Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry , jestem tu nowa i chętnie zaufam waszemu doświadczeniu i wiedzy  . Urządzam nowy salon 4,5 m x 9 m .  Pomieszczenie wprawdzie duże ale dzielone funkcjionalnie  na 2 czesci . Jedna cześć salonu to będzie jadalnia połączaną z otwarta kuchnią a druga o której chciałabym pomówić to wymiarowo  4,5 m x 4,5  przeznaczona na  czesc wypoczynkowa.   Strefy oddzielone są sofą   , siedząc na sofie patrze na TV powieszony na ścianie i kolumny w pięknym kolorze orzecha które, dostałam w prezencie nazywają się Pylon Audio Pearl 25, sa bardzo ładne , ale nie wiem jak grają bo nie mam do czego ich podłączyć , moja stara mini wieża nie ma możliwości podpięcia niczego innego niż zestawione z nią głośniczki . 

co potrzebuję : Potrzebuję wiec z tego co doczytałam,  amplitunera lub  wzmacniacza  stereo, lub wieży z możliwością podpięcia posiadanych głośników   lub amplitunera kina domowego.  Najbardziej kusi mnie amplituner (bo ma też radio z którego nie bardzo chcę rezygnować)   lub jakiś sprzęt "wszystko w jednym"  bo wygoda jeden pilot itd  . Co do muzyki to słucham pop/ rock , lubie U2 ,Madonna, G&R,  Quenn, Marylion, troche "afroamerykańskich"  wokalistek, nieco jazzu i reggae. Lubię raczej ciepłe lub ciepło neutralne  ale przy tym  precyzyjne  brzmienie z tym że bez podbijania  wysokich  piszczacych sopranów.  Zaznaczę też że  muzyki słucham raczej cicho.  Chciałabym żeby sprzęt miał możliwości korzystania ze spotyfy i podłączenia bezprzewodowych słuchawek.  Ważna dla mnie jest tez wygoda ( nie bardzo podoba mi się żonglowanie pilotami ustawionymi na stoliku  i  kilkunasto krokowy instruktarz co i jak na którym pilocie i w jakiej kolejności  zadziałać by usłyszeń dźwięk filmu na kolumnach.  Mam też troche starych płyt CD których lubie słuchać i nawet podoba mi sie ten bezpośredni kontakt z płytą - chyba jestem stara:). Lubie tez estetykę wiec raczej nie przekonują mnie obrazki z plątaniną kabli pomiędzy różnych rozmiarowo i kolorowo  skrzynkami różnych marek .  Lubie tez kino z dobrym dźwiękiem ale wystraczyloby mi jakbym podłaczyła TV do sprzetu stereo + jakiś głośnik basowy dodatkowo , czuję że nie potzrebuję pełnego kina domowego , dal takiego efektu chodzę do imaxa . 

Budzet ok 1 - 2 tys zł  na podstawowe urządzenie amplituner , wzmacniacz, wieża lub kino .  Oczywiście nie chcę przepłacić :)  , . 

Troche poczytałam i tak :

1. Jeśli miałby to być amplituner to znalazłam  taki  Yamacha RN 303 D  cena ok 1500 zł  . Czy byłby ok dla tych kolumn które " zdobią"  salon?  czy szukać czegoś tańszego? tzn czy nie jest za mocny na to pomieszczenie, wiadomo jeśli bym zaoszczędziła więcej to mogłabym dokupić CD w budzecie lub lekko nad . Podoba mi sie ten system music cast , można dołożyć głośnik bloototh w sypialni lub kuchni :) , Minus nie wiem jak mogłabym  podłaczyc  do tej yamahy TV bo nie ma hdmi. 

2. Jesli kino domowe to doczytałam że musiałoby być droższe żeby zagrać na poziomie tańszego amplitunera  . Znalazłam taki Yamacha Music cast RX - V 683  cena ok 2,3 tys zł czyli wiecej niż budzet , ewentualnie model niżej  RX-V 485 za ok 1,8 tys zł . Pytanie czy to kino domowe  rx - V 683 , lub rx-v 485 będzie lepsze muzycznie niż ww aplituner stereo RN 303 D ? 

3. wzmacniacz stereo ? - nie mam pojęcia czy to lepsze rozwiązanie niż amplituner stereo .. musiałabym dokupić radio , cd 

4 Ewentualnie wysłucham innych pomysłów, może  jakąś wieża  / urzadzenie typu all in one mające wszytko ?  

z góry przepraszam za błędy merytoryczne jeśli cos przekręciłam. Dużo wiedzy na forum ale jak sie dużo przeczyta to zaczyna sie mylić. Jesli ktoś chciałby troche usystematyzować to co napisałam powyżej i zaproponować mi jakieś sensowne i opytmalne kosztowo rozwiązanie ?

pozdrawiam

Karolina  

Napisano

Biorąc pod uwagę twoje potrzeby to tylko model Yamaha RN 602. 

