Taisho Napisano 18 stycznia Udostępnij Napisano 18 stycznia Dnia 8.01.2025 o 06:07, Taisho napisał: Są jakieś przeciwwskazania do umieszczenia subwooferów (2, podłogowe) w samych rogach pokoju (przeciwległych)? Crossover 60-65Hz. Rozważam zarówno opcję wzdłuż długiej ściany lub toed-in po przekątnej. Może lepiej trochę odsunąć? W symulacji Room EQ Wizard jest pewien spadek basu im dalej od ściany. Na pewno istnieje konflikt interesów między pułapkami basowymi, które również chciałyby znaleźć się w rogu, wtedy umieściłbym je nad subwooferami (aż do sufitu). @Bartek Chojnacki Mam wrażenie, że mój post zaginął zakopany innymi, a temat uważam za interesujący, bo czytałem mnóstwo sprzecznych opinii. Dopowiem jeszcze, że patrząc na kalkulator Mega Acoustic, jak postawię suba przy samej ścianie, to przy 53cm długości dźwięk będzie się wydobywał z niego koło zielonego obszaru, więc chyba optymalnie i żeby znajdował się "w rogu" w rozumieniu kalkulatorów, to de facto musiałby być wbudowany w ścianę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 19 stycznia Udostępnij Napisano 19 stycznia Czy taki kawałek pianki 75 x 41 x 41 cm 2,25 kg może coś wnieść? Mam ograniczone miejsce tylko jeden mi wejdzie, ale nie chcę utopić niepotrzebnie 250 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 19 stycznia Udostępnij Napisano 19 stycznia Dnia 9.01.2025 o 12:21, Kraft napisał: Wyliczyłem, że objętość takiego absorbera to ok, 0,12 m3 Wniosło coś na ucho ? Myślę o piance ok. 0,09 m3. Zbliżając się do jednego narożnika ewidentnie wzmacnia się bas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 stycznia Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia (edytowany) 11 minut temu, rajdek napisał: Wniosło coś na ucho ? Tylko ja zrobiłem takie trzy. Jeden raczej nic nie wniesie. No chyba, że trafi jakoś szczególnie we właściwe miejsce. Edytowano 19 stycznia przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 25 stycznia Udostępnij Napisano 25 stycznia Dnia 18.01.2025 o 16:32, Taisho napisał: @Bartek Chojnacki Mam wrażenie, że mój post zaginął zakopany innymi, a temat uważam za interesujący, bo czytałem mnóstwo sprzecznych opinii. Dopowiem jeszcze, że patrząc na kalkulator Mega Acoustic, jak postawię suba przy samej ścianie, to przy 53cm długości dźwięk będzie się wydobywał z niego koło zielonego obszaru, więc chyba optymalnie i żeby znajdował się "w rogu" w rozumieniu kalkulatorów, to de facto musiałby być wbudowany w ścianę? generalnie stawianie suba bezposrednio w rogu moim zdaniem nie jest najlepszym pomysłem, bo wtedy pobudzasz absolutnie wszystkie możliwe rezonanse w pokoju, basu może i masz wiecej ale zazwyczaj jest to bas fatalnej jakości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 25 stycznia Udostępnij Napisano 25 stycznia Często ten bas fatalnej jakości jest bardzo lubiany i pożądany... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano 25 stycznia Udostępnij Napisano 25 stycznia Przed chwilą, audiowit napisał: Często ten bas fatalnej jakości jest bardzo lubiany i pożądany... no jest, ale ja o takich gustach na pewno nie będę dyskutował, jak ktoś bardzo chce to wiesz, ta sama rekomendacja - ściana altusów w rogu i będzie bas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 25 stycznia Udostępnij Napisano 25 stycznia Altusów to moze nie, bo bas z nich szczupły, ale wielokrotnie sluchalem przewalony, ciagnacy sie i zbyt slabo fakturowany np przez suby. Slychać, ze zyje wlasnym zyciem i doklejony. Też nie będę dyskutowal o guscie, no ale tak tego artysta nagrywajac płytę nie widział. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Kostrzewski Napisano 25 stycznia Udostępnij Napisano 25 stycznia Dywan za wiele nie wnosi do poprawy akustyki.To może jakieś płaskie rozpraszacze tuż przed kolumnami..... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Etharr Napisano Środa o 10:53 Udostępnij Napisano Środa o 10:53 (edytowany) Dnia 25.01.2025 o 18:28, Radek Kostrzewski napisał: Dywan za wiele nie wnosi do poprawy akustyki.To może jakieś płaskie rozpraszacze tuż przed kolumnami..... Pewno dlatego wszystkie dedykowane pomieszczenia do stereo i kina domowego, na podłodze mają dywany lub wykładziny. Dywan jak najbardziej poprawia akustykę, zmniejszając pogłos. Chyba użyłeś skrótu myślowego, bo z jednym można się zgodzić, że nie rozwiąże problemów z basem. Edytowano Środa o 10:54 przez Etharr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenfilip Napisano Środa o 13:31 Udostępnij Napisano Środa o 13:31 2 godziny temu, Etharr napisał: Pewno dlatego wszystkie dedykowane pomieszczenia do stereo i kina domowego, na podłodze mają dywany lub wykładziny. Dywan jak najbardziej poprawia akustykę, zmniejszając pogłos. Chyba użyłeś skrótu myślowego, bo z jednym można się zgodzić, że nie rozwiąże problemów z basem. I tlumi pierwsze odbicia, tlumi odbicia miedzy sufitem a podloga. Jak dla mnie danie dywanu to pokoju odsluchowego moze dac slyszalne efekty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Środa o 13:36 Udostępnij Napisano Środa o 13:36 (edytowany) Dnia 25.01.2025 o 17:28, Radek Kostrzewski napisał: Dywan za wiele nie wnosi do poprawy akustyki. Dywan wnosi więcej zmian niż wymiana kabla! Edytowano Środa o 13:39 przez Chyba Miro 84 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Chojnacki Napisano Środa o 13:42 Udostępnij Napisano Środa o 13:42 może jednak nadać jakąś przedmiotowość tej dyskusji? po pierwsze trzeba wydzielić temat grubego dywanu o ograniczonej powierzchni położonego między kolumnami i punktem odsłuchowym, powiedzmy tak 2x3 m albo nawet trochę większy. Taki dywan rzeczywiście będzie redukował pierwsze odbicie na podłodze, jest jednoznacznie pozytywny, bo inaczej tego się nie da zrobić tymczasem, dywan czy tym bardziej wykładzina położone na większości powierzchni pokoju niekoniecznie są pozytywne, a w pokojach gdzie jest zrobiona adaptacja - najczęściej są zbędne zupełnie. Jest też dużo przypadków gdzie dywan wnosi tylko zmiany negatywne bo po prostu przetłumia pokój - każdy dywan pochłania tylko najwyższe częstotliwości, więc jak się go da bardzo dużo to można bardzo szybko wytłumić sobie wysokie częstotliwości jednocześnie nie ruszając niskich i średnich. A wtedy to już lepiej nic nie robić niż powodować taką nierównowagę... dywan można często polecać ludziom, którzy nie mają zrobione absolutnie nic w pokoju i wtedy nawet ten dywan jak cokolwiek przytłumi to często będzie na plus... ale to nie jest przypadek do którego powinniśmy się odnosić ja jak mam wybór i projektuje pokoje to bardzo często zalecam rezygnację z dywanu chyba że ktoś tego potrzebuje z innych względów, wtedy sobie z tym radzę. Kluczowa jest kwestia sufitu, jak cokolwiek będzie pochłaniającego na suficie to prawie zawsze jedyne co jest sens robić na podłodze to ten mały dywan między kolumnami a punktem odsłuchowym 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Środa o 14:20 Udostępnij Napisano Środa o 14:20 Amen. 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts