Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Spróbuj pod Pre Out 1.

Jeżeli wyjdzie lipa to będzie Ci potrzebny dzielnik napięcia i podepniesz suba pod wyjścia głośnikowe wzmaka i będzie działało elegancko (wraz z potencjometrem głośności wzmaka). Taki dzielnik można wykonać za grosze. Jakby co to daj znac na priv to dam Ci namiary na gościa na drugim forum z tematyki audio co robi takie dzielniki.

Edytowano przez mordor12
Napisano
Dnia 3.07.2018 o 10:14, S4Home napisał:

Chyba że wyjdziesz prezent outem z nada. Ale on puszcza pełne pasmo w mono. Hmm ale powinno to działać. 

Piotrek,

proszę sprawdzaj co napisałeś i edytuj swój wpis: jak jest problem z AUTOKOREKTĄ to ją po prostu wyłącz B| Przecież to Forum czyta również sporo osób które nie mają pojęcia o co Tobie chodzi: napisz mniej o 1 czy 2 posty i po prostu POPRAW błędy wynikające z szybkiego pisania lub autokorekty!

Powinno być "... wyjdziesz Pre-Out z NADa",a "prezent" zrobisz gdy będziesz poświęcał trochę więcej uwagi na sprawdzenie (i  poprawiał ewentualne błędy) swoich wpisów. Mam nadzieję, że się nie obrazisz - ale taka jest sytuacja i wielokrotnie było o tym mówione (czyli pisane), również o pisaniu nazw firm z wielkiej litery. A na pocieszenie dodam, że i tak jest lepiej niż bywało kiedyś!

Strzecharz,
niektóre nowsze modele subwooferów nadal mają wejścia głośnikowe (wysokopoziomowe), a poza tym - jest spory wybór takich właśnie używanych subów i spokojnie można coś znaleźć za nieduże pieniądze!

Pozdrawiam

Napisano

Roro słusznie. Dziękuję za informację i zwrócenie uwagi. 

Jeśli wzmak i sub jest to kabel na razie możesz podłączyć głupim tanim chinch żeby tylko sprawdzić czy dziala. 

Jak tak to lepszy kabel, jak nie to dzielnik napięcia. 

Piotrek

• 1 year later...
Napisano

Mnie też niedługo czeka takie rozwiązanie jak opisane w temacie wątku ,mam parę pytań do tych co ogarniają temat ,proszę rozwiać kilka moich wątpliwości .

Mam wzmacniacz lampowy bez pre-out i wyjścia na sub a sub nie ma wejścia wysokopoziomowego ,kiedyś to były odczepy kolumnowe ,rozumie ,że jest mi potrzebny tzw. dzielnik napięcia ? Podłączam się wtedy do odczepów głośnikowych wzmaka a dzielnik redukuje napięcie

z tych kilku V do chyba dwóch żebym mógł wpiąć się do suba ?

Napisano

Pisząc odczepy miałem na myśli terminale.

Kable głośnikowe są zakończone szpilkami więc prosto do terminali a ta przejściówka (widziałem kiedyś taką w necie)  to są gołe druty

więc po lekkim odkręceniu śrub na teminalach pójdą w te "dziurki" przeznaczone dla gołych kabli.

Teraz mam Dynaudio SubSat 250 ale docelowo jak kolega w końcu zdecyduje się go pozbyć i mi go sprzedać

to Sumiko S9. Wtedy nie będę potrzebował żadnych przejściówek bo sub ma wejście Speakon a producent dostarcza

wraz z nim odpowiedni kabel.