Colinovsky Napisano 7 lutego 2020 Udostępnij Napisano 7 lutego 2020 Witam, poszukuję budżetowej opcji wzmacniacza do głośników Canton SP 206, najlepiej coś niedużego, żebym mógł używać takiego sprzętu przy komputerze. Co możecie zaproponować? Głośniki aktualnie są poniżej 400 zł za parę na Amazonie, więc chciałbym skompletować budżetowy zestaw. Ewentualnie myślałem też nad zakupem jakiejś mikrowieży od Blaupunkta, ale niestety nie ma nigdzie żadnej opinii, ani możliwości odsłuchu... Przyszło mi też na myśl coś takiego - czy taka wieża Blaupunkta, która rzekomo ma 100 RMS sumarycznie na dwóch kanałach będzie w stanie zagrać z takimi Cantonami? Wiem, że to pewnie głupie, ale póki jestem biednym studentem nie chcę wydawać zbyt wiele, kiedyś na pewno zrobię upgrade. 😉 Będę wdzięczny za odpowiedzi na temat tych Cantonów i ewentualnych wież Blaupunkta, tj. MS40BT, MS60BT, MS70BT, MS30BT. Dodatkowe pytanie mi się nasunęło - czy taka mikrowieża będzie lepszym źródłem niż bezpośrednio z komputera dla Sennheiserów HD 555? Posiadam takie słuchaweczki, póki co nie posiadam żadnego lepszego źródła i grają prosto z komputera, kiedyś były podłączane pod amplituner Pioneera i grały zauważalnie lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karo Napisano 7 lutego 2020 Udostępnij Napisano 7 lutego 2020 https://www.amazon.es/ammoon-Portátil-Analógico-Amplificador-Distancia/dp/B01M320MRR/ref=mp_s_a_1_5?keywords=smsl+q5+pro&qid=1581087454&sprefix=smsl+q5&sr=8-5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colinovsky Napisano 7 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2020 (edytowany) @Karo dzięki za odpowiedź, widziałem już, że ten jest polecany. Pytanie tylko, czy będzie to lepsze niż jakieś używki w cenach ~200 zł? Co w takiej cenie z używanych można znaleźć? No i co w ogóle sądzicie o tych mikrowieżach Blaupunkta? Warto w ogóle rozważać coś takiego? Za ~300 zł bywały nówki MS40BT. MS70BT i MS60BT można mieć do 600. Edytowano 7 lutego 2020 przez Colinovsky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 7 lutego 2020 Udostępnij Napisano 7 lutego 2020 Darował bym sobie taką mikrowieże Blaupunkta i kupił poprostu używany wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karo Napisano 7 lutego 2020 Udostępnij Napisano 7 lutego 2020 Smsl q5 pro będzie lepszy niż miniwieże i używany sprzęt do kilkuset złotych. Mam taki i jest naprawdę dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colinovsky Napisano 7 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2020 (edytowany) Co do samych kolumn, co ciekawego jeszcze można znaleźć w podobnej cenie co Cantony SP 206, tj. ~400 za parę? Edytowano 7 lutego 2020 przez Colinovsky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 7 lutego 2020 Udostępnij Napisano 7 lutego 2020 @Colinovsky nowego ? Nic na tym poziomie za parę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colinovsky Napisano 8 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 2020 @Tomasz S. dzięki, w takim razie będę polował na promocję na te Cantony i zakupię z tym SMSL Q5 Pro. Swoją drogą, warto kiedyś w przyszłości rozważyć jakiegoś suba do takiego zestawu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 8 lutego 2020 Udostępnij Napisano 8 lutego 2020 (edytowany) 1 godzinę temu, Colinovsky napisał: @Tomasz S. dzięki, w takim razie będę polował na promocję na te Cantony i zakupię z tym SMSL Q5 Pro. Swoją drogą, warto kiedyś w przyszłości rozważyć jakiegoś suba do takiego zestawu? Nie wiem ile kosztuje teraz Q5 pro ale ja bym rozważył jeszcze pewniaka takiego jak Topping MX3 czy Smsl Ad18. Z gorzej dostępnych i droższych masz Topping tp60 I Topping pa3. W mx3 masz wyjście na sub. Edytowano 8 lutego 2020 przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 8 lutego 2020 Udostępnij Napisano 8 lutego 2020 @Colinovsky Jaki duży pokój? Jakiej muzyki słuchasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colinovsky Napisano 8 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 2020 2 godziny temu, 1Ender napisał: @Colinovsky Jaki duży pokój? Jakiej muzyki słuchasz? Pokój to kwestia problematyczna, bo aktualnie mieszkam w akademiku jeszcze przez jakiś czas, ale mają być to głośniki przy komputerze. Słucham właściwie każdego rodzaju muzyki, choć w większości rap i rock. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colinovsky Napisano 9 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 lutego 2020 22 godziny temu, Tomasz S. napisał: Nie wiem ile kosztuje teraz Q5 pro ale ja bym rozważył jeszcze pewniaka takiego jak Topping MX3 czy Smsl Ad18. Z gorzej dostępnych i droższych masz Topping tp60 I Topping pa3. W mx3 masz wyjście na sub. Już sam Topping MX3 jest droższy o dobre 20-30 dolarów. Warto dokładać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 9 lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 lutego 2020 @Colinovsky przecież mx3 kupisz w Q21 za 599. Nie umiem powiedzieć który jest lepszy bo Q5 pro nawet nie widziałem na żywo, tym bardziej nie słyszałem. Mx3 mogę polecić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colinovsky Napisano 9 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 lutego 2020 16 minut temu, Tomasz S. napisał: @Colinovsky przecież mx3 kupisz w Q21 za 599. Nie umiem powiedzieć który jest lepszy bo Q5 pro nawet nie widziałem na żywo, tym bardziej nie słyszałem. Mx3 mogę polecić No właśnie, 599. A Q5 Pro w granicach 400-450. Kwestia tego czy w ogóle warto dopłacać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 9 lutego 2020 Udostępnij Napisano 9 lutego 2020 Nie umiem odpowiedzieć. Zobacz, czy masz wszystkie dostępne funkcje, wejścia , moc, czy wygląd Ci opowiada, poczytaj recenzje. Z nowszych konstrukcji jest jeszcze smsl sa300. Ma więcej mocy i nowszy bluetooth ale nie ma wejścia optycznego I coaxial. Całkiem fajnie wygląda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 lutego 2020 Moim zdaniem w takim przypadku bez sensu wybierać pasywne elementy. Kup monitory aktywne. W tej cenie dostaniesz znacznie lepsze dźwiękowo produkty! A i pokój akademikowy spokojnie to nagłośni. Sprawdzone. I bez kombinowania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colinovsky Napisano 10 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 lutego 2020 (edytowany) 13 godzin temu, S4Home napisał: Moim zdaniem w takim przypadku bez sensu wybierać pasywne elementy. Kup monitory aktywne. W tej cenie dostaniesz znacznie lepsze dźwiękowo produkty! A i pokój akademikowy spokojnie to nagłośni. Sprawdzone. I bez kombinowania. Co polecisz w takim wypadku z monitorów aktywnych? Dnia 9.02.2020 o 14:19, Tomasz S. napisał: Nie umiem odpowiedzieć. Zobacz, czy masz wszystkie dostępne funkcje, wejścia , moc, czy wygląd Ci opowiada, poczytaj recenzje. Z nowszych konstrukcji jest jeszcze smsl sa300. Ma więcej mocy i nowszy bluetooth ale nie ma wejścia optycznego I coaxial. Całkiem fajnie wygląda. Sam nie jestem pewny, czy potrzebuje wejścia optyczne. Niby mam jakieś SPDIF w płycie głównej, ale nie wiem jak tego użyć, bo to jakieś 4 pinowe wyjście na płycie głównej. Zapewne dopiero przy jakichś zmianach komputera lub zakupie karty dźwiękowej bym myślał o optyku. Bluetooth mógłby być użyteczny w moim wypadku. SA300 jest ciekawy, ale niestety jeszcze drożej... Kwestia tego, czy po USB dźwięk będzie lepszy niż po RCA i czy jest porównywalny z optykiem? Edytowano 10 lutego 2020 przez Colinovsky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karo Napisano 10 lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 lutego 2020 Kup smsl q5 pro. Nie powinieneś żałować. Z czasem możesz wymienić kolumny na lepsze i cieszyć się dźwiękiem wyższej jakości. Piotr z S4Home nie zna q5 pro, co pisał całkiem niedawno. Naprawdę za te pieniądze jest to świetny sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Adam audio, dynaudio czy tannoy Reveal. Zagra to znacznie lepiej niż prosty wzmacniacz i kolumny pasywne. Przerabiałem to nie raz. Wiem to produkty mało popularne. Na tym forum mało kto je zna i dlatego nikt nie poleca. Ale przy twoim wykorzystaniu dostaniesz oo prostu lepsze brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colinovsky Napisano 11 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 2 godziny temu, S4Home napisał: Adam audio, dynaudio czy tannoy Reveal. Zagra to znacznie lepiej niż prosty wzmacniacz i kolumny pasywne. Przerabiałem to nie raz. Wiem to produkty mało popularne. Na tym forum mało kto je zna i dlatego nikt nie poleca. Ale przy twoim wykorzystaniu dostaniesz oo prostu lepsze brzmienie. Mógłbyś polecić jakieś konkretne modele? Znalazłem np. Tannoy Reveal 502, cenowo wypadają dobrze, z innych monitorów aktywnych znalazłem też JBL 305P MKII (są w x-komie w pobliżu, lubię ten sklep bo mogę bezproblemowo wziąć coś do testów na dwa tygodnie i zwrócić gdyby coś nie pasowało). Obstawiam, że ceny podane w sklepach to cena za jedną kolumnę, zgadza się? Swoją drogą jestem też ciekaw co robią ustawienia z tyłu kolumny, takie jak input sensitivity, boundary eq, hf trim? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 Różnie. W przypadku aktywnych często podają za dwie. Powinno pisać! Ja miałem do czynienia z Tannoyem i AdamAudio i byłem zadowolony. JBL nie słuchałem aktywnego. Klipsch średnio na jeża. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colinovsky Napisano 11 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lutego 2020 4 godziny temu, S4Home napisał: Różnie. W przypadku aktywnych często podają za dwie. Powinno pisać! Ja miałem do czynienia z Tannoyem i AdamAudio i byłem zadowolony. JBL nie słuchałem aktywnego. Klipsch średnio na jeża. Jak wygląda sprawa z podłączeniem tego typu monitorów? Każdy z nich osobno jest podpięty do zasilania? Czy w jakiś sposób jeden steruje drugim pod względem głośności, czy pokrętła na obu działają i trzeba ustawić identycznie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 lutego 2020 Udostępnij Napisano 12 lutego 2020 Tu jest różnie. Ale najczęściej jeden ma wzmacniacz a do drugiego wychodzi kabel z pierwszej kolumny. Widać to po tyle. Bo jest specjalne wyjście na drugi głośnik. Rzadziej zdarza się aby wzmacniacz był w obu i do obu podłączalo się zasilanie i źródło. Wówczas jest połączenie sieciiwe czy też bt między nimi aby miały ta sama głośność. Pierwszy wariant jest znacznie częstszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 12 lutego 2020 Udostępnij Napisano 12 lutego 2020 Długość przewodu ogranicza rozstaw. Widziałem też konstrukcje z gniazdami głośnikowymi. Dużo lepsze rozwiązanie. Można zastosować dowolny przewód głośnikowy o dowolnej długości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colinovsky Napisano 12 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 lutego 2020 3 godziny temu, S4Home napisał: Tu jest różnie. Ale najczęściej jeden ma wzmacniacz a do drugiego wychodzi kabel z pierwszej kolumny. Widać to po tyle. Bo jest specjalne wyjście na drugi głośnik. Rzadziej zdarza się aby wzmacniacz był w obu i do obu podłączalo się zasilanie i źródło. Wówczas jest połączenie sieciiwe czy też bt między nimi aby miały ta sama głośność. Pierwszy wariant jest znacznie częstszy. Niestety w necie nic nie znalazłem, poza tym, że Tannoye Reveal sprzedają na sztuki, więc pewnie każda ma osobne zasilanie. Chyba będę musiał podzwonić po okolicznych salonach audio, być może gdzieś mają jakieś monitory aktywne do ~1000 zł za parę z możliwością odsłuchu. Chętnie bym zobaczył to wszystko na żywo. 37 minut temu, 1Ender napisał: Długość przewodu ogranicza rozstaw. Widziałem też konstrukcje z gniazdami głośnikowymi. Dużo lepsze rozwiązanie. Można zastosować dowolny przewód głośnikowy o dowolnej długości. Mówisz to odnośnie którego zestawu? Trochę się pogubiłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts