slaw0001 Napisano 10 lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 19 godzin temu, Tenfilip napisał: Pewnie było z milion razy, ale zaryzykuje - czy warto wysupłać te 200 USD na Diraca (bo mini DSP i tak chcę kupić jako HPF dla stereo i ew. LPF dla subwoofera) czy jednak te darmowe alternatywy powinny styknąć? 2x Iloud micro monitors + tannoy 2.8 na biurku (a w sumie nad nim, żeby nie było odbić ;)). Warto! Chyba, że jesteś miłośnikiem grzebania się w sofcie, to wtedy rzeczywiście DL może być dla Ciebie za prosty. 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 10 lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 (edytowany) 31 minut temu, slaw0001 napisał: Warto! Chyba, że jesteś miłośnikiem grzebania się w sofcie, to wtedy rzeczywiście DL może być dla Ciebie za prosty. 🤪 Lubię, ale po pierwsze kupiłem router mikrotika i pewnie cały 2021 będę w nim grzebał zanim zacznie robić dokladnie to samo co ten od UPC a po drugie często muzy slucham ze sluzbowego laptopa, a nie moge tam nic instalowac BTW zwykłe mini dsp wystarczy? Edytowano 10 lutego 2021 przez Tenfilip Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 10 lutego 2021 Udostępnij Napisano 10 lutego 2021 Dnia 9.02.2021 o 17:50, marcinmarcin napisał: Tak robiac mam różnice opóźnień max 6sampli versus 100 sampli gdy wav zawiera również equalizer. zrobiony wav z różnicą 2 sample pomiędzy kanałami 😁 może coś z tej korekty fazy będzie Co do Dirac - na pewno metoda mierzenia kilka razy (dirac x9) i oddzielnie dla L i R się sprawdza. Każda korekta dla L i R razem albo dla L i R do 200Hz razem brzmi dla mnie gorzej niż całe pasmo skorygowane oddzielnie dla L i R - szczególnie jak chodzi o efekt stereo. Po odzielnym skorygowaniu - czyli wyrównaniu głośności dla kazdego kanału w pełnym zakresie częstotliwości mam najlepsze pozycjonowanie dźwięku jakie kiedykolwiek udało mi się uzyskać... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 10 marca 2021 Udostępnij Napisano 10 marca 2021 Jak tam Wasze korekty? 🤪 U mnie powoli dochodzą nowe obserwacje.... np. korekta fazy w wersji minimalistycznej daje tak dobry efekt, że bez niej już się nie chce słuchać... albo że automatyczną korektę w REW muszę ręcznie poprawiać dla lepszego efektu (poprawa stereofoni).... albo że wysokie Q we Equalizerze do 200Hz jednak nie daje pre-ringing i filtr z Q ograniczonym do 5 (do200Hz) daje jednak gorsze rezultaty... @MariuszZ jeszcze trochę zabawy i myślę że będę mógł coś skrobnąć, póki co efekty są dla mnie zaskakujące na plus - nie sądziłem że uzyskam taką poprawę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siloss Napisano 27 marca 2021 Udostępnij Napisano 27 marca 2021 Witam serdecznie. Mam pytanie do znawców tematu ponieważ sam jestem "beton" z kalibracji. Posiadam AV NADa i jak przeprowadzam kalibrację (stereo) przez diraca na mikrofonie dołączonym do zestawu to otrzymuję rozpiętość od 24 Hz do około 20 kHz. Natomiast jeśli używam do tego celu umik-1 to zakres znacząco się zmniejsza od 125 Hz do 12 kHz. O co tu chodzi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 6 godzin temu, Siloss napisał: O co tu chodzi? A mógłbyś wstawić te dwa wykresy ? Czy podczas pomiarów UMiK wprowadzasz do DL w Nadzie jego plik kalibracyjny ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siloss Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 Tak. Wprowadzam plik kalibracyjny. Zrobię screeny i wstawię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 Możesz sprawdzić czy wszystko ok. z UMiK robiąc pomiar REW . Zobaczysz jakie pasmo obejmuje. Do UMiK są dwa pliki kalibracyjne , do pomiarów na wprost / stereo/ i do pomiarów systemów wielokanałowych z mikrofonem skierowanym w sufit. W sumie co do pasma nie powinno to mieć znaczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 8 godzin temu, Siloss napisał: O co tu chodzi? Że masz użyć dołączonego? 😉 Różnicy zauważalnej dla Ciebie raczej nie będzie. Umik np w Rew działa normalnie i bezproblemowo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 (edytowany) 8 minut temu, marcinmarcin napisał: Że masz użyć dołączonego? Marcin , myślisz , że ten mikrofon od NAD-a to jakoś specjalnie spreparowany ? kiedyś porównywałem UMiK z moim od. KD , pomiary były zbliżone. Edytowano 28 marca 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 8 minut temu, tomek4446 napisał: Marcin , myślisz , że ten mikrofon od NAD-a to jakoś specjalnie spreparowany ? Może chcieli ograniczyć wybór do jedynego slusznego... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siloss Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 Panowie MAGIA. Robię na szybko pomiar i obleciałem na umiku 4 punkty. Przestawiam statyw, mikrofon się wyślizgnął i upadł na podłogę. Qrka rurka pomyślałem. Ale patrzę dioda świeci więc montuję na statywie i puszczam po raz piąty sygnał i ... zakres od 21 Hz do +/- 20 kHz. Wielkie oczy zrobiłem. Przeleciałem pomiary do końca a punktów jest 17. Wszystkie wyszły mniej więcej 22 Hz do 20 kHz . Pffff. Wyszło na to , że jak umik nie działa to trzeba go o podłogę. Normalnie mi się humor w niedzielę z rana poprawił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 1 minutę temu, Siloss napisał: Wyszło na to , że jak umik nie działa to trzeba go o podłogę. zawsze powtarzam , trzeba czytać instrukcję " od deski do deski " , pewnie było o tym drobnym druczkiem na końcu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siloss Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 Pewnie było ale nie doczytałem. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 28 marca 2021 Udostępnij Napisano 28 marca 2021 15 godzin temu, Siloss napisał: Panowie MAGIA. Robię na szybko pomiar i obleciałem na umiku 4 punkty. Przestawiam statyw, mikrofon się wyślizgnął i upadł na podłogę. Qrka rurka pomyślałem. Ale patrzę dioda świeci więc montuję na statywie i puszczam po raz piąty sygnał i ... zakres od 21 Hz do +/- 20 kHz. Wielkie oczy zrobiłem. Przeleciałem pomiary do końca a punktów jest 17. Wszystkie wyszły mniej więcej 22 Hz do 20 kHz . Pffff. Wyszło na to , że jak umik nie działa to trzeba go o podłogę. Normalnie mi się humor w niedzielę z rana poprawił. Jak pieprznales mikrofonem pomiarowym o podloge i dopiero zaczal dzialac, to masz dwa powody zeby mu nie ufac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siloss Napisano 29 marca 2021 Udostępnij Napisano 29 marca 2021 Hehe ale pomiar był już bardzo zbliżony do tego z zestawu. Dzisiaj jeszcze w robocie o tym myślałem. Jak to w ogóle możliwe !!! Nie mam pojęcia co na wpłynęło. Czy faktycznie ten upadek, czy to tylko zbieg okoliczności. Wcześniej kilka razy robiłem te pomiary i zawsze wychodziły mocno okrojone w przeciwieństwie do fabrycznego mikrofonu. Po wygenerowaniu filtra pokój zalewał się basem. Nie dało się tego słuchać. Średnie zupełnie wycofane a wysokie takie tyle o ile. Wyglądało mi to bardziej jak jakiś błąd w oprogramowaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano 29 marca 2021 Udostępnij Napisano 29 marca 2021 3 godziny temu, Siloss napisał: Hehe ale pomiar był już bardzo zbliżony do tego z zestawu. Dzisiaj jeszcze w robocie o tym myślałem. Jak to w ogóle możliwe !!! Nie mam pojęcia co na wpłynęło. Czy faktycznie ten upadek, czy to tylko zbieg okoliczności. Wcześniej kilka razy robiłem te pomiary i zawsze wychodziły mocno okrojone w przeciwieństwie do fabrycznego mikrofonu. Po wygenerowaniu filtra pokój zalewał się basem. Nie dało się tego słuchać. Średnie zupełnie wycofane a wysokie takie tyle o ile. Wyglądało mi to bardziej jak jakiś błąd w oprogramowaniu. Moze wypiales i wpiales? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 Szybkie pytanko Panowie? Czy do UMIKA jest jakaś instrukcja postępowania podczas kalibracji czy coś w tym stylu ? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 https://www.minidsp.com/products/acoustic-measurement/umik-1 Szybka odpowiedź Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 Dzięki👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 19 minut temu, Dedal75 napisał: Czy do UMIKA jest jakaś instrukcja postępowania podczas kalibracji czy coś w tym stylu ? Pzdr Tu masz krok po kroku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 👍😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 Sądząc po szybkości odpowiedzi , rozumiem ze wszyscy koledzy już w pracy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 8 minut temu, tomek4446 napisał: Sądząc po szybkości odpowiedzi , rozumiem ze wszyscy koledzy już w pracy Ja jeszcze nie... 🙄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 marca 2021 Udostępnij Napisano 30 marca 2021 (edytowany) Jeśli opieka nad dwójką małych dzieci to tak -24h 😏 .Pzdr Edytowano 30 marca 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts