Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie 

Zacznijmy od tego ze jestem laikiem w tej dziedzinie . Piszę z prośbą o radę gdyż , pojawił mi się w głowie plan zmiany całego kina domowego .. w tym momencie jestem właścicielem kina 5.0 składającego się z 

— Front Klipsch F3 

— Center Klipsch C2 

— surround  Klipsch Rb-81 mk2 

— Amplituner Onkyo 808 . 

Salon wielkości 25m2 

niestety niwa technologia pędzi i poszukuje zestawu mniejszego gdyż ten wydaje mi się zbyt ogromny do tego pomieszczenia . Oraz szukam systemu z którego stworze Dolby Atmos lub Dts X . Budżet nie jest zbyt wysoki w okolicach 6 tysięcy złotych . Na własną rękę ułożyłem set z

— Pioneer VS-X 934 

— Jamo S807 HCS 5.0 + Jamo S 8 ATM 

— Jamo S808 SUB 

wydaje mi się to dobry budżetowy set ale jestem otwarty na jakieś inne propozycje oraz rady . System będzie częściej wykorzystywany w Kinie lecz czasem każdy lubi posłuchać muzyki w stereo i tu tez muszę nakreślić nie jestem melomanem . Po za tym Ciężko będzie mi jechać na odsłuch gdyż mieszkam w UK . Dziękuje bardzo za wszelką pomoc . 

Napisano

Nie zmieniaj Twoich kolumn na Jamo, to krok do tył. Jeśli brakuje Ci nowoczesnej funkcjonalności i Dolby Atmos, wymień amplituner i dokup głośniki Dolby Atmos sufitowe lub nadstawki na głośniki frontowe. Jeśli chcesz pójść do przodu z jakością, spójrz proszę na amplituner Onkyo TX-RZ840 oraz nadstawki Klipsch R-41SA. Zawsze kolumny będziesz mógł w przyszłości wymienić.

Napisano
29 minut temu, Q21 napisał:

Nie zmieniaj Twoich kolumn na Jamo, to krok do tył. Jeśli brakuje Ci nowoczesnej funkcjonalności i Dolby Atmos, wymień amplituner i dokup głośniki Dolby Atmos sufitowe lub nadstawki na głośniki frontowe. Jeśli chcesz pójść do przodu z jakością, spójrz proszę na amplituner Onkyo TX-RZ840 oraz nadstawki Klipsch R-41SA. Zawsze kolumny będziesz mógł w przyszłości wymienić.

Jest to też fajna myśl , tylko gdybym dokupił kolumny do Dooby Atmos postawić je na kolumnie czy zawieszać wyżej ?? Onkyo wydaje mi się ciekawą alternatywą , postaram się zastanowić nad tą opcją , miałem również pomysł aby F3 sprzedać razem z Centralnym C2 , zostawić RB 81 mk2 i dać je na front i do tego dokupić nowy center oraz Kolumny do Atmos lecz pozbył bym się dźwięku sorround . Sam już nie wiem jak to zacząć aby miało ręce i nogi :( 

Napisano (edytowany)

Zostałem przekonany i sentyment gdzieś jest w środku do tych kolumn . Nie potrzebuje dokupować ekstra subcia czy przydał by się ? 
To zaczynam poszukiwania Onkyo TX- RZ840 czy może jakiegoś wysokiego Pioneera ?Na przykład VSX-LX 504 ?  

Edytowano przez Kapi99
Napisano

To nie krok a olbrzymi skok w tył. Ok jamo należy do klipscha ale to dużo gorsze kolumny.

Akurat model 504 to odpowiednik serii 840 u Onkyo. Więc wymienisz na podobny poziom co masz teraz tylko że po prostu nowszy. 

Ewentualnie pomyśl o Yamaha 685 i końcówka mocy nada albo atolla. Zmiękczy ci fronty i nada im charakteru. Kolumny bym zostawił.

Pozdrawiam

Napisano

Dobra zostałem przekonany Klipsch zostaje w pełnej okazałości , czy po zakupie jeżeli już zrobię 5.0.2 system zacząć poszukiwania subwoofera ? Czy na takim metrażu przy tych kolumnach to będzie zbędny element ? Co do samego Amplitunera to tak najprawdopodobniej będzie to: 

Onkyo tx-rz 840  oraz dokupię do nich Klipsch r41SA . I powinno to zaspokoić moje odczucie do Dolby Atmos . I jeżeli subwoofer jest niezbędny to uderzać w SVS ? Np SVS PB-2000 Pro ?