Ma radio, sieć, podłączysz słuchawki bezprzewodowe i jest to sprzęt stereo. Dasz lekko ponad 2k ale warto. Niższego modelu nie!

Zapraszam

Piotr

Napisano

dziękuję za poradę .  Tak z ciekawości dlaczego wystrzegać sie niższych modeli tej yamahy ? 
Czy w cenie ok 2200 zł tej yamahy 602d  znajdę porównywalny sprzęt który zapewni mi tez odtwarzanie płyt cd - jakis amplituner zawirerajacy w sobie cd w tej cenie ? tanszy aplituner +CD osobne  ,  wieża wszytko mająca w jednym ? 

Napisano

Bo są wiele słabsze i będziesz niezadowolona.

Dzień dobry.

602 napędzi te kolumny bez problemu, wszystko obsłużysz z telefonu łącznie ze Spotify, radiem czy internatami. Do tego ma w miarę sprawnie działający Loudness wiec do cichego grania tez się sprawdza. Po jakimś czasie dołożysz CD-300 Yamahy i będzie zestaw do grania na długo.
Pamiętaj żeby sprawdzić jak podłączyć telewizor - optykiem czy liniowo. Piotrek doradzi a efekt TV tez będzie bardzo dobry.

Jak się wciągniesz to dokupisz głośniki w systemie MusiCast, te małe stojące, rozstawisz po domu i będziesz miała muzykę ambientową z jednej aplikacji w kuchni czy sypialni.

Yamaha to bardzo dobry kierunek do zastosowania w domu. Bardzo user friendly i elastyczny.

BTW
Nie szukasz może męża? Znalazł by się taki z systemem na wejście.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
1 godzinę temu, Smerfciamajda napisał:

Bo są wiele słabsze i będziesz niezadowolona.

Dzień dobry.

602 napędzi te kolumny bez problemu, wszystko obsłużysz z telefonu łącznie ze Spotify, radiem czy internatami. Do tego ma w miarę sprawnie działający Loudness wiec do cichego grania tez się sprawdza. Po jakimś czasie dołożysz CD-300 Yamahy i będzie zestaw do grania na długo.
Pamiętaj żeby sprawdzić jak podłączyć telewizor - optykiem czy liniowo. Piotrek doradzi a efekt TV tez będzie bardzo dobry.

Jak się wciągniesz to dokupisz głośniki w systemie MusiCast, te małe stojące, rozstawisz po domu i będziesz miała muzykę ambientową z jednej aplikacji w kuchni czy sypialni.

Yamaha to bardzo dobry kierunek do zastosowania w domu. Bardzo user friendly i elastyczny.

BTW
Nie szukasz może męża? Znalazł by się taki z systemem na wejście. emoji12.png

:)))))  nie nie szukam. W PL nie można mieć dwóch ani więcej 

Napisano
15 minut temu, Karolina Tanika napisał:

:)))))  nie nie szukam. W PL nie można mieć dwóch ani więcej 

Strasznie seksistowskie to forum. Jak napisze koleś to długo czeka zanim ktoś się zainteresuje, a jak dziewczyna to od razu stu chętnych do pomocy ... nawet ze sprzętem się oferują heh. Normalnie trąci dyskryminacją ;)

Napisano

Kobieta w domu z tolerancją do audio to ewenement, a taka co jeszcze sie zainteresuje i czasem posłucha ze swoim facetem muzy i nie przejmuje się sprzętem to już skarb.

Na szczęście moja też taka wiec pytanie było z przekory. Jedyne wymagania to kolumny maja być biały połysk.

Wracając do tematu set Yamahy 602 + 300 to bardzo uniwersalny zestaw.
Karolina doczytaj sobie o możliwościach MusiCast. Jak urządzasz dom/mieszkanie to na prawdę fajna opcja rozbudowy.

Kino sobie daruj, potrzebne dodatkowe głośniki na które trzeba znaleźć miejsce, a nie zagra to dobrze jak stereo.

