Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
7 minut temu, audiowit napisał:

Gratuluję. Szkoda tylko, że el34. Pewnie dynamika i bas leży i kwiczy. Ale oczywiście to krok do przodu w stosunku do Bright.

Może być ;)

Nie skreślałbym EL 34. Moze same EL 34 (i też nie wszystkie) tak, ALE NA PEWNO nie zamienniki 6CA7. Mam okazje porównać u siebie. No i ...... proponuję posłuchać zanim cokolwiek napiszesz, bo mógłbyś bardzo się zdziwić. Na pewno lepiej niż 300B. No, ale to moje zdanie i nie zamierzam sie spierać.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

No, więc piszę - ZAMIENNIKI 6CA7. Słuchałeś? Jesli nie to proponuję. Różnica pomiędzy nimi a EL 34 EWIDENTNA.  

Miałem okazję posłuchac wzmacniacza , gdzie w stopniu końcowym pracowały 300B i .... nie chciałbym ich ZA DARMO. To tyle z mojej strony. No, ale jak wiadomo to tylko lampy stopnia końcowego. TYLKO. Za barwę i brzmienie w 80% odpowiadają lampy sterujące. Same EL 34 to jak Mullardy jako sterujące, też nie dla mnie. No chyba , że z EH jako lampami stopnia końcowego. Wtedy do przyjęcia🙂

Edytowano przez Rega
Napisano

W konia was zrobiłem, ale trochę pod wpływem wątku o różnicach w Haiku :) (z sąsiedniego forum)

Jak zobaczyłem zużytą żarówkę 5000W - to nie mogłem sie powstrzymać :D

No i trochę "przerobiłem" wirtualnie  mój wzmacniacz.

Ale na serio :

Widzę ze jest sporo osób które traktują na równi manufaktury i firmy "ogólnie znane" od lat w branży.

Manufaktura z założenia ma inny sposób i styl produkowania i tyle. W przypadku Haiku fajnie ze są egzemplarze pokazowe, ale nadal niepokoi możliwość dostania "trochę innego wzmacniacza"

Napisano (edytowany)

@Fafniak - miałem okazję trochę ,,poprzebywać,, z dala od Polski i mogę powiedzieć jedno - polskie konstrukcje lampowe, oprócz LAMPIZATORA, najdroższe i cenione są TYLKO w Polsce. Za granicą to jest już zupełnie inaczej niż CHCĄ polscy producenci . Tam polski wzmacniacz niekoniecznie jest uważany za najlepszy na świecie. Nawet pomimo wielkich starań o wygląd zewnętrzny. I niewiele pomagają peany na rynku polskim. Tam liczy sie to co słychac, a słychac różnie. Nie zawsze najlepiej, jak to usiłują wmawiać polscy producenci. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

No, tak i dlatego trzeba albo zdać się na całkowity custom pod własne preferencje, czyli włąsciwie prototyp, albo szukać konstrukcji znanych i uznanych. Wtedy ma się jakąś tam pewność co do konstrukcji.

Edytowano przez Rega
Napisano
5 minut temu, Rega napisał:

@Fafniak - miałem okazję trochę ,,poprzebywać,, z dala od Polski i mogę powiedzieć jedno - polskie konstrukcje lampowe, oprócz LAMPIZATORA, najdroższe i cenione są TYLKO w Polsce. Za granicą to jest już zupełnie inaczej niż CHCĄ polscy producenci . Tam polski wzmacniacz niekoniecznie jest uważany za najlepszy na świecie. Nawet pomimo wielkich starań o wygląd zewnętrzny. I niewiele pomagają peany na rynku polskim. Tam liczy sie to co słychac, a słychac różnie. Nie zawsze najlepiej, jak to usiłują wmawiać polscy producenci. 

Rozumiem. Ja mam wzmaka na średnim poziomie i mi to wystarcza, ciężko mi powiedzieć na jakim poziomie realnie plasuje się w międzynarodowej "konkurencji". Musiałbym mieć w domu  możliwość porównania. A teraz bardziej zalezy mi na nowej muzyce niż przerzucaniu gratów.

Słuchałem płaszczki i jakiegoś jeszcze innego lampowca (poważnego - zagramanicznego) słuchałem fatmana i jeszcze kilku. Z pamięci i z różnych warunków odsłuchowych - Haiku wygrywa ale któ wierzy we własną pamięć? a jak się weźmie do tego różne warunki ? 

Kolejna sprawa to coś jak ten mit "że pieniadze nie mają narodowości" , własne preferencje testujących itd. itp.

12 minut temu, MariuszZ napisał:

Zawsze możesz "trochę inny" zastąpić synonimem unikatowy, niepowtarzalny, jedyny i czerpać z tego fun ;) 

No jednak nie

4 godziny temu, adamnl napisał:

@Fafniak Niesamowicie wyglądają te lampki. Bardzo mi się podoba, gratuluję i troszkę tej niebiesko różowej poświaty zazdroszczę.

Niebiesko różowa poświata to efekt fioletowej sciany i świecącego monitora komputerowego :)

Napisano (edytowany)

Np przytoczony Fatman to, że się tak wyrażę, zabawka, niewiele warta. Np w Danii , gdzie dane mi było trochę pomieszkać, można go kupić w cenie, połowy najtańszego odkurzacza.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
7 minut temu, Rega napisał:

Np przytoczony Fatman to, że się tak wyrażę, zabawka, niewiele warta

Ciekawe dlaczego akurat tego wybrałeś :D ( a nie stingray-a ;) )

Powiem tak - wraz z kolumnami triangla i gramofonem z dobrą wkładką stworzył tak przestrzenny spektakl że nigdy więcej czegoś takiego nie słyszałem, no ale to przecież zabawka ;)

Edytowano przez Fafniak
Napisano

Wybrałem Fatmana bo miałem okazję usłyszeć go w akcji. Co prawda jedynie w HiFi Klubben a nie w warunkach domowych, ale ani jego brzmienie, ani nawet wygląd (ze stacją dokującą chyba do Iphona i DACem) nie zrobił na mnie wrażenia.  To tyle na temat dlaczego akurat Fatman. Wiem, że są inne modele Fatmana  i może tamte są ok, ale akurat ta hybryda nie była zbyt dobrze grająca.

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Rega napisał:

To tyle na temat dlaczego akurat Fatman. Wiem, że są inne modele Fatmana  i może tamte są ok, ale akurat ta hybryda nie była zbyt dobrze grająca.

I właśnie ten szajs z trainglami zrobił robotę :D

Edytowano przez Fafniak
Napisano

Chyba jakąś lampę, która miała być przebojem 😄

... to taka przygoda z audio życiem i forumowymi refleksjami.

2 godziny temu, Rega napisał:

Jak zwykle opisuję własne wrażenia i nikomu niczego nie narzucam.

mam nieodparte wrażenie, że o to w tym wszystkim chodzi 😃

Napisano
Dnia 26.10.2021 o 18:52, Kubakk napisał:

Podsumowując o co chodzi w tym temacie ? Co Fafniak zmienił w swoim wzmaku ?

nic - dorobiłem 2 lampy w programie graficznym - ale uprzedzałem że dla spostrzegawczych - pała, nie zdałeś 🤣 

Napisano
1 minutę temu, Fafniak napisał:

nic - dorobiłem 2 lampy w programie graficznym - ale uprzedzałem że dla spostrzegawczych - pała, nie zdałeś 🤣 

Te z tyłu takie duże ? To widziałem od razu i się dziwiłem gdzie one tam się zmieściły jak haiku nie jest tak głęboki + nie robi po2 prostowników raczej :P 
Myślałem ,że jakieś NOS lampy zostały zapodane za grube $$$