Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć!

Mój obecny wzmacniacz Technics SU-VX500 trochę się rozpada, chyba padają tranzystory. Postanowiłem więc zainwestować w nowy, w cenie do ~500zł za używkę. Używany będzie głównie z komputerem (planuję do niego wrzucić xonara STX) i gramofonem Dual CS 510 z wkładką MM. Zależy mi więc żeby miał w sobie jakiś dobrze brzmiący preamp MM, raczej nie planuję przestawić się na MC. Moje kolumny to Diora ZgB 100-8-922, wydaje mi się że potocznie są to diory "D3".

Czy za taką cenę znajdę jakiś godny uwagi wzmacniacz? Myślałem o NAD 3020, ale trochę odstrasza mnie jego powalające 20W w 8 ohm. Na stuwatowe kolumny to chyba troszkę mało mocy. Oczywiście chodzi o cenę za używany.

Lubię przestrzenny, "airy" (powietrzny?) dźwięk z wyeksponowanymi wokalami.

Napisano
1 godzinę temu, Artsky napisał:

Być może, ale znalezienie sprzętu z dawnych lat w pełni oryginalnego, bez ingerencji to też nie takie proste. Ale okazje się czasem trafiają. Trzeba być cierpliwym.

Tak, tylko nawet nie wiem czego szukać :) Starych Luxmanów w stylu L-230? Nadów? Może jakieś sony TA-F530/550ES?

Napisano
1 godzinę temu, 1Ender napisał:

@Hajduk Szymon

Jakie duże pomieszczenie? 

Hm, ciekawe pytanie bo mieszkanie jest generalnie otwartą kawalerką, jedynym tak naprawdę zamkniętym pomieszczeniem jest toaleta w prawym górnym rogu.

Część sypialną od "części dziennej" oddziela ściana, która jest jednak z obu stron otwarta. W załączniku wstawiam jak to wygląda. Zakreskowany obszar ma na oko jakieś 18m^2.

oJCHH6U.png

Napisano (edytowany)
15 godzin temu, Hajduk Szymon napisał:

Hm, ciekawe pytanie bo mieszkanie jest generalnie otwartą kawalerką, jedynym tak naprawdę zamkniętym pomieszczeniem jest toaleta w prawym górnym rogu.

Część sypialną od "części dziennej" oddziela ściana, która jest jednak z obu stron otwarta. W załączniku wstawiam jak to wygląda. Zakreskowany obszar ma na oko jakieś 18m^2.

oJCHH6U.png

Kiedys bylem w podobnym pomieszczeniu gdzie kolumny byly ustawione tak jak u Ciebie. Na czas odsłuchu gościu "rozsuwał" je nieco szerzej, aby miały za sobą wolne miejsce. Dzwiek mnie zmasakrował pozytywnie i szczerze mowiac była to jedna z wiekszych zmian akustycznych po przesunieciu kolumn jaką w życiu słyszałem. Wiadomo ze dochodzi wiele innych czynników które kreują dzwiek, ale jedno jest pewne. Pokój ma potencjał.w tamtym przypadku najbardziej zyskało napowietrzenie i scena w głąb. 

Pozdr.

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, 1Ender napisał:

A ile cały pokój z kątem sypialnianym? 

Jakiej muzyki słuchasz? 

Jaki lubisz dźwięk? 

Kąt sypialny, chodzi o tą część za kolumnami? Stawiam że około 12, i kuchnia z łazienką razem (lewa strona) koło 10ciu. Nie wiedziałem że tamta część "sypialna" w ogóle powinna mnie obchodzić, skoro głośniki grają w drugą stronę, na pokój dzienny; zawsze można się czegoś nauczyć! @Chyba Miro 84 - chętnie spróbuję je bardziej rozsunąć! Jestem ciekawy rezultatów.

Słucham rzeczy takich jak doorsi, radiohead, bowie, her, dużo jazzu i lofi, jakaś spokojna muzyka z miłym wokalem, na podkładzie czy to z klasycznych instrumentów czy elektronicznych. 

Lubię wysunięty, ciepły wokal (na przykład słuchawki grado mają jak dla mnie piękne wokale) i to całe "powietrze" między instrumentami na scenie. Lubię też solidny bas w elektronice, ale nie jest to sprawa aż tak priorytetowa jak wokale i scena :) 

Edytowano przez Hajduk Szymon
Napisano (edytowany)

Pewnie, zaraz poczytam jakieś recenzje! Wszystkie propozycje mile widziane, dawno nie musiałem kupować wzmacniacza i jestem kompletnie nieobeznany :(

W sumie mogę podbić cenę do ~700zł, co tam :) Chciałbym wyedytować post, ale jest już chyba na to za późno.

Edytowano przez Hajduk Szymon
Napisano
38 minut temu, Hajduk Szymon napisał:

W sumie mogę podbić cenę do ~700zł, co tam :) Chciałbym wyedytować post, ale jest już chyba na to za późno.

Swój post można edytować tylko przez pierwsze godziny.

Uzupełniłem nazwę Twojego wątku o "Nawet do 700zł..."

Pozdrawiam