Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Tomek

filmy z internetu jak zasaasz BD 1:1 czy nawet Remuxy to dzwiek bedzie taki sam jak z plydy BD. Nie daj sobie dziury w glowie robic ze bedzie inaczej. I na plycie masz cyfrowa sciezke i na kompie tez jest cyfrowa sciezka. W obu przypadkach dekodowaniem dzwieku Odczytaniem cyfrowego dzwieku i przerobienie go na analog dla kazdego glosnika osobno zajmuje sie Amplituner. Tylko pamietajmy, taki film wazy srednio 30 - 40gb i jest to problemem. 

Maciek, reki sobie uciac nie dam czy slim + pm7004 zagra lepiej bo nie sluchalem i nie bede obiecywal gruszek... Ale wydaje mi sie ze powinien. 

Ja do stereo zamiast pm7004 wybralem Denona 1500ae. Minus - nie pasuje mi do reszty skrzynek. Plusy: porownaj budowe, moc, wage, co jest w srodku. 

Alfik jak nie chcesz isc w kino pelna geba to raczej szkoda kasy na 7012. 

• Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
4 godziny temu, mariusz1967 napisał:

Rozumiem że masz na myśli czysta końcówkę mocy , wtedy sterujesz nią pilotem od amplitunera .

Niekoniecznie "czysta koncowke mocy". Wystarczy wzmacniacz z taka funkcja 

Np. Marantz 7004 / 7003. Tez wszystko sterujesz z amplitunera. 

UWAGA. Marantz 7005 nie posiada koncowki mocy, w nowyn modelu ogolocili go z tej funkcji. 

Napisano (edytowany)

Cena takiego Marantza 7004 to 1200 - 1500 zl  Moim zdaniem "nie ma" tanszych wzmacniaczy uzywanych a tym bardziej z koncowka mocy :) To jest wlasnie ta prawie najnizsza polka.  Ale to tylko moje zdanie.  (mozna znalezc jakiegos pioniera lub podlaczac wzmaki bez trybu koncowki do amplitunera z pre-out). No ale... 

Glosniki - mysle ze za te 2000zl to juz sa dobre glosniki i do stereo i do kina.  Do samego kina mozna taniej np Jamo. 

Tez warto zwrocic uwage aby nie kupic jakichs glosnikow z 2 basowcami 170cm lub wiecej, ktore schodza do 2 - 3 Ohm przy niskich czestotliwosciach. Bo potem wyjdzie ze taki Marantz ma problemy. 

Wiec zakup slabszego wzmaka do lepszych kolumn to nie dokonca dobry pomysl. Tak zle i tak zle. Nalezy wszystko dobrac z glowa. 

Edytowano przez lolo2
Napisano
23 godziny temu, maciek72 napisał:

Marantz NR 1608 i Marantz PM 7004 zagra lepiej od Marantz SR 7011 ? 

Tak. Z tym że 7004 jest przeciętny. Lepiej seria 8. 

Widzę że temat nabiera właściwej drogi. 

Ja zgadzam się z kolegą. Topowe modele amplitunerów to gratka dla producentów. Tu dochodzi o design. Wszystko w jednym klocku.

Prawdziwe systemy kinowe to systemy dzielone. Toteż ci sami znani producenci także je robią. :)

Co kto chce.

Piotrek

Napisano (edytowany)

A , gdy do przeciętnego 7004 podłącz się lepsze głośniki , będzie lepiej dla jakości ? 

Czy lepiej serię 8... i tańsze głośniki ? 

Co gra w systemie ? 

Przed serią 7 jest jeszcze 5 i 6 . Myślę , że 7 nie jest taka zła :) 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.
Napisano

Ja też. Kolumny zagrają więcej od wzmacniacza. Z tym że model 7004 nie jest nowy. Może warto polować też na nieco starszy a wyższy 8003. 8004. Nie wiem tylko sugeruje. Nie wiem jakie są różnice w cenie na rynku wtórnym teraz. Nie wiem czy są dostępne. Wiem tylko że jest krok do przodu względne 7 i 8 serii.

Ale jeśli ma to być kosztem kolumn to nie. Chodź!! O jakich my tu kolumnach mówimy ? Kto mówi że droższe ma być lepsze ?

Piotrek

Napisano
21 godzin temu, maciek72 napisał:

A , gdy do przeciętnego 7004 podłącz się lepsze głośniki , będzie lepiej dla jakości ? 

Gdybym miał zaczynać budowę systemu :

1. Zależy mi na jakości w muzyce i chcę mieć KD:

- zaczynam od doboru kolumn ( 70-80% odpowiadają za jakość /rodzaj dźwięku) do wzmacniacza stereo ( jeżeli do wybranych kolumn mogę dokupić z tej samej serii centralny czy efektowe to dobrze ,jak nie to się nie przejmujemy priorytetem jest dźwięk w stereo) . Wybieram taki wzmacniacz by miał możliwość pracy jako końcówka mocy z łatwym przełączaniem ( panel lub pilot) oraz wejścia coaxial lub optyczne ( dlaczego o tym później). Druga opcja to priorytet jakości dźwięku jaki mi odpowiada, i mam gdzieś łatwe przełączanie, biorę pod uwagę wzmacniacz dzielony ( moja ulubiona opcja). Jeżeli

- kupuję amplituner KD, i tu zastanawiam się, ile głośników zmieści mi się w pomieszczeniu, czy nie będą zaburzać komunikacji , wystroju itd. ( czy żonie się spodoba ?) a jednocześnie, czy mam miejsce na prawidłowe ich rozmieszczenie , od tego uzależniam czy kupuję 5.1; 7.2...... ( kupowanie amp. KD z myślą , że kiedyś rozbuduję do atmos czy 9.2 nie ma sensu, bo do tego czasu wyjdzie pięć nowych modeli). Decydując się na 5.1 wybieram stare modele typu Sony STR-db 930 QS ( nie przejmując się brakiem kalibracji z mikrofonu ,jest świetna manualna) . 

- nie kupuję amp. KD ze względu na funkcje sieciowe ,wszystkie są związane z muzyką , ten temat załatwia mi Rapspberry Pi 3 B+ podłączone po coaxial/optycznym  do pre wzmacniacza, pracuje DAC wzmacniacza ( zapewniam , ze dźwięk z radia internetowego , Tidala, Spotify, plików jest bez porównania lepszy ze wzmacniacza ,niż to samo z amp. KD nie wspominając o dodatkowych możliwościach Maliny , filmy z CDA , rozbudowane radia internetowe You Tube  ).

2. Zależy mi na KD , muzyka w tle.

- kupuję nowy amp. KD z Pre Out ( wyjścia Pre Out w razie gdym zmienił zdanie co do muzyki)

- kolumny ile zmieszczę( i da się sensownie rozplanować) typu Klipish + sub.

- Blu-Ray

Wbrew pozorom opcja pierwsza może wyjść taniej :) 

-

Napisano
14 godzin temu, mariusz1967 napisał:

Niezłe - możesz rozwinąć ?

Są wmzwki które mają wejście na końcówkę mocy. Wzmacniacze zintegrowane. Pracuje tak samo. A nie tracą na wartości jak końcówki. 

8 godzin temu, Miras23 napisał:

Alfik30 jakieś newsy w temacie? Już kilka dni minęło..

Po takiej dyskusji. Albo nie kupić nic albo uprzec się i postawić na swoim :P

Napisano
11 minut temu, S4Home napisał:

Po takiej dyskusji. Albo nie kupić nic albo uprzec się i postawić na swoim :P

Chyba masz rację , będąc na początku drogi audio gdybym przeczytał to co sam napisałem, to bym poszedł do marketu , kupił radio kuchenne i cieszył się , że to trafny wybór , bo o radiach kuchennych nikt nie toczy takich debat :) 

Napisano (edytowany)
Dnia 26.06.2018 o 23:46, Miras23 napisał:

Alfik30 jakieś newsy w temacie? Już kilka dni minęło..

Tak, kupiłem Marntza SR 6012 i PM8006, jednak nie jestem zadowolony z osobnego wzmacniacza.

Po Waszej lekturze jak i moim odsłuchu byłem w 100% przekonany że tak skonfigurowane klocki grają wiele lepiej, jednak w domu jest zupełnie odwrotnie.

Nie wiem dlaczego ale sam amplituner gra o wiele lepiej sam, niż razem z PM8006 jako końcówka mocy. Generalnie różnica jest taka jaka powinna być ale w drugą stronę.  Kable dobrze podłączone, sam przewód 60 cm do pre-amp za ponad 200 zł,  odsłuchiwało kilka osób i wszyscy stwierdzili że sam amplituner gra lepiej. To co mnie zastanawia w PM to, że wydaje dużo ciepła nawet przy małym poziomie głośności, oraz to że zmieniając źródło (ampli vs wzmacniacz) dźwięk z amplitunera jest głośniejszy. Co do jakości muzyki to z amplitunera jest większa dynamika.  Macie jakiej sugestie co może być nie tak?

Edytowano przez Alfik30
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, maciek72 napisał:

Wyłącz polepszacze dźwięku w amplitunerze i posłuchaj w pure audio :) 

Były wyłączane i wszystko szło na pure direct więc to nie to.

Edytowano przez Alfik30
Napisano
10 godzin temu, Alfik30 napisał:

Nie wiem dlaczego ale sam amplituner gra o wiele lepiej sam, niż razem z PM8006 jako końcówka mocy.

Afik, na razie bez  paniki ! ( z naciskiem na " na razie" :))

1. Rozumiem, że źródłem muzyki jest amp.KD z podpiętymi z PRE OUT kablami do wejścia na końcówkę mocy wzmacniacza .

- czy masz możliwość podłączenia jakiegoś źródła (np. CD) bezpośrednio pod wzmacniacz z pominięciem amp. KD aby sprawdzić jak gra sam wzmacniacz ?

- możesz podłączyć kable z PRE OUT amp.KD do wejść liniowych wzmacniacza ( Tuner,CD,AUX ) , gałka Volume wzmacniacza skrajne lewo tj. dźwięk wyciszony. Po podłączeniu i puszczeniu np.radia internetowego z amp. KD robisz głośniej. Jeżeli będzie lepiej , kalibrujesz KD, gdy gałka Volume wzmacniacza stereo jest na 1/2. Gdy to podłączenie pomorze , by nie musieć pamiętać o ściszaniu ( gdy masz podpięte źródła typu CD bezpośrednio pod wzmacniacz, czyli oddzielny system stereo), kupujesz Swith RCA ( ok.40,-) i po kłopocie. To naprawdę nie ma wielkiego znaczenia , że sygnał będzie przechodził przez dwa PRE , dajesz w amp.KD Pure Direct (muzyka), a resztę ustawiasz we wzmacniaczu stereo.

Napisano (edytowany)

1. Niestety nie posiadam oddzielnego CD, a muzyka była pobierana przez wi-fi oraz z radia internetowego wszystko przez amplituner.

2. Oczywiście że próbowałem różnych opcji także podłączenia liniowego przez AUX,ale efekt był taki sam.

3. co do kalibracji to nie kalibrowałem, gdyż uznałem że w stereo to zbędne (ale może się na tyle nie znam)

4. Chyba najlepsze rozwiązanie. Ponownie umówiłem się w slepie na odsłuchy tym razem z moim sprzętem. To z pwenością rozwiąże problem w taki bądź inny sposób ?. Może zostanie komplet, może sam amplituner, a może ampli i inny egzemplarz wzmacniacza. W sumie wszystko mi jedno, byle jak najlepiej dźwięczało.

Edytowano przez Alfik30
Napisano
3 minuty temu, Alfik30 napisał:

3. co do kalibracji to nie kalibrowałem, gdyż uznałem że w stereo to zbędne (ale może się na tyle nie znam)

Musisz skalibrować amp.KD , nawet do stereo , amplituner wówczas odpowiednio wzmocni sygnał.

Wzmacniacze które brałbym po uwagę:

http://allegro.pl/rotel-ra-1520-znakomity-wzmacniacz-zintegrowany-i7414857671.html

http://allegro.pl/rotel-ra-985bx-retroaudio-i7275299056.html

https://allegro.pl/wzmacniacz-exposure-3010-i7371538948.html#thumb/2

http://allegro.pl/wzmacniacz-nad-3240-pe-i7386496308.html ( to nie żart)

Napisano

Dlatego mówiłem od początku. Brać do domu i sprawdzać.

Kiedy to kupiłeś? Tydzień temu? Zagadka do sklepu że tak masz. Co z tym zrobić co oni proponują. Niech podjada z innym wzmakiem albo zobaczą o co chodzi. Bo raczej jest to nie możliwe. 

Chyba że polepszacze dźwięku w Sr tak cię zamotaly że wydaje się że gra lepiej. Ale polepszacze wchodzą też w pre więc nie łapie tego. 

Piotrek

Napisano
44 minuty temu, S4Home napisał:

Chyba że polepszacze dźwięku w Sr tak cię zamotaly że wydaje się że gra lepiej.

A faktycznie, tego nie brałem pod uwagę , dlatego warto pożyczyć jakieś CD i posłuchać dźwięku samego wzmacniacza.

Tylko jeszcze się nie spotkałem , by amp. KD grał głośniej, nie mówiąc już , że lepiej od wzmacniacza stereo.