Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Przedwzmacniacz gramofonowy mam nisko budżetowy PJ Tube Box S z lampami Gold Lion lub NOS Tungsgram.

Co do Vintage to szczerze.....odpada, czemu? Bo wszystko mam ,,New design" a że lubię jak coś jeszcze wygląda to.....będzie mi się to ,,gryzło" ze sobą. Już o tym myślałem i.....po prostu nie (choć wiem że dla wielu osób coś może wyglądać jak kupa złomu, ale najważniejsze że gra cudownie). Zdaję sobie sprawę z tego że wiele sprzętów vintage bije na głowę sprzęt nowy kilkukrotnie droższy ale ta decyzja jest bezdyskusyjna i nieodwołalna.

Napisano

Co do lepszej integry..... jak wspomniałem kilka postów wyżej zakochany jestem w Yamaha AS 1100, tylko..... czy zagra ona na poziomie osobnych klocków w podobnym budżecie? Nie mam pojęcia. Przez recenzentów jest bardzo chwalona..... twierdzą, że albo powinna kosztować nie 6 a 18 tys jeżeli weźmiemy pod uwagę że Macintosh xxxxx, Hegel xxxx kosztuje 20-25 lub odwrotnie: jeśli ona 6k to tamte sprzęty powinny kosztować 8k.

2 minuty temu, Kubakk napisał:

http://highfidelity.pl/@main-2732&lang=

to może monobloki w oparciu o taką hybrydę , 2 mniejsze obudowy , na lampach 6sn7 i będziesz mieć bardziej analogowo.

Mnie ogólnie dziwi po co chcesz monobloki zamiast kupić integrę dual mono od sinusa , haiku albo wba wg swojego gustu

Uwierz mi że ja tematu integry dual mono wcale nie skreśliłem. Wręcz przeciwnie: z każdą godziną oddalam się od tematu monobloków.

Napisano

Moja AS 701 ma 2 miesiące - stan gabinetowy oczywiście.... jeżeli któryś z salonów posiadających as 1100 weźmie ją w rozliczeniu (oczywiście liczę się tutaj ze stratą- pytanie tylko jaką) to jestem chętny na wymianę.

Napisano
5 godzin temu, Kamill00 napisał:

Jak Wam powiem że jestem ,,zakochany" w Yamaha AS 1100 i co powiecie na zestawienie go z kolumnami xxxxx - to KTOŚ to słyszał, ktoś testował itd, baaaa.....pojadę do salonu i poproszę o odsłuch z Zensor 7, a Tu......Kupuję kota w worku za uśredniając 13 500zł bo prawdopodobieństwo że ktoś te czerwone mono zestawił z pre Abrahamsen i kolumnami Dali.....jest mniejsze jak w lotto.

Jak jesteś zakochany w Yamie - to spróbuj posłuchać modelu 2100... albo kupić wysoki model z lat 80-90tych.

Poza tym - skoro ciągnie Ciebie również do zestawów dzielonych i chcesz do tego podłączyć gramofon, to warto posluchać przedwzmacniacza tranzystorowego z wbudowanym pre gramofonowym, a do tego lampowa końcówka, Powinieneś zmieścić się w "dziesiątce"

Wspominałeś o gramofonie - masz już go, czy dopiero w planach?

Pozdrawiam

Napisano
50 minut temu, Kubakk napisał:

Ta yamaha jak i ogólnie yamaszki 4 cyfrowe to chyba od zawsze wyższej klasy granie i są wskaźniki ;) 

No akurat nie każda Yama 4ro cyfrowa ma wskaźniki - modele z tego wieku to dopiero 1100 i 2100, a z poprzedniej serii AS-3000 (modele AS-1000 i AS-2000 nie mają "wycieraczek").

1 godzinę temu, Kamill00 napisał:

Przedwzmacniacz gramofonowy mam nisko budżetowy PJ Tube Box S z lampami Gold Lion lub NOS Tungsgram.

Co do Vintage to szczerze.....odpada, czemu? Bo wszystko mam ,,New design" a że lubię jak coś jeszcze wygląda to.....będzie mi się to ,,gryzło" ze sobą. Już o tym myślałem i.....po prostu nie (choć wiem że dla wielu osób coś może wyglądać jak kupa złomu, ale najważniejsze że gra cudownie). Zdaję sobie sprawę z tego że wiele sprzętów vintage bije na głowę sprzęt nowy kilkukrotnie droższy ale ta decyzja jest bezdyskusyjna i nieodwołalna.

No to nie jest aż taki kiepski preamp 🙂

A co do Vintage i wyglądu - to akurat modele 1000/2000 oraz 1100/2100/3000 bazują na starym, klasycznym wyglądzie.
To nie gryzie się z Twoim przekonaniem?
Jakby co - to nie jest aluzja, tylko pytanie 😉

Pozdrawiam

Napisano
47 minut temu, Kamill00 napisał:

Rozumiem że tylko te z górnej półki mają "wycieraczki" ? 😁

Jak już pisałem -  tylko 3 modele z ostatniej serii mają takie wskaźniki. "Przez przypadek" faktycznie najwyższe oraz najświeższe.

Ale jeśli nie jest to warunek konieczny, to zastanów się nad A-S2000. Gra lepiej od A-S1000, a różnica w cenie nie jest aż tak szalona.

Co do modeli starszych - choćby CA-1000/CA-2000, A-1000/1020 oraz udane amplitunery CD-1000/2000/1020/2020..
Natomiast nie polecam kupowania starych sprzętów z niepewnych rąk, a tym bardziej egzemplarzy skatowanych. Warto brać pod uwagę, że starszy sprzęt wymaga zazwyczaj wizyty w sprawdzonym serwisie w celu pomiarów i konserwacji.

Ale nadal nie wiadomo jak jest naprawdę odnośnie Twoich preferencji w sprawie wyglądu...

Zobacz jak wyglądają wzmacniacze Accuphase - konsekwentnie od 30 lat serie 200/300/400. Chyba nie znajdziesz nikogo, kto powie o tym "przestarzały wygląd". Albo Luxman L-505/507/509. W przypadku nowych egzemplarzy ceny są zaporowe dla zwykłego śmiertelnika, ale jako używki bardziej zbliżają się do Twojego budżetu.

Pozdrawiam
PS. Wiem, że używane trzytysiączki przekraczają dychę... Ja na przykład w tej cenie to już bym wolał Accuphase serii trzysta lub czterysta

Napisano

@RoRo

Dziękuję za wyczerpujaca odpowiedz 😁

Wskaźniki rzecz piękna, ale akurat w modelach które już kosztują swoje niestety.

Powiem tak: gdybym dzisiaj akurat musiał coś kupić z Twoich propozycji to wybór padłby na Yamahę A-S2000 z tego względu że mieści się w budżecie, a także są dostępne dwa egzemplarze od ręki na rynku wtórnym. Co do Accuphase i Luxmana - niestety brak ofert.

Co do Yamahy......8 letnia as 2000 kosztuje 1500zł mniej niż nowa as 1100. 

Ciekaw jestem jakby wypadły w konfrontacji ze sobą. 1500zł też pieniądze, ale jednak sprzęt nowy, gwarancja itd no chyba że.....AS 2000 bije 1100 na głowę (zaryzykuję w ciemno że tak nie jest).

I co dalej ?

1. Dzwonię z zapytaniem do Sinus audio

2. Rozglądam się po rynku wtórnym - daję sobie miesiąc czasu za modelami które mi zaproponowałeś.

3. Podejmuję decyzję - dual mono od SA / nowa A S1100 / któryś z modeli wymienionych przez Ciebie z używki.

Napisano

@Kamill00 z sinusaudio problem taki ,iż są terminy , ja we wrześniu gadałem a w grudniu odbierałem wzmacniacz. W sumie termin był dotrzymany , jednak trzeba się z tym liczyć ;) natomiast w tej cenie nigdzie bym nie dostał takiego sprzętu ,a 30-40tyś nie miałem :( 

Napisano

To już widzę jak będę czekał kilka m-cy 😂😂 ale.....zadzwonię 😁

Dla mnie jest jeszcze ważna kwestia finansowa bo gdyby mi ktoś powiedział że mam zapłacić powiedzmy 20% zadatku i czekać 3 miesiące to powiedzmy okej, ale wpłacenie 100% i czekanie kilku miesięcy odpada definitywnie.

Tobie @Kubakk z terminem się udało ale ja mam jakoś w życiu złe doświadczenia z wpłaceniem pełnej kwoty, a dotrzymaniem terminu przez wykonawcę - niedaleko szukać 3 tygodnie temu zamówiłem pewną rzecz związaną z audio od pewnej polskiej firmy (producenta) z terminem maksymalnie 5 dni..... może do końca najbliższego tygodnia będzie = bez mała miesiąc.

Jeżeli ktoś się z tym godzi to jego sprawa, ale ja u siebie w pracy oczywiście w całkiem innej branży mówiąc klientowi tydzień = dla mnie 7 dni (jeśli widzę że nie zdążę to siedzę w pracy dosłownie do 23:00 aby dotrzymać terminu) czasami z winy na przykład firmy kurierskiej przedłuży się to o jeden dzień, ale nigdy termin x2 lub 3.

Napisano

Kamil, napisz jakiej polskiej firmy. Trzeba pisać o takich rzeczach. To wazne. Forum ma duze dzialanie. Inni użytkownicy bedą wiedzieli.

Nie płaci się całej kwoty. Manufakturze potrzebna jest kwota na materiał. I to zrozumiałe. To mali producenci. Czasem nieżetelny klient lub kilku potrafi wpędzic taką manufakturę w klopoty.

Kamil, o jakiej kwocie mowimy. Rozumiem, że rozmawiamy monobloki+pre.

Napisano (edytowany)

@audiowit umówmy się tak, że jak odbiorę ,,graty" od niego to napiszę bo pewno ,,tu" bywa.

Do SA chcę wyjść z pytaniem o dual mono bo jednak na monobloki braknie $$.

U nich najtańsze ok 8 tyś, a gdzie reszta.....

Edytowano przez Kamill00
Napisano (edytowany)

Dzwoniłem do SA.....bardzo miły Pan, czas oczekiwania tylko miesiąc i ok 1000zl zadatku natomiast po 3 min rozmowy już byliśmy na poziomie 7500zł :(

Waszymi sugestiami poszedłem szukać Haiku i zdzieienie: jest hybryda Bright MK 3 na rynku wtórnym, 80km ode mnie i jeszcze 13 m-cy na gwarancji

Po rozmowie z b.miłym właścicielem ustalamy moim zdaniem świetną cenę. W między czasie dzwonię do Haiku z zapytaniem: SZCZERZE Wasz MK3 używany (czyli nie macie z tego złotówki) czy Wasz nowy Origami do kolumn takich i takich, muzyki typu xxx itd.

Pan Jarek, którego obsługa przez telefon.....powiem tak: w życiu nie spotkałem tak miłego człowieka, obsługi jak w Haiku nie mają ***** hotele odpowiada: używany MK3 (kurczę, mógł mi wcisnąć coś z czego mają $ ale.....profesjonalizm 100%), a na pytanie czy przypadkiem nie ma jeszcze nowych daje mi kontakt do AUDIO ON Z Czechowic, a konkretnie do Pana Tomka. Po 2 minutach rozmowy z Panem Tomkiem, który jest przynajmniej tak miły i profesjonalny w tym co robi jak Pan Jarek z Haiku odp że ostatnie egz poszły ok 8 m-cy temu ale jest na nie taki popyt mimo że wychodzi już MK5 że jeśli ja go nie kupię to mnie prosi o namiar i On go chce kupić :)

Czytam receznje sprzętu na High Fidelity, Wstereo i stereoikolorowo......Nie mam więcej pytań - JADĘ po niego.

Pytałem o monobloki, dual mono - bardzo dużo mi pomogliście za co WSZYSTKIM BARDZO DZIĘKUJĘ - wiedza pozostanie, ale wybrałem tą hybrydę w ciemno po mega pozytywnych opiniach (bierzmy też pod uwagę cena-jakość, bo Wiem że te grajki SA czy Haiku za 6-7 tyś zagrają lepiej) + kwota jaką zapłaciłem (moja Yamaha AS 701 + WXAD 10 wyszła więcej)

Sprzęt w domu od godziny....wiem że lubi być nagrzany, ale już mam uśmiech na twarzy w stosunku do Yamahy A S701.....jest ,,cieplutko" i ,,aksamitnie"

Kiedyś pisałem w jakimś poście ze wogóle nie słyszę różnicy między gramofonem a z streamerem......teraz Haiku obsługuje gramofon, a Yamaha odtwarzacz sieciowy..... jest przepaść.

Pozdrawiam

Edytowano przez Kamill00
Napisano

Hybrydy są dobre jeśli ktoś średnio przekonany do lamp czy ogólnie ;) 

Z czasem poszukasz lepszych ecc81 i może też się jeszcze zdziwisz , a ten haiku w nowości kosztuje 6900zł tak więc nie ma się co dziwić iż gra lepiej od yamahy

PS: co Ci Mariusz z sinusaudio proponował ? z nim trzeba negocjować , ja się oparłem namową na "audiofilskie" gadżety , natomiast lepsze trafa od trafonici wziąłem i nie żałuję :D 

Napisano
14 minut temu, audiowit napisał:

Kuba, a co w/g Ciebie jest w tym wzmacniaczu audiofilskim gadżetem?

W którym ? no cała biżuteria , typu wtyki , jakieś folie , itp. bajery , wiesz ile to kosztuje a wpływ na brzmienie mniejszy niż lepsze lampy na które lepiej przeznaczyć ów sumę

Napisano
42 minuty temu, Kubakk napisał:

Z czasem poszukasz lepszych ecc81 i może też się jeszcze zdziwisz , a ten haiku w nowości kosztuje 6900zł tak więc nie ma się co dziwić iż gra lepiej od yamahy

@Kubakk ale to jest MK3, on nowy kosztował 4000-4200zł, pomyliłeś cenę z MK4