Cezary Kukowka Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Cześć wszystkim, Jako nowy użytkownik witam wszystkich na forum:) Po przeprowadzce do nowego domu postanowiłem nieco zmienić swoje "zwyczaje odsłuchowe" i do słuchania ulubionych utwórów na słuchawkach AKG K550, dodać dzielenie się muzyką z innymi domownikami na zestawie stereo. Obecny zestaw Technics + kolumny Tonsil Samba raczej do niczego się już nie nadaje. Szukam kolumn stereo w przedziale cenowym 1000-1200 PLN które docelowo będą podpięte pod wzmacniacz Cambridge Audio Azur 640A lub NAD 352. Muzyka popłynie z gramofonu Denon oraz przez Chromecast Audio (Spotify 320 kb/s). Do nagłośnienia jest dość wymagająca przestrzeń. Jest to salon połączony z jadalnią i zatoką kuchenną, otwarty zarówno na korytarz jak i posiadający antresolę (razem około 65-70m2). Zdaję sobie sprawę że dźwiękowo przestrzeń raczej słaba. Na zdjęciach pokazuję obecne umiejscowienie zestawu choć nie wykluczam relokacji. Muzyka jakiej słucham to dość szerokie spektrum: Sinatra, Armstrong, Bonamassa, Massive Attack, Portishead, Jamiroquai - dużo jazzowych, bluesowych, rockowych brzmień, do tego muzyka filmowa także indy folk a kończąc na rapie i muzyce klubowej. Ciężko mi jednoznacznie odpowiedzieć jaki charakter kolumn mi odpowiada. Wiem że raczej nie jestem fanem charakterystyki neutralnej. Lubię gdy czysto i krystalicznie słyszę dźwięki gitar czy smyczków a jednocześnie zależy mi aby móc usłyszeć miękki, dobrze zaznaczony, ale nie dominujący dół pasma. Domyślam się że będę musiał wybrać raczej większe konstrukcje. Jedyne co do tej pory wpadło mi w oko to Jamo S606 oraz Dali Concept 6. Z góry wszystkim dziękuję za porady! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Zrób rysunek pokoju, bo ze zdjęć za wiele nie widać. Na planie zaznacz miejsce odsłuchu oraz umiejscowienie kolumn. Podaj odległości. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezary Kukowka Napisano 19 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2019 40 minut temu, 1Ender napisał: Zrób rysunek pokoju, bo ze zdjęć za wiele nie widać. Na planie zaznacz miejsce odsłuchu oraz umiejscowienie kolumn. Podaj odległości. Pozdrawiam Poniżej plan parteru i dwie opcje umiejscowienia stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 (edytowany) Masz już te wzmacniacze, czy planujesz kupić? 2 opcja wydaje się lepsza. Zadbaj tylko o odległości od ścian. Edytowano 19 marca 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezary Kukowka Napisano 19 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2019 (edytowany) @1Ender Jeszcze poluję. Głośniki chciałem kupić jako pierwsze z uwagi na to że w Tonsilach padły wysokotonowe. Edytowano 19 marca 2019 przez Cezary Kukowka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 marca 2019 Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Czytałeś coś o akustyce? https://www.audiofanatyk.pl/podstawy-akustyki-i-rozmieszczania-glosnikow-stereo/ Zapraszam do lektury. Z tymi wzmacniaczami i kolumnami to nie kupuj w ciemno bo można wtopić. Zawsze staraj się odsłuchać. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezary Kukowka Napisano 19 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2019 @1Ender Szerokość rozstawu i skręcenie kolumn rozumiem, odległość od ścian to raczej też nie problem w moim przypadku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 Jamo 606 to możesz wykorzystać jako standy do kwiatków. Do tego się nadają. Co do kolumn to u ciebie tylko klipsch F2 albo lepiej f3. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezary Kukowka Napisano 20 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 marca 2019 @S4Home Piotr, dzięki za info. O S606 czytałem tyle samo złego co dobrego, poszukam czegoś innego. Obecnie nie ma ofert na Klipsche ale będę się rozglądał. Odnośnie wzmacniaczy - dobrze celuję Twoim zdaniem czy masz jakąś inną propozycję? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 Nie wiem gdzie pisza i nich dobrze. Ja nigdy tego nie znalazłem. Co do wzmacniacza to zależy jakie kolumny uda ci się kupić. Do listy dopisz jeszcze mission m35i Jak będziesz miał kolumny to pomogę z wzmakiem. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 20 marca 2019 Udostępnij Napisano 20 marca 2019 Ładne mieszkanko. W Twoim budżecie szukałbym używanych Melodik BL30 a może nawet BL40. Ewentualnie zerknij na nowe kolumny podstawkowe u nas: https://sklep.rms.pl/kolumny-podstawkowe-glosniki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 Do takiej kubatury pomieszczenia? Koledzy , no nie bardzo..... Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 (edytowany) @Cezary Kukowka cześć. Moja propozycja to Dali 6006 (seria "Blue"). Brzmienie w kierunku ocieplenia , ale z werwą, dynamicznie, mocno grające kolumny. Do tego jak najbardziej NAD'a 352. Te Dali ogólnie ze starszymi NAD'ami nieźle się uzupełniały. Osobiście taki zestaw bym u Ciebie najbardziej widział patrząc na wymagania. Klipsch F2/F3 to również dynamiczne , energetycznie granie, ale jaśniejsze z mniejszym wypełnieniem od powyższych Dali. Co kto woli. Na szczęście nie są one aż tak jasne i ostrawe jak późniejsze modele RF. Do tych Klipsch również polecałbym tego NAD'a 352. Ewentualnie jakbyś chciał cieplej, spokojniej z większym wypełnieniem to np Advance Acoustic Map 105. Pamiętaj, aby szukać sprzętu blisko siebie z możliwością odsłuchu. Wybór klocków audio to bardzo subiektywna sprawa. Ps. Jamo 606 odpuść z miejsca. Szkoda Twoich pieniędzy. Edytowano 21 marca 2019 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezary Kukowka Napisano 21 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 marca 2019 @mordor12 Dzięki za rady. Ofert na 6006 obecnie nie ma ale będę szukał. Jest tylko 5005. Mam możliwość kupić okazyjnie KEF Q5. Co o tym myślicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordor12 Napisano 21 marca 2019 Udostępnij Napisano 21 marca 2019 (edytowany) Dali 5005 to gorsze i dość inne granie od Dali 6006. Jeśli chodzi o serię Blue to moim zdaniem tylko model 6006 jest warty dużej uwagi. Może coś się wkrótce pojawi w sprzedaży. Kef Q5 raczej Ci nie podpasują brzmieniowo. W tych kolumnach prym wiedzie średnica, która swoją drogą jest bardzo ładna, ale to dość specyficzne granie i nie do wszystkich gatunków muzycznych. Niskie i wysokie tony są dość wycofane. Ogólnie dźwięk z tych kolumn jest dosyć "mały", że tak się wyrażę. Generalnie do muzyki gdzie za dużo się nie dzieje. Edytowano 22 marca 2019 przez mordor12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 Moim zdaniem Q5 nie są niczym specjalnym w twoim pomieszczeniu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastaz Napisano 27 marca 2019 Udostępnij Napisano 27 marca 2019 Dnia 22.03.2019 o 00:53, mordor12 napisał: Dali 5005 to gorsze i dość inne granie od Dali 6006. Jeśli chodzi o serię Blue to moim zdaniem tylko model 6006 jest warty dużej uwagi. Może coś się wkrótce pojawi w sprzedaży. Jako byly posiadacz Dali 6006 a teraźniejszy Klipsch F3 sugeruje opcję amerykanska, szczególnie do takiego wielkiego pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 27 marca 2019 Udostępnij Napisano 27 marca 2019 To z nowych nie zaszalejesz. Najrozsądniejsze, jakie przychodzą mi na myśl to STX. Ewentualnie to jeszcze Pylony, choć te drugie będą miały większe wymagania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 marca 2019 Udostępnij Napisano 28 marca 2019 Ale które ? Electrino 500? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezary Kukowka Napisano 28 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2019 Dnia 22.03.2019 o 08:08, S4Home napisał: Moim zdaniem Q5 nie są niczym specjalnym w twoim pomieszczeniu. Piotr Wziąłem na odsłuch KEF Q5 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Podpięte pod NAD 326BEE, źródło to FLAC i Spotify przez DAC Dacmagic 100. Zestaw w porównaniu do tego co do tej pory udało mi się usłyszeć gra bardzo szczegółowo, czysto i wyrównanie. Środek i góra pasma są takie jakie lubię - krystaliczne, potrafią ostro uderzyć w ucho. Bas zgodnie z Waszymi sugestiami nie jest może potężny ale tu bardzo wiele zależy od nagrania. Są utwory w których bas pięknie wypełnia pomieszczenie. Są też takie w których go brakuje ale muszę też pobawić się z pozycją kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 marca 2019 Udostępnij Napisano 28 marca 2019 Bedziesz coś jeszcze testował czy zostają? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezary Kukowka Napisano 28 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 marca 2019 @S4Home Póki co zostaną u mnie bo mam je za naprawdę nieduże pieniądze ale przy najbliższej okazji chce jeszcze przetestować większe kolumny, np. F3, KEF iQ9 lub Q750, może coś jeszcze. Obecnie przeniosłem zestaw obok TV. Rezultat? Cieplejsze brzmienie, więcej basu (tu jest sufit i boczna ściana), niestety straciło nieco na szerokości sceny, krystaliczności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 marca 2019 Udostępnij Napisano 29 marca 2019 Dokładnie tak. Sam widzisz teraz jak dużo zmieni akustyka w pomieszczeniu. Więcej niż wzmacniacz . Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts