Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Planuje zakup Onkyo HT-S7805 do salonu który jest niewielki 20m2, cena to 4200zł. Jestem wielkim fanem filmów, jeśli chodzi o muzyke to słucham jej sporadycznie nie mam tutaj jakiś wielkich wymagań. Czy za tą cene wybór Onkyo jest rozsądny, czy mogę znaleźć coś dużo lepszego w tej cenie? Myślałęm jeszcze o Onkyo 9700 thx, niestety ma 7 głosników w tym dwa od ATMOS montowane na suficie (żona mnie udusi jak tak obstawie mały salon) Bardzo proszę o sugestie.

Z góry pozdrawiam i dziękuje.

Napisano

Słabe kolumny wyjątkowo!!

Model 9700 i 9800 to zupełnie inne granie. O klasie lepiej.

A jak składane systemy to może być Onkyo np model 686, 676 czy Yamaha 683 i kolumny Heco Ambienbt 5.1.

Piotrek

Napisano (edytowany)

Hej nie ograniczam sie do niczego, myśle że cena maks do 5zł w komplecie z amplitunerem macie jakieś inne propozycje? Jest sens Kupować Onkyo 9700 i nie montować 2 głośników:)? Nie mam miejsca na zestaw 7.1

Edytowano przez pr0fil
Napisano

Możesz zamontować tyle głośników ile chcesz. To zależy od Ciebie. Jak kochasz kino to nie zapomnij o subwooferze.

A jakie filmy będziesz oglądał ?

Pamiętaj filmów z Atmos przybywa :)

Chcesz nowy czy używany sprzęt?

Używany za ta cena kupisz o 1-2 klasy wyżej.

Napisano
2 godziny temu, modelarz01 napisał:

Możesz zamontować tyle głośników ile chcesz. To zależy od Ciebie. Jak kochasz kino to nie zapomnij o subwooferze.

A jakie filmy będziesz oglądał ?

Pamiętaj filmów z Atmos przybywa :)

Chcesz nowy czy używany sprzęt?

Używany za ta cena kupisz o 1-2 klasy wyżej.

Hej dzięki za odpowiedź.

Oglądam dużo filmów najcześciej 1080p z dźwikiem  DTS.

ale zdarzają się również 720p z AC3.

Na chwilę obecną ATMOS nie ściągam bo nie mam na czym odpalić, w grę wchodzi nowy sprzęt. Zależy mi również na gabarytach aby te satelity nie były ogromne i oczywiście 5.1

Napisano (edytowany)

To wszystko jasne :)

W takim razie to co poleca S4Home. Jeśli z bajerów amplitunera nie będziesz korzystał - wybierz najtańszy. A kable wystarczą zwykłe CU

Ja kupiłem :

POLSKI kabel przewód głośnikowy miedź Cu 2x2,5mm - 2,57zł za metr.!!!!!!

Tak z wykrzyknikami będę o tym pisał głośno na forum :) tanie i nie ma różnicy w dźwięku.

https://allegro.pl/polski-kabel-przewod-glosnikowy-miedz-cu-2x2-5mm-i6734380064.html

Podłączałem do Yamaha 683 też lepsze kable za 10-40zł i nie słyszałem różnicy. (Przy onkyo 606 słyszałem różnicę)

Aha jeszcze jedno Yamaha ma o 1rok dłuższą gwarancję od reszty :)

Edytowano przez modelarz01
Napisano

Tam w zestaw są po prostu dużo lepsze monitory i sub. Ten pierwszy zestaw to typowy plastik. Tak jest sens mimo że dwóch nie wykorzystasz.

Albo sam dobrany zestaw ampli też może być Onkyo i te Heco Ambient które wspomniałem.

Piotrek

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

Tam w zestaw są po prostu dużo lepsze monitory i sub. Ten pierwszy zestaw to typowy plastik. Tak jest sens mimo że dwóch nie wykorzystasz.

Albo sam dobrany zestaw ampli też może być Onkyo i te Heco Ambient które wspomniałem.

Piotrek

Ok, a macie w ofercie ten zestaw ONKYO 7.1 9700? Jeśli tak to jaką cene zaoferujecie?:)

• 1 year later...
Napisano

Witam. 

Odświeżę trochę temat bo mam podobne zapytanie jak jego autor.

Planuje zmianę kina domowego z Sony bdv n590 na coś takiego jak Onkyo HT-S7705. O tym modelu wspominam dlatego że znalazłem ogłoszenie ( mieszkam w Holandii ) z 4- letnim zestawem 7705 za 350 euro ( do negocjacji więc może być 300-320 e). Patrząc na inne ogłoszenia cena wydaje mi się rozsądna.

Pomieszczenie podobnej wielkości jak autora wątku. Moje pytanie czy do filmów takie coś na początek by mi wystarczyło ? Myślę że dołożyłbym jeszcze dwa głośniki żeby z atmosa uzyskać trochę więcej niż w standardzie.

Drugie pytanie jak duże są różnice pomiędzy modelem 7805 a 9800 ( oprócz tegoe że w zestawie 7805 jest 5 głośników a w 9800 7 głośników ) ? 

• 5 months later...
Napisano (edytowany)

Szukamy Dolby atmos do małych pomieszczeń, nie potrzebne tu 7.1.4, wystarczy w zupełności 5.1.2 

Onkyo wydaje się najlepszy wyborem w tej cenie polecał bym też drożej: DENON AVR-X2600H + focal sub evo 5.1.2  lub dla bogatszych Dali Oberon vocal z dokupieniem 2 głośników atmos. 

Clipsch nie będę pisal to bardzo drogi I mocny zestaw, ale tylko do salonów ,w takim małym pomieszczeniu jest zbędny

Jeśli Ktoś ma lepsze propozycje 5.1.2 proszę pisać za kilka miesięcy też będę coś wybierał do pokoju 15m/2, choć wolał bym gotowy zestaw bo one dają zawsze lepsze efekty przestrzenne w filmach od kompaktowych z amplitunerami

Edytowano przez Edward Gałka
  • 1 year later...
Napisano

Trochę odkopie temat i proszę o pomoc. Mam możliwość zakupu tytułowego zestawu za 1500 zl. Prawie nie używany. Czy warto? Malo informacji o tym sprzęcie w internecie.

Napisano (edytowany)
13 minut temu, S4Home napisał:

Skąd wiesz że mało używany?

Tak Ci powiedział? Na amplitunerach da się sprawdzić ilość przepracowanych godzin

Zamożny starszy członek rodziny kupił zestaw za 4500zl. Włączył go dosłownie 3 razy, potem leżał nieużywany. Ostatnio stwierdził, że tylko mu zawala i zaproponował, że odsprzeda za 1.5 k. Muszę dziś dać odpowiedź. Bardzo będę wdzięczny za podpowiedź czy warto.

Ps. W jaki sposob można sprawdzić ile godzin przepracował?

Edytowano przez Elac
Napisano

Nie znam nikogo kto mógłby mi doradzić w kwestii sprzetu wiec zwracam się z prośbą na specjalistycznym forum .

Na tą chwilę wiem tylko, że zestaw nie jest wart ceny sklepowej, a na forum najczęściej polecane są składaki, a nie takie gotowce. 

Pozostaje pytanie czy za kwotę 1.5 k sprzęt jest wart uwagi?

Napisano

Ten był sprzedany tylko w zestawie. Ale tylko ze względu na oznaczenie. O ile dobrze pamiętam to był dokładnie model 676 czy 686 już nie pamiętam rocznika. Ale to po prostu model 6 od Onkyo.

Piotr