SK_ Napisano 23 lutego 2020 Udostępnij Napisano 23 lutego 2020 Witam, Chciałbym poprosić o pomoc w doborze kolumn stereo(raczej stojące na podłodze) do amplitunera Yamahy RX-485D. Budżet jakim dysponuje to około 1500 zł. Muzykę jakiej słucham to klasyka rock/Metal/muzyka progresywna np Perjl Jam, Faith More,TOOL , metalica itd. i duzo muzyki jazoowej, Miles davis, coltrain itp. Kolumny będa grały w salonie połączonym z kuchnią około 30m2 (salon około 22m2). Mieszkanie jest w starej kamienicy więc mam tez dosyć wysoko bo 3,3 metra. Z góry będę wdzięczny za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 lutego 2020 Udostępnij Napisano 24 lutego 2020 To amplituner kinowy i tak nie za bardzo sprawdzi się w stereo Przykro mi Heco Victa 702, Bardziej absowo Magnat 1002. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 lutego 2020 Udostępnij Napisano 24 lutego 2020 Cześć, Mamy amplituner kina domowego co jest dużym ograniczeniem ale zdaje sobie sprawę, że czasem od czegoś trzeba zacząć. Zważywszy na Twoje preferencje brzmieniowe oraz metraż proponuję rozważyć zakup Heco Victa Prime 702 lub Monitor Audio Monitor 200. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SK_ Napisano 24 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2020 Cześć, wiem że to ampltuner kina, ale niestety chcieliśmy najpierw zrobić kino domowe do projektora. Obecnie zmieniła się koncepcja i raczej postawiliśmy na muzykę gdyż jednak dużo rzadziej oglądamy filmy. Amplituner posiada opcję stereo i miałem nadzieję że uda się uzyskać przyzwoity dźwięk na tym aplitunerze. Pytanie mam czy moge cos jeszcze zrobic aby "podciagnąć" jakoś dźwięku z tym amplitunerem ? ? z czasem dokupić subwoofer ? A może jednak dolozyc jeszcze cos do kolumn np 2 tys ? Chciałbym jeszcze zapytać czy przy kolumnach stereo bedzie się dało oglądać filmy - czy np trzeba dokupić chociażby jakiś centralny głosnik aby było dobrze słychać teksty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 lutego 2020 Udostępnij Napisano 24 lutego 2020 7 minut temu, SK_ napisał: Obecnie zmieniła się koncepcja i raczej postawiliśmy na muzykę gdyż jednak dużo rzadziej oglądamy filmy. Sprzedaj amplituner , jak chcesz iść w stereo te wszystkie zabiegi z subem , dokładaniem do kolumn nie mają sensu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SK_ Napisano 24 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 lutego 2020 S4Home ,Q21 dziękuję za podpowiedzi co do głośników. Generalnie to odpadają Heco Victa 702 - dlatego że kolumna będzie stać w salonie w miejscu gdzie jest bar oddzielający salon od kuchni i blat baru jest na wysokości 104 cm , a kolumna Heco Victa 702 ma 105 cm(musi się wejśc pod blat bo inaczej nie mam gdzi ejej postawić) Dobrze że sprawdziłem bo to była by niezła wtopa Co do pozostałych dwóch to Monitor Audio Monitor 200 - 1500 zł za dwie sztuki Magnat 1002 - 1100 zł za dwie sztuki. te wizualnie bardziej mi się podobają i jeśli maja głębszy bas to pójdę raczej w tę stronę. Tylko pytanie cz tutaj jednak klasowo jednak te Audio Monitor 200 sa lepsze ? - wnioskuje tylko i wyłącznie po cenie. Pytanie do Was czy jeszcze jakieś kolumny byście polecili tak żeby dobić do 1500 z zyskiem dla dźwięku ? Będę również wdzięczny za komentarz do mojego poprzedniego posta Pozdrawiam ! 6 godzin temu, SK_ napisał: Cześć, wiem że to ampltuner kina, ale niestety chcieliśmy najpierw zrobić kino domowe do projektora. Obecnie zmieniła się koncepcja i raczej postawiliśmy na muzykę gdyż jednak dużo rzadziej oglądamy filmy. Amplituner posiada opcję stereo i miałem nadzieję że uda się uzyskać przyzwoity dźwięk na tym aplitunerze. Pytanie mam czy moge cos jeszcze zrobic aby "podciagnąć" jakoś dźwięku z tym amplitunerem ? ? z czasem dokupić subwoofer ? A może jednak dolozyc jeszcze cos do kolumn np 2 tys ? Chciałbym jeszcze zapytać czy przy kolumnach stereo bedzie się dało oglądać filmy - czy np trzeba dokupić chociażby jakiś centralny głosnik aby było dobrze słychać teksty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 komentarz do poprzedniego posta pojawił się trzykrotnie, od trzech osób (z czego od dwóch jeszcze przed jego pojawieniem się ) Dnia 24.02.2020 o 07:37, S4Home napisał: To amplituner kinowy i tak nie za bardzo sprawdzi się w stereo Przykro mi 23 godziny temu, Q21 napisał: Mamy amplituner kina domowego co jest dużym ograniczeniem i wisienka na torcie spinająca dwa powyższe i nadająca kierunek, który - również moim zdaniem, powinieneś obrać 15 godzin temu, tomek4446 napisał: Sprzedaj amplituner , jak chcesz iść w stereo te wszystkie zabiegi z subem , dokładaniem do kolumn nie mają sensu Możesz postawić kolumny i za 10k, ale "zysk" dla dźwięku będzie bez porównania mniejszy, niż przy prostym i wcale niekoniecznie drogim zabiegu zamiany tej Yamahy na klasyczny wzmacniacz stereo. I tak, przy stereo będzie można normalnie oglądać filmy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 Magnat 1002 będzie o tyle ciekawy że gra dynamicznie. Basowo. Mocno. Jak mowie przy tym amplitunerze szału nie będzie. Ale to chyba jedyny kierunek żeby coś uzyskać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SK_ Napisano 25 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2020 Dziękuje wszystkim za pomoc! Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SK_ Napisano 29 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 Mały update i kolejna prośbą o rekomendacje:) Kupiłem Magnaty 1002 - muszę przyznać że zagrały bardzo fajnie,klasycznym wyglądem i estetyką mnie urzekły:)Chodzi o to że moja druga połówka nie spodziewała się takich gabarytów kolumn i niestety nie mogłem ich zostawić Teraz prosiłbym o podpowiedź co do tego jakie kolumny podstawkowe wybrac i czy w tym przypadku rozważać suba? Dnia 23.02.2020 o 23:44, SK_ napisał: YamahA RX-485D. Budżet jakim dysponuje to około 1500 zł. Muzykę jakiej słucham to klasyka rock/Metal/muzyka progresywna np Pearl Jam, Faith No More,TOOL , metalica itd. i duzo muzyki jazoowej, Miles davis, coltrain itp. Kolumny będa grały w salonie połączonym z kuchnią około 30m2 (salon około 22m2). Mieszkanie jest w starej kamienicy więc mam tez dosyć wysoko bo 3,3 metra. Z góry będę wdzięczny za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 29 lutego 2020 Udostępnij Napisano 29 lutego 2020 Ale podstawkowe do tych głośników, które już kupiłeś czyli Magnaty? Bo jeżeli tak, to najlepiej połączyć to z tą samą serią. A sub? Zostawiłbym to w dalszej kolejności. Choć miej na uwadze, że przyzwoity, nowy sub to wydatek około 1000 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SK_ Napisano 1 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2020 10 godzin temu, SK_ napisał: Chodzi o to że moja druga połówka nie spodziewała się takich gabarytów kolumn i niestety nie mogłem ich zostawić🙁 Hej, nie zostawiłem ich. Dlatego szukam mniejszych gabarytów plus ewentualnie sub. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SK_ Napisano 2 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 marca 2020 @S4Home, @Q21 podpowiecie coś, wasze poprzednie propozycję super się sprawdziły Z góy dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 marca 2020 Udostępnij Napisano 3 marca 2020 Elac b6.2 Tylko jaki sub do nich? Rel 1003? Być może. Albo heco aurora sub 30a jeśli już ma być taniej. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts