red_fork Napisano 30 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 (edytowany) Witam wszystkich. W kolumnach Wharfedale Diamond 10 mam podwójne zaciski połączone blaszką. Mam problem z zaciśnięciem kabla 2x2,5. Przy cienkim kablu nakrętka łapie blaszkę i zaciskana jest razem z kablem. W przypadku kabla 2,5mm2 zaciska się sam kabel a blaszka wisi w powietrzu... Ma ktoś na to patent, żeby nie wymieniać ampli pod bi-amp? Myślałem o: - zastąpieniu blaszek kablem, ale mam wątpliwości czy 5mm2 zmieści się w otworze w gnieździe - Wpięciu kabla pomiędzy blaszkę a gniazdo, ale wtedy mam słabszy styk - zastosowaniu podkładki dociskającej blaszkę do gniazda - kupieniu wtyków bananowych Edytowano 30 grudnia 2019 przez red_fork Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 Trochę nie rozumiem. wstaw zdjęcia i opisz dokladniej ja zrobiłbym tak odizoluj dłuższy odcinek kabelka i tym odizolowanym połącz zaciski które łączy blaszka . oczywiscie pilnujesz aby połączyć właściwe zaciski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 Możesz odizolować trochę dłuższy kawałek kabla głośnikowego i przeciągnąć go przez oba zaciski (oczywiście "plus" przez oba zaciski "plusowe", a "minus" przez oba zaciski ujemne). Kolejna możliwość to zakup zworek - np. z jednej strony "banan" a z drugiej "widły" albo z obu stron "banan". Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 1 godzinę temu, Fafniak napisał: zrobiłbym tak odizoluj dłuższy odcinek kabelka i tym odizolowanym połącz zaciski które łączy blaszka . oczywiscie pilnujesz aby połączyć właściwe zaciski Jeżeli masz taka sytuacje to możesz zrobić tak jak opisałem powyzej oczywiście przy założeniu ze zaciski u ciebie nie są wykonane w dziwny sposób KEFy miały kiedyś dziwnie zrobione... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 30 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 1 godzinę temu, Fafniak napisał: KEFy miały kiedyś dziwnie zrobione... R300 mają zworę, którą się dokręca (zwiera) pokrętłem ale są tam otwory i można w ten Twój genialny sposób zrobić. Jest to chyba najlepszy sposób bo jeden przewodnik i "gołe" przewody czyli pomijamy niedoskonałości styku pomiędzy przewód - banan (widły) i banan (widły) - gniazdo. Mniej styków = lepsza jakość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 29 minut temu, MariuszZ napisał: można w ten Twój genialny sposób zrobić. Nie mój - to bardzo stary sposób i znany wydawałoby sie powszechnie Jego modyfikacja jest wpięcie drugiego kabelka "od dołu" co podobno polepsza właściwości soniczne... Moje KEFy iq3 dokręcanie mialy zrealizowane "nie przelotową" nakrętką Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 30 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 57 minut temu, Fafniak napisał: Jego modyfikacja jest wpięcie drugiego kabelka "od dołu" co podobno polepsza właściwości soniczne... Jak ? "Grubszy" przewód to więcej basu? Chyba, że poprawi styk (większa powierzchnia) to pewnie da większą scenę stereo hehe. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinBest Napisano 30 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 W moich Tannoy jest tak jak na zdjęciu i ze swoich empirycznych doświadczeń zgadzam się z kolegami którzy sugerują wywalenie blaszek. Oczywiście to nie będzie jakieś olśnienie jakością hi-end ale lepiej jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 30 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Jak ? "Grubszy" przewód to więcej basu? Chyba, że poprawi styk (większa powierzchnia) to pewnie da większą scenę stereo hehe. Pozdrawiam. Nie . W sensie takim że plus wpinasz "od góry" a minus "od dołu" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
red_fork Napisano 30 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 (edytowany) Dzięki Panowie za porady. Rzeczywiście pójdę w rozwiązanie zaproponowane przez Fafniak, natomiast zmodyfikuje tak, żeby odcinek pomiędzy zaciskami był z izolacją, czyli izolacje zdejmę na końcu kabla i na odcinku styku z pierwszym zaciskiem. ... pod warunkiem, że kabel z izolacją przejdzie przez dziurę w zacisku... Zamieszczam jeszcze zdjęcia poglądowe obecnej sytuacji: Terminal: Poprawny docisk blaszki: Brak docisku po podłączeniu kabla: Edytowano 30 grudnia 2019 przez red_fork Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
red_fork Napisano 30 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 Ok, udało się zrobić to w miarę estetycznie 😀 Jeszcze raz dzięki za sugestie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 1 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2020 Gra i bucy ? (bucy no to lepiej nie ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 1 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2020 Dnia 30.12.2019 o 23:07, red_fork napisał: Ok, udało się zrobić to w miarę estetycznie 😀 Jeszcze raz dzięki za sugestie. I właśnie tak to należało zrobić najlepiej. Brawo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts