Kapi99 Napisano 6 stycznia 2020 Napisano 6 stycznia 2020 Witam serdecznie Zacznijmy od tego ze jestem laikiem w tej dziedzinie . Piszę z prośbą o radę gdyż , pojawił mi się w głowie plan zmiany całego kina domowego .. w tym momencie jestem właścicielem kina 5.0 składającego się z — Front Klipsch F3 — Center Klipsch C2 — surround Klipsch Rb-81 mk2 — Amplituner Onkyo 808 . Salon wielkości 25m2 niestety niwa technologia pędzi i poszukuje zestawu mniejszego gdyż ten wydaje mi się zbyt ogromny do tego pomieszczenia . Oraz szukam systemu z którego stworze Dolby Atmos lub Dts X . Budżet nie jest zbyt wysoki w okolicach 6 tysięcy złotych . Na własną rękę ułożyłem set z : — Pioneer VS-X 934 — Jamo S807 HCS 5.0 + Jamo S 8 ATM — Jamo S808 SUB wydaje mi się to dobry budżetowy set ale jestem otwarty na jakieś inne propozycje oraz rady . System będzie częściej wykorzystywany w Kinie lecz czasem każdy lubi posłuchać muzyki w stereo i tu tez muszę nakreślić nie jestem melomanem . Po za tym Ciężko będzie mi jechać na odsłuch gdyż mieszkam w UK . Dziękuje bardzo za wszelką pomoc . Odpisz, cytując
Q21 Napisano 6 stycznia 2020 Napisano 6 stycznia 2020 Nie zmieniaj Twoich kolumn na Jamo, to krok do tył. Jeśli brakuje Ci nowoczesnej funkcjonalności i Dolby Atmos, wymień amplituner i dokup głośniki Dolby Atmos sufitowe lub nadstawki na głośniki frontowe. Jeśli chcesz pójść do przodu z jakością, spójrz proszę na amplituner Onkyo TX-RZ840 oraz nadstawki Klipsch R-41SA. Zawsze kolumny będziesz mógł w przyszłości wymienić. Odpisz, cytując
Kapi99 Napisano 6 stycznia 2020 Autor Napisano 6 stycznia 2020 29 minut temu, Q21 napisał: Nie zmieniaj Twoich kolumn na Jamo, to krok do tył. Jeśli brakuje Ci nowoczesnej funkcjonalności i Dolby Atmos, wymień amplituner i dokup głośniki Dolby Atmos sufitowe lub nadstawki na głośniki frontowe. Jeśli chcesz pójść do przodu z jakością, spójrz proszę na amplituner Onkyo TX-RZ840 oraz nadstawki Klipsch R-41SA. Zawsze kolumny będziesz mógł w przyszłości wymienić. Jest to też fajna myśl , tylko gdybym dokupił kolumny do Dooby Atmos postawić je na kolumnie czy zawieszać wyżej ?? Onkyo wydaje mi się ciekawą alternatywą , postaram się zastanowić nad tą opcją , miałem również pomysł aby F3 sprzedać razem z Centralnym C2 , zostawić RB 81 mk2 i dać je na front i do tego dokupić nowy center oraz Kolumny do Atmos lecz pozbył bym się dźwięku sorround . Sam już nie wiem jak to zacząć aby miało ręce i nogi Odpisz, cytując
Markcox Napisano 6 stycznia 2020 Napisano 6 stycznia 2020 33 minuty temu, Q21 napisał: to krok do tył jak nie kilka Odpisz, cytując
Kubad Napisano 6 stycznia 2020 Napisano 6 stycznia 2020 Zgadzam się nie zmieniaj obecnych kolumn a zmień amplituner a co do atmosa jeżeli chcesz żeby było jak trzeba to musisz je podwiesić. Odpisz, cytując
Kapi99 Napisano 6 stycznia 2020 Autor Napisano 6 stycznia 2020 (edytowany) Zostałem przekonany i sentyment gdzieś jest w środku do tych kolumn . Nie potrzebuje dokupować ekstra subcia czy przydał by się ? To zaczynam poszukiwania Onkyo TX- RZ840 czy może jakiegoś wysokiego Pioneera ?Na przykład VSX-LX 504 ? Edytowano 6 stycznia 2020 przez Kapi99 Odpisz, cytując
Markcox Napisano 7 stycznia 2020 Napisano 7 stycznia 2020 8 godzin temu, Kapi99 napisał: może jakiegoś wysokiego Pioneera ?Na przykład VSX-LX 504 ? "wysokiego" Pioneer'a, to musisz szukać w seriach SC-LX, nie VSX Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 stycznia 2020 Napisano 7 stycznia 2020 To nie krok a olbrzymi skok w tył. Ok jamo należy do klipscha ale to dużo gorsze kolumny. Akurat model 504 to odpowiednik serii 840 u Onkyo. Więc wymienisz na podobny poziom co masz teraz tylko że po prostu nowszy. Ewentualnie pomyśl o Yamaha 685 i końcówka mocy nada albo atolla. Zmiękczy ci fronty i nada im charakteru. Kolumny bym zostawił. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Jasiek88 Napisano 7 stycznia 2020 Napisano 7 stycznia 2020 VSX-LX 504 to klasa D i kalibracja MCACC. Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 stycznia 2020 Napisano 7 stycznia 2020 Jesteś pewien? Z tego co mi wiadomo to po przejęciu Pioneera przez Onkyo wrócili do klasy AB i ja bym stawiał że tam są te same końcówki mocy co w 840. Co do kalibracji to się zgodzę. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Jasiek88 Napisano 7 stycznia 2020 Napisano 7 stycznia 2020 (edytowany) Specyfikacja producenta Amplification Type: Direct Energy A tutaj dość zaawansowany test głównie pomiary mocy / szumów itd https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-pioneer-vsx-lx504-avr.8862/ Edytowano 7 stycznia 2020 przez Jasiek88 Odpisz, cytując
Kapi99 Napisano 7 stycznia 2020 Autor Napisano 7 stycznia 2020 Dobra zostałem przekonany Klipsch zostaje w pełnej okazałości , czy po zakupie jeżeli już zrobię 5.0.2 system zacząć poszukiwania subwoofera ? Czy na takim metrażu przy tych kolumnach to będzie zbędny element ? Co do samego Amplitunera to tak najprawdopodobniej będzie to: Onkyo tx-rz 840 oraz dokupię do nich Klipsch r41SA . I powinno to zaspokoić moje odczucie do Dolby Atmos . I jeżeli subwoofer jest niezbędny to uderzać w SVS ? Np SVS PB-2000 Pro ? Odpisz, cytując
Recommended Posts