froke Napisano 17 lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 Witam, chcę kupić kolumny Taga Harmony Platinum F-60 SE plus S-40 SE, myślę, że zrezygnuję z suba i centralnej. jaki do tego dobrać amplituner? Chcę na niego wydać max 2500zł. Wiem, że kolumny mają spory potencjał, ale wolę wydać więcej na głosniki, niż na amplituner, lub bardziej rozbudowany zestaw. dziękuję za rady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 17 lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 do czego to w ogóle ma służyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
froke Napisano 17 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 lubię słuchać muzykę i oglądać filmy z efektownym dzwiękiem. przez ostatnie 20 lat miałem technics gx280 i kolumny mildtony, pora już to wymienić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 2 godziny temu, froke napisał: ale wolę wydać więcej na głosniki, niż na amplituner W każdym przypadku to słuszna koncepcja. 2 godziny temu, froke napisał: myślę, że zrezygnuję z suba i centralnej. jaki do tego dobrać amplituner? Można się domyślać , że chodzi o amplituner KD , więc rezygnacja z kolumny centralnej dyskwalifikuje całkowicie sens zakupu tegoż amplitunera , w KD by była całość niestety sub. też jest potrzebny. Jak bym miał rozciągnąć w czasie budowę takiego zestawu to bym na razie odpuścił satelity. 2 godziny temu, froke napisał: Chcę na niego wydać max 2500zł. Ma być nowy , czy używany ? Na jakich funkcjach Ci zależy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
froke Napisano 17 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 myślę o nowym sprzęcie, mam niezbyt duży pokój, nie wiem czy pomieszczę wszystkie elementy. Czytałem, że te kolumny mają mocny i soczysty bas, dlatego odpuściłem sub. Co do centralnego to nie mam na niego miejsca, chyba, że nad TV- kiem pod sufitem. Jeśli idzie o jakieś wymyślne funkcje to nie mam specjalnych życzeń. Dla mnie najważniejsze jest czyste brzmienie i spora separacja dzwięków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 17 lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 czyli słuszne było moje pytanie, bo jak widać, wyłania się mały misz-masz. Lubisz oglądać filmy z efektownym dźwiękiem i dlatego rezygnujesz z kolumny centralnej i subwoofera, które w kinie są najważniejsze (oczywiście do pełni kompletu surroundy również powinny być mile widziane). Lubisz słuchać muzyki i chcesz usilnie iść w stereo z kolumnami, a piszesz kolego w dziale "kino domowe", co sugeruje (jak zauważył kolega tomek 4446) chęć pójścia w ampli KD, a jedno trochę z drugim się gryzie. W moim odczuciu musisz najpierw dogadać się sam ze sobą, czego tak naprawdę oczekujesz. Nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
froke Napisano 17 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 wiem, że oba te kierunki trudno pogodzić, mam jednak tylko jeden pokój w którym mogę zainstalować sprzęt odsłuchowy łącznie z telewizorem. Kompromis muszę zaakceptować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 17 lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 osobiście nie widzę tu potrzeby żadnego kompromisu. Nie czujesz potrzeby centralnego, sub'a, nie potrzebne Ci "wodotryski", które dają ampli KD. Idź chłopie w klasyczne stereo i miej z tego całą masę radochy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 17 lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 W tej cenie jak chcesz sie delektować muzyka to lepiej uzywany amplituner. Nie ma bajerow tyle co nowe amplitunery. A tobie nie zalezy na nich. Dobry ampli uzywany od 400-500zl. Z czasem jak zmienisz meble to dokupisz glosniki. Na razie stereo bedziesz mial, a amplituner mozesz kupić kinowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
froke Napisano 17 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 dziekuję za pomoc, troche inaczej teraz na to patrzę, wezmę zestaw jaki miałem wcześniej, tylko świeższy i z lepszymi głośnikami, wystarczy dodatkowo na dobre słuchawki. pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 17 lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 lipca 2018 Dobry, używany ampli za 400-500? to chyba w walucie euro...Przyzwoite, które mają kilka lat i są w dobrej formie, to co najmniej 1500 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 lipca 2018 Jak muzyka do wzmacniacz stereo do nich. Zapominamy o tyłach. Jak kino to trzeba mieć suba. Fronty jakie by nie były nie zastąpią go. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 18 lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 lipca 2018 9 godzin temu, Miras23 napisał: Dobry, używany ampli za 400-500? to chyba w walucie euro...Przyzwoite, które mają kilka lat i są w dobrej formie, to co najmniej 1500 zł. Gosciu pisal, ze chce wydac na nowy 2500zl to np yamaha 683. Akurat go mam. A za 500zl sprzedalem onkyo 606. Roznil sie glownie tym od nowej yamahy bajerami.np. Atmosem', lepsza kalibracj akustyki. W kinie nie slyszalem specjalnej roznicy. W stereo w zaleznosci od utworu raz ten raz ten lepiej. Ten sam utwor puszczalem - z lewego glosnika yamaha. Z prawego onkyo. Onkyo gralo to yamahe wyciszalem w 100% i tak co pare sekund na zmiane. Jesli chodzi o kable to przy wymianie slyszalem roznice w onkyo. Przy yamaha co bym nie podlaczyl to nie slysze roznicy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
froke Napisano 18 lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 lipca 2018 myślę by zakupić Onkyo TX-SR333, Arcam AVR380 byłby idealnym wyjściem, ale cena mnie trochę przytłacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 18 lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 lipca 2018 Onkyo TX-SR333 zapomnij. Z tymi parametrami to najwyżej jest wart 1000zł. Od ekspertów sklepowych z tego forum dostaniesz jeszcze super zniżkę . Popytaj Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 lipca 2018 Dnia 18.07.2018 o 08:47, modelarz01 napisał: Roznil sie glownie tym od nowej yamahy bajerami.np. Atmosem', lepsza kalibracj akustyki. Ok tu muszę się wtrącić. !! 606 miała jeszcze audyssey i dynamicznie i multi eq. Więc to była lepsza kalibracja od ypao. Z kolei Yamaha ma lepsze ustawienia manualne. To w jakim mu budżecie w końcu się obracamy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz01 Napisano 19 lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 lipca 2018 26 minut temu, S4Home napisał: Ok tu muszę się wtrącić. !! 606 miała jeszcze audyssey i dynamicznie i multi eq. Więc to była lepsza kalibracja od ypao. Z kolei Yamaha ma lepsze ustawienia manualne. Manualne tak ma lepsze yamaha. Jeszcze do tego skalibruje glosniki z odlegloscia co do kilka centymetrów. W onkyo bylo co kladziesiat cm i bylo slychac w 5.1 na korzyść yamaha. Dlatego nie wiem co miales na mysli lepsze w onkyo:)? Odbicia? Ja odczulem lekka poprawe w 5.1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 lipca 2018 Dynamikę. Niestety ypao nie ma tak dobrze rozbudowanego dynamic volume i dynamic eq. Jak byś sciszyl Onkyo to nadal zachowasz cała dynamikę. Zarówno na bazie jak i tyłach. To miałem na myśli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 19 lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 lipca 2018 W Yamasze YPAO to ich system napisany pod Yamahę, coś jak iOS w Apple kontra Android (u kilku producentów) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 19 lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 lipca 2018 Dla mnie właśnie Onkyo ma słaby ten mikrofon i szczerze mówiąc zachowywał się tak samo jak ten dołączany do Denona Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 lipca 2018 Hmmmm słaby mikrofon? Mikrofon jest tej samej klasy we wszystkich urządzeniach, Różnica jest w algorytmie obliczeniowym. Oj coś motacie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts