tylko fajnego głosu brakuje :/

1E748A32-2D26-4C17-9F50-E9E7F8A388F7.jpeg

02B53A55-AFA6-46B8-8AB1-8A4A470FBD23.jpeg

E0F31CFB-6D65-4861-8C41-A3B6A77346D6.jpeg

AEEE33D4-582E-461D-A674-7359170CD87A.jpeg

• 2 weeks later...
Napisano

Cześć wszystkim, 

Mam problem z Denon AVR-X2500H + Heco Aurora 700 + Heco Aurora 300 + Heco Aurora central 30 + Heco sub 30 A - mianowicie wszystko podłączone i ustawione (HDMI i Optyczny) w Denonie ustawione oraz oddzielnie w TV ( Samsung UE75NU8002 ).

Dźwięk z dekodera przez Denona i kolumny działa, problem się pojawia jeżeli odpalę Netflixa z aplikacji na tv lub youtuba z aplikacji na tv wtedy co jakiś czas dźwięk jest ucinany na sekundę i wraca i tak cały czas. Jeżeli coś odpalę na telefonie i przez heos music puszczę dźwięk też działa nie ma żadnego problemu. 

Jaki może być problem jeżeli tylko to pojawia się na netflix i youtube z aplikacji tv ?

• 2 months later...
Napisano

Bardzo prosto :) . Potrzebny jest do tego celu DAC z wejściem optycznym . Teraz pewnie zapytasz jaki kupić :) ? Ceny w tej dziedzinie zaczynają się od kilkudziesięciu złotych a górnego pułapu chyba brak :) . Często polecanym do tego celu DAC-iem jest FiiO Taishan za około 100 zł. Jest dość tani lecz dobrej jakości.

Napisano
13 godzin temu, MobyDick napisał:

Bardzo prosto :) . Potrzebny jest do tego celu DAC z wejściem optycznym . Teraz pewnie zapytasz jaki kupić :) ? Ceny w tej dziedzinie zaczynają się od kilkudziesięciu złotych a górnego pułapu chyba brak :) . Często polecanym do tego celu DAC-iem jest FiiO Taishan za około 100 zł. Jest dość tani lecz dobrej jakości.

Pospieszyłem się i zakupiłem z amazona prozor dac 001 z bluetooth 192khz, ale zawsze mogę oddać i kupić  ten Fiio tylko pytanie czy warto? Będzie zauważalna różnica w jakości dźwięku? Cena prawie taka sama. 

Napisano

Nie mam pojęcia jak gra ten Prozor. W wersji bez odbiornika bluetooth i wyjścia słuchawkowego z potencjometrem jest sporo tańszy. Podejrzewam że płacisz tu za jego dodatkową funkcjonalność. FiiO Taishan ma 2 wyjścia audio, w tym jedno w postaci gniazda jack, nie jest ono jednak przeznaczone do podłączenia słuchawek. Zapewne funkcjonalnie Prozor spełni swoją funkcję.

Napisano
Dnia 26.06.2019 o 10:33, MobyDick napisał:

Nie mam pojęcia jak gra ten Prozor. W wersji bez odbiornika bluetooth i wyjścia słuchawkowego z potencjometrem jest sporo tańszy. Podejrzewam że płacisz tu za jego dodatkową funkcjonalność. FiiO Taishan ma 2 wyjścia audio, w tym jedno w postaci gniazda jack, nie jest ono jednak przeznaczone do podłączenia słuchawek. Zapewne funkcjonalnie Prozor spełni swoją funkcję.

Witam ponownie a więc kupiłem Dac Fiio podłączyłem i mam dziwny problem, tv gra bez problemu na głośnikach natomiast niektóre filmy z Youtuba są bez dźwięku i Netflix też nie daje wogóle dźwięku na wyjście optyczne.  Czy ktoś może wytłumaczyć mi o co w tym chodzi?

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 1.07.2019 o 10:54, MobyDick napisał:

Próbowałeś zmienić ustawienia wyjścia optycznego w TV ? Powinno być ustawione na PCM , LPCM lub np. stereo.

Witam

Pytanko próbuje połączyć tv Samsung QE65Q60 przez optyczny dalej konwerter VIVANCO i przez cinch do Kenwood KR-90000 GX niestety nie działa brak dźwięku - ma ktoś pomysł dlaczego??. Nadmienię ze współpraca z CD i zewnętrznym bluetooth bez zarzuty