Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

rozumiem ze jak typowo z kina to w stereo nie zagra ale dobre kolumny dadzą rade i w stereo i odnajdą się w kinie?

właśnie odsłuch to problem - z czasem 

dlatego zaufam opiom znających się lepiej odemnie ale generalnie dość zrównoważone brzmienie się sprawdza u mnie a zawsze jest jakaś możliwość modyfikacji

to miałbym prośbę: o wybranie 6-7 najciekawszych/lepiej grających modeli z tych

Dali Ikon 6 (mk1 czy lepiej szukac mk2) /czy 7, Monitor Audio RX6 czy? Audio Silver S10 czy rs8 , Bowers Wilkins dm 604 

Tannoy Revolution DC6T,

jeszcze jakieś warte uwagi - bo dla mnie całkowicie nieznane jest każdy z tych sprzętów ?

gdzieś czytałem ze denon 3808 miał u kogoś problem z Bowers Wilkins dm 604 

Edytowano przez loooki
  • Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowany)

wszystkie one sa w zasięgu i wyglądają na papierze ładnie

pytanie podstawowe - które ładniej zagrają z denonem?

osobiści faworyci to:

dali ikon 6 (mk1 to ok 500 zl mniej niż mk2 ale jeśli lepiej graja to nie robi tu znaczenia decydującego)

Monitor Audio RX6

ale nie upieram się przy żadnych

te z kolei wyglądają na wielkie ale to juz nawet za duze : Class D IEC 268-5

Edytowano przez loooki
Napisano

Class D IEC 268-5 odpuść, to znakomite kolumny ale wymagające, potrzebują mocnego wzmacniacza stereo, lub końcówek mocy, do kina domowego zbyt trudne do wysterowania. Do Denona polecam coś żywego, jak Monitor Audio RX6, a jak duże pomieszczenie to B&W 604. Należy pamiętać że Denon 3808 ma stonowaną górę, więc Ikony z głośnikiem wstęgowym mogą być zbyt spokojne.

Napisano
2 godziny temu, Pumpurek napisał:

a jak duże pomieszczenie to B&W 604

29 minut temu, loooki napisał:

staram się oddać ten pierwszy strzał jak najcelniej

Słuchałem tych kolumn i są moim faworytem ,choć od razu zaznaczam , że podłączone były pod wzmacniacz stereo jak zagrają z Denonem nie wiem. Po prostu lubię stare B&W i ich dźwięk / w odróżnieniu od nowych , a mam 685 S2 /. 

Napisano (edytowany)

ciesza mnie takie wypowiedzi

pokój nie jest duzy - jakies 25m2

wlasnie denon dojechal :) duzy klocek - a i tak spakowany ze kurier zacial sie na 1 pietrze :)

rx6 it is :)

wklepane zakupienie i czekam na dojazd :)

Edytowano przez loooki
Napisano
4 godziny temu, loooki napisał:

wklepane zakupienie i czekam na dojazd :)

Aleś se Panie narobił :) 

Nie dość że masz kawał porządnej maszyny z górnej półki w domu /  + dla Denona za wyposażenie we wszystkie możliwe wejścia i wyjścia/ to jeszcze nabyłeś fajne kolumny.

Jeszcze tylko parę metrów kabla , tydzień ustawień i już rozkoszujemy się dźwiękiem :) 

Poważnie loooki , zazdroszczę Ci tej zabawy :) Zawsze jak coś kupuję, to jest ten dreszczyk emocji , piękne uczucie.

Napisano (edytowany)

kabel obiecany/wytargowany za zakup wszystkiego u imć Pumpurka :)

dziś postawiłem ampli na środku pokoju - wielki kloc - zobaczyć co żona powie - udawała ze nie widzi a jak zagadnąłem to stwierdzam ze poddała się :)

w kwestii nie zagracania komody 

2 głośniki znikną z niej - ale ampli większe i komp nowa budę będzie miał tez większa :)

Edytowano przez loooki
Napisano

z kurierem przeboje

ampli ładnie dotarło i lezy czeka

a kolumny dziś ma być 3 podejście do odbioru - stresujące zajecie

dojechało i rozpakowane :)

nie są wielkie ale istotnie ładnie wykonane i dobrze się prezentują :)

dziś nie będę miał kiedy testować - pobawię się jutro rano - jak kumpel wleci kable przysposabiać :)

teraz kolejne pytanie (choć domyślam się odpowiedzi)

pokój ok 25m2 w praktycznie kwadracie

w pełni użytkowy także na redukcje mebli nie ma co liczyć

gdzie je wstawić:

ad1

rozsunąć szafy od komody i po obu stronach komody będą stały

ad2

pozbyć się chabazia (pranie fakultatywne jest to na nie nie ma co patrzeć ) i po zewnętrznych stronach szaf głośniki (problem będzie u zony żeby pochowała pudla z butami gdzieś bo miejsc na nie nie ma a za drzwiami ma tez pochowane)

2.thumb.jpg.ad3c5ec7c1d61e7e1c83108855070638.jpg

Napisano

dobrze się ogląda - nie jest może duży ale jakoś się zepsuć nie chce to go nie wymieniam

kwestia przyzwyczajenia ale nie jest tak wysoko i jest lekko pochylony i jest oki z tym

pokoju nie zmienię i przemeblowanie za bardzo dużych możliwości nie ma - namawiam kobitę by jedna szafę ze stolikiem wymienić miejscami - niższym niż komoda

narazie marudzi ze po kryjomu wydałem na głośniki 2,5k a ja jej buty wypominam - dobrze ze nie spytała co z ampli i reszta :)

Napisano
32 minuty temu, loooki napisał:

pokoju nie zmienię i przemeblowanie za bardzo dużych możliwości nie ma - namawiam kobitę by jedna szafę ze stolikiem wymienić miejscami - niższym niż komoda

No to masz sprzęt w komplecie , jak czytałem emocje / dostawa/ też były , więc będziesz miał co wspominać :) 

Z ustawieniem faktycznie łatwo nie masz, ja bym dał szafę za drzwi , wizualnie uzyskasz większą przestrzeń , kolumny nie stanowią takiej płaszczyzny jak szafa / musisz tylko zainstalować odbój/ , kolumny wówczas maksymalnie rozstawione po obu stronach komody, o ile to możliwe lekko przed nią wysunięte.                                                            Tyle teoria, a resztę zweryfikuje życie :)

Jak podłączysz , podziel się wrażeniami.

Napisano

nie wiem czy zona mi pozwoli rozsunąć tak całkiem meble - aż tyle nie zniosę nadawania a za drzwiami zajęta przestrzeń już jest- właśnie pudla z butami

wsuniecie szafy za drzwi i druga w firany to ok 1 m = wyjdzie ze będą od siebie oddalone jakieś 2,5 m a to tez niewiele

i jest problem o tyle ze ta szafa jest głębsza niż odległość ściany od framugi to drzwi by się zamykały - przy 2 dzieci nie przejdzie 

a kolumny fronty trochę wysunięte zza szaf jak teraz? - będzie szerzej niż przy komodzie nie będzie lepiej?

w sumie tak będzie trzeba testować :)

w sobotę pracuje wiec sama sobota nie bardzo :(

Napisano
25 minut temu, loooki napisał:

a kolumny fronty trochę wysunięte zza szaf jak teraz? - będzie szerzej niż przy komodzie nie będzie lepiej?

Jasne że będzie lepiej, ale obawiam się że to ustawienie utrudni Tobie i domownikom życie codzienne.

27 minut temu, loooki napisał:

wyjdzie ze będą od siebie oddalone jakieś 2,5 m a to tez niewiele

Jaka jest odległość od miejsca w którym będziesz słuchał ?

29 minut temu, loooki napisał:

w sumie tak będzie trzeba testować :)

Nie ma mądrzejszej recepty , powodzenia. 

Napisano

pewnie im większe wysuniecie tym lepszy efekt i większy problem w użytkowaniu

to będzie trzeba przetestować 

odległość to: fotele jakieś 3m a kanapa jakieś prawie 4

no będzie przymierzanie i układanie :)

tak to wygląda w skrócie - za drzwiami zagracone jest - pudla odkurzacz itd

8.thumb.png.41ed7fba0a26558109d0ae3960ba65ec.png

Napisano
17 godzin temu, loooki napisał:

nie wiem czy zona mi pozwoli rozsunąć tak całkiem meble - aż tyle nie zniosę nadawania a za drzwiami zajęta przestrzeń już jest- właśnie pudla z butami

Mogę Ci podać mój patent na buty żony , zainwestowałem 45 zł w regał z Castoramy, który postawiłem w piwnicy i aby była zachęta na pozbycie się pudeł z domu, kupiłem przezroczyste pudełka na buty / 1 zł szt./ dorabiając ideologię / dobrze że żona nie czyta forum :) / , że teraz nie będzie problemu ze znalezieniem właściwych, bo wszystko widać itd. Minus jest jednak taki , że niestety to ja muszę dymać po buty do piwnicy , ale cóż, coś za coś. :) 

Napisano

nie przejdzie

raz ze butów ma za dużo - szwagierka liczyła i wyszło jakieś 30 par jesiennych i w kartonach musi lezec

a piwnica zawalona :(

coś o szafkach już jej mówiłem - ale wiem ze nowe szafki = nowe buty

nawet teraz by nie marudziła musiałem jej kupić następne - upatrzone były od prawie tygodnia

jak żyć pytam jak żyć

Napisano

cóż, wojna wymaga poświęceń ;) Jedno jest pewne, że musisz przeorganizować rozstawienie mebli i zrobić miejsce na kolumny.

Dobrze by było pozbyć się chociaż jednej - czy to szafy, czy witryny, TV z komodą przesunąć trochę w prawo (przy okazji powiesić go nieco/dużo niżej) i zrobi się trochę miejsca i na same kolumny