Andrzej Goiński Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2020 Witam serdecznie forumowiczów. Jestem tu pierwszy ale patrząc na ilość tematów jakie są poruszane zakładam, że na pewno uda się znaleźć odpowiednie dla mnie rozwiązanie, a także dostawcę sprzętu Potrzebuję kompletnego zestawu kina domowego wyłącznie do filmów. Pomieszczenie jest w podpiwniczeniu i ma służyć tylko jako kino. Zakładam ,że potrzebuję: amplituner, -budżet do 2tys odtwarzacz blu-ray, budżet.... ? zestaw głośników 5.0 - 5.1 ? - budżet 3tys. projektor (najlepiej 4k) -budżet 3-4 tys. Ponieważ wiem, że budżet jest niezbyt duży dodam od razu, że nie mam audiofilskich wymagań, do tej pory oglądałem filmy z plastikowym zestawem KD więc pewnie sprzęt w planowanym budżecie to i tak będzie przepaść do poprzedniego Poniżej rysunek pomieszczenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2020 Jeszcze ekran do projektora. Chyba że ściana dobrze przygotowana. Sprzętu jest do wyboru do koloru. Moje przejście z plastikowego kina było na zestaw Taga Harmony 606. Było naprawdę ok. Ampli miałem denona 1713. Teraz to nie wiem jaki odpowiednik. Subwoofer obowiązkowy. Cały zestaw zamknął się chyba w 3,5tyś wtedy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Goiński Napisano 13 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 stycznia 2020 Ścianka jest wykończona porządnie ,ale pewnie w przyszłości dojdzie ekran. Denon 1713 to już sprzęt do dostania tylko z drugiej ręki - jest coś co obecnie pasowałoby do napędzenia tych 606 ? No i jaki subwoofer do zestawu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2020 Pomieszczenie spore, ja bym szedł w dwa subwoofery. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Goiński Napisano 13 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 stycznia 2020 30 minut temu, maverick2005 napisał: Pomieszczenie spore, ja bym szedł w dwa subwoofery. Kolego, masz na mysli jakies konkretne modele? Moze podpowiesz jaki amplituner? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2020 Np. Niektóre sklepy sprzedają w komplecie z kolumnami. Subwoofer może być od klipscha jakiś niższy model. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Goiński Napisano 13 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 stycznia 2020 Na forum jest temat gdzie pada porownanie avr-x1600h z onkyo tx-nr686. Do kina domowego troche lepiej forumomicze opisuja ten drugi model. Czy pod onkyo bedzie również pasowal zestaw TH606 +subwoofer? ewentualnie poprosze jakies inne propozycje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2020 1 godzinę temu, Andrzej Goiński napisał: Kolego, masz na mysli jakies konkretne modele? Budżet nie jest jakiś wielki, więc wyboru też nie ma dużo,jak mamy się trzymać tych finansów to masz sprawdzonego i często poleconego Magnata sub302a. Jeżeli chodzi o amplituner kina, warto rozważyć Onkyo 686, można go kupić teraz w dobrej cenie, ewentualnie polecam jeszcze Yamahę 685 tu masz lepszą kalibrację. Poczekaj spokojnie do jutra, branża zapewne zaproponuje dodatkowe rozwiązania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 13 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2020 Osobiście w tym przedziale najlepiej z amplitunerów odpowiada mi Yamaha rx-v685 możesz śmiało połączyć ją z głośnikami taga harmony 606. Co do suba z tym budżetem to chyba jedynie magnat 302a. Oczywiście wcześniej postaraj umówić się na odsłuch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Goiński Napisano 13 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 stycznia 2020 Niestety Yamaha przekracza budzet. Nie chce tego robic bo zwykle zaczyna sie od dolozenia 500zl do jedego elementu, a konczy na mocno nieprzewidzianych kwotach 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2020 Onkyo 686 albo starszy denon x2500 ido tego taga 606v3 z magnat sub302a Ewentualnie cały set kinowy łącznie z subem od heco victa prime 701/702 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 14 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2020 12 godzin temu, Andrzej Goiński napisał: Niestety Yamaha przekracza budzet. Nie chce tego robic i słusznie. Moim zdaniem ta Yamaha do tych 606 byłaby przerostem formy nad treścią. Chyba, że ten set, który aktualnie składasz ma być początkiem przygody i w niedalekiej przyszłości zamierzasz modernizować to kino, wtedy taka Yamaha miałaby sens, dając Ci więcej możliwości na przyszłość. Aha... i w budżecie 3-4k daruj sobie projektor 4k - niewykonalne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Goiński Napisano 14 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 stycznia 2020 Myślę , że zacznę zabawę w KD z Onkyo 686 i Taga 606v3. Jeżeli poczuję ,że zaczyna brakować jakości zmienię całość na wyższe modele. Do tego pewnie magnat sub302a. Projektor faktycznie do przekalkulowania budżet lub przeczekania aż spadną ceny 4K Dziękuję Wszystkim za pomoc i konstruktywne podpowiedzi Czy na forum jest ktoś z dystrybutorów mogących zaproponować taki zestaw? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 14 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2020 Bo możesz mieć projektor nie 4k. Sony ma najlepsze Full Hd. Obraz z niego jest nieporównywalnie lepszy od budżetowych 4k. A Blu Ray nie brakuje. Podejrzewam że koło 5tyś kosztuje używany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Goiński Napisano 14 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 stycznia 2020 Nie upieram się na 4K. Jaki projektor Sony konkretnie proponujesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 14 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2020 Sony vpl-hw55es np. Lub wyższe. Niektórzy na forum je mają i sobie chwalą. Pare było na olx. Nie wiem czy jeszcze są. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yapończyk Napisano 15 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2020 Ja mam Sony ehtw 45 es. Kupiłem używany za 5k i jestem bardzo zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Obst Napisano 15 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2020 (edytowany) Cześć, To ja z innej strony może zacznę, tej wizyjnej. Masz dedykowane pomieszczenie i do tego kawał ściany 3,5m daje to prawie 160" (choć zakładam że i tak będzie mniszy 150-155) rzutowanego obrazu, a to rodzi dwie konsekwencje: - mniejszą, czyli będziesz mieć problem ze zniszczeniem się z tym obrazem na wysokość, zabawa kalkulatorami Ciebie nie ominie. - większą, przy tak wielkim obrazie FHD możne nie wystarczyć, sam mam 135" i przy statycznym obrazie dostrzegam piksele a oglądam z odległości ok 5m, Ty będziesz miał bliżej, obawiam się że szybko zapragniesz 4k (ja zapragnąłem po 4 miesiącach). Moja propozycja: rozważ, o ile możesz, zwiększenie budżetu na dobry projektor 4k, (11kzł), jeśli nie, pozostań przy projektorach FHD tych w okolicach 3kzł bo będziesz chciał go i tak wymienić. Odradzam "tanie" projektory 4k oparte o DLP ponieważ w dedykowanym pomieszczeniu szybko uwydatnią się braki w czerni. Nie dotyczy to projektorów DLP FullHD, ta są akceptowalne. Co do kwestii audio: 1. AMPLITUNER jak tylko do kina to ONKYO 686 jest chyba bezkonkurencyjny ze względu na wydajność prądowa (odsyłam do testów na http://audiovision.de ) i cenę, a wydaje mi się że teraz co prawda celujesz w 5.1 ale w przyszłości rozbudujesz do 7.1, masz w końcu dedykowane pomieszczenie i aż się prosi o więcej a zauważ że tu każdy zaczyna coś zmieniać i chce czegoś lepszego. 2. GŁOŚNIKI Na dzień dzisiejszy kup zestaw 5.0, subwoofery dokupisz później, bo do twojego pomieszcza aż prosi się o dwa. I to dwa dobre, osłuchasz się i sam zadecydujesz jakie dobre suby potrzebujesz. 3. ODTWARZACZ BLU-RAY najtańsze 4k Panasonica/Sony zaczynają się od 700 zł, ale czy jest potrzebny? Komputer (laptop) wydaje się być bardziej uniwersalny... PS 4.FARBA/TKANINA. Będziesz potrzebować litry czarnej farby i metryy czarnej tkaniny co by zaciemnić i wygłuszyć pomieszczeni, ale za to jaka frajda Ciebie czeka Edytowano 15 stycznia 2020 przez Grzegorz Obst Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2020 21 godzin temu, Andrzej Goiński napisał: Myślę , że zacznę zabawę w KD z Onkyo 686 i Taga 606v3. Jeżeli poczuję ,że zaczyna brakować jakości zmienię całość na wyższe modele. Do tego pewnie magnat sub302a. Projektor faktycznie do przekalkulowania budżet lub przeczekania aż spadną ceny 4K Dziękuję Wszystkim za pomoc i konstruktywne podpowiedzi Czy na forum jest ktoś z dystrybutorów mogących zaproponować taki zestaw? Mogę. Pisz do mnie o cenę i podaj od razu numer telefonu Co do suba to musi on być już. Bez niego to nie kino!! A i już nie raz udowodniono że dwa gorsze grają lepiej niż jeden lepszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Goiński Napisano 15 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 stycznia 2020 Pomieszczenie jest juz na szczescie pomalowane na ciemno bo mialo byc od razu kinem. O wygluszaniu będę musial poczytać jak do tego podejsc. Co do projektora to faktycznie chyba sie wstrzymam i dociagne za jakis czas do 4K, a na razie mam w firmie jakis niedawno zakupiony FHD ktory moge sobie zabierac na weekendy:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts