Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Planuję zakup nowego pierwszego sytemu stereo tj. dwie kolumny podłogowe, wzmacniacz lub amplituner stereo oraz w przyszłości gramofon. Kwota jaką dysponuję to 8 tyś (bez gramofonu). W przypadku dużego zachwytu mogę dołożyć ok. 2-3 tyś. Chciałbym by sprzęt posłużył mi przez kilka kolejnych lat oraz bym nie musiał myśleć o wymianie. Dobrze by kolumny były w kolorze białym oraz dostępne do odsłuchu na terenie Warszawy. 

Pokój z aneksem kuchennym ok. 21m2 z otwartym holem.  

Sprzęt będzie podłączony pod projektor krótkoogniskowy Philips HDP1690 przewodem optycznym. Dodatkowo posiadam Apple TV jako centrum multimedialne. Przeznaczeniu muzyka/filmy - 70/30.

Muzyki słucham wszelkiego gatunku, głównie przez Spotify, Tidal oraz pliki z pendrive. 

Zestawy które w tym momencie mnie zaciekawiły to:

- Marantz pm6006 + CANTON CHRONO 509.2 DC - tutaj bardzo podobała mi się jakoś dźwięku 

- Yamaha R-N803D + B&W 683 S2 - wybieram się na odsłuch, bardzo przekonuje mnie funkcjonalność Yamaha R-N803D oraz pozytywne opinie

Z góry przepraszam za ewentualne błędy oraz dziękuje za pomoc! :)

Edytowano przez Jarts
Napisano

Witaj

Prawdę mówiąc.mozna lepiej niż wybrałeś ty. 

O ile chrono to fajne kolumny od cantona, o tyle połączenie ich z pm6006 jest słabym pomysłem. Podobnie łączenie wyraźnych bowersoe z Yamaha.  No w tej cenie może byc lepiej.

Jeśli rn803 to zgadzam się z przedmówca kef 750, dalej elac uni fi lub nawet świetne wstęgowe 247.3 warto dołożyć!! Lub negocjować u nas.

A z czystym wzmakiem

Atoll in100 z kef r500

Marantz pm8006 z dali opticon 6.

Masz możliwość wypożyczenia i nas tych zestawów. Jak i innych konfiguracji. 

Zapraszam

Piotrek

Napisano

Witaj

Amplituner stereofoniczny zawsze będzie jakimś kompromisem. R-N803 gra dobrze jak na amplituner lecz raczej nie może konkurować z czystymi wzmacniaczami. Warto porównać na jednej parze kolumn styl grania amplitunera vs wzmacniacza. Różnica powinna być wyczuwalna. Wśród dobrze grających amplitunerów jest jeszcze Onkyo TX-8270. Również posiada pełną funkcjonalność a brzmienie chyba nawet bardziej naturalne a na pewno bardziej uniwersalne niż ostra i rockowa Yamaha. Co do kolumn, zgadzam się z większością propozycji wymienionych wyżej np. Kef R500 czy Elac 247.3. To uniwersalnie brzmiące kolumny. Dali oraz Canton to znów skraje pasma i trzeba ostrożnie z doborem elektroniki. Myślę, że odsłuch jest wskazany. Z Warszawy do Pabianic nie jest daleko, na odległość również jesteśmy w stanie sobie poradzić.

Pozdrawiam,

Michał.

Napisano

@Jarts zestaw R-N803D + 683 S2 w obecnej cenie to świetny zestaw. Nie zgodzę się z opinią, że to złe połączenie. Złe to było z R-N602, która ewidentnie nie dawała rady. Jak wybierzesz się na odsłuch, poproś o skalibrowanie 803ki YPAO- w połączeniu z B&W kalibracja daje fajne efekty.

R-N803D + ELAC Uni-Fi FS U5- poproś również o to połączenie, dźwięk bardziej dociążony, delikatny, jednak o gorszej stereofonii. Co kto lubi.

Spróbuj też połączenia klasycznego wzmacniacza np. NAD C356BEE z jakimś małym strumieniowcem pokroju Yamahy WXAD-10.

W Warszawie mamy 3 salony, Andersa, Naruszewicza i Nowogrodzka. Zaanonsuj się przed wizytą u kolegów, przychodzisz wtedy na gotowe. 

Dokładając $$$ zawsze można iść wyżej, np. przez podłączenie wspomnianych Elaców FS 247.3. Czy warto? To już pytanie na które odpowiesz sobie podczas odsłuchu. 

ps. @Q21 R-N803 gra ostro? Ja wiem, że wygodnie jest wklejać gotowe formułki do poszczególnych marek, ale nie tędy droga. 

Napisano

Koledzy z Top HiFi, nie ma powodów do unoszenia się. Przecież nikt nie napisał, że Yamaha jest zła :) Przede wszystkim każdy ma swój gust (także każdy z nas, z branży) i ostatecznie to klient powinien zdecydować jakie brzmienie będzie się mu podobało - stąd zawsze zachęcam do odsłuchu. Myślę jednak, że łączenie Yamahy z B&W poza fajną ofertą cenową i innymi uwarunkowaniami jest dość ryzykowne - nie każdy lubi takie granie i trzeba to sprawdzić osobiście. Jeśli ktoś uważa, że Yamaha 803 brzmi ciepło i łagodnie, pozostaje mi to tylko uszanować a już na pewno nie hejtować :) Niech zdecyduje klient.

Pozdrawiam,

Michał.

Napisano

Jestem dziś po odsłuchu:

- Yamaha R-N803D z B&W 683 S2, B&W 704 S2, oraz ELAC 247.3. W tym wszystkim jestem przekonany, że Yamaha nie daje rady z żadnym z tych głośników. Jestem niesamowicie rozczarowany ze względu na funkcjonalność Yamahy (Spotify, Tidal, AirPlay etc.) Dla przykładu zmiana wzmacniacza na Moon 240i dała niesamowitego kopa dla B&W 683 S2. 

Po 1.5h odsłuchu byłem bardzo zmieszany i postanowiłem podjechać posłuchać posłuchać:

- Marantz 7005 + CANTON CHRONO 509.2 DC - mój faworyt na ten moment w kwestii dźwięku, niestety wygląd marantza mnie odstrasza

- Marantz 7005 + Dali Opticon 6 - tutaj sprzedawca upierał się nad znaczącą przewagą jakości, jednak ja osobiście tego nie słyszałem. 

Czy polecili byście jakiś wzmacniacz/amplituner który rozrusza B&W 683 S2, B&W 704 S2 lub CANTON CHRONO 509.2 DC?

Napisano

Heh wzmacniacz 3x droższy , nie ma opcji by lepiej nie rozbujał ;) 

Jak tak bardzo polecana yamaha 803 nie dała rady ? , ew. z tymi kolumnami ... szkoda ,że nie sprawdziłeś z kef-ami myślę iż byłbyś zaskoczony.

Ale też wydaje mi się iż nastawiłeś się na coś dostępnego w jakimś tam salonie audio tak więc czy jest sens doradzać ? Chyba ,że chcesz kupić na miejscu tak więc wrzuć linki ów salonów byśmy mogli wg ich oferty coś doradzić , inaczej po co jeśli nie skorzystasz z porady bo sprzętu nie będzie pod ręką ;)

Wg mnie najlepiej wybrać zasilanie (wzmak/ampli) , i do niego później kolumny , mniej kombinowania i szukania wtedy

Napisano (edytowany)

@Kubakk nie jestem doświadczony w temacie dlatego słucham jak najwięcej co jest dostępne na miejscu by mieć porównanie. Szukam co jest dostępne z powyższych porad. 

@Fafniak czy nie był to przypadkiem prezentowany mi wzmacniacz moon 240i:

https://www.tophifi.pl/moon-neo-240i.html?gclid=EAIaIQobChMIt72M8Jfj3AIVTouyCh3o5ggtEAQYAiABEgLKXvD_BwE

Edytowano przez Jarts
Napisano
2 godziny temu, Jarts napisał:

czy nie był to przypadkiem prezentowany mi wzmacniacz moon 240i:

Prawdopodobnie był to Moon Neo ACE - czyli wzmacniacz z wbudowanym streamerem (oraz przetwornikiem cyfrowo-analogowym). Wygląd i granie podobne jak wzmacniacz Neo 240i.

Pozdrawiam

Napisano
15 godzin temu, Jarts napisał:

Jestem dziś po odsłuchu:

- Yamaha R-N803D z B&W 683 S2, B&W 704 S2, oraz ELAC 247.3. W tym wszystkim jestem przekonany, że Yamaha nie daje rady z żadnym z tych głośników. Jestem niesamowicie rozczarowany ze względu na funkcjonalność Yamahy (Spotify, Tidal, AirPlay etc.) Dla przykładu zmiana wzmacniacza na Moon 240i dała niesamowitego kopa dla B&W 683 S2. 

Po 1.5h odsłuchu byłem bardzo zmieszany i postanowiłem podjechać posłuchać posłuchać:

- Marantz 7005 + CANTON CHRONO 509.2 DC - mój faworyt na ten moment w kwestii dźwięku, niestety wygląd marantza mnie odstrasza

- Marantz 7005 + Dali Opticon 6 - tutaj sprzedawca upierał się nad znaczącą przewagą jakości, jednak ja osobiście tego nie słyszałem. 

Czy polecili byście jakiś wzmacniacz/amplituner który rozrusza B&W 683 S2, B&W 704 S2 lub CANTON CHRONO 509.2 DC?

Moon to zupełnie inna liga. Szkoda, że nie sprawdziłeś NAD'a C388- nie będzie to granie tak dobre jak Moon'a, ale na pewno klasę wyżej niż 803. 

Idąc dalej, jest to chyba 1wszy wzmacniacz w naszej ofercie, który w pełni wykorzystuje potencjał 683 S2 i dobrze się z nim zgrywa. Jak wszystkie B&W lubią prąd.

Napisano

Po kolejnych odsłuchach skusił mnie NAIM UNITI ATOM + Dali Zensor 7. Moim zdaniem to najlepiej grający sprzęt, który nokautuje Moon'a bez problemu. Prośba do was o poradę czy jest sens testować go jeszcze z innymi kolumnami? 

Napisano

Uzywam RN803D polaczone z polska Melodika BL 40MK2.Bylo ok poki to gralo w pokoju 13m.Po przeniesieniu do niecalych 19m sytuacja sie zmienila.Jakby brakowalo mocy.Kalibracja niewiele pomagala.I wtedy podlaczylem dodatkowa pare kolumn malutkich Mission M73i.Czyli Melodika razem z Mission.Od razu poprawa.Wrocila moc, calkiem dobry bas, gora bez krwawienia z uszu...Oczywiscie kalibracja z lekkim oszustwem w postaci zatkania bas refleksu na czas tejze kalibracji? i teraz Yamaha chodzi jak marzenie.Gdyby jeszcze pokombinowac z akustyka tego pokoju(kwadratowego niestety) przy pomocy pulapek paneli itd to moze byloby nawet idealnie.To gdzie nasz sprzet gra ma jednak ogromne znaczenie...

Napisano
2 godziny temu, Jarts napisał:

Po kolejnych odsłuchach skusił mnie NAIM UNITI ATOM + Dali Zensor 7. Moim zdaniem to najlepiej grający sprzęt, który nokautuje Moon'a bez problemu. Prośba do was o poradę czy jest sens testować go jeszcze z innymi kolumnami? 

Temat stereo do 8k , a testujesz sprzęty za ~14k ... trudno doradzać ;)

Bierz co Ci podpasuje i tyle

Napisano

Moim zdaniem też zły krok. O amplitunerze zapomnij. Chyba że w grę wchodzi arcam sr250. To masz jeszcze kalibrację Dirac live. Ale to nie ta cena. 

Szukaj zatem czystego wzmacniacza. A sieć i podłączenia cyfrowe załatwisz sobie urządzeniami dodatkowymi. 

No do bowersa oraz chroni polecam atolla. Elektronika stosunkowo ciepła i nie agresywna po psortu pasuje. 

Polecam także sprawdzić magnaty quantum 757 które są konkurentami dla tych kolumn a są tańsze. Moim zdaniem nawet prezentują wyższy poziom wykonania i dźwięku. 

Jeśli nie słyszałeś przewagi opticona to nie zwracając na niego uwagę. 

Piotrek

• 4 months later...
Napisano
Dnia 9.08.2018 o 08:53, S4Home napisał:

Witaj

Prawdę mówiąc.mozna lepiej niż wybrałeś ty. 

O ile chrono to fajne kolumny od cantona, o tyle połączenie ich z pm6006 jest słabym pomysłem. Podobnie łączenie wyraźnych bowersoe z Yamaha.  No w tej cenie może byc lepiej.

Jeśli rn803 to zgadzam się z przedmówca kef 750, dalej elac uni fi lub nawet świetne wstęgowe 247.3 warto dołożyć!! Lub negocjować u nas.

A z czystym wzmakiem

Atoll in100 z kef r500

Marantz pm8006 z dali opticon 6.

Masz możliwość wypożyczenia i nas tych zestawów. Jak i innych konfiguracji. 

Zapraszam

Piotrek

Ze swojej strony napiszę, że testowałem Dali Opticon 6 z Marantz K.1 Pearl Lite i wg mnie wyglądało to dość kiepsko ( już o wiele lepiej zagrał mój poczciwy amplituner Sony DA5800ES - może to kwestia mocy?) Co prawda z Marantzem detaliczność jest duża, jak i kontrola basu (jest szybki, dynamiczny) jednak scena jest bardzo płaska, z tyłu, a dźwięk jak dla mnie zbyt metaliczny i bez emocji. Dużo lepiej zagrały te kolumny z Atollem in 100, szczególnie gdy ktoś lubi ciepłe brzmienie i wokale. Szczegóły nieco się rozmywają, ale przyjemnie się tego słucha (nie ma się uczucia podrażnienia). Polecam do tego dobre kable głośnikowe, które "męczą górą", bo w połączeniu z Atollem, który nieco muli basem, dzwięk się wyostrzy . 

Ogólnie najlepiej potestować samemu różne kombinacje, a nie pytać po forach, bo każdy lubi co innego i jednemu będzie pasowało analogowe ciepłe brzmienie, a innemu elektroniczne tony. Wiem, bo sam pytałem czytałem, a później się okazało, że wszystkie te proponowane zestawy są w większości o D potłuc. Godzina w salonie audio wystarczyła czasem by całkiem zmienić preferencje. Często po minucie ochów i achów, efekt wow zamieniał się w irytację, a przyjemność ze słuchania muzyki zamieniała się w katorgę spowodowaną dźwiękami wysokich częstotliwości (niezapomniany MA Silver 300 + Marantż + dźwięk trąbki;))

Ps. jeszcze jedna ważna rzecz. Mając bardzo ograniczony budżet (również w niedalekiej przyszłości), nie zgadzajcie się na propozycję odsłuchu sprzętu z wyższej półki, bo nagle okaże się, że wybrany już wstępnie przez Was super hiper grający zestaw, w porównaniu z tym  sprzętem okaże się przysłowiową pierdziawką i zacznie się błędne koło. Czyli w skrócie pakowanie coraz to wyższych kwot w sprzęt, który po kilku miesiącach podniety, będzie przez większość czasu wykorzystywany do KD lub radia internetowego wątpliwej jakości, ewentualnie hifi w Tidalu (bez MQA oczywiście;)).

I przy okazji, wszystkiego najlepszego w nadchodzącym nowym roku!