Napisano

@Smerfciamajda @S4Home @MariuszZ
nie obrażam się , mam troche dystansu do siebie i świata 
kino w domu sobie odpuściłam , w sumie bez sensu , wystarczy mi stereo zamiast glosniczka w TV , a i tak wolę prawdziwe kino w kinie . 

nie przepadam za polyskiem ani bialym ani czarnym , trzeba to cały czas pucować, ale za to matowe drewno, naturalny fornir  to jest to  :) 

płyt nie liczyłam, wychodzi  jakieś niecałe 3 szafki na płyty z ikei  ale chyba je pozgrywam , polecicie jakiś dobry  program do zgrywania który dam radę ogarnąć ?

jak potem polecacie  takie pliki przesyłać do amplitunera ?  z komputera (musiałby stać blisko) ? twardy dysk przenośny podłaczony przez usb?  bluetooth 'em z kompuera lub telefonu  (czyna tym są straty w jakości czy bez róznicy?) ?

Napisano

Foobar2000 ci to ogarnie. Ale pytałem bo często osoby kupują CD a mają 20 płyt. No u ciebie sens posiadania CD ka jednak jest 

Jeśli chcesz zgrywać to oalbo na dysk. I on na stałe podłączony pod amplituner. Albo uslfosteonic dysk na kompie i śmigać je po dlna.

Piotr

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Foobar2000 ci to ogarnie. Ale pytałem bo często osoby kupują CD a mają 20 płyt. No u ciebie sens posiadania CD ka jednak jest 

Jeśli chcesz zgrywać to oalbo na dysk. I on na stałe podłączony pod amplituner. Albo uslfosteonic dysk na kompie i śmigać je po dlna.

Piotr

dziękuję mysle że dam radę .  A jak byś musiał ustawić w kolejności wg jakości dzwieku i  możliwości technicznych oraz  przekladając to na opłacalnoś zakupu  to  czy kolejność byłaby taka czy inna ? 
1. Yamaha 602 ,

2 Onkyo 8250

3.  Pioneer sxn30 ae

Napisano

Płyty możesz zgrać windowsowym media playerem tylko wybierz sobie lepszą kompresję niż standardowa. Do tego zaznacz pobieranie informacji o albumie z sieci to automatycznie uzupełni iD Tag o nazwę utworu, albumu i wykonawcy.

Możesz trzymać te pliki na usb ale brzydko odstaje z przodu urządzenia. Wygodniej jest podłączyć dysk NAS przez sieć albo wpiąć USB czy hdd zewnętrzne do routera i tak zrobić sobie dysk zewnętrzny jeśli jest taka opcja.

Generalnie CD fajnie mieć bo to zawsze jakaś forma kontaktu z muzyką zmuszająca do usadzenie tylka w fotelu i posłuchania.

Yamaha wygrywa MusiCastem.

Napisano
3 godziny temu, Karolina Tanika napisał:

@Smerfciamajda @S4Home @MariuszZ
nie obrażam się , mam troche dystansu do siebie i świata 
kino w domu sobie odpuściłam , w sumie bez sensu , wystarczy mi stereo zamiast glosniczka w TV , a i tak wolę prawdziwe kino w kinie . 

nie przepadam za polyskiem ani bialym ani czarnym , trzeba to cały czas pucować, ale za to matowe drewno, naturalny fornir  to jest to  :)

płyt nie liczyłam, wychodzi  jakieś niecałe 3 szafki na płyty z ikei  ale chyba je pozgrywam , polecicie jakiś dobry  program do zgrywania który dam radę ogarnąć ?

jak potem polecacie  takie pliki przesyłać do amplitunera ?  z komputera (musiałby stać blisko) ? twardy dysk przenośny podłaczony przez usb?  bluetooth 'em z kompuera lub telefonu  (czyna tym są straty w jakości czy bez róznicy?) ?

do zgrania plyt polecam program EAC mozna go pobrac z netu moim zdaniem nie ma nic lepszego zreszta sam zgralem cala swoja plytoteke wlasnie nim.

Napisano

Hej @Karolina Tanika

Pytanie dodatkowe. Korzystasz z serwisów streamingowych jak Spotify, Tidal czy Deezer ? Mam dokładnie ten model ampli od niedawna i u mnie właśnie streaming gra pierwsze skrzypce, dodatkowo jest podłczony telewizor kablem optycznym więc ogląda się przyjemniej. Streaming działą od razu, więc zgrywanie płyt i udostępnianie po DLNA można zostawić na potem, nie tracisz jakości jak po bluetooth a nawigujesz sobie wygodnie z telefonu. MusicCast jest super, a aplikacja do obsługi w miarę wygodna. Dodatkowo masz "zwykłe" radio oraz internetowe. Polecam ten model

Napisano

Hmmm. Ja mam Yamahę a kolega tego Marantza. Jest z niego super zadowolony, a ja byłem pod wrażeniem jak to gra z podłogowymi Cantonami (dociśniętymi do ściany i szafki). Jeśli komuś zależy na jednym klocku z CD, to uważam, że naprawdę warto posłuchać.