Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Equalizer APO jest to darmowy program komputerowy działający w systemie windows. Zastosować go można do systemów audio wykorzystujących komputer i zewnętrzny DAC.

Za jego pomocą podniosłem poziom średnicy i basu w systemie audio tak by upodobnić brzmienie instrumentów akustycznych do wrażeń wyniesionych z koncertu. Wykonałem ustawienie zaraz po powrocie z kameralnego koncertu akustycznego ze świerzo zapamiętanym dźwiękiem.

Poprawa brzmienia jest rewelacyjna, dźwięk stał się melodyjniejszy, cieplejszy, treściwszy, przestrzenniejszy bliższy naturalnemu. Poprawę szacuje na 70 %.  

Eqaulizer APO działa na sterowniki DACa więc w żadnym stopniu nie degraduje jego brzmienia!!

Jest on moim największym zaskoczeniem w poprawianiu brzmienia systemu audio. Wymienianie wzmacniaczy, monitorów, kabli i ich odpowiednie zestawianie  mogłoby trwać długo i sporo kosztować by uzyskać takie wypełnienie średnicą oraz basem. Tym equalizerem osiągnołem to w kilka dni .  

Poniżej ustawienie equalizera dla mojego systemu audio. 1.thumb.jpg.38d4db589e8acd07bd4a68382c598fad.jpg

Bardzo polecam, wypróbujcie koniecznie, jest rewelacyjny!

https://equalizerapo.com/ 

https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/

Edytowano przez Fortepiano
Napisano
4 minuty temu, Fortepiano napisał:

Bardzo polecam, wypróbujcie koniecznie!

Używam ale tylko z Tidalem i tylko dlatego, ze mój wzmak nie ma regulacji barwy. Lepszy EQ jest chyba już w Jriver Media, włącznie z parametrycznym EQ jak chcesz się bawić osobno dla każdego kanału itd. Szkoda tylko, że w Tidal`u żeby użyć APO trzeba w opcjach włączyć wyjście audio na systemowe, co u mnie blokuje MQA, a przynajmniej nie wyświetla DAC wyższego próbkowania dźwięku. Jak włączę w Tidalu wyjście audio na DACowskie to jest MQA ale APO nie działa. Pozdrawiam.

Napisano (edytowany)

24 minuty temu, MariuszZ napisał:

Używam ale tylko z Tidalem i tylko dlatego, ze mój wzmak nie ma regulacji barwy. Lepszy EQ jest chyba już w Jriver Media, włącznie z parametrycznym EQ jak chcesz się bawić osobno dla każdego kanału itd. Szkoda tylko, że w Tidal`u żeby użyć APO trzeba w opcjach włączyć wyjście audio na systemowe, co u mnie blokuje MQA, a przynajmniej nie wyświetla DAC wyższego próbkowania dźwięku. Jak włączę w Tidalu wyjście audio na DACowskie to jest MQA ale APO nie działa. Pozdrawiam.

Nie wiem dlaczego u Ciebie nie działa. Nie mam problemu z używaniem jednocześnie tidal MQA i APO

Napisano
30 minut temu, Fortepiano napisał:

Nie mam problemu z używaniem jednocześnie tidal MQA i APO

No ja też tak używam ale dla utworu zapisanego kodekiem MQA z próbkowaniem 96 kHz wyświetla się na wyświetlaczu DAC 44,1 kHz, co znaczy że sygnał audio nie jest kodowany MQA mimo, że na Tidalu podświetla się Masters. Tak to u mnie wyglada.

Napisano (edytowany)

U mnie gdy gra MQA jest poprawa brzmienia w przestrzenności, mikrodynamice, rozedrganiu gry oraz wokalu, ich ekspresji, dźwięki nie są ściśnięte jak w tidal Hifi. Może twój dac nie czyta MQA.  Popróbuj też ponowne instalacje sterowników, może to zaradzi.

6 godzin temu, MariuszZ napisał:

U Szkoda tylko, że w Tidal`u żeby użyć APO trzeba w opcjach włączyć wyjście audio na systemowe, co u mnie blokuje MQA, a przynajmniej nie wyświetla DAC wyższego próbkowania dźwięku. Jak włączę w Tidalu wyjście audio na DACowskie to jest MQA ale APO nie działa. Pozdrawiam.

Mam w tidal MQA ustawienie na wyjście systemowe, w APO na swój DAC (KORG DS 100m). 

Napisano

Zaciekawiłes mnie tym. 

Sprawdzę u siebie. Jest to jakaś nakładka? Może działać i z foobarem i z tidal jednocześnie. 

Swoją drogą jak w tidalu ustawić wyjście omijając system. Normalnie na lapku mam ustawiony dźwięk przez głośniczki. Z foobarem osobno ustawiam wyjście audio dzięki czemu pomijam system. W tidal też się tak da?

Piotr

Napisano (edytowany)

Szczegóły instalacji i obsługi są na stronach które podałem. APO jest ustawiony przed DAC w systemie windows.

Tidal - wciskasz przycisk Hifi i otwiera Ci się strona z ustawieniami poziomu dźwięku i wyboru wyjścia.

Napisano
17 godzin temu, Fortepiano napisał:

Mam w tidal MQA ustawienie na wyjście systemowe, w APO na swój DAC (KORG DS 100m). 

Więc na wyjściu prawdopodobnie nie ma MQA. Nie zobaczysz bo Korg nie wyświetla. Mój Topping D10 wyświetla próbkowanie i mimo, że w Tidal jest Master i utwór zapisany jest w 96kHz  to DAC wyświetla tylko 44,1 kHz jeżeli w Tidal ustawione jest wyjście audio systemowe. 

Napisano
11 godzin temu, Fortepiano napisał:

Tidal - wciskasz przycisk Hifi i otwiera Ci się strona z ustawieniami poziomu dźwięku i wyboru wyjścia.

U mnie było to w kreseczki po lewej górnej stronie - plik - ustawienia - dzwiek - wyjscie audio. Był tam DAC ale trzeba było wybrać inna opcje.

W każdym razie dzięki.

EQ sprawdzę.

Napisano

Zainstalowałem , kręcę częstotliwościami , nie słyszę żadnej zmiany tak więc chyba nie działa :P  

Tzn. na spotify działa , na foobar 0 reakcji , tylko jak się mocno podbije naprzykład dół to gra ciszej ogólnie ,ale to chyba efekt -20dB ?

Napisano
47 minut temu, Kubakk napisał:

Zainstalowałem , kręcę częstotliwościami , nie słyszę żadnej zmiany tak więc chyba nie działa :P  

Przynajmniej u mnie warunkiem działania APO jest ustawienie w opcjach odtwarzacza (aplikacji) "system controlled". Jak ustawię kontrolę dla strowników DACA to niestety też sobie mogę suwakami pomachać i nic się nie dzieje :) 

Napisano

Potestowałem , niby spoko chociaż przy tych mp3 ze spotify to bardzo spada jakość. Natomiast dorzucając 6dB dołu zmienia się brzmienie i 300B gra tak bardziej "rasowo" w umca umca kawałkach czy innych takich - pokój bardziej trzęsie ;) 

Przydatny gadżet jak ktoś ma problem i kombinować chce z kablami , ten progs taniej "załatwi" temat

Napisano
1 minutę temu, Kubakk napisał:

Przydatny gadżet jak ktoś ma problem i kombinować chce z kablami , ten progs taniej "załatwi" temat

U mnie poprawia znacznie odbiór (subiektywnie) muzy z Tidala w porównania np. do odtwarzanych plików audio w jakości Master. Znaczy dla mnie lepiej brzmią jak lecą z APO niż jako MQA. Pozdrawiam.

Napisano (edytowany)
49 minut temu, Kubakk napisał:

Potestowałem , niby spoko chociaż przy tych mp3 ze spotify to bardzo spada jakość. Natomiast dorzucając 6dB dołu zmienia się brzmienie i 300B gra tak bardziej "rasowo" w umca umca kawałkach czy innych takich - pokój bardziej trzęsie ;) 

spotify nie używam, ustaw max. resolution w APO, jeżeli masz dobrze ustawione w programie dźwiek niepowinien być gorszy a lepszy. U mnie świetna poprawa nastapiła gdy podniosłem ogólny poziom średnicy i dodałem trochę basu oraz delikatnie przyciołem zbyt natarczywe wysokie. 

45 minut temu, MariuszZ napisał:

U mnie poprawia znacznie odbiór (subiektywnie) muzy z Tidala w porównania np. do odtwarzanych plików audio w jakości Master. Znaczy dla mnie lepiej brzmią jak lecą z APO niż jako MQA. Pozdrawiam.

jeżeli masz jakieś braki w paśmie spróbuj korekcji

Napisano

Potestowałem ten dodatek , niby fajnie bo można sobie niektóre częstotliwości podkręcić.

Jednak jeśli dodam 20dB dla 25-80Hz to przy kawałkach które mają mocne podbicia (słupki foobar) powodują wyciszenie reszty pasma zarówno na lampie jak i na tranzystorze ,a już się obawiałem iż to problem 9W mocy ;)  do około 7dB podbicia nie ma problemu , na lampie jest efekt "subwoofera" , czyli szyby wibrują :D 

Jednak ogólnie rzecz biorąc dla mnie te zabawy degradują dźwięk , robi się taki bardziej płaski szczególnie na lampie , nie mniej progs fajny jako ciekawostka i dosyć prosty w obsłudze z czasem

Napisano

Ja doczytałem na stronie producenta. Ze to ingeruje w systemowy sterownik który zawsze omijałem. Co zatem z bit Perfect? 

Tyle nam tłukli o tym a tu go omijamy. 

Na razie się wstrzymałem z testami. 

Piotr

Napisano

To taki żart że studiów :)

" Tłukli nam jedno a w praktyce co innego"

w każdym razie z komputera powinieneś wychodzić sygnałem bit Perfect a więc omijać systemowy mikser. Tutaj z tego co zrozumiałem,.nie wiem popraw mnie, on w niego ingeruje. Więc musi być przepuszczony przez niego.

nie zgadza się to też z filozofią np. fidelizer

Piotr