Palmos Napisano 30 stycznia Udostępnij Napisano 30 stycznia Fajnie wyglądała. Ale jeśli w tej szafce jest jej miejsce docelowe to nie wiem czy to najlepszy pomysł. Może być problem z odpowiednią wentylacją. 2 godziny temu, slawko0079 napisał: Nadal uważam, że w tej cenie to rewelacyjny sprzęt. To wyobraź sobie jakie miał branie jakiś czas temu jak go można było wyrwać za 2600? Wtedy taka Yamaha 803 była za ponad 4000. W tej cenie nie miał konkurencji. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawko0079 Napisano 30 stycznia Udostępnij Napisano 30 stycznia 28 minut temu, Palmos napisał: Fajnie wyglądała. Ale jeśli w tej szafce jest jej miejsce docelowe to nie wiem czy to najlepszy pomysł. Może być problem z odpowiednią wentylacją. To wyobraź sobie jakie miał branie jakiś czas temu jak go można było wyrwać za 2600? Wtedy taka Yamaha 803 była za ponad 4000. W tej cenie nie miał konkurencji. Kurcze masz rację. Trzeba było brać wcześniej Jak patrzę na ceny chociażby Sansui AU-70 to sam nie wiem co tutaj się odwaliło 🤔 Co do miejsca to pełna zgoda, ale niestety na razie musi tutaj stać. W planach wymiana mebli, także niedługo powalczymy o więcej miejsca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 30 stycznia Udostępnij Napisano 30 stycznia Zasługuje żeby żeby stała na szafce. Wywal telewizor 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawko0079 Napisano 30 stycznia Udostępnij Napisano 30 stycznia 20 minut temu, Palmos napisał: Zasługuje żeby żeby stała na szafce. Wywal telewizor 😁 Też o tym myślałem, ale mam dzieci 13 i 15 lat, wiadomo są już dość rozumni, ale były już szkody jak się tłukli, także kolejna siła wyższa 😕 Życie to nieustanna sztuka wyborów i kompromisów 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 31 stycznia Udostępnij Napisano 31 stycznia 13 godzin temu, slawko0079 napisał: Dobrze Panie i Panowie czas się pożegnać.. Dla ciekawych nie mam zamiaru skakać z mostu, tylko chyba muszę się zwinąć z wątku o Magnacie. W skrócie - wziąłem i sprzedałem 😕 MImo wszystko cieszę się z przygody z tym sprzętem - naprawdę. Przez ponad rok grał u mnie i byłem z niego zadowolony. Nadal uważam, że w tej cenie to rewelacyjny sprzęt. Pewnie zaraz padnie pytanie, skoro był taki dobry to po co sprzedałeś. Otóż wyjaśniam: Wystawiłem go na szybko (z dość atrakcyjną ceną bo był spory odzew) bo pojawiła się u Nas (tzn. w Polsce) Yamaha CA-210, której kiedyś mocno szukałem. Ten model był produkowany w latach 1977-1979 tzn. kiedy Yamaha dbała jeszcze o jakość swoich produktów (obecnie na eBay jest oferta na taki wzmacniacz za za 2249€ - jak dla mnie Helmut mocno odleciał, bo we Włoszech pojawiają się w okolicach 1000€, ale niestety makaroniarze nie chcą wysyłać). W dodatku po tą Yamahę musiałem zasuwać z Warszawy do Szczecina bo właściciel nie chciał wysłać i sumie nie ma się co dziwić bo sprzęt waży ponad 21kg. także wysyłka byłaby mocno ryzykowna 😕 Zmiana pociągnęła za sobą kolejne wydatki w postaci odtwarzacza sieciowego Yamaha WXC-50, który ogarnia praktycznie wszystko, także kolejny wydatek, tylko po to żeby coś tam zmienić - czyli jak pisaliście zaczęło się gonienie króliczka 😒 Pozdro.. nie boisz sięgo tak trzymać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawko0079 Napisano 31 stycznia Udostępnij Napisano 31 stycznia 9 minut temu, Piotr Sonido napisał: nie boisz sięgo tak trzymać? Tzn Czego mam się bać ???? 😳😳 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 31 stycznia Udostępnij Napisano 31 stycznia 31 minut temu, slawko0079 napisał: Tzn Czego mam się bać ???? 😳😳 Przegrzeje się i będzie się pomalutku smażył. Wątpie żeby tam działały układy zabezpieczające. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawko0079 Napisano 31 stycznia Udostępnij Napisano 31 stycznia 7 minut temu, Piotr Sonido napisał: Przegrzeje się i będzie się pomalutku smażył. Wątpie żeby tam działały układy zabezpieczające. Pełna zgoda, tylko nie jest aż tak źle jak to wygląda na pierwszy rzut oka. Z przodu w RTV jest "cokolik", czyli taka listwa która schodzi niżej niż blat, także w środku na wzmacniaczem jest jeszcze ok 5,5 cm luzu, oczywiście to też mało, poza tym wyciąłem plecówkę na całej jest szerokości i wysokości. Tyle na razie musi wystarczyć 😕 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 31 stycznia Udostępnij Napisano 31 stycznia 1 godzinę temu, slawko0079 napisał: Tyle na razie musi wystarczyć 😕 Jak nie można inaczej to jeszcze można pomyśleć o zastosowaniu jakiegoś wentylatora. Np. są takie podstawki do laptopa z wbudowanym wentylatorem. Jest on szeroki ale płaski i można go zamocować (np. taśmą dwustronną) na obudowie wzmacniacza. Będzie wtedy tam ruch powierza. Dodatkowo można dać jakiś potencjometr w układ i masz regulowaną prędkość obrotową. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego Dnia 31.01.2025 o 09:04, slawko0079 napisał: Pełna zgoda, tylko nie jest aż tak źle jak to wygląda na pierwszy rzut oka. Z przodu w RTV jest "cokolik", czyli taka listwa która schodzi niżej niż blat, także w środku na wzmacniaczem jest jeszcze ok 5,5 cm luzu, oczywiście to też mało, poza tym wyciąłem plecówkę na całej jest szerokości i wysokości. Tyle na razie musi wystarczyć 😕 Nie wnikam to Twoj sprzęt. Miałem wycięty z tyłu i NAD starej daty mi się gasił nagminnie. Moim zdaniem 5 cm to mało. Ale mowie nie wnikam. To jedynie komentarz zrobisz z nim nic albo coś jak chcesz Albo słuszna uwaga do aktywnego chłodzenia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Man321 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Nawiązując do wpisu z listopada muszę się pochwalić, że udało mi się uzyskać niespodziewanie doskonały upgrade zestawu. Po raz kolejny wymieniłem lampy i kolumny i teraz to gra naprawdę zajebiście. Obecny zestaw: MCD 750 + MMS 730 + MR 780 z lampami Premium Audio 12AT7 S4A Gold + Focal Vestia 2. 1. Lampy Premium Audio 12AT7 S4A Gold w porównaniu z innymi brzmią całkowicie neutralnie, nie dodają do urządzenia nic od siebie. Mają idealne wzmocnienie i dobrą dynamikę. Uzyskałem najbardziej neutralny i rzeczywisty dźwięk ze wszystkich dotychczasowych kombinacji. 2. Kolumny Focal Vestia 2 bezdyskusyjnie pokonały wszystkie dotychczasowe, nie będę się rozpisywał bo poprawiły praktycznie wszystkie aspekty odsłuchowe. W bezpośrednich odsłuchach wygrały z Magnat Signature 507, Klipsch RP6000 i B&W 603. Ogólnie myślę, że to chyba konfiguracja ostateczna. Tak zostawiam. Słucham godzinami i nie chce się wyłączać muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej H Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Man321 napisał: Nawiązując do wpisu z listopada muszę się pochwalić, że udało mi się uzyskać niespodziewanie doskonały upgrade zestawu. Po raz kolejny wymieniłem lampy i kolumny i teraz to gra naprawdę zajebiście. Obecny zestaw: MCD 750 + MMS 730 + MR 780 z lampami Premium Audio 12AT7 S4A Gold + Focal Vestia 2. 1. Lampy Premium Audio 12AT7 S4A Gold w porównaniu z innymi brzmią całkowicie neutralnie, nie dodają do urządzenia nic od siebie. Mają idealne wzmocnienie i dobrą dynamikę. Uzyskałem najbardziej neutralny i rzeczywisty dźwięk ze wszystkich dotychczasowych kombinacji. 2. Kolumny Focal Vestia 2 bezdyskusyjnie pokonały wszystkie dotychczasowe, nie będę się rozpisywał bo poprawiły praktycznie wszystkie aspekty odsłuchowe. W bezpośrednich odsłuchach wygrały z Magnat Signature 507, Klipsch RP6000 i B&W 603. Ogólnie myślę, że to chyba konfiguracja ostateczna. Tak zostawiam. Słucham godzinami i nie chce się wyłączać muzyki. Też myślałem o tych kolumnach do Magnata. Ostatecznie wybrałem LS50. Czy wymieniając lampy tracimy gwarancję producenta? Sam w przyszłości chciałbym spróbować je wymienić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Maciej H napisał: Czy wymieniając lampy tracimy gwarancję producenta? Kiedyś @Q21 pisali że nie. Tylko trzeba uważać przy montażu tej termicznej osłony. Tam jest kiepskie rozwiązanie przyłączy tych diod podświetlających. Można łatwo to powyginać i uszkodzić. Generalnie wymiana lamp do bardzo dobry pomysł i nie trudno można znaleźć lepsze za rozsądną cenę od tych oryginalnych JJ. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej H Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 5 minut temu, Palmos napisał: Kiedyś @Q21 pisali że nie. Tylko trzeba uważać przy montażu tej termicznej osłony. Tam jest kiepskie rozwiązanie przyłączy tych diod podświetlających. Można łatwo to powyginać i uszkodzić. Generalnie wymiana lamp do bardzo dobry pomysł i nie trudno można znaleźć lepsze za rozsądną cenę od tych oryginalnych JJ. Co polecasz od siebie? Chodzi mi o te które udało ci się przetestować. Czego można się spodziewać po wymianie lamp? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Wszystko zależy od tego w którą stronę chcesz pójść i w jakim budżecie. Ja szukałem więcej detalu i wysokich tonów i tu sprawdziły się Siemensy i Philipsy (ostatecznie te drugie zostały) zresztą te Siemensy mam też. To są lampy z epoki, a nie nowych produkcji. 22 minuty temu, Maciej H napisał: Czego można się spodziewać po wymianie lamp? Ciężko mi to opisać. Oprócz powyższego brzmienie jest po prostu lepsze i to raczej we wszystkich pasmach. No i poprawia się scena. Jak wyjdzie finalnie to zależy od lamp. Dodam tylko że każde inne które tak wkładałem graly lepiej niż te oryginalne. Możesz szukać też używanych na olx czy allegro no i na tym forum w ogłoszeniach. Jest tu jeden nasz kolega który czasem ma na sprzedaż bardzo dobre i ze sprawdzonych źródeł lampy w dobrej cenie. Pamiętaj pasują tylko ecc81 (12AT7) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts