S4Home Napisano 26 marca 2019 Udostępnij Napisano 26 marca 2019 Temat, który wałkowany jest dwa razy w tygodniu na łamach naszego forum. Uściślijmy to wreszcie. Postawienie kolumn i bliskość ściany nie jest uzależniona w ogole od bas reflexu. Albo inaczej. Od całej konstrukcji kolumny. A nie tylko od nas reflexu Idąc tym tropem Polk audio seria rti ma bas reflex z tyłu po to aby od razu zastosowano tam seryjna ściankę. Oddalona o ile ? 5 cm? Dolny bas reflex czy to w tannoy czy canton chrono? Oddalony jest od cokołu o 5 cm. Aby prawidłowo zadbać o wywiew powietrza przyjmuje się że odległość powinna wynosić średnicy otworu. A kolumna z tylnym bas reflexem może zagrać lepiej przy bliskości ściany niż ta z przednim. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 U mnie monitory w sypialni stoją na komodzie jakieś 15cm od ściany i jest naprawdę dobrze. W testach o Mission QX2 czytałem że minimum to 80cm... kurde wydaje mi się że jeszcze wiele zależy od pomieszczenia i sprzętu jaki z tymi kolumnami gra Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Pomieszczenie ma więcej do powiedzenia niż wzmacniacz. Jakie to testy? Kto to pisał? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 U mnie kolumny stoją około 70-90 cm mierząc od głośnika. Od tylnej około 40-60 cm. Za miesiąc mogę zrobić dokładne pomiary. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Sanecki Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Strategiczne znaczenie ma nie odległość bass reflexu od ściany ale odległość frontu głośnika od ściany, czyli jego głębokość plus przestrzeń pozostała do ściany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Wydaje mi się że i struktura i rodzaj ściany ma znaczenie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 (edytowany) Mnie się wydaje, że też, inaczej ścianki GK, inaczej cegła, czy wielka płyta. A jeszcze inaczej półka z książkami. Pozdrawiam Edytowano 2 kwietnia 2019 przez 1Ender 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Proste odsluchujac dany zestaw w sklepie w pomieszczeniu specjalnie do tego zbudowanym, a przynoszac ten zestaw do domu okazuje sie jakby gralo zupelnie co innego. Ostatnio zmienilem telewizor z 32cale na 43cale i tez mam w swoim zestawie wyrazna poprawe niskich tonow, ale pokoj mam niewielki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 (edytowany) @lysyrafal a TV masz dosuniety mocno do ściany? Bliżej ściany będą mocniejsze niskie tony. 😉 A gdzie masz bassreflex z przodu czy z tyłu? Pozdrawiam Edytowano 2 kwietnia 2019 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 2 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Dokladnie tak jak mowisz blisko sciany na meblach i tv stoi na podstawie odleglosc od sciany okolo 15cm. Bass-reflex z tylu kolumny mocno docisniety gabka, odleglosc od sciany okolo 35cm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2019 To nie jest że wam się wydaje. Oczywiście jeśli ściana jest gładka to gorzej niż np ta z cegły czy jakaś inna która rozprasza. Najlepsza to ściana z książek nie dość że wygląda to jeszcze ma walory dźwiękowe. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 23 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2020 Odstawiajcie kolumny od ściany bo grają po prostu z większą głębią i przejrzystością, lepiej współpracują z pomieszczeniem jako całość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2020 Dokładnie tak. Ale temat jest inny. Użytkownicy nie biorą tego argumentu pod uwagę tylko myślą że samo położenie bass reflex coś zmieni. A tak nie jest. O tym próbuje przekazać tutaj wiedzę. Przedni bass reflex nie determinuje że kolumny mogą być dosunięte! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 23 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2020 A jak postawić kolumny bez basrefleksu? 😊😁 Może przy samej ścianie?? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2020 No właśnie chodzi o to że on nic nie zmienia. Testowałem bo mieliśmy u nas Tannoye Precisiony z membranami biernymi i np ich dosuwanie do ściany zmieniało klasę basu. Był większy mniejszy, bardziej lub mniej konstrolwany, ale nie wpływało to na rozdzielczość samej kolumny i góry pasma. Podobnie jest z modelami PMC z linią transmisyjną. Ale na przykład podobne testy zrobiłem z KEF Q750 i Q950 i tam oprócz zmian basu odczuwa się różnice na graniu wysokich tonów. A konstrukcja niby podobna. Kolejna zagwozdka było by gdzie i jak mozna ustawić te z dolnym bass reflexem. Jest kilka ciekawych konstrukcji. Więc ustalmy to nie bass reflex determinuje położenie blisko czy daleko ściany.! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ars_Poland Napisano 24 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2020 Hejka. U mnie heco aurora 1000 około 18cm od sciany (ściana cała w cegle). Gra bardzo dobrze . Miałem i z przednim BR i bez i wszystkie akurat w moim przypadku grały bardzo dobrze na tej odległości co aktualnie Heco. Pzdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 stycznia 2020 Bo w Heco te dwa porty trzeba na prawdę rozhulać. U mnie kolumuny stoją 15 cm od ściany w rogu! Tylnej i Bocznej. Takie warunki Na ścinach panele akustyczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 24 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2020 (edytowany) Też mam magnaty quantum 15 cm od ściany tylnej i 30cm od bocznej.Oczywiście panele akustyczne za i z boku kolumn na sćianach.I wszystko gra wyśmienicie😃 Edytowano 24 stycznia 2020 przez Elizjum7919. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 Z jakich paneli korzystasz? Ja bym coś zmienił u siebie w tej materii..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 30 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 (edytowany) Nie pamiętam ale wiem że były samoprzylepne.Cały tył i boki ściny wykleiłem tak aby było jak najmniej odbić.Mają strukturę takich małych piramidek. Edytowano 30 stycznia 2020 przez Elizjum7919. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 30 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 Dnia 24.01.2020 o 19:53, Elizjum7919. napisał: Też mam magnaty quantum 15 cm od ściany tylnej i 30cm od bocznej.Oczywiście panele akustyczne za i z boku kolumn na sćianach.I wszystko gra wyśmienicie😃 Na jakiej wysokości masz te panele? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 30 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 Od samego dołu do 15 cm wyżej niż kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 Ja mam od samego dołu do metra nad. Ale tylko ze względów wizualnych No i nie byly samoprzylepne i raz już odpadły Ale naprawione . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 2 maja 2020 Udostępnij Napisano 2 maja 2020 W aktualnym numerze AUDIO 04/2020 str. 79 jest napisane tak cyt: "Czesto kierujemy sie ta przeslanka, aby kolumny, a zwlaszcza monitory, zakwalifikowac lub zdyskwalifikowac w zwiazku z planowanym sposobem ich umieszczenia, nie wiedzac jednak nic o ich charakterystyce i sposobie prowadzenia basu. Jednak lepsze rezultaty da przysuniecie do sciany monitorow o dobrze zrownowazonej charakterystyce, nawet gdy maja bas-reflex z tylu, niz monitorow grajacych ciezko, chociaz z otworem z przodu." Kolejny dowod na to, aby nie skreslac takich kolumn (bas-reflex z tylu) tylko wyprobowac w swoim pomieszczeniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 maja 2020 Bardzo dobry cytat. Dziękuję Ci Rafał że to znalazłeś. I po raz kolejny trzeba podbić post do góry strony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts