Stolarz Napisano 18 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 września 2019 Jaka powinna być minimalna odległość Magnata 302a od ściany (biorąc pod uwagę to, że otwór bassreflexu jest z tyłu)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 września 2019 Udostępnij Napisano 18 września 2019 39 minut temu, Stolarz napisał: Jaka powinna być minimalna odległość Magnata 302a od ściany (biorąc pod uwagę to, że otwór bassreflexu jest z tyłu)? Prawidłowe ustawienie subwoofera w pomieszczeniu to spełnienie kilku reguł , akurat bass reflex to najmniejszy problem Przeczytaj: https://www.tophifi.pl/aktualnosci/jak-ustawic-kolumny-i-subwoofer Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 18 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 września 2019 No to mam problem bo jedynym miejscem gdzie mogę dać sub jest w rogu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 września 2019 Udostępnij Napisano 18 września 2019 18 minut temu, Stolarz napisał: No to mam problem bo jedynym miejscem gdzie mogę dać sub jest w rogu. System kalibracji Ci w jakimś stopniu pomoże , po za tym po za kalibracja suba można też też dostroić manualnie dostrajając głośność . Do muzyki nie polecam ale w kinie będzie ok. głowa do góry P.S. Mój kumpel , trzyma suba w szafie i twierdzi , że taka lokalizacja mu najbardziej dźwiękowo pasuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 września 2019 Udostępnij Napisano 19 września 2019 U znajomego 302A stoi w rogu i to jeszcze pod schodami. Więc jedynie membrana jest nie zasłonięta. i jest dobrze. Nie przejmuj się tym. Jeśli poczujesz za duże dudnienie to po prostu ścisz albo zmniejsz crossover. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek0 Napisano 20 września 2019 Udostępnij Napisano 20 września 2019 Dnia 26.06.2019 o 09:52, S4Home napisał: Udany zestaw. Aczkolwiek Wilsony grają lepiej z Onkyo lub Yamahą. Ale kupując z Denonem dostajesz je w lepszej cenie. Nie ma co wybrzydzać jest ok. Musisz to włączyć w opcjach. Jednego i drugiego urządzenia. Cześć, widzę, że sie orientujesz w temacie kina domowego (-: Doradź coś fajnego do 4 tys. (totalny max to 5 tys gdyby było wartego dopłaty tego tysiąca). Zestaw do salonu ok. 40m2 jakiś 6x7 (plus otwarty aneks kuchenny 15m2. Zestaw głównie do tv (80%) i mniej muzki (audiofile z nas żadne...). Aktualnie tv to LG 65 B7V i długo taki zostanie. Mam rozporowadzoną instalację na zestaw 5,1. Mysłałem o czymś takim np - amplituner jest moim zdaniem fajny ale bez suba i nie wiem czy te głośnki będą ok https://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/yamaha-rx-v485-indiana-line-tesi-542-242-742.html. Jak bedzie dobra oferta to zakupiłbym. Pozdrawiam Tomek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 września 2019 Udostępnij Napisano 20 września 2019 Za małe kolumny Tomek. Odpisałem ci też zresztą na priv. Sam decyduj gdzie ci mam odpisywać. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 20 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2019 Najlepiej we własnym temacie żeby nie było potem burdelu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 30 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 września 2019 Pytanie na przyszłość bliską. Jak ustawiać odcięcie, fazę, volume/gain subwoofera i potem też odcięcie kolumn? Tak jak w instrukcji amplitunera i zdać się na Audyssey? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 października 2019 Udostępnij Napisano 1 października 2019 Tak. Czyli pokrętło odcięcia dajesz na maksa. A volume na pół i wtedy kalibracja. W kolumnach nic nie zmieniaj chyba że poczujesz ubytki. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 3 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 października 2019 To ja z kolejnym pytaniem. Jak się ma zmiana ustawienia odcięcia pokrętłem na subie do ustawień w amplitunerze? Przykład. Mam na subie ustawione maksymalnie 150 a w amplitunerze np. 120hz albo 90hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2019 Udostępnij Napisano 4 października 2019 Jeśli robisz kalibrację amplitunera to odcięcie na subie powinno być na maksa. Dlatego też często w tym miejscu na pokrętle widnieje napis lfe. Jeśli na subie dasz mniej to oczywiście własne preferencje. Ale zmniejszasz krzywa działania suba. Zobacz sobie jak wygląda pogladowe pasmo przenoszenia suba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 października 2019 Udostępnij Napisano 4 października 2019 Dnia 1.10.2019 o 09:44, S4Home napisał: A volume na pół i wtedy kalibracja Wtrącę jedną uwagę , odstępstwem od tej reguły jest gdy mamy naprawdę spory subwoofer i małe pomieszczenie / piszę z autopsji /Najpierw robimy kalibrację tak jak pisze S4Home , gdy jednak w wynikach wychodzi nam , że system kalibracji ściszył suba / w moim przypadku YPAO / do maksymalnej wartości -10 , to nie wiadomo, czy ustawienie subwoofera w przewidziany w instrukcji sposób nie powoduje , że Volume jest po za skalą kalibracji. Proponuję na zasadzie prób ,ściszając manualnie subwoofer doprowadzić do sytuacji gdy np. pojawi nam się w wynikach powiedzmy -8; -9 . Wiemy wówczas , że kalibracja prawidłowo odczytała subwoofer. Co do odcięcia to w subwooferze na max. i pozostawiamy resztę systemowi kalibracji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2019 Udostępnij Napisano 4 października 2019 Dokładnie. Masz rację. Dziękuję za dodanie. Podobnie jeśli kalibracja ustawi na maksa. Wówczas także warto pokręcić go głośniej i ponownie zrobić kalibrację. Dziękuję Tomek!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 4 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2019 No to będę musiał ponownie zrobić kalibrację bo mi Audyssey ustawia suba na -12db, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2019 Udostępnij Napisano 4 października 2019 No to tak. Bo w audyssey to jest chyba maks. Zrób jeszcze raz ściskając go na 1/4 mocy. A wstępnie jak uważasz? Jest za głośno? Bo jeśli nie to pamiętaj kalibrację pomagają tylko ale to nasz gust decyduje o ustawieniach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 4 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2019 (edytowany) Pomijając kwestie gustu mi tu bardziej chodzi też o to czy sub powinien być bardziej "odgłoszony" na subie pokrętłem czy własnie w ustawieniach amplitunera. Czy faktycznie dążyć do tego żeby amplituner po kalibracji ustawiał inaczej niż te -12 lub -10? Edytowano 4 października 2019 przez Stolarz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 4 października 2019 Udostępnij Napisano 4 października 2019 postaraj się zrobić tak, żeby po przeprowadzonej kalibracji, poziom głośności na samym ampli był jak najbliższy wartości "0" Jeżeli po tym zabiegu basu będzie Ci za mało (a różnie z tym bywa), to podkręcisz sobie wedle uznania już na samym subie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 29 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2020 Pytanie odnośnie umiejscowienia subwoofera. Czy może stać w miejscu zaznaczonym krzyżykiem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 marca 2020 Udostępnij Napisano 29 marca 2020 Nie dudni? Nie buczy? Kabli pies nie gryzie? Jeśli na wszystkie pytania odpowiedź brzmi "Nie" to jak najbardziej może 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 29 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2020 Psa nie ma. Nie ma też jeszcze kabla żeby się przekonać czy nie dudni 10m będę potrzebował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 29 marca 2020 Udostępnij Napisano 29 marca 2020 (edytowany) To może najpierw wypozycz taki kabel bo to jednak trochę grosza. Sam kiedyś miałem pomysł, żeby postawić suba w obok kanapy ale cena kabla skutecznie mnie zniechęciła 🙂. Edytowano 29 marca 2020 przez seba3002 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 29 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2020 No właśnie. Zaraz się okaże, że kabel będzie kosztował 500. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 marca 2020 Udostępnij Napisano 30 marca 2020 Może. A co do kabla to polecam Wireworda. Tanie a dobre kabelki do suba! Zapraszam po wyceny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts