hyron Napisano 3 października 2018 Udostępnij Napisano 3 października 2018 Witam!Mam tv samsunga 4k ze sterowaniem urządzeniami (HDMI CEC, jeśli dobrze rozumiem). Do tego bezpośrednio wpięty dekoder turbo nc+ - świetnie się wykrył i zintegrował z nc+. Planuję dokupić wzmacniacz 7.2, i podłączyć nc+ oraz konsolę przez wzmacniacz - czy jest jakiś sposób, żeby zachować integrację nc+/telewizor w tym układzie? Głośniki mam na razie do 5.1 - dwa altony 75 na froncie, jakaś stara unitra na centrum, tani sub yamahy i dwa małe magnaty z tyłu u góry. Myślałem o yamasze rx-v683 albo denon AVR-X1500H? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 października 2018 Udostępnij Napisano 3 października 2018 Każdy z podanych amplitunerów będzie prawidłowo współpracował. Wybór zależy od Twoich preferencji. Yamaha jest mocna, kinowa, efektowna, bardzo dobrze wyposażona. Spójrz na najnowszy model RX-V685. Bezpośrednią konkurencją jest Denon AVR-X2500H oraz Onkyo TX-NR686. Denon jest łagodniejszy, cieplejszy, dobrze sprawdzi się w muzyce. Onkyo to kompromis pomiędzy Yamaha i Denon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyron Napisano 3 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2018 Wielkie dzięki! Wcześniej miałem tv toshiba i starą Yamahę 375 i nijak to nie działało. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2018 Udostępnij Napisano 4 października 2018 683 to fajna maszynka i znacznie lepiej grająca od denona. Jak włączysz w niej HDMI cechy to będzie się razem uruchamiać. U znajomego z Samsungiem i nc+ o dziwo Yamaha steruje też głośnością. Ale tylko tyle. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 4 października 2018 Udostępnij Napisano 4 października 2018 Dlaczego o dziwo? Przecież to normalne przy HDMI Control. Ostatnio to doznałem szoku montując u klienta RX-A2080. TV jakiś nowy sony, i klikając w opcje na pilocie od TV obsługiwałem menu Yamahy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2018 Udostępnij Napisano 4 października 2018 Bo Samsung nie lubi być kompatybilny z innymi firmami. Serio? To takiego cuda jeszcze nie widziałem. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyron Napisano 4 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2018 Swoją drogą, 683 ma głośniki 8 ohm, więc chyba dla mnie jedyne wyjście z głośnikami tonsilu - z tego co czytam to 685 ma 4 i 6 ohm... tylko 683 trudno już dostać.Wysłane z iPad za pomocą TapatalkEwentualnie jeszcze wchodzi w grę rx-a670 aventage z podobnymi parametrami, ktoś z Was może to słyszał?Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2018 Udostępnij Napisano 5 października 2018 To jest taki szit. Sory ale nie da się tego inaczej określić. To model porównywalny do 485 tylko z linii dla zamożnych. Nie daj się nabrać. Nie warto. Do 683 podłączysz spokojnie kolumny o niższej impedancji. Sprawdzone Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 5 października 2018 Udostępnij Napisano 5 października 2018 Potwierdzam, nie warto zawracać sobie głowy RX-A670. Serio Piotrek, ja też nie widziałem i aż mnie zamurowało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2018 Udostępnij Napisano 5 października 2018 No na prawdę dziwne. Ale to pozytywne wiadomości. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2018 Udostępnij Napisano 5 października 2018 No na prawdę dziwne. Ale to pozytywne wiadomości. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyron Napisano 7 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 października 2018 Kupione 683. Hdmi arc oczywiście nie działa, hdmi Control działa do pewnego stopnia. Jestem rozczarowany.Wysłane z iPad za pomocą TapatalkNi cholery nigdzie w menu telewizora nie widzę arc, w ampli mam opcję hdmi: TV audio input, a tam jest tylko av1 i2, i audio od 1 do 5 - brak opcji hdmiWysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 października 2018 Udostępnij Napisano 7 października 2018 ARC nie zawsze trzeba włączać w TV. To jest zwykle tylko jedno złącze HDMI w TV do podłączenia np. amplitunera którym dźwięk wraca z TV do urządzenia audio ( amplituner AV , soundbar ). Pozostałe złącza HDMI są jednokierunkowe ( od źródła do TV ) Wszystkie amplitunery AV obsługują impedancję kolumn 8 ohm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyron Napisano 7 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 października 2018 I tak mam podłączone. Skoro nie ma nigdzie dodatkowych ustawień, to znaczy, że chyba nic nie spieprzyłem. Ale niestety i tak nie działa. Dziwny ten świat audiovideo - kupujesz dwa urządzenia z tym samym standardem, nie działa - i luz, nikogo to nie dziwi. Od rana próbuję wszystkiego, i nic.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 października 2018 Udostępnij Napisano 7 października 2018 (edytowany) ARC to kanał zwrotny audio i powinien działać. Jeśli jest dźwięk z TV na amplitunerze to znaczy że działa. Jeśli nie działa to trzeba podłączyć dźwięk z TV do amplitunera z wyjścia cyfrowego TV . A standard CEC jest dość luźny i każdy producent ma tu jakieś swoje w nim udziały, dlatego mają rożne nazwy. Czasem działa a czasem nie warto go włączać. Jeśli pilot TV zmienia głośność wzmacniacza to jest ok. Gdy oglądamy coś na TV to trudno oczekiwać że jego pilot będzie wchodził w menu amplitunera, bo to komplikowało by obsługę TV. Jeśli nie działa zmiana głośności z pilota TV na amplitunerze to warto przynajmniej wyłączyć dźwięk w TV. Zwykle jest taka opcja. Edytowano 7 października 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 października 2018 Udostępnij Napisano 8 października 2018 W Samsungu się to osobno włącza o ile dobrze pamiętam. Powinna się pojawić opcja zewnętrzne audio a tam optyk i właśnie HDMI. Sam widzisz że w ampli to jest więc wina leży po stronie TV. Jak mówiłem wcześniej dla mnie to takie oczywiste nie jest. Piotrek W Samsungu się to osobno włącza o ile dobrze pamiętam. Powinna się pojawić opcja zewnętrzne audio a tam optyk i właśnie HDMI. Sam widzisz że w ampli to jest więc wina leży po stronie TV. Jak mówiłem wcześniej dla mnie to takie oczywiste nie jest. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyron Napisano 8 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 października 2018 No idzie optykiem w tej chwili, opcja arc się nie pojawia. We wzmacniaczu musiałem przełączyć na TOS, bo biedak próbował pchać na ARC...Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 października 2018 Udostępnij Napisano 8 października 2018 Dnia 3.10.2018 o 18:57, hyron napisał: Głośniki mam na razie do 5.1 - dwa altony 75 na froncie, jakaś stara unitra na centrum, tani sub yamahy i dwa małe magnaty z tyłu u góry. Przede wszystkim to warto od razu pomyśleć o zmianie kolumn na lepsze (nie wiem czemu jeszcze nikt o tym nie napisał), bo te które masz (swoją drogą to są kolumny, a nie głośniki) to aż proszą się o wymianę bo potencjał nowego amplitunera pójdzie w krzaki. Co prawda będzie to kolejny wydatek, ale używany komplet pięciu kolumn grający zdecydowanie lepiej od tego co masz w tej znajdziesz poniżej tysiąca złotych. Jaki masz model subwoofera i jaką powierzchnię pokoju? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 października 2018 Udostępnij Napisano 9 października 2018 12 godzin temu, hyron napisał: No idzie optykiem w tej chwili, opcja arc się nie pojawia. We wzmacniaczu musiałem przełączyć na TOS, bo biedak próbował pchać na ARC... Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Czyli tak jak mówiłem na początku. Częściej to nie współgra. Dlatego byłem tak bardzo zdziwiony. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyron Napisano 9 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 października 2018 Jaki masz model subwoofera i jaką powierzchnię pokoju? PozdrawiamSub yamaha yst-fsw 050, pokój to jakieś 25 m2. Wymiana kolumn oczywiście w planie, ale myślałem, żeby zaplanować zestaw pod atmos, zacząć od brakujących, a istniejące wymienić potem.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts