Palmos Napisano Poniedziałek o 14:36 Napisano Poniedziałek o 14:36 4 godziny temu, Man321 napisał: Pytanie do posiadaczy, czy nie zmniejszył się poziom wzmocnienia (gain) ? Zmieniłem kilkukrotnie lampy (choć nie na RFT) i jakiejś istotnej różnicy w wzmocnieniu to nie zauważyłem. Odpisz, cytując
Maciej H Napisano Poniedziałek o 14:52 Napisano Poniedziałek o 14:52 5 godzin temu, Man321 napisał: Zaciekawiliście mnie tymi lampami RFT. Może uda się trochę rozjaśnić, dodać dynamiki, skontrolować bas ale jednocześnie utrzymać na obecnym poziomie brzmienie naturalne, rzeczywiste, klarowne i analityczne. Zamawiam na próbę. Pytanie do posiadaczy, czy nie zmniejszył się poziom wzmocnienia (gain) ? Jakbyś chciał mam lampy RFT na zbyciu. Mogę się wysłać do testowania. Odpisz, cytując
Rega Napisano Poniedziałek o 15:23 Napisano Poniedziałek o 15:23 @Man321No właśnie, Kolega @Maciej H może Ci coś powiedzieć o lampach RFT w Magnacie. Ma porównanie z innymi. Kontaktuj się z Nim. Odpisz, cytując
Man321 Napisano Poniedziałek o 20:55 Napisano Poniedziałek o 20:55 (edytowany) @Maciej H i @Rega Nie wpadłem na to aby poczekać na odpowiedzi. Rano kupiłem lampy i jutro będę miał w paczkomacie. Zawsze lepiej byłoby przetestować i się dogadać ale trudno. Nie będę już odsyłał zakupionych lamp ale szkoda, że nie poczekałem trochę z tym zakupem. Obecnie mam fajne S4A Premium, które ogólnie mi odpowiadają ale chciałbym też posłuchać S4A Dynamic których, nie mogłem znaleźć a RFT to taki pomysł na szybko aby coś jeszcze popróbować. Posłucham i się okaże jak na tym wyjdę, zostaną albo też będę miał na zbyciu :). Dzięki za propozycję. Edytowano Poniedziałek o 20:56 przez Man321 Odpisz, cytując
Rega Napisano Poniedziałek o 21:33 Napisano Poniedziałek o 21:33 (edytowany) Lampy RFT nie są jakimiś reprezentatywnymi lampami. To lampy z dolnej części średniej półki. Można je porównać do lamp EH. I to nie tylko moja opinia. Na plus może działać ich niska cena. Chcąc posłuchać czegoś lepszego, szukałbym innych. A jakich - to już trzeba pytać wśród posiadaczy Magnatów. PS. Gorąca głowa przy zakupie nie zawsze pomaga. Najczęściej jest przyczyną następnych zakupów😉. No i okazuje się ze miało być niedrogo, a wychodzi zupełnie inaczej , bo ,,nervosa audiofilia,, ogranicza zdolność logicznego myślenia. 🤣. Przekonała się o tym większość początkujących lampowców. Pozdrawiam Kolegę lampowca. PS2. Czesto sprzedawcy RFT zachwalają je jako brandowane Telefunkeny - nieprawda. Z Telefunkenami nie mają nic wspólnego. Edytowano Poniedziałek o 21:40 przez Rega Odpisz, cytując
T Z6 Napisano wczoraj o 09:08 Napisano wczoraj o 09:08 Gdy mialem Magnata to wsadzalem mu rózne lampy.Na poczatku mózg człowieka go ogłupia i mysli ze slyszy róznice.Potem po dluzszych odsluchach stwierdzilem ze zadnych różnic nie było.Montowalem czesto ponownie lampy JJ i bylo to samo.Testowalem Psvane, Mullard, Clear Top, Siemens, Telefunken i RFT.Jesli nawet cos sie zmienialo to na granicy percepcji.Obecnie co jakis czas zmieniam lampy w Synthezis Roma 96.I w sumie podobne efekty.Dopiero po zamontowaniu lamp mocy kt77 slychac wyraźną zmiane ale tylko w górze pasma.Moim zdaniem zeby słyszeć wyraźne różnice to trzeba mieć słuch absolutny albo być nietoperzem... I jeszcze dodam ze zazdroszcze tym którzy słyszą różnice po wymianie lamp. Odpisz, cytując
michaudio Napisano wczoraj o 12:13 Napisano wczoraj o 12:13 Moim skromnym zdaniem... Różnice lamp będzie bardziej słychać we wzmacniaczach lampowych których preamp jest oparty na lampach. Bardziej w piecykach single ended niż w push-pull. Ale różnice przy lampach ze współczesnej produkcji, czy tańszych lampach nos nie będą zbyt wyczuwalne. Wypasione, prawdziwe lampy nos z górnej półki się skończyły. Wyprzedały się, lub zużyły. Ci co je jeszcze mają, nie sprzedadzą ich za żadne pieniądze. A te używane lampy "klasy hi-end" po dwa tysiące i więcej za parę, co leżą na portalach handlowych, to albo podróbki, albo nawet czasem oryginały, ale ledwo zipiące, na granicy wyeksploatowania. Tak czy tak, nie warto sobie tym dziś zawracać głowy, i przepłacać. Warto wybrać wzmacniacz, którego brzmienie podoba się na lampach dostarczonych w komplecie, i cieszyć się muzyką. Od siebie dodam że porządny wzmacniacz lampowy jest brzmieniowo przezroczysty, nie narzuca ciągle swojego "lampowego" charakteru. Po prostu gra porządnie muzykę, zasuwa w takcie, kopie basem, nie ma problemu, ze zlewaniem się detali w ścianie dźwięku, nie traci tempa nawet przy szybkim metalu. Nie ma nic wspólnego ze stałym "przydymieniem" klubu bluesowego, zamuleniem, czy zwolnieniem dźwięku. Chyba że dokładnie takie efekty znajdują się w nagraniu. Do tego na dobrych nagraniach potrafi dać zjawiskową stereofonię. Osobiście wolę "przyprawę" z parzystych harmonicznych z piecyków single ended. Bo Push-pulle dodając nieparzyste harmoniczne, upodabniają je do brzmienia tranzystorów. Ale to tylko kwestia osobistych preferencji. 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 12:21 Napisano wczoraj o 12:21 (edytowany) 3 godziny temu, T Z6 napisał: Montowalem czesto ponownie lampy JJ i bylo to samo.Testowalem Psvane, Mullard, Clear Top, Siemens, Telefunken i RFT.Jesli nawet cos sie zmienialo to na granicy percepcji. No ja mam zupełnie inne doświadczenia. Zwłaszcza jeśli chodzi o porównanie oryginalnych JJ z Siemens czy Philips. Tu różnica jest wyraźna. Tak dla zobrazowania: Na JJ pokrętło od wysokich było na godz. 2 żeby było dobrze, a na tych późniejszych na 12.00. Pomijając już sam fakt różnic w jakości tych wysokich tonów. A słuchu to ja już niestety nie mam jakiegoś zajebistego. Edytowano wczoraj o 12:23 przez Palmos Odpisz, cytując
T Z6 Napisano wczoraj o 12:31 Napisano wczoraj o 12:31 Zamiast wymieniac lampy w takim Magnacie lepiej go samego wymiencie na wzmacniacz lampowy.Bedzie to duzo lepsze rozwiazanie.Ja do tranzystorów juz nie wracam.A hybrydy to tez tylko nieudane udawanie lampy...Mojego Magnata dawno sie pozbylem.A pamietam jak na poczatku mnie podniecał...😂Ale dzieki niemu tak naprawde poszedlem w pelną lampe. Odpisz, cytując
RLC2 Napisano wczoraj o 13:30 Napisano wczoraj o 13:30 59 minut temu, T Z6 napisał: poszedlem w pelną lampe. Cześć Można wiedzieć jaki to wzmacniacz. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano wczoraj o 13:40 Napisano wczoraj o 13:40 7 minut temu, RLC2 napisał: Cześć Można wiedzieć jaki to wzmacniacz. Nie kieruj sie moją osobą przypadkiem.Dla mnie lampa jest super ale dla Ciebie moze sie okazac przekleństwem.Synthezis Roma 96.Od razu zaznaczam ze jest on tez malo podatny na zmiane lamp. Odpisz, cytując
RLC2 Napisano wczoraj o 13:42 Napisano wczoraj o 13:42 1 minutę temu, T Z6 napisał: Nie kieruj sie moją osobą przypadkiem.Dla mnie lampa jest super ale dla Ciebie moze sie okazac przekleństwem. Wiadomo że od razu nie kupię ale poczytać mogę 😉 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano wczoraj o 13:48 Napisano wczoraj o 13:48 4 minuty temu, RLC2 napisał: Wiadomo że od razu nie kupię ale poczytać mogę 😉 Akurat o tym wzmacniaczu nie znajdziesz za wiele informacji.Jedynie tu jest o nim wątek. 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 13:49 Napisano wczoraj o 13:49 1 godzinę temu, T Z6 napisał: Zamiast wymieniac lampy w takim Magnacie lepiej go samego wymiencie na wzmacniacz lampowy.Bedzie to duzo lepsze rozwiazanie. Lepsze rozwiazanie to pojęcie względne. Dobre lampy do Magnata można wyrwać za kilkaset zl, a Twoja roma ile kosztuje? Jeśli chodzi o koszty to tu więc nie koniecznie lepsze. Jeśli chodzi funkcjonalność no to magnat jest nawet lepszy. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano wczoraj o 13:50 Napisano wczoraj o 13:50 1 minutę temu, Palmos napisał: Lepsze rozwiazanie to pojęcie względne. Dobre lampy do Magnata można wyrwać za kilkaset zl, a Twoja roma ile kosztuje? Jeśli chodzi o koszty to tu więc nie koniecznie lepsze. Jeśli chodzi funkcjonalność no to magnat jest nawet lepszy. W czym jest lepszy?Bo posiada radio? Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 13:50 Napisano wczoraj o 13:50 1 godzinę temu, T Z6 napisał: Mojego Magnata dawno sie pozbylem Tak, wiemy. Piszesz już to co drugi post Przed chwilą, T Z6 napisał: ?Bo posiada radio? Naprawdę nie wiesz? Przecież miałeś Odpisz, cytując
T Z6 Napisano wczoraj o 13:52 Napisano wczoraj o 13:52 1 minutę temu, Palmos napisał: Tak, wiemy. Piszesz już to co drugi post Naprawdę nie wiesz? Przecież miałeś W Romie jedynie radia nie ma.Poza tym wszystko to samo. Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 14:14 Napisano wczoraj o 14:14 (edytowany) Oprócz radia z tego co widzę to też nie ma dac, wejść cyfrowych (w tym usb), bt, korekcji tonów. Edytowano wczoraj o 14:15 przez Palmos Odpisz, cytując
T Z6 Napisano wczoraj o 14:22 Napisano wczoraj o 14:22 7 minut temu, Palmos napisał: Oprócz radia z tego co widzę to też nie ma dac, wejść cyfrowych (w tym usb), bt, korekcji tonów. Pudło😉 Korekcji tonów nie ma ale to akurat zaleta.Nie widziałem lampowca z korekcja.Mam wersje 96DC+.Czytaj dalej😉 Bt nie ma.Ale to tez zaleta. Z gluta to chyba tylko mlodzież korzysta😉. 😉 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 4 godziny temu, T Z6 napisał: Pudło😉 Nic dziwnego jak wprowadzasz w błąd Dwa razy bez +. 9 godzin temu, T Z6 napisał: Synthezis Roma 96. 5 godzin temu, T Z6 napisał: Synthezis Roma 96. 4 godziny temu, T Z6 napisał: Korekcji tonów nie ma ale to akurat zaleta. Wg mnie to wada, a i zawsze można wyłączyć. 4 godziny temu, T Z6 napisał: Bt nie ma.Ale to tez zaleta. Że czegoś nie ma to zaleta? No raczej nie. 4 godziny temu, T Z6 napisał: Z gluta to chyba tylko mlodzież korzysta😉. I dzieci. Dla mojego 8 letniego syna to strzał w 10. Sam jest w stanie ogarnąć bt i grać sobie z YouTube z telefonu a nie wołać mnie żebym ustawial streamer. Dla dzieci jakość dźwięku nie jest tak istorna jak funkcjonalność. I szczerzę jak ktoś małe dzieci to raczej lampowiec jest bardziej niebezpieczny niż tranzystor czy hybryda. Także widzisz że "lepsze" nie dla każdego jest takie samo. Odpisz, cytując
Rega Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) Ależ Panowie - to dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Jak mawiał śp Jan Tadeusz Stanisławski, profesor mniemanologii stosowanej😉 Czyli spór o skórkę z gó... . Każda pliszka swój ogonek chwali. NIE ma reguły co komu odpowiada. Tak czytam Wasze wypowiedzi i spory o lampy i śmiać mi się chce. Typowe odzwierciedlenie naszego podzielonego społeczeństwa. A gdzie konsensus??? Czy na forum też muszą być kłótnie i obrona własnego zdania ,,do upadłego,,? Moja prawda jest ,,najmojsza,,🤣 Edytowano 18 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 12 godzin temu, T Z6 napisał: Gdy mialem Magnata to wsadzalem mu rózne lampy.Na poczatku mózg człowieka go ogłupia i mysli ze slyszy róznice.Potem po dluzszych odsluchach stwierdzilem ze zadnych różnic nie było.Montowalem czesto ponownie lampy JJ i bylo to samo.Testowalem Psvane, Mullard, Clear Top, Siemens, Telefunken i RFT.Jesli nawet cos sie zmienialo to na granicy percepcji.Obecnie co jakis czas zmieniam lampy w Synthezis Roma 96.I w sumie podobne efekty.Dopiero po zamontowaniu lamp mocy kt77 slychac wyraźną zmiane ale tylko w górze pasma.Moim zdaniem zeby słyszeć wyraźne różnice to trzeba mieć słuch absolutny albo być nietoperzem... I jeszcze dodam ze zazdroszcze tym którzy słyszą różnice po wymianie lamp. Tutaj nie mogę się zgodzić. Po długim słuchaniu różnych, dobranych par lamp z niskiej i średniej półki w moim Magnacie na stałe zostały Siemensy z lat 60. Nie będę rozpisywał się o brzmieniu, ale powiem jedno różnice słychać od razu. 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) 15 godzin temu, Palmos napisał: Oprócz radia z tego co widzę to też nie ma dac, wejść cyfrowych (w tym usb), bt, korekcji tonów. Korekcja tonów w lampie...? To po co ona sama? 17 godzin temu, michaudio napisał: Od siebie dodam że porządny wzmacniacz lampowy jest brzmieniowo przezroczysty, nie narzuca ciągle swojego "lampowego" charakteru. Po prostu gra porządnie muzykę, zasuwa w takcie, kopie basem, nie ma problemu, ze zlewaniem się detali w ścianie dźwięku, nie traci tempa nawet przy szybkim metalu. Nie ma nic wspólnego ze stałym "przydymieniem" klubu bluesowego, zamuleniem, czy zwolnieniem dźwięku. Chyba że dokładnie takie efekty znajdują się w nagraniu. Do tego na dobrych nagraniach potrafi dać zjawiskową stereofonię. Tak, po to jest lampa. Nie ma zamulać tylko wprost przeciwnie, czynić brzmienie naturalnym, to znaczy zgodnym z charakterem nagrania. Warto sobie poczytać o pewnych pojęciach i zjawiskach jak np parzyste harmoniczne. To wiele wyjaśnia. I czyni proste rzeczy mniej magicznymi.... Edytowano 8 godzin temu przez fp74 Odpisz, cytując
Maciej H Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Zapomniałem dodać jednej rzeczy o lampach mimo która przyszła mi na myśl. Nie jestem jakimś znawcą, staram się czerpać wiedzę od bardziej doświadczonych kolegów z forum m.in kolega Roman. Natomiast wiem gdzie tkwi problem. Użytkownicy, którzy zmieniają lampy później twierdzą: "nie słychać różnicy" kupują lampy niewiadomego pochodzenia z nie sprawdzonych źródeł następnie czują wielkie rozczarowanie. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 59 minut temu, Maciej H napisał: Zapomniałem dodać jednej rzeczy o lampach mimo która przyszła mi na myśl. Nie jestem jakimś znawcą, staram się czerpać wiedzę od bardziej doświadczonych kolegów z forum m.in kolega Roman. Natomiast wiem gdzie tkwi problem. Użytkownicy, którzy zmieniają lampy później twierdzą: "nie słychać różnicy" kupują lampy niewiadomego pochodzenia z nie sprawdzonych źródeł następnie czują wielkie rozczarowanie. Ja zawsze kupowalem z Horneta.Ostatnio kupilem lampy z Toroidy i Lampyelektronowe.pl wiec mysle ze lepszych źródeł raczej nie ma. Odpisz, cytując
Recommended Posts