MariuszZ Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 Dzień dobry. Mam pytania do użytkowników i kolegów z branży dotyczące wzmacniaczy Audiolab. 1. Czy nowe modele tj. Audiolab 6000A i Audiolab M-One mocno różnią się jakością odtwarzania muzyki od starszego brata 8000A ? 2. Czy M-One i 6000A to ta sama klasa jakości odtwarzania muzyki ? 3. Czy warto dopłacić do 8300A i będzie odczuwalna poprawa brzmienia? 4. Jaką sygnaturę dźwiękową kolumn zalecacie do M- One lub 6000A żeby uszy nie krwawiły, a na niskich tonach żeby nie było buły ? Jakie kolumny do 2- 3 tysięcy polecacie? Pozdrawiam serdecznie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 Hej, Przepraszam że nie wypunktuje ale odpowiem na twoje pytania. Seria 6000 to niższa seria od 8000 czy nowszej 8300. Moim zdaniem różnica jest spora. Biorąc pod uwagę różnice w cenie nie brał bym pod uwagę serii 6000, przy najmniej teraz. Najpierw wybiera sie kolumny później wzmak. Skąd to uparcie na audiolaba ???:D:D:D:D:D Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 Hej, Uparcia nie ma, ciągle szukam i żeby nie gonić króliczka chciałbym jak najwięcej się dowiedzieć o wzmacniaczach, które mnie interesują i spośród których wybiorę ten do kupienia. Zauważyłem spore rozbieżności w cenie M-One w różnych sklepach, więc zacząłem czytać fora co to, a przy okazji pojawiła się okazja na portalu aukcyjnym w pobliżu na Audiolab`a 8000A. Później pojawiły się pytania. Może jak Audiolab to lepszy jakiś ? 6000A ? Poza tym, myślę o Atollu In80se, Redze Brio, może Xindaku A06MKII lub Advance Acoustic X-i75 tak by w budżecie do 4 tys. się zmieścić. Kolumny do nowego wzmaka później kupię bo na razie mam STX Electrino i złożony klon monitorów STX M-140, który pogrywa ze starym Rotelem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 Zapraszam serdecznie do nas na odsłuchy wszystkich modeli Audiolab. Jesteśmy dystrybutorem marki od kilku miesięcy, a różnice cenowe wynkają z obniżenia przez nas cen. Nowy model 6000A bardzo subtelnie odstaje jakością dzwięku od 8300A, natomiast ma znacznie lepsze wyposażenie, moim zdaniem urządzenie warte zainteresowania. Ta różnica może wynikać z jeszcze nie wygrzania wzmacniacza, model 6000A mamy dopiero od środy. Proponuję posłuchać, na dzień dzisiejszy w Polsce raczej nie otrzmasz wiarygodnej oceny wzmacniacza 6000A, w Polsce na dzień dzisiejszy tylko my mamy fizycznie urządzenia, możliwości posłuchania, jesteśmy po pierwszej dostawie, żadne urządzenie 6000A nie trafiło do innego salonu, tak więc jakiekolwiek opinie są czysto teoretyczne, nie wiem z czego wynikające.... Oczywiście mamy także pełną ofertę wzmacniaczy Atoll, Advance Acoustics, Rega i wiele innych. Zapraszamy na odsłuchy i wypożyczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2018 Q21 dziękuję za informację i zaproszenie. Pabianice trochę daleko ale kto wie, może się wybiorę przy okazji. Na razie zbieram informacje i kalkuluję. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 A do nas masz bliżej? Ok ale nadal szukasz wzmacniacza. A ja ci dobrze radzę zacznij od kolumn. Może, albo raczej tak będzie, że po wyborze kolumn wybór wzmacniacza pójdzie ci automatycznie, łatwiej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Piotrze do Oświęcimia (?) jeszcze dalej ale kto wie ? Radę dotyczącą zakupu kolumn, a później wzmaka przyjąłem. Przemyślę to jeszcze. Na razie próbuję dowiedzieć się jak gra Audiolab. Pytania z początku wątku aktualne są bo nie otrzymałem wszystkich informacji jeszcze Pozdrawiam serdecznie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2018 Dobry wieczór. No i odbyło się bez odsłuchów, dylematów, a nawet uzyskania odpowiedzi na proste pytania z początku. Po przeczytaniu kilku recenzji, obejrzeniu zdjęć i filmów, analizie osiągnięć firmy Audiolab, przestudiowaniu dostępnych wątków na forach decyzja zapadła i zakupiłem model 6000A w sklepie Q21. Czy było takie robienie zakupów mądre ? Nie sadzę ale jak przyglądałem się poszukiwaniom Św. Grala przez Nowego to strach mnie obleciał, ze w końcu i ja decyzji nie podejmę do nowego roku Na razie gra z moimi STX electrino i zamiennie z STX M-140. Z oceną brzmienia się wstrzymam bo wzmacniacz nie wygrzany, a i kolumny przeciętne są. Poinformuję zainteresowanych za jakiś czas jak ten klocek daje radę w niedużym mieszkaniu. Pozdrawiam serdecznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2018 Oby tak nie zostało a jest szansa No nic czekamy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2018 Piotrek, myślisz że brzmienie się nie zmieni? Czy, że zostanę z STXami hehe? Tego jeszcze sam nie wiem. Po kilku godzinach prób wzmacniacza z electrino stwierdzam, że pasuje mi to granie. Zrównoważone, niezbyt agresywne, w porównaniu do mojego starego Rotela bardziej analogowe z dużo lepszym basem. W porównaniu do stereo z Onkyo TXNR676 jest lepiej ale opadu szczęki nie doświadczyłem. Różnica jest duża na korzyść audiolaba jak w amplitunerze wyłączę korekcję i włączę Direct czy Pure Audio. Posiłkując się korekcją barwy tonów niskich czy wysokich kino jako tako brzmi ale Audiolab jest bardziej roździelczy i ma dużo lepszą scenę. Tu słychać dźwięki z każdej strony po szerokości i głębokości. Podłączyłem do wejścia main in wzmaka z wyjścia 3.5mm Sabaja DA3 korzystając z lapka (jriver, foobar2000) i miło mnie wzmacniacz zaskoczył zyskując jeszcze na jakości. Na chwilę obecną dostrzegam kilka bolączek. Trafo niestety cicho brzęczy co uważam za niedopuszczalne w tej cenie. Stary Rotel jest bezgłośny dla porównania. Przyzwyczajony jestem do regulowania korektą barwy dźwięku, tu niestety tylko z poziomu aplikacji na lapku, co działa wyśmienicie. Instrukcja jest ale ma malutkie literki ma na schematach i nic nie można przeczytać bez szkła powiększającego. Są błędy w instrukcji. Np. gniazda optyczne na schematach są przewrócone do góry nogami w stosunku do rzeczywistości co spowodowało, że prawie zniszczyłem jedno z nich. Filtry slow roll, min phase itd. moim zdaniem nic nie zmieniają, tzn. zmieniają ale ja tego nie słyszę. Poza tym uwag nie mam. Napiszę więcej za jakiś czas to może komuś się przyda informacja. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2018 Po prostu ja nie jestem jakiś fanem audiolab. Ma bardzo dobre produkty i pod kątem wykonania i brzmieniami historia. Ale po prostu to brzmienie nie do końca do mnie przemawia. Jak najbardziej rozumiem osoby które wybierają go świadomie. Jak najbardziej. Po prostu ta analityczność no ja nie należę do tej grupy odbiorców. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2019 @MariuszZ Audiolab nie jest zły. Jago analityczność jest dyskusyjna ? Natomiast warto łączyć go z kolumnami które nie mają problemów z niskimi tonami i przełomem niskiej średnicy i wyższego basu. KEF z serii iQ - raczej nie Dali Zensor - podstawkowe - też nie. Z Focalami zostaniesz zabity Chario... raczej tak CASTLE RLS (oczywiści ) ESA - raczej nie Monitor Audio - nie jest źle ale też zależy od serii Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2019 2 minuty temu, Fafniak napisał: Audiolab nie jest zły Dzięki za odzew. Potwierdzam. To oczko przy fokalach to znaczy, że za ostro czy OK ? Bo myślę o nich i o KEF R300 lub Fyne Audio F500? Wiem, ze posłuchać trzeba ale ciekawość opinii innych bardzo mnie ciekawi hehe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2019 Focale z tym wzmacniaczem(tzn 8200A- ale jakoś nie wierzę aby różniły sie znacząco) to jest koszmarna dawka ADHD Na początku może sie podobać ale też zmęczyć po pewnym czasie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2019 Fafniak detaliczność audiolaba nie jest dyskusyjna. No to jest fakt. A z focalami miałem go w domu. Sluchalem 20 minut. Dziękuję. Dłużej zajęło wyciągnie z pudełek podłączanie i ustawienie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2019 Cóż.. słyszałem bardziej detaliczne wzmacniacze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2019 A to na pewno. Ale to już chyba zakończyły swój żywot? Jaki na przykład? Tak z ciekawości Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2019 Duży Hegel (na pewno nie był to 80 i 70) do tego był połączony z kolumnami..... nigdy nie pamiętam ich nazwy...dość wysokie z niewielkimi przetwornikami - niskotonowy na boku... Dzielony lampowiec - tu za cholerę nie powiem co to było. Ale dla mnie to był duży szok. (i kurcze skasowałem zdjęcia z ałdioszoł) - bo na jednym z wyższych pięter był cały system grający klasykę (tak ok. 20 tyś za klocuszek) Pomijam połączenie hegla i gradientów bo to już jakieś wynaturzenie było ;0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2019 Hegla nie akceptuje. Żaden jego aspekt mi nie leży. To ok są w takim razie wynaturzenia Zgoda Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fresh Napisano 16 września 2019 Udostępnij Napisano 16 września 2019 czy tu połączenie z Dali ale Oberon 7 (następca Zensor) już da radę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts