korkillus Napisano 28 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2020 Dzień dobry wszystkim ! Piszę do Was z prośbą o pomoc przy wyborze zestawu 5.1 do mojego salonu. Budżet nie jest wygórowany ale mam nadzieję, że coś w tym przedziale znajdę. W miejsce TV dodam, że będzie projektor z ekranem 120'' co daje około 265 cm szerokości. Zależy mi bardzo żeby zestaw składał się z możliwie niewielkich kolumn surround ponieważ nie chcę montować na ścianie nic co będzie się mocno rzucało w oczy. Ideałem pod względem rozmiaru jak dla mnie są kolumienki z zestawu Wharfedale DX2 ale może taki set nie nagłośni w odpowiednim stopniu tej przestrzeni do oglądania filmów ? Czy ktoś z Was jest w stanie polecić mi jakiś zestaw w cenie około 2000 zł? Z góry dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 Tylko i wyłącznie używany zestaw. Coś pokroju Yamaha 485 / Denon X1400 z mikro kolumienkami Magnat 5.1, Tannoy TFX, SFX czy Canton Movie. Zalezy co znajdziesz na rynku wtórnym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korkillus Napisano 29 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 2 godziny temu, S4Home napisał: Tylko i wyłącznie używany zestaw. Coś pokroju Yamaha 485 / Denon X1400 z mikro kolumienkami Magnat 5.1, Tannoy TFX, SFX czy Canton Movie. Zalezy co znajdziesz na rynku wtórnym. Dziękuję. Może zostałem źle zrozumiany. Chodzi wyłącznie o kolumny w cenie około 2000 zł. Najlepiej żeby te tylne były stosunkowo małe jak te które podałem jako przykład. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 Czyli przednie moga być duże? Taki zestaw jak Heco Victa 702 to z nowych. Albo set Taga 606V3 + Magnat Sub 302A? używany Klipsch F2/S2/C1, Tannoy M4/M1/ Center. O to chodzi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korkillus Napisano 29 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 Dokładnie. Mam obawy, że w takim salonie dzwiek ze zbyt małych frontów się rozproszy i nie nagłośni go dostatecznie. Gdyby tyły były w okolicach wys. 20 szer 12-15 byłoby idealnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 29 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 Masz nagłośnić tylko strefę relaxu , nie pokój 50 m2 Co innego gdybyś miał ekran na ścianie 4.8 i sofę na drugim końcu pokoju . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 Ale pomieszczenie jest otwarte. To nie jest tak że tam jest kurtyna. Dźwięk "ucieka" Zwłaszcza dół. Dynamika. Swoboda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korkillus Napisano 30 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 A co powiecie o takim zestawie Magnat 202+102+center+302A ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 To fajny zestaw kinowy. Posadowiony na dolnych rejestrach, nie męczący, raczej łagodny u góry. Ale potrafi zagrac głośno i bardzo dynamicznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korkillus Napisano 1 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2020 Dnia 30.01.2020 o 15:43, S4Home napisał: To fajny zestaw kinowy. Posadowiony na dolnych rejestrach, nie męczący, raczej łagodny u góry. Ale potrafi zagrac głośno i bardzo dynamicznie. A czy warto fronty wymienić na model 1002 ? Czy różnica między zestaerm TAV 606 v3 a tym od magnata z kolumnami 1002 będzie zauważalna? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korkillus Napisano 2 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 2020 A może z innej beczki Polk audio T531 ? Do tego sub 302A. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 lutego 2020 Udostępnij Napisano 3 lutego 2020 Polk to system kinowy ale moim daniem gra równiej od Magnata. Magnat z kolei gra potęga dźwięku. Zwłaszcza dołem. Tak zmiana na podłogowe fronty będzie zauważalna. ale pamiętaj nie kosztem suba. 302A i tak musi być; Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korkillus Napisano 10 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2020 (edytowany) https://scpcat5e.com/16-4ofc-or-speaker-bulk-cables a czy mogę wykorzystać taki kabel do instalacji podtynkowej do zestawów jak ten Polk czy Magnat? Pytam dokładnie o ten konkretny bo mam do niego dostęp. Edytowano 10 lutego 2020 przez korkillus Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 10 lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 lutego 2020 Jak najbardziej możesz, poza tym zapraszam do nas po Polka https://sklep.rms.pl/polk-audio-t531-t50-t30-t15-zestaw-kolumn-do-kina-domowego-5-0 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 10 lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 lutego 2020 Set na tagach 606 warty uwagi nie zapomnij także o subie który stanowi uzupełnienie kina domowego wymieniany wyżej magnat 302a to dobra propozycja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Jeśli ampli i kolumny dadzą ci możliwość podłączenia w bi ampingu to warto. W przeciwnym razie standardowy pojedynczy kabel. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korkillus Napisano 11 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 5 godzin temu, S4Home napisał: Jeśli ampli i kolumny dadzą ci możliwość podłączenia w bi ampingu to warto. W przeciwnym razie standardowy pojedynczy kabel. Może wykorzystam 2 żyły tylko do tylnych kolumn efektowych. Na przód , sub i cental dam melodikę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korkillus Napisano 17 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 Zestaw wybrany. Postawiłem na Polk T531 + 302a Teraz ważny problem. Na jakiej wysokości od podłogi powinienem wypuścić kable dla kolumn sorround? Nie chciałbym ich mieć za nisko, czy 180 cm będzie ok ? Proszę o pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 To jest na wysokości uszu albo plus 15-20 cm. Takie jest globalne założenie. Wysokość uszu jak siedzisz 😜 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 17 lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 dokładnie, czyli w zależności od wzrostu i siedziska, zazwyczaj oscyluje to w granicach +/- 100-120cm. W każdym razie 180cm będzie zdecydowanie za wysoko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korkillus Napisano 17 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 Nie mogę zamontować ich np pod kątem do dołu z wysokości 180 cm? Obawiam się o względy estetyczne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 17 lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 (edytowany) 22 minuty temu, korkillus napisał: Nie mogę zamontować ich np pod kątem do dołu z wysokości 180 cm? Obawiam się o względy estetyczne A jak masz np. Typowe stereo czyli dwa frontowe kolumny i słuchasz muzyki siedzsc na wprost, to gdy dasz głowę "w dół" to zmienia Ci sie mocno dzwiek????? No właśnie odp. Brzmi.... możesz. Tym bardziej ze to są tylne glosniki wiec jesli estetyka ważniejsza mozesz podwiesic pod sufitem i skierować w dół. Ale to tylko moje zdanie. Niech sie wypowiedza inni. Ps: pisze tylko o tylnich glosnikach. Frontowe musza byc na wprost Pozdrawiam Edytowano 17 lutego 2020 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 17 lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 Pytasz, jak powinno być i uzyskałeś odpowiedź, a co z tym zrobisz, to już Twoja sprawa. Wszystko można, różne ludzie mają pomysły, czy fantazje - nawet z umieszczaniem frontów w suficie. A to, jak to będzie "smakowało", to już inna kwestia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korkillus Napisano 17 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 5 minut temu, Markcox napisał: Pytasz, jak powinno być i uzyskałeś odpowiedź, a co z tym zrobisz, to już Twoja sprawa. Wszystko można, różne ludzie mają pomysły, czy fantazje - nawet z umieszczaniem frontów w suficie. A to, jak to będzie "smakowało", to już inna kwestia Bardzo dziękuję za konkretne wypowiedzi. To moje 180 wzięło się głównie czytając inne tematy w internetach. Jak ten : https://pl.rec.kino-domowe.narkive.com/jPd18ALz/na-jakiej-wysoko-ci-macie-ustawione-g-o-niki-souround-dolby-zaleca-180-cm Ale przemyślę temat. Zamiast montować półki na ścianie musiałbym postawić jakieś fajne stojaki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 17 lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 lutego 2020 Temat sprzed 16 lat? https://www.dolby.com/us/en/guide/surround-sound-speaker-setup/5-1-setup.html Wszystkie te pomysły z wieszaniem pod sufitem, a nawet wręcz w/na suficie jest tylko i wyłącznie wynikiem pomysłowości użytkowników i wymyślonego kompromisu, gdzie kino najczęściej jest elementem pokoju dziennego, w którym toczy się normalne życie, co często uniemożliwia referencyjne ustawienie. A głównym argumentem zazwyczaj bywa "WAŻ" Ja na Twoim miejscu wyjechałbym z kanapą z metr do przodu i postawił surroundy na wyższych standach, albo powiesił na ścianie-to już kwestia gustu. Inny, wyższy montaż zazwyczaj dotyczy Dipoli/Bipoli, ale w Twoim przypadku nie wchodzi to w grę, więc nie będziemy robić sieczki w głowie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts