THX1138 Napisano 25 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2018 (edytowany) Przy okazji tematu ja znowu sie czegos ucze Trzeba mysle tez zwrocic uwage zeby nie bylo ostrej gory tak jak u mnie wystąpiły sybilanty na wysokotonowce Paradigm . Moze ktos jeszcze cos doradzi jakie kolumny warto przesluchac z Nad c338 to koledze bedzie łatwiej Pozdrawiam Edytowano 25 sierpnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 25 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2018 To już kwestia tego co ktoś lubi. Jedni lubią ostrą górę a inni nie. NAD C338 jej raczej nie podkreśla , tak jak chyba wszystkie NAD-y. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 25 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2018 THX1138 , u mnie bywało trochę problemów z górą (taki urok focali) zanim się nie dogrzały porządnie , dodatkowo zmiana kabli z noname na melodikę purple dała dużą poprawę Wiele osób uważa iż kable to voodoo audio ,ale w rozsądnych $$$ warto dać coś lepszego oczywiście zbieżnie z wartością zestawu. a co do orbkola , to 1500zł to trochę mały budżet by coś dosadniej poprawić , chyba ,że coś z używek ,ale np. elektroniki bałbym się kupować bo może się okazać za chwilę do małej regeneracji wartej 500-1000zł ... Ze swego doświadczenia mogę powiedzieć iż zmiana zasilania poprawi tak na oko 20-25% brzmienie , kolumny 50-70% , a najlepiej zmienić oba tematy PS: no moje onkyo też w miarę neutralne , natomiast stara yamaha podbija skraje co jest męczące jak nie ma się już nastu-lat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 25 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2018 (edytowany) MobyDick no ja nie wiem jak mozna lubic jak ktos ci brzytwą jedzie po uszach no ale OK jak ktos lubi to lubi i nie ma co dyskutowac z tym (takie mialem doswiadczenie ze starym ale b sprawnym Harman Kardon ktory zagral tak ostro ze nie dalo sie tego sluchac)Wczoraj jak rozmawialismy o tych wibracjach to poszperalem w sieci i znalazlem cos takiego https://www.infoaudio.pl/artykul/104,kolce-i-stozki-podyskutuj-z-paltonem-o-wibroakustyce moim zdaniem warte poczytania .No i tak jak mowiles ze czasami warto tylko polozyc te płyte granitową i mowiles wczesniej tez o gumowych nozkach i ja sie zdecydoalem ze na te komode poloze granit na podkładkach gumowych a w standy chyba tez wkręce nózki gumowe zamiast kolcow Kubbak czesc Probowalem juz kabli zasilajacych ,konektorow ,kabli głosnikowych i nic to nie dalo . U mnie nie chodzi moze o ostrą typowo gore ale o wystepowanie sybilantow choc niektore instumenty tez potrafią czasami szelescic górnie ale to zaleznie od nagrania na Tidal (bo z takiego zrodla korzystam) kable glosniowe robią roznice ale zalezy na jakim sprzecie i jakie kable .U mnie roznice byly np miedzy Kimber PR4 ,DaVinci i Chord . A poniewaz lubie swoje kolumny to zdecydowalem sie na wymiane w nich wysokotonowek na Scean Speak wraz z koniecznymi zmianami w zwiazku z tym (zwrotnica itd) Zywie duzą nadzieje ze po tym zabiegu zagraja duzo lepiej i w koncu tak jak chce . Bo ich granie u mnie b mi sie podoba gdyby wlasnie nie te sybilanty i czasami szeleszczenie niektorych instrumentow na gorze . Nie dzieje sie tak na kazdym nagraniu i od czego to zalezy nie wiem .Mysle ze po czesci od realizacji ,po czesci od wysokotonowek Paradigm . PS : Po powrocie kolumn wyprobuje jeszcze raz kable glosnikowe Chord bo one b ładnie u mnie graly ale podkreslaly sybilanty ,po zmianach w kolumnach moze bedzie inaczej Edytowano 25 sierpnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 29 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2018 Dzien dobry Głosniki mają przymiarke , Scan Speak juz doszły ,jak równiez elementy zwrotnicy PS :Załączam fotki ktore otrzymałem od Pana Andrzeja z Sonus Oliva . Naokolo wysokotonowców bedą tez pierscienie antydyfrakcyjne Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 (edytowany) Historii ciąg dalszy Zakupilem od firmy Tomanek poprzez oficjalnego dystrybutora czyli firme Soundstage.pl dwa kable zasilające I w tym miejscu chciałbym bardzo mocno Soundstage.pl pochwalić gdyz malo sie spotyka taką obsługe i doradztwo jednoczesnie.Podkreslam ze nie jest to reklama .Tej firmie po prostu nalezy sie taka opinia ode mnie . Co wazne nie wciskają tam towaru a obsluga na dodatek sympatyczna,proludzka i da sie dogadac na wszelkie mozliwe sposoby tak wiec absolutnie polecam Kable zasilajace Tomanka to juz chyba nie musze pisac jakie sa .Jest to produkt solidny i na dodatek cenowo przystepny tak wiec zostają u mnie na stałe . PS Kolumny jeszcze na warsztacie Pozdrawiam CDN Edytowano 31 sierpnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Dnia 29.08.2018 o 18:58, THX1138 napisał: Naokolo wysokotonowców bedą tez pierscienie antydyfrakcyjne À propos dyfrakcji, to niepokojąco wygląda ta wystająca krawędź kosza niskotonowca nasunięta na kołnierz wysokotonowca. Czy ona nie będzie generować zakłóceń? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Pewnie te pierścienie antydyfrakcyjne będą ratować sytuację z uskokiem w miejscu krawędzi niskotonowca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Czesc Kraft i MobyDick Tego to ja juz nie wiem czy będzie generowac zaklocenia wystająca obudowa od niskosredniotonowca . Byc moze jest tak wlasnie jak napisal MobyDick ze pierscienie antydyfrakcyjne bedą ratowac sytuacje ale co i jak doladnie bedzie zamontowane to nie mam pojęcia . W kazdym razie bede zdawal relacje na bierząco Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Myślałem że może zainstaluje tego Scanspeaka w froncie obudowy głośnika wysokotonowego, który tam był. Tyle że wtedy byłby on nie sprzedawany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 (edytowany) Wtedy chyba trzeba by bylo ciać nowe glosniki naokolo zeby je zmniejszyc gabarytowo ale nie wiem .Nie rozmawialem o tym Wlasnie dopytalem o to .Te stare wysootonowce sa zespolone ze obudową i nie nadają sie do przerobki zeby włozyc w te obudowy nowe głosniki .Zas kolumny dzis juz grały (wygrzewają sie) i mam info ze jest dobrze Edytowano 31 sierpnia 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Chodziło o to żeby znaleźć sposób na to żeby zamocować nowy głośnik bez płytki frontowej do płytki frontowej starego głośnika. Nie wiem czy było by to łatwo zrealizować. Na pewno lepiej by to wyglądało. Wpłynęło by to jednak na kształt charakterystyki głośnika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Rozumiem co masz na mysli .Nie wiem czy tak sie da i czy wplynelo by to negatywnie na głosnik SS .Tu juz wszystko w rękach Pana Andrzeja z Sonus Oliva . W kazdym razie jesli chodzi o wyglad to i tak bedą maskownice Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Dyfuzor oryginalnego głośnika mógłby się nawet przydać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 (edytowany) Do tego nowego? Bo sorry ale ja w tym temacie to nie jestem mocny .Gdybym sie na tym znał to sam bym sobie wstawil te głosniki Edytowano 31 sierpnia 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Ciekaw byłem co wykombinuje ten spec . Zobaczymy z resztą jak to będzie wyglądało finalnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 (edytowany) Wyglądalo jak wyglądalo ale najwazniejsze jak bedzie grało Bo to jest dla mnie priorytetem ,wyglad na drugim miejscu bo i tak sa maskownice wiec z tym tragedii nie ma Edytowano 31 sierpnia 2018 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Tego typu kolumny zwykle się używa bez maskownic, chyba ze jest ku temu jakiś szczególny powód. Bywały przypadki gdy maskownica nie była w ogóle przewidziana do słuchania muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 (edytowany) 4 minuty temu, MobyDick napisał: Tego typu kolumny zwykle się używa bez maskownic, chyba ze jest ku temu jakiś szczególny powód. Bywały przypadki gdy maskownica nie była w ogóle przewidziana do słuchania muzyki. Tak wiem Ale skoro producent przewiduje maskownice to zwykle dobrze je zakladac czego zreszta pewnien nie jestem ale tak wyczytalem w sieci .U mnie beda zalozone ze wzgledów bezpieczenstwa glosnikow (uszkodzenia mechaniczne ,swiatlo słoneczne na zawieszenia gumowe ,kurz) Edytowano 31 sierpnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 12 minut temu, THX1138 napisał: U mnie beda zalozone ze wzgledów bezpieczenstwa glosnikow (uszkodzenia mechaniczne ,swiatlo słoneczne na zawieszenia gumowe ,kurz) A światło będzie padało bezpośrednio na głośniki by się tym przejmować? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 (edytowany) Roro no nawet jak nie bedzie padalo bezposrednio (czego przyznam narazie nie sprawdzilem ) to i tak pozostają jeszcze dwa powody uzasadniajace uzycie maskownic .Wydaje sie ze najwazniejszy to przypadkowe uszkodzenie mechaniczne Pozdrawiam Edytowano 31 sierpnia 2018 przez THX1138 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Są tylko chyba 2 przypadki uzasadniające użycie maskownic. Małe dzieci lub koty. A zawieszenia chyba masz tam gumowe ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Tak. Gumowe są . Daj spokoj przeciez nie koniecznie tylko male dzieci i koty mogą uszkodzic glosniki bo moze to sie stac zupełnie przypadkiem z winy doroslej osoby w wyniku np jakiegos niefortunnego zdarzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Zawieszenia piankowe są podatne na rozpadanie się na skutek ich utlenienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THX1138 Napisano 31 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2018 Dziękuje Dobrze wiedziec takie rzeczy .A w Scan Speakach jakie sa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts