Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam.
 Przymierzam się do zestawu sprzętu pod kino domowe plus muza. 
Mam pytanie czy  Onkyo TX-NR696  pociągnie  Klipsch RP-8000F / 280 czy może lepiej poradzi sobie  RP 6000 / 260 salon otwarty 28m2?
Planowałem skrzynie  Klipscha 112 ale jest problem z dostępnością w cenie ok 2300 zł, prawdopodobnie będzie  115 ok 2600 zł.
Centralny KLIPSCH RP-440C  cena zabija :/ słyszałem że dobry, może coś tańszego by się znalazło.  
Tył jakiś budżetowy raczej, bądź w późniejszym terminie coś lepszego , 
Sufit średnio mi się chce pruć i ściany, ale może warto, jeżeli warto to jaki zestaw byście polecili jedna para . Proszę o radę.

Przy okazji może ktoś przerabiał temat tv i chce się wypowiedzieć :)
Najlepiej był by 75 oled, ale cena zaporowa. 

Wybór pomiędzy :

1  LG 75SM9000   

2  LG OLED65C9

Odległość od tv 3m, Pozdrawiam.

Termin powieszenia tv to 15 grudnia, audio chętnie bym już zakupił :) 

ScreenHunter_04 Feb. 29 21.27.jpg

Edytowano przez Jacek Grymiński
Napisano
8 minut temu, seba3002 napisał:

Jaki masz budżet, jakie proporcje między muzyka a filmem. Jakie granie preferujesz (ciepłe, ostre)? Czy słuchałeś już klipschy czy wybrałeś je może ze względu na fajne membrany w głośnikach 😉?

Nie śmiej się. Niejedna kobieta by chciała Klipsche jakby były w wystroju salonu miedziane motywy :D

Napisano

Na pewno bez żadnych problemów Onkyo TX-NR696 dobrze wysteruje każde podane przez Ciebie kolumny, także największe RP-8000F, chociaż do Twojego salonu wystarcza RP-6000F. Nie wiem o którym modelu głośnika centralnego wspominasz - czy niski RP-404C, czy klasyczny RP-400C. Obydwa modele są bardzo dobre i kompletnie nie ma sensu zaoszczędzić i zastosować gorszy model. Obecnie w świetnej cenie mamy subwoofer R-115SW, to bardzo potężny model, który jeśli tylko masz gdzie postawić w salonie (jest naprawdę duży), to będzie bezkompromisowy. 
Jeśli docelowo chcesz zbudować Dolby Atmos, na pewno warto wyciągnąć kable w suficie. Jest jeszcze opcja nastawek Dolby Atmos na kolumny przednie, ale jest to jednak gorszy efekt.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualną ofertę dla forumowicza.

Napisano
2 godziny temu, Stolarz napisał:

Nie śmiej się. Niejedna kobieta by chciała Klipsche jakby były w wystroju salonu miedziane motywy :D

Ależ absolutnie nie śmieję się. Po prostu kiedyś byłem świadkiem pewnej sceny w salonie audio, gdzie pewna para chciała kupić koniecznie kolumny klipscha bez żadnego odsłuchu tylko dlatego, że pani spodobały się miedziane membrany 🙂

Napisano
38 minut temu, seba3002 napisał:

tylko dlatego, że pani spodobały się miedziane membrany 🙂

kto bogatemu zabroni :) 

Tak, jak wspomniał Q21, Klipsch charakteryzuje się wysoką skutecznością, więc nawet słabsze ampli KD nie mają problemu z ich wysterowaniem.

Co do kolumny centralnej - jedna z dwóch (wraz z subwooferem) najważniejszych kolumn, jeżeli chodzi o kino, więc tu nawet nie próbuj szukać półśrodków. 

To samo tyczy się sub'a - próżno w tych pieniądzach szukać lepszego od 115SW. Aczkolwiek można uznać, że nie jestem w tej kwestii obiektywny - piszę to, jako posiadacz takich dwóch. I taki układ polecam ;) 

Napisano

seba3002 trafiłeś :)  nie miałem okazji posłuchać RP 8000 czy 6000 ale obecnie mam w  drugim pokoju  przy biurku 112 SW Z Onkyo TX 8270 Dali Zenzor 3  pod kompa   i powiem że spodobało mi się to słoneczko, W tym tygodniu postaram się wyskoczyć do Szczecina i gdzieś odsłuchać. 

Stolarz dobry pomysł z tymi motywami :) 

Q21 miałem na myśli RP 404C, gdzieś mi się błąd wkradł.

po przesiadce z mojego tv 40 cali, pewnie będę chciał koncertów powałkować , sąsiadów brak, dziewczyna w pracy 8-16 :)  

Markcox 115 x 2 chyba nie przejdzie :) przynajmniej nie  w tym roku.

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Jacek Grymiński napisał:

seba3002 trafiłeś :)  nie miałem okazji posłuchać RP 8000 czy 6000 ale obecnie mam w  drugim pokoju  przy biurku 112 SW Z Onkyo TX 8270 Dali Zenzor 3  pod kompa   i powiem że spodobało mi się to słoneczko, W tym tygodniu postaram się wyskoczyć do Szczecina i gdzieś odsłuchać. 

Stolarz dobry pomysł z tymi motywami :) 

Q21 miałem na myśli RP 404C, gdzieś mi się błąd wkradł.

po przesiadce z mojego tv 40 cali, pewnie będę chciał koncertów powałkować , sąsiadów brak, dziewczyna w pracy 8-16 :)  

Markcox 115 x 2 chyba nie przejdzie :) przynajmniej nie  w tym roku.

I granie onkyo z zensorami pasuje Ci? Jeśli tak, to nastaw się na delikatnie mówiąc, inny dźwięk. Sam jestem posiadaczem zensorow i dla mnie w muzyce w tym budżecie to bardzo "bezpieczne" kolomny. Ale jeśli ten drugi system ma być przeznaczony głównie pod KD to możesz być zadowolony 🙂

Edytowano przez seba3002
Napisano
7 godzin temu, seba3002 napisał:

I granie onkyo z zensorami pasuje Ci? Jeśli tak, to nastaw się na delikatnie mówiąc, inny dźwięk. Sam jestem posiadaczem zensorow i dla mnie w muzyce w tym budżecie to bardzo "bezpieczne" kolomny. Ale jeśli ten drugi system ma być przeznaczony głównie pod KD to możesz być zadowolony 🙂

Ciężko powiedzieć czy pasują, podbiłem trochę na korektorze karty dźwiękowej  od Asusa jedna z tańszych ( https://www.asus.com/pl/Sound-Cards/Xonar_DX/specifications/ ) stały się bardziej przyjazne ,druga sprawa to są małe kolumny  a pomieszczenie  28m2  ze skosami w odległości ok 1.5m od biurka. 
karta do amplitunera podłączona przewodem optycznym, i tu rodzi się pytanie czy zmiana karty dźwiękowej na wyższy model spowoduje poprawę dźwięku ? muzyka głownie YT.

ScreenHunter_27 Nov. 11 19.08.jpg

Napisano

Fajny zestaw kinowy. I o ile w kinie 696 da radę tym kolumnom o tyle w stereo nie.

Będzie jasno, mocno, ale bezbarwnie.

Reszta systemu jest na prawdę dobra. Sub 115SW bierz w ciemno. Znakomita konstrukcja w swojej cenie. 440C także. no i rewelacyjne tyły 240S.

Jest RP8000 chcesz zostawić to musisz iść w lepszy amplituner. Tutaj stawiał bym na Denona X3500 + końcówkę mocy Atolla. Ewentualnie Onkyo RZ840.

Zapraszam po wyceny.

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

13 godzin temu, S4Home napisał:

Fajny zestaw kinowy. I o ile w kinie 696 da radę tym kolumnom o tyle w stereo nie.

Będzie jasno, mocno, ale bezbarwnie.

Reszta systemu jest na prawdę dobra. Sub 115SW bierz w ciemno. Znakomita konstrukcja w swojej cenie. 440C także. no i rewelacyjne tyły 240S.

Jest RP8000 chcesz zostawić to musisz iść w lepszy amplituner. Tutaj stawiał bym na Denona X3500 + końcówkę mocy Atolla. Ewentualnie Onkyo RZ840.

Zapraszam po wyceny.

Pozdrawiam

Sprawa się skomplikowała, dziś zostały mi zaprezentowane Monitor Audio Silver 500, pierwsze wrażenie bomba,  podpięte pod DENON AVR-X4500H. 
Ciekawi mnie ten zestaw X3500 Plus końcówka Atoll, która posiada wystarczający  zapas mocy by pociągnąć te kolumny ? X4500H nie do końca se poradziło  .  Za czym się rozglądać i nie zbankrutować i nie zwariować ? 

Napisano

No te kolumny są na prawdę konkretne. I moim zdaniem x3500 z końcówką atolla poradzi sobie zdecydowanie lepiej niż nawet x6500.

Mimo że na papierze moc będzie mniejsze to jakość i dynamika zdecydowanie większa.

Pozdrawiam

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

No te kolumny są na prawdę konkretne. I moim zdaniem x3500 z końcówką atolla poradzi sobie zdecydowanie lepiej niż nawet x6500.

Mimo że na papierze moc będzie mniejsze to jakość i dynamika zdecydowanie większa.

Pozdrawiam

Który model Atolla polecisz?  Atoll AM200se będzie dobrym wyborem czy może 100 wystarczy ?

Napisano (edytowany)
30 minut temu, seba3002 napisał:

Jak masz kasę to bierz am200. Ale moim zdaniem "setka" też nie będzie zła 🙂

Kasa jest ! zrezygnowałem z kina, telewizor też chyba trafi do lombardu :)  

Jeszcze wczoraj 2 sztuki am200 były dostępne po 3600 zł każda, dziś brak śladu po nich. :/

Napisano

A czemu nie kupisz wzmacniacza tylko końcówkę mocy? Wszystkie wzmacniacze atolla mogą też pracować w trybie końcówki mocy. I mają taką przewagę nad czystymi końcówkami, że możesz podpiąć pod nie dowolne źródła dźwięku. 

Napisano
18 minut temu, seba3002 napisał:

A czemu nie kupisz wzmacniacza tylko końcówkę mocy? Wszystkie wzmacniacze atolla mogą też pracować w trybie końcówki mocy. I mają taką przewagę nad czystymi końcówkami, że możesz podpiąć pod nie dowolne źródła dźwięku. 

Przed końcówką ma być ampli pod kino, w późniejszym terminie będę rozbudowywać system. 

Napisano
1 godzinę temu, seba3002 napisał:

Ale do amplitunera AV możesz podłączyć też wzmacniacz z wejściem Main in, który może pracować w trybie końcówki mocy. I system masz i do stereo i do KD. 

Podraża to zestaw o kolejne 2000zł, Nie widzę plusów, ale ja się nie znam :) Może jest coś o czym powinienem wiedzieć. 

• 2 weeks later...
Napisano

Co dalej Panowie? :) 

Nabyłem używkę Atoll In 200 , Tylne Monitor Audio RxFx, Posiadam ze starego zestawu Klipsch 112Sw, 

Potrzebuję frontów Obstawiam Monitor Audio 500 Silver, Amplitunera Kina Denon 3500H jak mi doradzono.

A teraz pytanie co ze stereo ?  Wyczytałem na forum połączenie Amplitunera I stereo jest raczej niemożliwe. 

Zależy mi aby Tidal pracował sprawnie, więc z moich obserwacji potrzebny jest  streamer i dac.

Jakieś sugestie ?

Napisano

A gdzie wyczytales, że połączenie wzmacniacza z amplitunerem jest niemożliwe ? W denonie i atollu masz odpowiednie wyjścia i wejscia. A jeśli chcesz przetestować tajdala, na początek jako streamera możesz używać amplitunera. Łączysz amplituner ze wzmacniaczem poprzez wyjście pre out w Ampli i wejście bypass w atollu, ustawiasz atolla na tryb pracy jako końcówka mocy, kolumny frontowe pod wzmak, puszczasz tidala z Ampli i masz streamer "po taniości". 

Napisano (edytowany)
33 minuty temu, seba3002 napisał:

A gdzie wyczytales, że połączenie wzmacniacza z amplitunerem jest niemożliwe ? W denonie i atollu masz odpowiednie wyjścia i wejscia. A jeśli chcesz przetestować tajdala, na początek jako streamera możesz używać amplitunera. Łączysz amplituner ze wzmacniaczem poprzez wyjście pre out w Ampli i wejście bypass w atollu, ustawiasz atolla na tryb pracy jako końcówka mocy, kolumny frontowe pod wzmak, puszczasz tidala z Ampli i masz streamer "po taniości". 

Taki mam zamiar, jeżeli chodzi o podłączenie, martwię się czy dac w  Denon AVR-X3500H jest wystarczający, czy np może warto dopłacić np Denon 4500H gdzie dac to kość   AKM AK4458VN ? Czy zupełnie oddzielnie ,sobno streamer i dac?