Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Daj spokój z kablami. Zrób sam i po kłopocie lub użyj gotowca 1mm2. To nic nie zmienia. Za to wiele psują filtry w listwach. Miałem kilka i żadna mi nie odpowiadała a najgorsza była od Tomanka.

Napisano

Panowie , to ślepy zaułek. Jeśli ktoś chce mieć wolny tor zasilania to naprawdę musi ciągnąć kabel z przyłącza. To pełne wariactwo, większość instalacji to 2,5mm2 i do gniazdka dajesz kabel 1mm2 co i tak jest nadmiarowo. Większość kabli jest 0.75mm2. Zabezpieczenie od przepięć ok ale polepszacze tylko zmieniają barwę na gorzej, dźwięk się spłaszcza i traci dynamikę.. Warto zainwestować te pieniądze w inny element zestawu.

Napisano

Jeśli dobrze pamiętam to w pierwszych MR780 montowane były te chińskie lampy, później montowano już JJ (i takiego mam ja). Widziałem też przypadek ostatnio kupowanego Magnata z Niemiec i tam były już bodajże PSVANE (a u nas w Polsce nadal sprzedawany z JJ).

Jak wiecie opinie na temat zmian w brzmieniu są różne. Raz niektórzy słyszeli znaczną poprawę, a inni żadnej różnicy. Moim zdaniem miało to związek z tym jakie lampy się wymieniało. Największa poprawa była po zmianie tych chińskich na inne (np psvane lub mullardy itp.), a po zmianie lamp JJ to już opisywano różnie. 

Myślę, że z czasem jednak konstrukcja tego wzmacniacza trochę ewaluowała. Poprawiała się jakość wykonania, zmieniała się obudowa (tu konkretnie chodzi np. o otwory w górnej pokrywie) no i jak opisałem wyżej montowano lepsze lampy.

Napisano
Dnia 22.09.2022 o 17:15, michal40 napisał:

jakie sterowniki pobraliscie do magnata zeby grał z PC po USB? mi costam znalazł, ale sterownik z MS, urządzenie magnat dfu nierozpoznane i bez sterownika pozostaje niezainstalowane.

Myslalem że z jakims software na PC będie mozna sterowac pilotem do kolejnych utworow, ale jedyne co mi się udalo to muzyka groove i wtedy dziala ta gorna sekcja..

jakby ktos szukał pobrań to trzeba być niemcem (w wersji angielskiej strony znika sekcję download)

https://www.magnat.de/Shop/MR-780#Downloads

Czy udało Ci się zainstalowac sterowniki pod win? Są one w ogóle potrzebne, w foobar2000 mam exclusive mode dla mr780 lub wasapi do wyboru. Jeśli możesz to napisz proszę też co ci dał fw upgrade bo nie widzę nigdzie change log a kasować wszystkiego nie chce jeśli dodali jakąś pierdółkę. 

Napisano (edytowany)

A co tu recenzować , magnat wszystko ładnie pięknie gra, tylko nie ma sceny:) A scenę podobno łatwo znaleźć we wzm. lampowych. Zamierzam w nie wejść, ale magnat jako taki roboczy, dyżurny sprzęt nadaje się bardzo dobrze. Lampę kupie sobie jak już to do pokoju odsluchowego/sypialni.

No i nie jest prawdą, ze do MR-780 nie ma sensu kupować drogiego DAC, czy transportu bo jednak to wszystko słychać i można sobie w kwestii czystości, jakości dźwięku bardzo poprawić. Nawet na takim niby niskobudżetowym sprzęcie.

Edytowano przez klavikort
Napisano

Test czytałem(akurat sprecham) I posiadam tego magnata ale jeszcze nie jestem w 100% zadowolony z jakości dźwięku w połączeniu z pylon opal 23(mój onkyo 8050 za śmieszne pieniądze grał niewiele gorzej). Bardziej chciałem wiedzieć co daje fw upgrade i czy komuś się udało zainstalować to pod windows "Magnat dfu". Wasapi/asio leci na mr780(chwilowo usb audio, foobar2000, odchudzony na maksa windows) ale w manadzeże urzadzen znajduje właśnie jeszcze ten magnat dfu... 

Napisano

Magnat kolego gra różnie z różnymi kolumnami. Pylon też mi nie podszedł. Potwierdzam też że dodanie odtwarzacza strumieniowego np. Noda bardzo dużo dobrego wnosi.

Napisano (edytowany)

A może coś lepszego podepniesz do tego Magnata ?

Jeśli podobnie ten Opal 23 gra do Pearl  27 to  lepiej to wymienić , albo choć spróbować dla porównania coś innego z kolumn sprawdzić . Pzdr 

Ps znajomy się pozbywa Pearl bo to jakaś kpina jest 🤭

Edytowano przez Dedal75
Napisano

Porównywałem pearle do opali to faktycznie pearle są biedne, po prostu przepaść a różnica w cenie minimalna. Co do odtwarzacza strumieniowego to będę musiał spróbować. Same Opale grały ładnie ale np z nadem c368(miałem okazję odlsuchac tyle że to inny budżet) a ten magnat to póki co dla mnie syf a za pilota tego co go wymyślił za jaja powiesić. Zobaczę odtwarzacz, pokombinuje a jak nie to przebije sobie bębenki słuchowe i będę happy :)

Napisano
2 minuty temu, abek613 napisał:

a za pilota tego co go wymyślił za jaja powiesić.

Jakby pilota nie było to by można wieszać za jaja tego co zaprojektował selektor źródła. Tego się nie da używać, przeskakuje w lewo i w prawo, jak tam chce.