Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dziś pomyślałem, ehhh, zaszaleję i  kupię może jakiś magiczny kabelek audiofilski USB  A-B, taki krótki do NUC>DAC.   Wszedłem więc na stronę sklepu w którym przeważnie kupuję kable, znalazłem USB A-B. Z ciekawości i dla hecy zacząłem przeglądać od najdroższych 😉

1119424405_Screenshot(137).thumb.png.02e0953986f7ad7a6ecf26fa709dc81b.png

- To cena za metrowy ale można wybrać długość i 6 metrów i wtedy kosztuje £8,780.00

https://www.futureshop.co.uk/nordost-valhalla-2-type-a-to-type-b-usb-cable

Te drewienka pewnie robią robotę i są jakieś czary 😉  

@Fafniak   taki drogi to może byś kurde się przejął i usłyszał coś raz w życiu? 😆

Kabelka chwilowo nie kupiłem żadnego. Mam zwykły w domu. 

Napisano

Można chyba już inwestować w kable patrząc na rynek. Kiedyś ludzie dzieła sztuki kupowali, brylanty, kawałki meteorytów, a dzisiaj patrząc na ceny i porównując wagowo do złota to chyba wystarczy trochę kabli nabyć i zamknąć w sejfie. Ciekawe czy za 10 lat inwestycja by się zwróciła? 😉 

Napisano

Kabelek mam cat7 i taki mi wystarczy. Pozłacane wtyki ma i jest ładny 😉

Muszę się pochwalić, uporałem się wczoraj z instalacją ROCK na NUC10.  Przyznam, że łatwe to dla mnie nie było, zwłaszcza poruszanie się w BIOS. Całość zajęła mi około 4 godzin 😂    i już były momenty, że wątpiłem czy podołam. Najtrudniej było mi dokonać zmian w ustawieniach BIOS, tak żeby pierwszy boot poszedł z USB instalującego ROCK. Kolejnym problemem było odnalezienie folderu do którego należy wkleić brakujące kodeki. Jakoś wszystko się udało i działa. Jednak gdyby mnie ktoś spytał jak to się po kolei robi, to odpowiem szczerze - nie wiem 🤣

Wszystko śmiga fajnie i jestem bardzo zadowolony. To małe pudełeczko NUC jest mega szybkie - odczuwam to zwłaszcza po przesiadce z CORE na starym lapku Win z dyskiem HDD. Zostało mi jeszcze załadowanie moich plików na dysk 2.5" ale tym się zajmę później. 

Moja nowa zabaweczka podłączona do "kiepszczaka RME" 😆

132828715_2713340565555133_6049287086645002115_n.thumb.jpg.45498144144ab8872cb153d239b94146.jpg

Napisano

Może jak kiedyś przejdę na zawodowstwo to też go wydłubię. Najczęściej kiedy normalnie słucham to wyłączam wszelkie światełka pilotem od RME i jest totalnie ciemno.  Teraz do zdjęcia na moje ulubione forum - wyświetlacz celowo wali po oczach i prowokuje 😉

Napisano (edytowany)

ROON sterowany pilotem 👍👍👍

Ponieważ mam pilot Logitech Harmony Elite, zainteresowałem się czy można go użyć do sterowania transportem ROCK. Czasem jest mi po prostu wygodniej i szybciej obsłużyć coś pilotem niż telefonem czy laptopem. Pamiętam taką możliwość w streamerze Node i to było przydatne.

Znalazłem coś takiego na "community roon", ktoś wynalazł taki emulator Roku TV który jakimś sposobem śmiga z Roon.

Nazywa się to Roon Extension Deep Harmony.  

https://community.roonlabs.com/t/roon-extension-deep-harmony-rich-feature-set-for-logitech-harmony/47769

https://github.com/Khazul/roon-extension-deep-harmony-release/blob/master/README.md#installation

Trochę to trwało zanim się wczytałem ale jakoś  wszystko ogarnąłem i transport ROCK-NUC10 mogę teraz kontrolować również pilotem Harmony. 

Tutaj w skrócie co można pilotem (dla mnie najważniejsze to pauza, next/previous track)  >>>

770593275_Screenshot(159).thumb.png.5df457053b94be424d341dc93744a7e7.png

Bardzo to dla mnie wygodne i pomyślałem, że może komuś też się przyda.   

Edytowano przez Gość
Napisano

Te piloty seri Harmony są naprawdę super! Używasz na nich opcji makr? Wykonuje sekwencje zadań w odpowiedniej kolejności np. Włącz  TV, przełącz wejście na HDMI1 włącz DVD, włącz Amplituner itd.... 

Ja mam chyba jedna z pierwszych wersji Harmony ale nie chce się popsuć i dalej mogę ją zaprogramować 👍

Napisano
9 godzin temu, JohnDoe napisał:

Trochę to trwało zanim się wczytałem ale jakoś  wszystko ogarnąłem i transport ROCK-NUC10 mogę teraz kontrolować również pilotem Harmony.

Czy można to zastosować do Roona zainstalowanego na NAS Synology?

Napisano (edytowany)
39 minut temu, Inferno napisał:

Te piloty seri Harmony są naprawdę super! Używasz na nich opcji makr? Wykonuje sekwencje zadań w odpowiedniej kolejności np. Włącz  TV, przełącz wejście na HDMI1 włącz DVD, włącz Amplituner itd.... 

Nie jestem pewny co to opcja makr?  Używam funkcji "activities" czyli czynności/akcji.  Mam ustawione dwie "czynności" - WATCH TV i LISTEN TO MUSIC.   Przy wyborze każdej z nich mam zaprogramowane urządzenia które się włączają / które wejścia - wyjścia (RCA,XLR,HDMI,USB)   mają być w każdym aktywne. Można również zaprogramować kolejność i opóźnienia włączania poszczególnych urządzeń w "akcjach".  Nawet oświetlenie górne (LIFX) mam sterowane tym pilotem.  Właściwie to dowolną konfigurację można sobie ustawić na tym pilocie.  Leżę i nic nie muszę 😆

31 minut temu, marecki napisał:

Czy można to zastosować do Roona zainstalowanego na NAS Synology?

Ja mam Roon ROCK na NUC i zainstalowałem ten emulator/pilot na innym urządzeniu - na laptopie Win. To może być chyba na dowolnym urządzeniu które jest w sieci WiFi.  Po instalacji na lapku Roon wykrywa Roon Extensions - trzeba to aktywować i poustawiać sobie potem jak ten pilot ma działać.  Wadą mojego rozwiązania jest, że aby pilot działał - laptop musi być włączony i emulator uruchomiony. - Można pewnie inaczej i myślę jak to zrobić aby pozbyć się w łańcuchu lapka. 

Poczytaj w tych linkach które wkleiłem, zdaje się, że widziałem tam również coś o NAS.  Wszystko jest tam dość dobrze opisane. W razie problemów służę pomocą.

Tutaj wklejam zrzut ekranu Roon - ustawienia/extensions 

1285752959_Screenshot(160).thumb.png.6d1730a298fe05ee9385331888ca323a.png

627667368_Screenshot(161).thumb.png.dc3a888c3287a4b623d2f99cbe017355.png

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

Jest jeszcze inna opcja, może nawet łatwiejsza?  Zna ktoś to?

-FLIRC  USB IR kontroler     /      Nie jestem pewny jak to zintegrować z Roon, czy wystarczy to wpiąć w gniazdo USB NUC/ROCK i potem już tylko konfigurować pilot?      Muszę poczytać "roon community"

https://botland.com.pl/piloty/15205-flirc-usb-v2-kontroler-usb-do-sterowania-pilotem-090281102623.html

https://community.roonlabs.com/t/flirc-only-toggling-playpause-no-pause-stop-support/115528

Edytowano przez Gość
Napisano
Kabelek mam cat7 i taki mi wystarczy. Pozłacane wtyki ma i jest ładny
Muszę się pochwalić, uporałem się wczoraj z instalacją ROCK na NUC10.  Przyznam, że łatwe to dla mnie nie było, zwłaszcza poruszanie się w BIOS. Całość zajęła mi około 4 godzin     i już były momenty, że wątpiłem czy podołam. Najtrudniej było mi dokonać zmian w ustawieniach BIOS, tak żeby pierwszy boot poszedł z USB instalującego ROCK. Kolejnym problemem było odnalezienie folderu do którego należy wkleić brakujące kodeki. Jakoś wszystko się udało i działa. Jednak gdyby mnie ktoś spytał jak to się po kolei robi, to odpowiem szczerze - nie wiem
Wszystko śmiga fajnie i jestem bardzo zadowolony. To małe pudełeczko NUC jest mega szybkie - odczuwam to zwłaszcza po przesiadce z CORE na starym lapku Win z dyskiem HDD. Zostało mi jeszcze załadowanie moich plików na dysk 2.5" ale tym się zajmę później. 

Moja nowa zabaweczka podłączona do "kiepszczaka RME"
132828715_2713340565555133_6049287086645002115_n.thumb.jpg.45498144144ab8872cb153d239b94146.jpg

słychać mocno wiatrak przy większym obciążeniu tego procka?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Napisano
44 minuty temu, tanielinie napisał:

słychać mocno wiatrak przy większym obciążeniu tego procka?

Nie, w ogóle nie słyszę wiatraka kiedy słucham muzyki nawet bardzo cicho.  NUC jakieś 3 metry ode mnie - nie słyszę nic. 

Na obciążonym procku (DSD/DSP) trzeba ściszyć muzykę do zera i podejść na metr żeby usłyszeć chłodzenie. 

Nie wiem czy to cicho czy głośno, w każdym razie nie przeszkadza mi.  Wpienia mnie tylko kiedy myślę o nim, że jest tam w ogóle 😉

Ale z ciekawości już się rozglądałem za jakimś "fanless case"    tylko jak pomyślę o transplantacji tego to mi się odechciewa. 

http://www.akasa.com.tw/update.php?tpl=product/product.detail.tpl&no=181&type=Fanless Chassis&type_sub=Fanless NUC&model=A-NUC52-M1B

Rozejrzę się jeszcze bo to nie pilne i właściwie nie wiem czy potrzebuję "fanless".   Może kiedyś. 

Napisano
Nie, w ogóle nie słyszę wiatraka kiedy słucham muzyki nawet bardzo cicho.  NUC jakieś 3 metry ode mnie - nie słyszę nic. 
Na obciążonym procku (DSD/DSP) trzeba ściszyć muzykę do zera i podejść na metr żeby usłyszeć chłodzenie. 
Nie wiem czy to cicho czy głośno, w każdym razie nie przeszkadza mi.  Wpienia mnie tylko kiedy myślę o nim, że jest tam w ogóle

Ale z ciekawości już się rozglądałem za jakimś "fanless case"    tylko jak pomyślę o transplantacji tego to mi się odechciewa. 
http://www.akasa.com.tw/update.php?tpl=product/product.detail.tpl&no=181&type=Fanless Chassis&type_sub=Fanless NUC&model=A-NUC52-M1B
Rozejrzę się jeszcze bo to nie pilne i właściwie nie wiem czy potrzebuję "fanless".   Może kiedyś. 

Akasa robi gitesowe obudowy do Nuc, ale nie wiem czy kiedys bedzie mi sie chciało to przekladać :)

Nie wiem czy to cicho czy głośno, w każdym razie nie przeszkadza mi.  Wpienia mnie tylko kiedy myślę o nim, że jest tam w ogóle

Te najładniejsze cienkie kończą się na NUC 8. 10 chyba się jednak mocno grzeje i obudowy są duże. Albo jeszcze wszystkich nie produkują.

Napisano
35 minut temu, tanielinie napisał:

10 chyba się jednak mocno grzeje

Czy można w jakiś sposób monitorować (zobaczyć) parametry pracy, temperaturę procka w NUC z poziomu lapka Win?  Ciekawy jestem jak bardzo się grzeje i reszty. 

Napisano
41 minut temu, JohnDoe napisał:

Czy można w jakiś sposób monitorować (zobaczyć) parametry pracy, temperaturę procka w NUC z poziomu lapka Win?  Ciekawy jestem jak bardzo się grzeje i reszty. 

Jeśli na Windowsie, to można zainstalować darmową apkę HWiNFO.

Zrzut ekranu 2020-12-31 22.35.47.png

Napisano (edytowany)
23 godziny temu, tanielinie napisał:

Poszukaj w biosie

Ale to jest zanim załaduje się system wiec masz parametry bez obciążenia żadnymi aplikacjami. Rozumiem że @JohnDoe potrzebuje podejrzeć parametry podczas pracy urządzenia żeby wiedzieć czy np. Podczas odtwarzania jest OK, dobrze rozumiem?

Można poszukać jak uruchomić SNMP na tym ROCK

https://www.site24x7.com/help/admin/adding-a-monitor/configuring-snmp-linux.html

I na windzie zainstalować serwer który będzie czytał dane jakie NUC wysyła 

https://www.paessler.com/snmp_monitor?gclid=EAIaIQobChMIys-mkcj77QIVB5OyCh34vQeeEAAYAiAAEgJSR_D_BwE

jescze poszukam czegoś 

https://www.thomas-krenn.com/pl/wiki/Odczyt_informacji_SNMP_przez_browser_MIB

22 godziny temu, marecki napisał:

darmową apkę HWiNFO.

A potrafi czytać z zewnetrznego hosta?

Edytowano przez Inferno